Deprem hasar tespiti hakkında beni aydınlatın lütfen.


Normal bir kontrol sırasında ilk olarak bodrum katta kolonlardan kullanılan demirlere bakıyorlar. Daha sonra ise test yapmak için malzeme alıyorlar. Bu testi lablarda kontrol edip, sonucu apartman sakinlerine gönderiyorlar. Gerekirse ara katlardan kontrol sağlanıyor.

Dün instagramda izlemiştim, inşaat mühendisleri, binadan parça aldık, gönderdik, bakanlık sonuca göre değerlendirme yapacak demişti. Sizde galiba testte yapılmamış. Bu eksik ve yanlış işlem olmuş.

Gidin savcılığa suç duyurusunda bulunan oturduğunuz bina için. Gelsinler test için malzeme alsınlar. Yoksa işiniz çok uzar.
 
Kağıdı söküp bi bakayım duruma, bilgileriniz çok kıymetli inanın, teşekkür ederim
 
Birden fazla çatlak tipi var, eğilme, burulma, kesme, çapraz, donatı... Her birinin ayrı anlamı var. En net bildiğim şey, çapraz çatlakların kırmızı alarm verdiği ama. Çünkü bu, deprem sırasında o taşıyıcının, bi direnç gösterdiğini ve bunun sonucunda böyle çatladığını gösterir. Mesela kolonlara kirişlere donatı yani demir çubukları koyarken belli bir sayısının, hesaplamasının olma sebebi: aslında esnemesini isterler binanın. Kırılmasını falan değil. Bu bağlamda atıyorum bir kolona olması gerekenden fazla demir koymak da yanlış bir uygulama. Bazıları demir sayısının fazla olmasını iyi bişey olarak düşünüyor. Bu da doğru değilmiş aslında. Bi esneklik göstermesi lazım ama bunu göstermediğinde hasar alıyor işte.
 
Videoda Türkçe konuşuyorlardı sanki..
Yurtdışında çekilmiş olsa bile ülkemizdeki durumlar da bundan daha iyi değildir tahminimce
Öyle veya böyle manipüle edilmiş bir video var ortada. İlk etapta ben de bizden sandım ama değilmiş.
 
Benim evde bir pencerenin üst köşesinde derin olmayan bir çatlak var, sıva hafifçe yukarı kıvrılmış gibi böyle. Babam sıva çatlağı diyor, alçı çatlamış genleşmeden diyor. Ona göre tehlikeli değilmiş. Babam sıhhi tesisatçıydı, benden iyi bilir herhalde diyerek avunuyorum.
 

Güvenirseniz, çevre ve şehircilik bakanlığının sayfasında akredite olan yapı denetim firmaları var. Onlardan seçip, binanınızı kontrol ettirebilirsiniz.

Bu kadar artçı varken, detaylı bir teknik inceleme yapılmadan girmek, ölüme davetiye gibi geliyor bana.
 
Doğrudur, zaman içinde oluyor öyle şeyler.
 
Ben de Diyarbakırdayım bize de az hasarlı yazmıslar ama doğru düzgün bakmamıslar bile, evlerin içi bile döküldü 1 haftaya oturun demisler komsuma.
 
Valla yani sağlam deseler ne olacak ki bunca yaşanandan sonra gözünüzle o delikleri çatlakları görüp oturmaya devam mı ediceksiniz. Ben şahsen kimseye güvenmiyorum ve asla öyle bi eve giremem.
 
Çok geçmiş olsun, Allah yardımcınız olsun, kolondaki çatlak sıva çatlağı mi yoksa betonda olan çatlak mi ona bakmak gerekiyor sıva çatlağı ise hasar sayılmaz
 
merhabalar, inşaat mühendisiyim. çevre şehircilik bakanlığının hasar tespit çalışmaları için yayınladığı bir sunum var diyeceklerim tatmin etmez ise oradan bakabilirsiniz. sorunuza gelecek olursam eğer;
binaların depremde hasar almamasını değil göçmemesini isteriz yani hastane okul gibi binaları çok daha dayanıklı, oturma amaçlı olan binaları kontrollü hasar dediğimiz prensibe göre tasarlarız. binanızda bulunan çatlaklar duvar yani yapısal olmayan çatlaklar. duvar delinmiş cümlenize binaen söylüyorum bunu. kolon üzerini bir spatula yardımıyla kazıyıp çatlağın kolonda devam edip etmediğine bakın. hasar tespiti alt kattan başlar, büyük bir sorun yoksa üst katlara çok fazla bakılmaz ancak muhakkak bakılır her kata. ağır hasarlarda bakılmaz zaten alt katta sıkıntı varsa üste bakmaya gerek yoktur. şehrinizde bulunan yapı denetim firmaları ile görüşebilir, binanızdan karot denilen numuneyi aldırabilir, betonarme eleman taraması yaptırabilirsiniz. şu an herkes panik halinde ancak bizler de yorgunuz, hasar tespit çalışmaları çok yoğun. sevgiyle kalın
 
Valla yani sağlam deseler ne olacak ki bunca yaşanandan sonra gözünüzle o delikleri çatlakları görüp oturmaya devam mı ediceksiniz. Ben şahsen kimseye güvenmiyorum ve asla öyle bi eve giremem.
Başka çaremiz yok dışarısı - 7derece.arabada uyuyalım dedik kat kat yorgan battaniye örttük saat birde gözümü açtım ki arabanın içinde camlar buz tutmuş. Hemen eşimi uyandırıp klimayı açtım camları görüş açısı kadar kazıyp eve doğru yola cıktık. Klimayıda sürekli açamazdık rüzgarın nerden estiğini hesaplayamazsak zehirleniriz diye ara ara açar ısıtırız diye düşündük. Yani nereye dönsen çukur. Yatak odasında çoluk çocuk montlarımızla uyuyoruz ev bile ısınmıyo niye anlamıyorum. Su ve yiyecek aldık yaşam üçgenini belirleyip tevekkül ettik napalım. Zaten eşim kafaya koymuş şehre yakın bi köyde arsa araştırıyor müstakil evimizi yapalım diye.
 
Çok teşekkür ederim, peki kolon hasar gördü diyelim yani derecesi var mı bilmiyorum da destekleyip güçlendirseler işe yarar mı? Site grubunda mülk sahipleri hasar tespitinden korkuyor galiba konuşmaları o yönde. Yarın bi gün evleri satamayız falan gibi. Yani iyi bi şekikde desteklenip onarılırsa güvenli olur mu? Allah kolaylık versin sizede, alnınızın akıyla çıkın bu işlerden.
 
Çok geçmiş olsun, Allah yardımcınız olsun, kolondaki çatlak sıva çatlağı mi yoksa betonda olan çatlak mi ona bakmak gerekiyor sıva çatlağı ise hasar sayılmaz
Kağıdı söküp bakıcam, dün çivi falan çaktım kendimce rmin olmak istedim kolınmu diye. Çünkü çoğu kişi kolon olduğundan emin ol dedi. Bilemedim. Site yöneticisi ortalığı velveleye vermeyin dedi, ağzının payınıda aldı. Ama yinede ilgilenen yok.
 
kolon hasarının çatlak büyüklüğüne göre aksiyon alınır. güçlendirme projesi tasarlanıp güçlendirilebilir ama meslektaşlarımın az hasarlı dediği binanın güçlendirilmesi gerektiğini çok düşünmüyorum yine de siz içinizin rahat etmesi açısından kontrol ettirin
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…