Deprem hasar tespiti hakkında beni aydınlatın lütfen.

alik

Çünkü herkesin bir hikayesi var..
Kayıtlı Üye
19 Haziran 2013
1.246
1.158
Merhaba arkadaşlar, kafama takılan sorular var, netten bakındım detaylı bilgi alamadım. Diyarbakırdayım iki depremide çok şiddetli yaşadık, 30dan fazla bina yıkıldığını biliyorum merkezde. Şimdi bizim evde çok çatlak ve yarıklar var dışarısı bile görünüyor ama tuğla tarafı, kolonlarda bişey yok sanıyorduk. Bu arada 4yıllık yeni site. Ekip gelip bakmış ama biz evde yoktuk az hasarlı diye rapor verilmiş. Sanırım bodrum daki kolonlara bakılıp. Bugun salondaki kolonda baştan aşağıya çatlak gördüm, duvar kalıdı şişip yer yer patlamış. Fotolarını yöneticiye attık detaylı bakılmadı çok sayıda hasarlı evler var yetişemiyorlar dedi. Bi tanıdıkta bulamadık sorumuzu soralım. Şimdi diyelimki benim kolon hasar görmüş, bu bodrumdaki kolona bakılınca anlaşılıyomu? Ne bileyim olası bi sarsıntıda bütün 7kat belki benim üstüme düşecek taşıyamayacak onları. Evlere girip her kattan bakmaları gerekmez mi? Bu konularda hiç bi bilgim yok bilenler bişey yazsa yönlendirse çok iyi olcak. Mesela eşimin çalıştığı kurum çok eski ve çevrede olan minik depremlerde bile çöktü çökecek haldeydi. Bu depremde sağlam hiç bi sıkıntı yok raporu verildi ama yapışık binayı mühürlediler. Girmeyin yinede dememe rağmen çok iş var girmemiz lazım dedi. Akşam alttaki dükkan sahibi artçı olmamasına rağmen kolonlradan ses geliyor diye müdürü arayınca, tekrar geldiler ve iki kolon çok kötü patlamış duvar kağının altı. Acil boşaltın deyip kaçmışlar çalışanlarla beraber. Şimdi mühürlü. Yani ne bileyim detaylı bakılamıyorsa nasıl olcak?

Oncelikle gecmis olsun,itiraz etme hakkiniz var,gerekli itirazlari yaparsaniz gelip tekrar bakarlar.

Çok anlamiyorum ama kolonun dışındaki çatlak değil içi önemli sanirim. Kolonun üstündeki tabakayı söküp öyle bakiyorlar videosunu izlemiştim. Çok geçmiş olsn ortalik biraz durulunca tekrar baktirin.

Depremden sonra görünen o ki evlerin kolonlarının içi boş olabiliyor .

Eklentiler

• 4AE5EC69-767A-452E-9548-338204786E11.jpeg
    62,5 KB · Görüntüleme: 274
alt bodrumdaki kolonlar taşıyıcı kolonlar onlarda hasar yoksa apt. genel olarak iyidir tabi onların hasar yok demesine dayanarak söylüyorum,onun dışında birde cihazla bakabiliyorlar ince çatlaklara kadar gösteriyor diye biliyorum,aklınizda soru işareti kaldıysa apt. olarak tekrar baktırabilirsiniz bir firmaya.bende antepteyim şuanda ailemin yanında az hasarlı dediler,sıva çatlağı,boya dokülmesi vs az hasarmış,10 gun sonrada cihazla bakmaya geleceklermiş,iciniz rahatlicaksa adanada bir tanıdığımız 40 senelik bir apt. oturuyor kaç deprem gordü hala az hasarlı raporu vermişler bina sağlamsa eğer korkmayın,bidaha olmaz inşallah geçmiş olsun...

Hiç sorma ya bide eşim içeri girip yardım listesini düzenlemem lazım benibarayıp meşgul etmeyin çıkınca arayacam dedi mesai bitimine yakın arayıp çıktım ben şimdi, işim bitince namazıda kılayım demiş artçı olunca artık koşarak kaçmış o ve bi arkadaşı. Yazık günah değilmi ya. Benim adam da tuhaf bırak girme dedim ama listeye başka yerden giremem mecburen o listeyi almalıyıx dedi.

Valla kolon dedikçe bir fenalık geliyor bana.
Az evvel babamdan duvarı ve kolonu ayırt etmeyi öğrendim. Biri vurunca tık tık ediyor, öteki tak tak ediyor. Sıyırdım iyice, bir seneye iyice öğreneceğim bu işleri.
Valla kolon çatlağı varsa alik Hanım, üstüne düşün derim. Pervaz, duvar çatlağı vs. olsa neyse de kolon diyorsunuz.

Depremden sonra görünen o ki evlerin kolonlarının içi boş olabiliyor .
Bunun videosuna ben de denk geldim. Yurt dışına ait bir video, adamın kıyafeti üzerindeki yazıdan ve elindeki balyozdan anlayabilirsiniz. Elindeki balyoz uzakdoğuda kullanılıyormuş. Kırdığı şey de kolon değil dekormuş. Bunun arkasına acıklı müzik verip tiktokta paylaşıp beğeni kasıyorlar. Alakası bile olmayan bir videoya inanmayın lütfen.

Kolona vurunca daha sert, daha dolu bir his alıyor musun? Böyle sanki daha sert vursan elin acıyacak gibi. Duvara vurunca sanki bi tık daha hafif gibi diğerine kıyasla? Sesin yanı sıra his anlamında ikisi arasında böyle bir fark hissettin mi?

Anladım tesekkür ederim, yoğunluğun azalmasını beklicez galiba. Etrafa soruyorum özel baktırdığınız varsa bizde çeğıralım diye bakalım. Allah onlarında merhametli vicdanlı olanına denk getirsin. İnanın kimseye güvenim yok.

Evet kolon daha sert, tok bir his veriyor; duvarsa daha tiz ses çıkarıyor, hissi de ona göre hafif oluyor canım. :)
Alçı çatlağı ve tehlikeli çatlakları da ayırt etmeye çalışıyorum. Ne olur ne olmaz bir yerden kendimi geliştirmeye çabalıyorum, hale bak.

Evet doğru aynı videoyu gece seyrettim ama seyrettiğim videonun orijinaliydi.

Bodrumdaki kolonlar evet çok önemli ama bodrumdaki sağlamsa beşinci kattaki kolonda örneğin çapraz çatlak veya kolon patlaması gibi bir durum sorun yaratmaz, bina çökmez diyemiyoruz. Hangi kattan patladıysa oradan çöker. Bir de bodrum katta rutubet olup olmaması çok önemli. Rutubet varsa yüksek ihtimalle o kolonların içindeki demir zamanla ve nem etkisiyle korozyona uğrayıp zayıflamıştır. Sıva çatlağı şüphesinde bu çatlakların derinlikleri maksimum 1-2 cm falan olur sıva kalınlığı kadar yani. Bi spatula ile kazıyıp bakmak lazım çatlak sıvanın altında da devam ediyor mu diye. Ediyorsa sıkıntı. Etmiyorsa sıva çatlağı der geçersin. Bir de neresi olursa olsun çapraz çatlaklara ekstra dikkat çekiyor uzmanlar. Bunları nereden biliyorsun diyenlere, bu konular hakkında araştırmalar yapıp videolar izliyorum depremler olmadığı zaman bile. Farklı bi merakım var. Uzmanlığım yok, bilgi sadece.

Videoda Türkçe konuşuyorlardı sanki..
Yurtdışında çekilmiş olsa bile ülkemizdeki durumlar da bundan daha iyi değildir tahminimce

Kağıdı söküp bi bakayım duruma

İzmir depreminden sonra binamıza hafif hasar raporu verdiler bakanlıktan. Biz akreditesi olan özel bir şirketle anlaşıp bina dayanıklılık testi yaptırdık. Kolon röntgeni, sıyırma, karot testi vs yapıldı. Sonuç binayı yıktırdık. Annemin başka binadaki dairesi bizimkinden daha fenaydı ona hasarsız dediler, komşular test yaptırmak isteyeni engelledi. Kolonda kirişte, taşıyıcı elemanlarda çatlama burulma varsa geçmiş olsun. Bunun dışındaki ara duvarlarda çarpı şeklinde çatlak varsa bunlara genelde duvar sıva çatlağı diyorlar. Bina salınırken yük duvara oturduğundan x şeklinde oluyor galiba. Mühendis değilim, bilirkişi arkadaşlar daha iyi açıklamada bulunur, sadece kentsel dönüşüm sürecinin göbeğinden geliyorum.

Eğer dışarıdan bu tür bir hizmet alıp size riskli bina raporu verirlerse, bu raporun belediyeye verilmesi zorunlu. Yani öyle bi baktıralım neymiş diyemiyorsunuz. Ve bu andan itibaren 3 4 ay sonucunda binanızın yıkılması gerek 6306 sayılı kanunen. Binanın yıkımı ve yeniden inşaası maliklerin görevi. Bir çok kişi başta ekonomik nedenler olmak üzere bu süreci göze almadığından ya da ay bişi olmaz dediği için bu felaketler malesef başımıza geliyor. Karşınıza gelen müteahhitlerin nasıl kan emici olduğunu hayal edebilirsiniz. Umarım hakkınızda hayırlısı olur. Geçmiş olsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…