Deprem bölgelerinde yaşayanlar, taşınmayı düşünüyor musunuz?

Şuan güneydoğuyu bilmiyorum, Gebze'de yaşıyorum. Çok sıkışık olmayan bir mahallede az katlı sağlam bir binada oturuyorum. Daha uygun fiyata daha iyi yerde ama yüksek katlı binalar vardı tercih etmedim, malum beklenen büyük İstanbul depremi... İstanbul'a işim düştüğünde gidiyorum ve bir an önce geri dönmeye çalışıyorum. Oraya gezmek için bile gitmiyorum. Binaların ve yanlış şehirleşmeyi artı nüfus kalabalıklığını gördükçe diyorum ki fırsatı olan İstanbul'dan kaçsın. Yoksa da fırsat oluştursun çok ciddiyim. Dolgu alanlarda eski yüksek yapılar, iç kesimlerde dip dibe bir arabanın zor girdiği sokaklarda yorgun binalar. Sağ kalanlar kaçamayacak bile. Sular akmayacak, kanalizasyon çökecek, yardım ulaştırılamayacak. Seyrek yapılı güneydoğuda bile afet bölgesine kaç gün sonra girildi. İstanbul'a girmek mümkün olmayacak. İzmit ve Kahramanmaraş depreminde en çok ekip İstanbul'dan gitti. İstanbul'da deprem olduğunda kim gidecek? Bu konuda eğitimli olanlar kendi ailesinin derdine düşecek zaten. İtfaiye, polis, sağlıkçılar kendi aileleri göçük altındayken çıkıp millete yardım mı edecek sanıyorsunuz? Bakın Kahramanmaraş depremi kaçıncı gününde, hala ulaşılamayan enkazlar var. İnsanlar hala canlı yardım bekliyor hava buz gibi. İnsan düşündükçe çıldıracak gibi oluyor. O tarafta hiç tanıdığım yok ama canımızın bir kısmı orada. Herkes bilsin ki halk olarak hiçbir devlet adamı bizi düşünmüyor, tamamen yalnız başımızayız. O yüzden aklı olan İstanbul'dan kaçsın.
Ayy okudukça korktum. Çünkü doğru söylüyorsunuz.🥹

Bizde Adana'da yaşıyoruz eşimin işi dolayisiyla 6 sene önce taşındık birde üstüne ev aldık 10. Kat evimizde şükür bişey yok kontrolde edildi eşim döndü ben annemlerdeyim ama asla gidesim yok çok korkuyorum evde yanlız kalmaktan tekrar o anları yaşamaktan hala agliyorum en ufak biseyde şehirden değilde evden taşınmayı istiyorum aslında daha az katlı depreme dayanıklı bir ev bulsam bana kalsa ben arsa alıp küçük bir prefabrik istiyorum ama zor bu iş biraz zaman geçsin paşa paşa evime dönecem

Söylediklerine göre uzun süre büyük depremler beklenmiyor artık o bölgelerde çok büyük bir enerji boşalması zaten olmuş bir çok şehirden daha güvenilir artık o şehirler artçılar elbet olacaktır
Gerçekten mi şuan urfadayım aşırı hassasiyet oluştu bende uykum var uyuyamıyorum uyusam irkilti ile kalkıyorum üstüne abartı haberler bugün ve yarına dikkat çekilme bitirdi beni Rabbim esirgesin hepimizi

Gerçekten mi şuan urfadayım aşırı hassasiyet oluştu bende uykum var uyuyamıyorum uyusam irkilti ile kalkıyorum üstüne abartı haberler bugün ve yarına dikkat çekilme bitirdi beni Rabbim esirgesin hepimizi
Evet çoğu yetkili açıkladı videolar var bakabilirsiniz izleyince çok sevinmiştim 🤲🏻

Her depremde konya fazlasıyla göç aldı.Şimdi yine Konya'ya sığınan ev arayan yerleşen çok insan var.insanlar da haklı ama ben İstanbul'dan Konya'ya yerleşmiştim.Kalabaliktan.
şimdi dogudayiz atama dolayısıyla.Komyada evim var yine oraya geçeğiz.Seviyorum Konya'yi ben.
İnsanları cana yakın yardımsever.
Ama fazla göç almasıda beni korkutmuyor değil.
Konya artık eski Konya değil. Hem göç hem mülteci ile çok değişti. Üstelik 5 -6 yılda bir ortalama 5 şiddetinde deprem oluyor. Yapıların çoğu çürük. Adnan Menderes futbol sahası çevresi örneğin yolun altında kaldı yıllar geçtikçe.
Umarım deprem bölgesine çok güçlü sağlam yapılar yapılır ve Türk nüfusu azalmaz. Senaryo gibi görünse de diğer milletlerden insanların orada nufuslanmasi uzun vadede sorun olabilir.
Rabbim herkes için en güzelini nasip etsin.

Söylediklerine göre uzun süre büyük depremler beklenmiyor artık o bölgelerde çok büyük bir enerji boşalması zaten olmuş bir çok şehirden daha güvenilir artık o şehirler artçılar elbet olacaktır
İnşallah. Zaten dedikleri şuydu hep, uzun zamandır o bölgede büyük deprem olmuyor diye. Büyük bir enerji boşalması oldu. İnşallah artık olmaz deprem.

Deprem değil bina öldürür
Nerede yaşarsanız yaşayın sağlam bir binada yaşıyorsanız sağ çıkarsınız evden
Önemli olan yaşayacağınız sehir değil, yaşayacağınız evi iyi seçmek
Çok geçmiş olsun
Kesinlikle katılıyorum, ülkede fay hattı geçmeyen şehir sayısı bir elin parmakları kadar bile değil belki.
Deprem riski en az olan yerleşim yerinde sel felaketi, yangın olmayacağının da garantisi yok, ülkenin bazı bölgeleri depremle sarsılırken Karadeniz sel felaketi yaşayabiliyor, heyelanlar evlerin çökmesine neden olabiliyor.
Eviniz nerede olursa olsun evin yapıldığı zemin ve evin sağlamlığı her türlü afette hayat kurtarır.

Şu an acılar çok taze, hem kayıplarımız var hem enkazları görüp moraller bozuluyor, hem de uzun sürecek artçı depremler yaşanacak o yüzden korkular var lakin evleri dayanıklı raporu almış kişilerin bölgeyi terk etmesi çözüm değil.
99 depreminde direkt deprem bölgesinde değildim istanbuldaydım ama yaşayanlar bilir o zaman İstanbul’da da evler yıkıldı, artçı depremler yüzünden aylarca sallandık, ben kayalık zemine inşa edilmiş 2 katlı bir evdeydim, evet deprem gecesi dehşetti, deprem bitince evde hiç hasar olmamasına rağmen dışarı çıktık çünkü deprem oldu ama nerede oldu ne oldu anlayamadık da, sabahın ışımasıyla aldık acı haberi, sonrası biliyorsunuz İstanbul‘da deprem olacak, büyük kayıplar yaşanacak, bu gece büyük deprem olacak, yarın olacak diye spekülasyonlar bile oldu ama biz evlere girdik zira evlerin hem zemininden hem de sağlamlığından şüphemiz yoktu.

Eklentiler

• 387E4646-5C85-4233-BDA2-8AD1740E9EED.webp
    387E4646-5C85-4233-BDA2-8AD1740E9EED.webp
    22,4 KB · Görüntüleme: 65
Her depremde konya fazlasıyla göç aldı.Şimdi yine Konya'ya sığınan ev arayan yerleşen çok insan var.insanlar da haklı ama ben İstanbul'dan Konya'ya yerleşmiştim.Kalabaliktan.
şimdi dogudayiz atama dolayısıyla.Komyada evim var yine oraya geçeğiz.Seviyorum Konya'yi ben.
İnsanları cana yakın yardımsever.
Ama fazla göç almasıda beni korkutmuyor değil.
Konya'yı seven biri 😮❤️çok thanks

orada büyük bir enerji boşaldığı için artçılar dışında büyük bir deprem beklenmiyor şu an aslında, buradan daha güvenli gibi
asıl beklenen istanbul ve ben balıkesirde oturuyorum fay hattının geçtiği bir ilçede. geçen gün bir televizyon programında burada da beklediklerini açıkladılar. gece zaten uyuyamıyordum, daha bir korktum. bence hiçbir yerde tam anlamıyla güvende değiliz binalar güvenli olmadıkça.
biz şu an bir arsaya ev yaptırıyoruz, mayısta geçeceğiz tek umudum o fakat bu durumlarda da sadece kendimizi düşünemiyoruz maalesef. tüm sevdiklerimiz burada. Allah yardımcımız olsun.

Bizde istanbulda yaşıyoruz bulunduğum ilçe riskli uyku uyuyamıyorum bir yandan bilmek iyi diyorum çanta hazırladım çözüm yollarını bulmaya çalışıyoruz,diğer yandan korku çocuklarım için üzülüyorum öyle bisey olursa nasıl yaparız binamızın altından su çıkıyor öyle iskan verdiler güya bu bölge hepsi öyle,99 depremini yaşayan biri olarak ev alırken deprem hiç aklıma gelmedi kredisi bitmemiş,iş güç düzen kurulu yeniden sifirdan başlamak zor ama böyle korku içinde beklemek, uyku uyuyamıyorum uzmanların istanbul açıklamalarından sonra

Bizde istanbulda yaşıyoruz bulunduğum ilçe riskli uyku uyuyamıyorum bir yandan bilmek iyi diyorum çanta hazırladım çözüm yollarını bulmaya çalışıyoruz,diğer yandan korku çocuklarım için üzülüyorum öyle bisey olursa nasıl yaparız binamızın altından su çıkıyor öyle iskan verdiler güya bu bölge hepsi öyle,99 depremini yaşayan biri olarak ev alırken deprem hiç aklıma gelmedi kredisi bitmemiş,iş güç düzen kurulu yeniden sifirdan başlamak zor ama böyle korku içinde beklemek, uyku uyuyamıyorum uzmanların istanbul açıklamalarından sonra
Evde yakalanacagimiz garantisi de yok üstelik. Duzce depremi aksamustu olmustu. Misafirlikte olabiliriz, alışveriş merkezinde, çocuklar okuldayken sabah saatlerinde allahim sen koru yarabbim. Bina sağlam olsa bile her gidilen evi her ugranan mekanı nasıl kontrol edicez ki. Çok zor Allah yardimcimiz olsun

Evde yakalanacagimiz garantisi de yok üstelik. Duzce depremi aksamustu olmustu. Misafirlikte olabiliriz, alışveriş merkezinde, çocuklar okuldayken sabah saatlerinde allahim sen koru yarabbim. Bina sağlam olsa bile her gidilen evi her ugranan mekanı nasıl kontrol edicez ki. Çok zor Allah yardimcimiz olsun
99 depreminde yatağim camın önündeydi,gök gürültülü gibi değişik bir ses hatırlıyorum, sarsılan yatağım uyuku sersemi depremin ne olduğunu bilememek o zaman korku yoktu,20 yaşlarında aşağı bile inmedim, ama şimdi herseyi sosyal medyadan öğreniyorsun,istedigin kaynağa ulaşabiliyorsunuz,İzmir ve bu son deprem piskilojimi altüst etti çok büyük acılar kayıplar, elimde olmadan korku endişe yaratı,eskiden çocuklarımı ailemin yanına bırakıp dışarıdaki işlerimi halediyordum ,şimdi nereye gitsem onlarında götürüyorum eski yüksek binalara girmemeye çalışıyorum, yatarken cebi olan bir üst giyorum çocuklarımın çorapları cebimde ve daha fazlası çokta endişe yatamamak için değinmiyorum,ama bilmek gerekirmiş tedbir almak gerekir geç kaldık ülke olarak yetersiz bilgi denetimsiz yapılar işini yapmayan sorumlu kişiler hersey, ıstanbul için geç değil tedbirleri alınması gerekiyor🥺

Hepimize geçmiş olsun.

Mersin'de yaşıyorum ben de hem gece olan hem de gündüz olan deprem de Mersin'de çok kötü sallandi artık buraya kadarmış dedim.

Mersin'de fay hattı yok diyorlar ama namrun+mut Silifke ovacık var diyorlar ilçe buralar birde Mersin çevre illere çok yakın olduğu için diğer şehirlerde ki depremler burada da hissediliyor Kahramanmaraş,Adana vs gibi.

İnanın ben de öyleyim hatta sürekli sallanıyorum gibi geliyor. Hepimizin psikolojisi çöktü

Evimiz 10 katlı maalesef çünkü yeni binaları hep bu şekilde yapıyolar. Biz 5.kattayız hırsız girmesin diye girişten almamıştık korkmuştuk şimdi pişman olduk baya. Gerçi Allah korusun enkaz durumlarında giriş kat en altta kaldığı için kurtarılma zorlaşıyormuş.

Belki müstakil bir ev bulmaya çalışırız teşekkür ederim
Özellikle çok katlı binalarda giriş ve zemin en sıkıntılı yerler arkadaşlar. Ekiplerin enkaza ulaşmaları zaman alıyor. Üst katlarınızdan hayat belirtisi aldıkları zaman size gelene kadar saatlerce, günlerce onlarla ilgileniyorlar doğal olarak. En son sırada gibi bişeysiniz yani o enkazlarda.

Ev alma fikrinden fiyatlar yüzünden çok uzaklaşmıştım. Artık tamamen koptum çünkü mezarlık alıyorsunuz yani. Enayilik gibi gelmeye başladı ev sahibi olmak için uğraşmak. Krediyle alınan ve çöken, yıkılan evlerin borç ödemesi hala devam ediyor mesela. Bi çare bulmazlarsa bi de üstüne kredi ödemeye devam etmek zorundalar. Ya sahiden sağlamlığına emin olunan yerler alınmalı ya da hiç alınmamalı.

Diyarbakirda yasiyorum.ilk depremde hic korkmadim gece cok siddetli olmasina ragmen.icimde korkma diyarbakir tarihinde depremde yikilma hic olmaz diyordum.disari attik kendimizi ambulans sesleri gelince birileri korkudan fenalasti dedik.sonra ogrendik evlerin yikildigini.yani anlayacaginiz hicbir yer tamamen guvenli degil.tasinir miyim hayir suan oyle bi niyetim yok.korkuyor muyum fazlasiyla ama memleketimi birakmak istemiyorum.
Bende Diyarbakırdayım, aynen senin gibi düşünüyordum. Sonra o dışarıdaki mahşer kalabalığını görünce korkmaya başladım. Hele ilk haberi gelen galeria yerle bir olmuş, dediklerinde buz kestim. Sonra sözel apartmanı...

Selam hanımlar,

Depremden etkilenen 10 ilden birinde yaşıyoruz ailemle, çok şükür bizim şehir çok etkilenmedi ve ev iyi durumda. Ancak günlerdir doğal olarak içimde deprem korkusu var. Şu an geçici olarak bir iç anadolu şehrine geldik ancak eve geri dönmekten çok korkuyorum özellikle geceleri orada kalma fikri beni ürkütüyor :KK43: Doğup büyüdüğümüz ve tanıdıklarımızın olduğu şehirden taşınıp ve evi satıp deprem tehlikesi olmayan yakın bir şehre yerleşmeyi düşünmeye başladık mesela Mersin, İç Anadolu gibi. Hayat bir anda bitip yaşam sona erdikten sonra anılar-tanıdıklar falan çok boş gelmeye başladı. Benzer durumda olup taşınmayı düşünen var mı? Teşekkürler şimdiden…
Bende depremin tam olduğu şehirdeyim 46 tane yakın akrabamı kaybettim ama yinede asla sehrimi değiştirmeyi düşünmüyorum zaten olabilecek en ağır depremi yaşadık tabi Allahım bilirde bundan sonra en az bir 100 yıl bu bölgede deprem olmaz diyor profesörler Allahım yardımcımız olsun

Bende etkilenen 10 şehirden birinde yaşıyorum 3 gündür evdeyiz....

Buralarda fay kendini boşalttibartik olmaz diyr uzmanlar ama benim de aklımın bir köşesinde girmke var tabi.nasil olcak bilmiyorum ama Rabbim bir daha yasatmasin🤲🤲 kimseye

Back
X