Türkçe karşılığı yok mu ?
Aslında bu dilimize geçmiş hali, Ingilizcesi depersonalization-derealization disorderdır.
‐----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Çok bilgim yok açıkçası ancak ben de uzun süre bunu yaşadığımı düşünüyorum. Bu ara geçti gibi, ancak tekrarlarsa destek almayı düşünüyorum.
Benim yaşadığım şeyler şu şekilde ki, belki bende daha hafif seyretmiştir, ataklar halinde oluyordu çoğunlukla. Üniversitenin başındayken ehliyet sınavı esnasında geldi bu ataklardan biri. Arabayla çok yavaş gidiyordum, kavşakta önümden bir araç geçti ve çarpmaktan son saniyeyle falan kurtuldum. O anı hayal meyal hatırlıyorum ve fark ettiğim halde durmadım. Yavaş yavaş sürmeye devam ettim, sanki gaza basan, o koltukta oturan ben değildim gibi bir his oldu. Sınava geç kalmıştım ve odaklanamadığım için böyle oldu diye düşünüyorum. Ondan beri direksiyon başına geçmeye korktum, ehliyet almayı da bir daha denemedim. Bunu tamen halletmeden de denememeliyim diye düşünüyorum.
Bir de sıkça şunu yaşardım, okula gidiyorum mesela ancak zihnimin içi bulutlu sanki. Etrafımı algılamakta, kendim gibi davranmakta zorlanıyorum. Yürüyorum, bir yelere gidiyor, birileriyle konuşuyor, hatta bir şeyler yiyorum ama sanki bunları yapan ben değilim. Fiziksel acıyı hissetmeyecek duruma gelmedim hiç. Kendiliğinden azaldı. Belki sebep olan psikolojik diğer sorunlarımı hafiflettim, bilemiyorum. Bir de meditasyon benzeri hareketler bende işe yarıyor. Öğrenciyken sınavda gelirdi atak şeklinde. Gözlerimi kapatırdım, 5'e 10'a 50'ye, artık o an ne kadar uzun sürerse, kadar sayıp derin nefesler alıp verirdim ve tekrar bir şeylere odaklanabildiğimi, sanki tekrar kendi bedenimin için3 döndüğümü hissederdim.
Şimdi bunları yazıp üzerine düşerken benzeri hisler yaşadım. Fiziksel olark hissedebiliyorsanız, yaptıklarınızdan çok o an fiziksel olarak hissedebildiğiniz şeylere odaklandığınızda azalıyor etkisi. Şu an mesela ben elimdeki tabletin elimde nasıl bir his bıraktığına odaklanıyorum. Ancak bu şekilde azaltıyorum şu an. Bunlar benim bulduğum geçici çözümler.