Merhaba benim oğlum da 7 yaşında dehb li yogun durtuselligi ve orta seviyede disleksi var.Tanisi geçen sene koyuldu ancak ilaç bu sene baslayacagiz.
Ama şu anda ilaç kullanan bir kaç arkadaşım var ilaç kullandıkları da bir süre sakın kalıyor ve özellikle okuldaysa derse odaklanabildigini söylüyorlar.
Sürekli ve düzenli olarak bir çocuk psikiyatrisi takibi gerekiyor düzenli olarak gidiyor musunuz bur de dehb te çocuğunuzun hangi yönü daha aktif aşırı hareket mi yoksa dikkat dağınıklığı mi
şöyleki doğduğundan beri hep huzursuz, agresiz aykırı,kreş dönemi okula uyumsuzluk ve akran zorbalığı vardı. o zamanlar zeka testi yapıldı ,üstün çıktı , 5 yıl gitmediğim doktor kalmadı, üstün zekadan kaynaklı uyumsuzluk var dendi , 6 yaşında taşınma işimiz çıktı 2 yıl başka şehre göç ettiğimizden doktora götüremedik, son 1 yıldır inanılmaz küfür ediyor ,tehlikeli şeylere aşırı hevesli, bir gün ateşi merakından evi yakıyordu gibi gibi , ve orta parmak göstermek gibi olur olmaz şeyleri çıktı, 2 çocuğum daha var onlar da üstün zekalı ama uyumlular hiçbir sorunları yok ,fakat ufak oğlum düz duvara tırmanıyor ,google da yazan tüm dehb belirtileri ,dürtüsellik,hiperaktivite ,dikkat eksikliği hepsi çokça mevcut.
anlatsam roman olur anlayacağınız . hep çocuk psikiyatr a götürmüştüm şimdi de öyle yaptım 2 farklı doktorun 2si de aynı şeyi söyledi. üstün zekalı dehblilere eınsteın hastalığı derlermiş, eınstein da hem üstün zeka hem debhli imiş, olumlu yöne çevrilirse dahi olurlarmış, olumsuz yöne çevrlirse alkolik, suça meyilli vs çok farklı tarafları çıkabilirmiş.
Gittiğiniz doktordan emin olun ve düzenli tedaviye girin. Henüz bebeğim küçük o yüzden böyle bir tanı ile karşılaşmadım ancak bir öğretmen olarak söylemek istediklerim var.
Öğrencilerimde çok fazla DEHB tanısı koyulmuş öğrenci var. (Son 2-3 yıldır hızla artıyor)
Kimi ebeveyn ilaç kullanmayı daha doğrusu doktorun söylediklerini inkar etmeyi tercih ediyor kimisi ise kabul edip tedaviye devam ediyor.
Elbette ilacın yan etkileri oluyor, kimisinde iştahsızlık yaparken kiminde daha çok yemek yeme ihtiyacı gibi...
İlaç dozları ayarlanıp vücudu alışana yan etkiler daha yoğun görülüyor ama bir süre sonra geçiyor. Paniklemeden gözlemlerinizi doktorunuza iletin. Öğretmenleri de o noktada bir farklılık görürse sizi bilgilendirsinler bu da önemli nokta.
Kabul edip doğru tedaviye devam eden tüm öğrencilerimde akademik başarıları da arttı, sosyal hayata karışabilme yetileri de...
Mesela veli 7.sınıfa kadar reddetmiş çocuk yaptığı hareketleri davranış olarak benimsemiş ancak LGS hazırlık süreciyle birlikte akademik başarı da bekleyince tedaviye zorunlu hissedip başlıyorlar. Ancak o çocuğun hayata karışırken ergenlik ile beraber hem o çocuğa hem bizlere çok zor oluyor.
Aynı durumda olup 3.,4.sınıfta tedaviye başlayan çocuklarda ki düzelme çok daha yüksek ivmeyle devam ediyor.
hocam oğlum da öyle ,mesela kitap okumayı hiç sevmiyor ama deneme sınavlarında 6,7 yanlış ,oda dikkatten,aslında full yapacak çocuk ama dikkatini vermiyor,futbola aşırı düşkün ,mesela o anda muhtemeln futbolu düşünüyor vs.
çok iyi öğretmenlere de denk geldik çok kötülerine de ,ama bu yılki öğretmeni resmen ona ilaç oldu,1 yıldır maşallah ödev yapıyor en azından, otorite konusunda okulda çok daha iyi vs gibi. ama küfür,argo onu okulda da aşamadık.
Konu güncel kalsın diye biraz boş yapacağım :)
Bende kendimde olduğundan şüpheliyim uzman bir kişiye gitmek istediğim için araştıra araştıra göztepe şehir hastanesinde Doç Dr Aynur Görmez in adına ulaştım yetişkin hiperaktivitesi polikliniği , sanırım Erenköy dede çocuklara bakılıyor.
3,5 yaşındaki kızım Dehb’li ancak şu an yaşı küçük olduğu için ilaç kullanmıyoruz doktor kontrolünde devam ediyoruz. Dürtüselliğimiz çok fazla. Dikkatini zorlamakta zorlanıyor. Büyük ihtimalle disleksi de var. Şu an uygun eğitimlerle devam ediyoruz. İlaçların en çok büyümeye olumsuz etkisi var diye biliyorum. İştahı kapatıyor ve benim kızım da minyon bir çocuk o yüzden benim de endişelerim var. 6 yaş civarı tedaviye başlanıyor bizim daha süremiz var inşallah ilaçsız bir miktar düzelme sağlarız diye umuyorum.
Yeğenim de dehb’li 8 yaşında ilaç kullanmaya başladı bu ay disleksi için de test yapılacak. Kardeşim 1-2 ay iştahının kesildiğini bünyesi alışınca tam düzelmese de arttığını söylüyor. İnşallah siz de süreci sıkıntısız atlatırsınız
çok teşekkür ederim size de çok geçmiş olsun ,burada birlik olursak eminim ki biribirimize çok faydamız olacak
Merhabalar benim bu sene bir öğrencim bu teşhisi aldı. Biz psikiyatri ile ortak çalışıyoruz. Ayda bir olarak durumunu ona iletiyorum ve ilaçlraı düzenliyor kendisi. Düşük doz ile başlıyor ve aile evdeki durumuna bakıyor, ben okuldaki durumuna bakıyorum ve dozaj ayarlanıyor. Öğrencim bir yan etkisini görmedi ama görenler de var. Odak süresi ciddi manada düzeldi ancak
evet medikinet 20 lik verdi tatilde diye ,ama okul dönemi concertaya başlayacağız dedi, belirtiler şiddetli oldupundan normalde 8 saatlik ilaç veriliyorken bzimkine 12 saatlik olanı verilecekmiş. zaten süreçte öğretmenlerimiz form doldurdu hem rehber hem sınıf öğretmenimiz ortak çalışıyorlar,oğlumu da çok seviyorlar sağolsunlar
Merhabalar, 30 yaşında DEHB tanısı almış biri olarak öncelikle çocuğunuzun şanslı olduğunu söylemek isterim. Bilinçli ailesi olan her çocuk bu konuda çok şanslı bence. Benim bütün çocukluğum ve gençliğim "ben niye böyleyim" diye düşünmekle geçti çünkü. Şimdi düzenli ilaç kullanımıyla sanki beynimin bütün potansiyeline erişmişim gibi geliyor. Bu açıdan mutluyum.
Eşimin öğrencisi de 7 yaşında bu tanıyı aldı. Aile bilinçsiz. Mesela ilaç bitince yenisini almamak gibi huyları var. Oysa ki ilaç doktor bilgisi dışında bırakılınca, başa dönüyor resmen. Hatta daha da kötüleşiyor belirtileri. Devamlılık ve tutarlılık çok önemli. Doktorunuz sizi yönlendirecektir zaten. Evde asla huzur ortamı sağlayamıyorlar, annesi kavga dövüş çocuğu bırakıp gitti mesela, bu durum çocuğu inanılmaz kötü etkiledi. Yani ilaçlar evet önemli fakat her çocukta olduğu gibi ev ortamı da çok önemli.
Tedavinin başında bu yavrumu gördüğümde ben çok üzülmüştüm, ilaçla aşırı durgun bir hal almıştı. Sonraki görüşümde ise çok mutluydu, hele ki sosyalleşme konusunda çok ciddi ilerleme kaydetmişti. Her ilaç gibi ilk etapta yan etki gösterebilir, benim kendi ilacım da gösterdi mesela ama sonra hayatımda ilk defa müzik dinlerken ders çalışabildiğimi farkettim. İnsanın beyni sis bulutundan çıkar gibi bir his. Kafanın berrak olması çok güzel. Hiç üzülmeyin annesi, iyi olacak her şey
çok teşekkür ederim.
oğlum aslında çok sosyal bir çocuk ama hep kendi gibileri buluyr, normal çocuklarla arkadaşlık kuramıyor, ben 2,5 yaşından beri doktora götürüyorum,bir an önce oğlumun normale dönmesini arzuluyorum.çünkü biliyorumki özünde çok masum,sevgi dolu bir çocuk.
ben ikizlerimi montesori ile büyütmüş bir anne olarak yıllarca ufak oğlumda niye bunalr tutmadı nerde yanlış yaptım diye kendimi sorguladım ,meğer oğlumun sorunu nörolojikmiş, doğrusu hiç aklımıza gelmedi,çocuk istemsiz yapıyormuş çoğu şeyi.
o yüzden bu çocukların çok doğru anlaşılması lazım yoksa adına yaramaz yada problemli çocuk deniyor,dışlanıyor,ilerde alkolik ,suç işleyen ,başarısız ve özgüvensz bireylere dönüşüyorlar
bu hastalık genetik olduğundan eşim de piskiyat ra gitti bende de varmı diye ama ona yetişkinlerde tanı çok zor, henüz çalışma aşamasında ve tam bir ilacı yok demiş ,size şaşırdım şimdi