Aklıma yaşadığım bir olay geldi.
Bir gün cadde üzeri bir yerden self servis yemek siparişi veriyordum,yanımda çocuklarım var. Neyse bir kız geldi minicik 5-6 yaşlarında ,abla banada yemek alsana dedi,neyse kendi kendime dedim göz hakkı,para istemiyor yemek istiyor alayım yesin,tamam dememle ablamda var ona da alırmısın dedi,ona da tamam dedim ,sipariş veriyoruz içecek kola istedi,ayran içmeye ikna bile edemedim
ablanı çağır dedim,gitti geldi gelmiyor dedi, o zaman almıyorum ablana dedim,gitti tekrar çağırdı aldım yemeklerini. Ablasına kızdım tek bırakma küçücük bu daha,biri arabasına atsa götürse ne yapacaksın diye. 2 gün sonra aynı caddede o minik kız tek başına insanlardan birşeyler istiyordu.
Değişen hicbirşey olmamıştı anlayacağınız.
İhtiyacı olan bu kadar rahat isteyemiyor inanın. Utanıyor,sıkılıyor falan. Hastane otoparkı önünde yanına gelip para isteyen bir tip arsız arsız haraç keser gibi,sanki hakkını alıyormuş gibi kavga ediyordu para vermeyenle mesela. Bas bas bağırıyordu. Nasıl bir yüzsüzlükse artık. İnsanlar aman bana bulaşmasın aman sussun diye eline para verip gider olmuştu en son. Ben yolumu değiştiriyordum artık.
Market önünde dilenenler de aynı. Bir kez birine gel tamam alalım dedim diye(istedigi şeyi)eline geçeni sepete atmıştı istediği şeyden alakasız. Market çalışanları abla pahalı şeyler aldırip iade edip parasını alıyorlar,almayın demişti sonra bana.
İyi niyeti suistimal artık bu tip şeyler. Bir kola almakla batmazsınız ama ihtiyacı olsa önce giysileri alırdı,onları bile almaya gelmemiş.
Muhtarla konuşun,onlar alıyorlar genelde,ihtiyaç sahibine de ulaştırıyorlar. Yada hic ugrasmayın giysi kumbarasına atın,çöpün yanına koyarsanız da alıyorlar ihtiyaç sahibi olanlar.