cahil olan insana niçin cahil diyemiyorum, pardon? cehalet iyi bir şey değil. üstü kapanması gereken, hoş görülmesi gereken değil, düzeltilmesi gereken bir sorun.
bu ülkenin en önemli sorunu.
bak AKP seçmeni cahil demiyorum. biz toplum olarak cahiliz.
bu aşağılama falan değil.
ama aman cahile cahil demeyelim, yoksa burnu büyük kibirli oluruzcular yüzünden bu ülke bir adım ileri gitmedi, gitmeyecek de bu halde devam edersek.
bu ülkede hala karısını şeyhe şıha teslim edip kadın hamile kaldı diye hocanın nefesi çok güçlü diyen insanlar var yahu. engelli evladını içinde cin var diye hacıya hocaya teslim eden aile var.
hoca öyle istedi diye 12 yaşındaki evladını 80 yaşındaki hocaya kuma veren insanlar var.
bu insanlar cahil!
mesele okuma yazma bilmemeleri değil.
abc bu, oturtursun 2 ayda öğretirsin.
mesele tahsil de değil, o kadar çok diplomalı öküz gördüm ki o kadar olur. o söz yalan eğitim de almıyor cehaleti. eğitim dediğin abc öğretir, varsa meslek kazandırır, çarpım tablosu öğretir falan.
şu yukarıda saydığım örneklerin en az %50'i okur yazardır.
mürekkep yalamadıkları için değil, kör cehalete saplanıp kaldıkları için cahiller.
benim babam ilkokul mezunu. 25 yaşından sonra almış ilkokul diplomasını, 1. sınıf terk yani, tanıdığım pek çok üniversiteliden, benden bile, daha aydın, daha çağdaş bir adamdır.
mesele okul, kitap, mürekkep değil.
bizler üniversite mezunuyuz cicim, kahrolsun okuma yazma bilmeyen köylüler mevzusu değil bu.
ay ben üniversite mezunuyum şekerim, beni nasıl bu cahil cühela köylüler! yönetir, mevzusu hiç değil.
cahil olmak o adamın suçu değil çünkü. o adamın cahil olması bu devletin suçu. paşa paşa eğitecek, ilim irfan sahibi yapacak o köylüleri.
onlara daha iyi bir hayat verecek, damı akmayan evler, çorak olmayan tarlalar verecek, iş verecek, aş verecek.
ama o insanlar cahil.
bunu kibirimden söylemiyorum.
cahil oldukları için söylüyorum.
ben İzmir'de 4 kişilik bir ailede büyüdüğüm için iyi okullara gittim, iyi kaynaklara eriştim, dil öğrendim vs vs
ama bu tamamen benim şansım.
eğer Orta Anadolu'nun bir köyünde doğsaydım koşullarım farklı olurdu.
cehaleti hoş görmüyorum, göremem. görülmesinin de yanlış olduğunu düşünüyorum.
cahil insanı cahil olduğu eleştirmem, çünkü o insanın imkanı sınırlıdır.
devlet, okul yapmazsa, okul yapıp öğretmen atamazsa, öğretmen atayıp o sahte hacıların hocaların etkisini bölgede kıramazsa o adamlar bir şey yapamazlar.
ama cehaleti bir sorun olarak görürüm. cehaleti eleştiririm, cehaletin hoş görülmesini de eleştiririm.
seni kastetmiyorum, genel olarak konuşuyorum, elinde her türlü imkan varken gözlerini kulaklarını tıkayıp, birilerinin onlara dikte ettiğine kayıtsız şartsız inanan insana da cahil derim, siyasi görüşü her ne olursa olsun, ister AKP'li ister CHP'li isterse komünist.
cehalet hoş görülecek bir şey değildir. eğitimsiz ve cahil bir toplumumuz var. tekrar ediyorum burada AKP'ye oy verenler cahil CHP'liler süper aydın falan demiyorum.
biz, toplum olarak böyleyiz
ve aman halka cahil demeyelim "elitist" oluruz kaygısıyla cahil bir toplum olduğumuzu söylemek bir suç neredeyse.
oysaki bu toplumda büyük şehirlerimizden, güzel apartmanlarımızdan azıcık çıkıp Anadolu'ya indiğimizde "adetli kadının yaptığı yemek yenmez" gibi adetlerle buluşuyoruz.
Anadolu insanı güzeldir, kalbi temizdir, iyi yüreklidir. vefakardır.
bunlara bir lafım yok.
ama cehalet bu toplumun bir sorunu.
cahil demediğimizde sorun değişmiyor. zihniyet kemikleşiyor ve sonra etrafımız üniversite mezunu ama cahil cühela insanlarla doluyor.
dedim ya o söz yanlış eğitim cehaleti falan almıyor, sadece diploma veriyor. çünkü eğitim sistemimiz de 40 yıldan belki de daha da fazla bir süredir zaten diploma verme ama cahil bırakma üzerine kurulu.