Nedir senin bu Finlandiya aşkın anlatsana birazay ben şunu, şuraya bırakıp kaçayım:
"Finlandiya’da Sosyal Sigortalar Kurumu (KELA) uzun süredir her doğan bebeğe bir kutu armağan ediyor. Bu büyük karton kutunun içine hem bebek giysileri, hem de bebeğe bakacak kişilerin gereksinim duyabileceği bebek bezi, banyo malzemeleri vb. konuluyor.
Karton kutunun diğer işlevi bebeğin ilk yatağı olarak düşünülmüş olması. Böylece dünyaya bir bebek getiren her ana babaya bebeğin temel gereksinimlerini karşılayabilmelerini sağlayacak bir başlangıç yardımı yapılması sağlanıyor.
Burada özellikle vurgulanması gereken, her bebeğe ve her ana babaya bu yardımın sağlanıyor olması. Finlandiya Büyükelçiliği’nin sitesinde bu yardımın “kraliyet bebeğine” de gönderildiği belirtilmiş. Yani Sosyal Sigortalar Kurumu, kraliyet ailesi söz konusu olduğunda bile “eşitlik” ilkesini ciddiye alan bir sosyal politika uyguluyor.
Demek ki, kutularda eşitlik ilkesi var. Tahmin edilebileceği üzere, kutuda bulunan giysi ve malzemeler pembe veya mavi olarak ayrılmamış. Devlet, daha en baştan bebeklere kız-erkek ayrımcılığı dayatmaya çalışmıyor.
Finlandiya’da doğan her bebeğe armağan edilen bu kutuya biraz daha yakından bakalım. Kutuda bebeğe giydirilebilecek hemen her tür temel giysi bulunuyor. Çoraplardan, şapkaya, bebek eldivenine hiçbiri unutulmamış.
Finlandiya soğuk bir iklim var. Bebeği sıcak tutacak giysiler düşünülmüş. Soğuğa çıkarıldığında bebeğe giydirilecek kapşonlu kaban/anorak ve diğer giysiler de.
Bebeğin uykusu çok önemli. Bu nedenle yatağı, battaniyesi ve uyku tulumu da düşünülmüş. Kutunun kendisi ise bebeğin beşiği.
Bebeğin banyosu unutulmamış. Pişik kremi unutulmamış. Termometre bile var. Peki dişleri kaşınmaya başladığında kullanabileceği türde bir oyuncak? O da unutulmamış.
Annenin sütü? Sütyen içine konulabilecek bez tamponlar da unutulmamış. Bir de resimli kitap var...
1930’lardan bu yana süren bu eşitlikçi uygulama aslında bebeklerin yaşam hakkını güvenceye almak için düşünülmüş. Bu ve benzeri önlemler sayesinde, Finlandiya’da bir zamanlar yüksek olan bebek ölümleri artık çok düşük düzeyde..
Bebek kutusu istemeyenlere para yardımı seçeneği de sunulmakta. Ancak annelerin yüzde 95’i bebek kutusunu tercih ediyor.
Kıssadan hisse. Her bebek değerlidir. Bebeklerin yaşam hakkını, korunma ve gelişme hakkını düşünmek, onları ayrımcılıktan korumak her toplum için bir zorunluluk olsa gerektir. Çocukları ciddiye almak hiç mi hiç zor değildir. Yardımlaşmak ve yaratıcılık her toplumda bol bol bulunur."
http://www.evrensel.net/yazi/73354/bebek-kutusu
çok yakışıklı oluyolar. hem de sosyal devlet, hava da püfür püfür, ohhh mis. bir de geçen gün duydum devleti fakir bir diktatör yönetiyormuş, böyle tarifeli seferle falan uçuyormuş sen ne dersin?Nedir senin bu Finlandiya aşkın anlatsana biraz
ozaman tiz zamanda sarı Saçlı sarı kaşlı bi finli çıksın karşınaçok yakışıklı oluyolar. hem de sosyal devlet, hava da püfür püfür, ohhh mis. bir de geçen gün duydum devleti fakir bir diktatör yönetiyormuş, böyle tarifeli seferle falan uçuyormuş sen ne dersin?
ha bu arada "peeee bedeva uçak bileti verseler, Yunan Adalarına gitmem" demişsin diyolla?
nedir bu işin aslı astarı?
yookkk olur mu elit. özlerim ben burayı. her seçim zamanı gelirim. var mı memleket gibisi?ozaman tiz zamanda sarı Saçlı sarı kaşlı bi finli çıksın karşına
alsın götürsün seni oralara mutlu mesut yaşayın amiiiinn
sen bnu yatak odamiza karismak olarak gormuyosan bilemicem..insanlar ne kdr cocuk yapacagna kendi karar verir..bi elimiz yagda bi elimz balda yasiyrz sanki..ilk 3 tu sonra 5 e ciktiOnlarda "yotok odomozo bile koroşton diktatör" demislermidir
sen bnu yatak odamiza karismak olarak gormuyosan bilemicem..insanlar ne kdr cocuk yapacagna kendi karar verir..bi elimiz yagda bi elimz balda yasiyrz sanki..ilk 3 tu sonra 5 e cikti
Onlarda "yotok odomozo bile koroşton diktatör" demislermidir
Kiz kimin dinine irkina laf edildiDiktatörü niye doğru yazdın?
Hamilelikten üniversite çağına kadar sosyal devlet olarak her türlü imkanı sağladıkları, başka konularda (kürtaj, kızlı erkekli meselesi vs) insanları boğmadıkları, insanların dinine ırkına laf söylemedikleri için muhtemelen dememişlerdir diye tahmin ediyorum.
Devlet bana çocuk yapmam için tatil fırsatı verecek, hamilelikte bütün kontrollerim özel hastane seviyesindeki hastanelerde ücretsiz yapılacak, doğumumu da doktor peşinde koşmadan, hangisi ucuz hangisi iyi diye düşünmeden yapacağım, bebek yardımı yapılacak, doğru düzgün ücretim kesilmeden doğum iznim olacak, çocuk büyüdüğünde kreş parası, okul parası, kitap parası vermeyeceğim üstelik mükemmel seviyede eğitim alacak bırak üç çocuğu 8 çocuk yaparım ben. Şimdi ilkine bile cesaret edemiyorken hem de...
link verirmisinHaber tekrari
Bulmam lazim gecen haftalarda danimarka baslikliydi sanirim.link verirmisin
aynımıydı konuBulmam lazim gecen haftalarda danimarka baslikliydi sanirim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?