Daire karşılığı arsa

KudrAlobar

Ayak feministi
Kayıtlı Üye
11 Aralık 2018
40.968
254.623
598
Selam hanımlar. Malum virüstü mirüstü evde oturuyoruz ama bir taraftan da hayat ve gelecek planları devam ediyor.

Anadolunun bir köşesinde bir arsamız var. Bu aralar bir takım müteahhitlerin ilgisini çekmekte. Az önce biri aradı, kafam iyice karıştı.

Şimdi bu emmiler arsayı daire karşılığında alıp üstüne bina yapmak istiyorlar. Arsaya belediye iznine göre 2 ya da 3 blok inşa edilebilecek. Şimdiye kadar ulaşan 3 müteahhit oldu biri %30 biri %32 ve biri de %35 teklif etti. Bence bunlar muazzam rakamlar. Ama aile bireylerimden biri diyor ki arsa değerli bekleyelim %50 en azından %45 verecekler. 30’lar bile bana göre çok yüksek oranlarken 45-50 bandı uçuk bir beklenti gibi geliyor. Ama bu işlerden de zerre kadar anlamıyorum. Yakını inşaat işiyle uğraşan ya da bu işlerden anlayan veyahut daha önce böyle bir anlaşma yapmış olanlar muhakkak vardır aranızda. Bu konuda yardımınızı istiyorum.

Şimdi, sorularım şunlar;

*1 dönüm araziye 500 metrekare blok ve 500 metrekare yeşil alan, otopark vs. olmak üzere tek blok yapılabiliyormuş, bu doğru mu?
*500 metrekarelik alana yapılacak bir blok ortalama her katta kaç daireli olur? 2-3-4???
*arsa karşılığı daire alma oranı nedir?
*emlak piyasası bence patladı patlayacak şu dönemde mantıklı bir iş mi bu?

İlk 3 soruyu bilmek için bayağı ehil olmak gerekiyor, onları bilmiyorum. Ama kendi akrabalarım aynı durumdalar ve bekliyorlar. Dur bakalım ihtiyacın yoksa bence bekle, hemen ilk arayana verme

İlk 3 soruyu bilmek için bayağı ehil olmak gerekiyor, onları bilmiyorum. Ama kendi akrabalarım aynı durumdalar ve bekliyorlar. Dur bakalım ihtiyacın yoksa bence bekle, hemen ilk arayana verme
Çok acil ihtiyaç yok tabi ama orda bekleyeceğine elimde değerlensin kafasındayım ben açıkçası biraz.

İnşaat balonu söneli çok oldu. İnşaat maliyetleri artan dövizle uçtu gitti. Haliyle o %50 imkansız.
Piyasayı az buçuk bilen biri olarak 40 zorlanabilir ama 50 falan hayal.
Şimdi şöyle, hani her şehirde böyle lüks sitelerin yapıldığı, şehrin oraya doğru büyüdüğü bir bölge vardır ya, bu arazi öyle bir yerde, yol kenarında ve köşe. Bizimkiler şimdiden İlk teklifler 30’lardaysa 45-50 rahat verirler diyolla. Ama dedim ya ben hiç anlamıyorum mevzudan. Sadece benim olsa ben ilk 30 diyene vermiş evleri satışa çıkarmıştım bile 😂

Tok satıcı olup beklemek mi daha iyi şimdi, yoksa pazarlık etmek mi?

Bir de anlamadığım şu, burda kentsel dönüşüme evleri giren tanıdıklarım var, müstakil evi verip yarım daire falan alıp seviniyorlar.

Bina, yeşil alan oranlarını %60a ve %40 biliyorum.

Kaç daireli olacağı, arsanın bulunduğu konumun kaç katlı imara izin verildiği etkiler ve tabi daire mt.kareleri. örn. 2+1 mi 1+1 mi komple 3+1 vs. Daire sayılarını belirler

Arsa karşılığı daire olaylarında bilinmesi gereken şey, müteahhitin kârının mutlaka arsa sahibinden daha yüksek kâr edecebileceği anlaşmalarla gelmesi. Yani iş burda, mevcut arsanın konumuyla ve imar izniyle alakalı olarak, %liğinizi belirler.

En az 40 ı beklemek daha mantıklı bence.

Son düzenleme:
Şimdi şöyle, hani her şehirde böyle lüks sitelerin yapıldığı, şehrin oraya doğru büyüdüğü bir bölge vardır ya, bu arazi öyle bir yerde, yol kenarında ve köşe. Bizimkiler şimdiden İlk teklifler 30’lardaysa 45-50 rahat verirler diyolla. Ama dedim ya ben hiç anlamıyorum mevzudan. Sadece benim olsa ben ilk 30 diyene vermiş evleri satışa çıkarmıştım bile 😂

Tok satıcı olup beklemek mi daha iyi şimdi, yoksa pazarlık etmek mi?

Bir de anlamadığım şu, burda kentsel dönüşüme evleri giren tanıdıklarım var, müstakil evi verip yarım daire falan alıp seviniyorlar.
Madem çok bloklu yapı olacak, oran olarak yüksek değil de, sözleşmeyi yaparken lüks daire yani lüks malzeme, havuz, spor salonu, planlanmış peyzaj vs isteyebilirsiniz.
Misal çelik kapılar, iç panel kapılar gibi, derzli parke, seramikler, pvc doğramalar gibi kalemlerin lüks iyi serilerden olmasını, yalıtım, izolasyonlu çatı vs gibi detayları direkt sözleşmeye yazdırabilirsiniz.
Genelde arsa sahipleri bu detaylara takılmıyor. Müteahhit de ucuza çıkmak için buradan kısıyor, güzelim arsalarda vasat vasat daireler yapılıyor.

arsa karşılığı daire alma oranı nedir?

bu sorunum cevabi sehirden sehire degisiyor. bizim yasadigimiz sehirde %50dir. biz arsalarimizi %50 karsiligi verdik.

eşimin yasadigi sehirde %25 - %33 arasi yapilan daire sayisina gore.

bence su an hic insaat icin hic dogru bir zaman degil. ancak biz boyle dusunurken 10 ay once baslayan bir.insaati mutehaiti bitirdi bile. yani.bu da.cok.kisisel bir soru

Bina, yeşil alan oranlarını %60a ve %40 biliyorum.

Kaç daireli olacağı, arsanın bulunduğu konumun kaç katlı imara izin verildiği etkiler ve tabi daire mt.kareleri. örn. 2+1 mi 1+1 mi komple 3+1 vs. Daire sayılarını belirler

Arsa karşılığı daire olaylarında bilinmesi gereken şey, müteahhitin kârının mutlaka arsa sahibinden daha yüksek kâr edecebileceği anlaşmalarla gelmesi. Yani iş burda, mevcut arsanın konumuyla ve imar izniyle alakalı olarak, %liğinizi belirler.

En az 40 ı beklemek daha mantıklı bence.

3+1 ve 4+1 olacakmış. O şehirde büyük daireler tercih ediliyormuş. Kat sayısını biliyoruz bir katta kaç daire olur tahmini onu bilemedik.

Muhakkak müteahhitin karı daha fazla olacak. Oturduğum yerden iş yapan adamdan daha fazla kazanmayı planlamıyorum tabi ki ama değerinin altında da gitsin istemiyorum.

Madem çok bloklu yapı olacak, oran olarak yüksek değil de, sözleşmeyi yaparken lüks daire yani lüks malzeme, havuz, spor salonu, planlanmış peyzaj vs isteyebilirsiniz.
Misal çelik kapılar, iç panel kapılar gibi, derzli parke, seramikler, pvc doğramalar gibi kalemlerin lüks iyi serilerden olmasını, yalıtım, izolasyonlu çatı vs gibi detayları direkt sözleşmeye yazdırabilirsiniz.
Genelde arsa sahipleri bu detaylara takılmıyor. Müteahhit de ucuza çıkmak için buradan kısıyor, güzelim arsalarda vasat vasat daireler yapılıyor.

Öyle havuzdu spor salonuydu gidecek bir şehir değil. Ama iyi malzemeli lüks ve büyük evler tercih ediliyormuş. İş ciddiye binerse bir bilenden yardım alacağız muhakkak şimdi sadece kafa karışıklığımı gidermeye çalışıyorum.

Şimdi bu sorduğunuz sorulara net cevap vermek için arsayla ilgili teknik bilgileri bilmek lazım.Dediğiniz oranlar aslında kötü oranlar değil.Ama müteahitin yapacağı daireye de bağlı.Aynı arsaya bir müteahit 500.000tllik ev yapar size 10 daire düşer.Kimisi de 200.000tllik ev yapar size 15 daire düşer.O yüzden sadece oran bazında bakmamanız lazım.
ayrıca sizin arsanızın emsal değeri,zemin oturumu kat sınırlaması ne kadar o verileri başka bir mütehaitle görüşürseniz elinzide veriler daha sağlam olr

Şimdi bu sorduğunuz sorulara net cevap vermek için arsayla ilgili teknik bilgileri bilmek lazım.Dediğiniz oranlar aslında kötü oranlar değil.Ama müteahitin yapacağı daireye de bağlı.Aynı arsaya bir müteahit 500.000tllik ev yapar size 10 daire düşer.Kimisi de 200.000tllik ev yapar size 15 daire düşer.O yüzden sadece oran bazında bakmamanız lazım.
ayrıca sizin arsanızın emsal değeri,zemin oturumu kat sınırlaması ne kadar o verileri başka bir mütehaitle görüşürseniz elinzide veriler daha sağlam olr

Hofff hiç bir şey bilmiyorum gerçekten ben bu konuda. Bilmediğim bir dilde okumuş gibi oldum resmen.

Evet kasaba gibi yerlere büyük kentlerden göç başladı çoktan,
Benim deniz kenarında evim var o kadar çok inşaat yapılıpta satıldı yukarı köylerde öyle, yapılar peynir ekmek gibi satılıyor, tersine göç var kasabaya, insanların şehir hayatında yaşamı zorlaştı

Evet kasaba gibi yerlere büyük kentlerden göç başladı çoktan,
Benim deniz kenarında evim var o kadar çok inşaat yapılıpta satıldı yukarı köylerde öyle, yapılar peynir ekmek gibi satılıyor, tersine göç var kasabaya, insanların şehir hayatında yaşamı zorlaştı

Kasaba değil, şehirde bizim arsamız. Deniz falan da yok.

Şehirde sıkıntılı
Bence hemde çok pahalı

Hofff hiç bir şey bilmiyorum gerçekten ben bu konuda. Bilmediğim bir dilde okumuş gibi oldum resmen.
şimdi şöyle açıklayayım sizin bu konuda yanılmamanız için en az 2-3 müteahitle görüşüp hatta o şehirde bir mimarla görüşüp arsanızın hesabın yaptırın.

İnşaat balonu söneli çok oldu. İnşaat maliyetleri artan dövizle uçtu gitti. Haliyle o %50 imkansız.
Piyasayı az buçuk bilen biri olarak 40 zorlanabilir ama 50 falan hayal.
Taş çatlasın%40 üstünü vermezleeee bacım. Bizim akrabadan biliyorum .

Benim annemler deden kalma 900 küsürlük yerlerini 48 karşılığı verdiler... kendi evimizin yakınındaki komşular %50 den verdiler sekiz,on sene oluyor nerdeyse... arsanın olduğu yerde önemli benim bahsettiğim yerler izmirin gayet iyi yerleri,merkeze uzak olan yerlerde %30lara düşüyor tabi

Söylediğiniz oranları öpüp başınıza koyun bence.
Koca koca firmalar bile %50 zor alıyor.

*doğru
*daireler çok büyük olmayacaksa 4'e kadar olabilir.
*dediğim gibi çok çok iyi tanınmış bir firma ancak %50 alabiliyor.
*yani pek mantıklı değil, lokasyona bağlı, değerlenme ihtimali yüksekse olabilir.

Back
X