Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan şiir, roman, film…’

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715
Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir program düzenlendi. Programda Ferdi Tayfur "Sigarayı bıraktım" şarkısını seslendirdi.

Resepsiyonda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamasında, “Açıkçası sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan şiir, roman, film gibi büyük finans yönünün arkasında yattığını görüyoruz” ifadelerini kullandı. Ancak Erdoğan, “şiir, roman, filmin bağımlılığa nasıl yol açabileceğini” açıklamadı.

Erdoğan, toplantıda ayrıca şunları söyledi:

“Gelişmiş ülkelerde sigara içme oranı azalmaktayken gelişmekte olan ülkelerde bu oran artıyor. Sigara endüstrisi açığını bu ülkelerde kapatıyor. 1960'ların ve 1970'lerin filmlerinde sigara ve alkol ön plandaydı. Türkiye çıkardığı kanunlarla ciddi bir yol almıştır. Bugün gelişmiş ülkelerde sigara içenler toplumdan dışlanıyor. Burada yasaların haricinde çok ciddi toplumsal bir bilinç var. Bu bilincin bizde de oluşması lazım. Bir STK olarak Yeşilay'ın üzerinde çok ağır bir görev bulunuyor. En yakınımızdan başlayarak sigara içenleri uyarmalı ve kurtarmalıyız. Biz sevdiğimiz için yapıyoruz. İnsan sevdiğinin ölmesini izlemek ister mi? Obezite vb. sorunlar yaşam tarzlarıyla ilgilidir.

Ancak birçok ülkeye göre yeterli bilince ulaşamadığımıza inanıyorum. Diğer ülkelerde sigara içenler ikinci sınıf insan muamelesi görüyor. Burada çok güçlü bir toplumsal bilinç vardır. Bizim de böyle bir anlayışa ihtiyacımız var. Sigara ve diğer zararlı alışkanlıklar konusunda mahalle baskısı gereklidir.”

http://kulturservisi.com/p/cumhurba...kol-gibi-bagimliliga-yol-acan-siir-roman-film
 
Sanırım sanat dallarında, filmlerde, kitaplarda, şiirlerde sigara içilmesinin özendirilmemesi gerektiğini kastetmiş, Cumhurbaşkanı.
Ama katılmıyorum.
Nasıl ki bir yazar seri katilin hikayesini anlatıyorsa, sigara içen bir karakteri de anlatabilir.
Ya da Cemal Süreya gibi en meşhur pozu sigarayla olan bir şair de olabilir.

images

İnsanlar gerizekalı gibi Cemal Süreya'nın şairliğini, sanatçılığını örnek alacaklarına, sigara içen adam ne kadar karizmatik, diyerek sigarasını örnek alıyorlarsa, Bu Cemal Süreya'nın değil, örnek alanın geri zekalılığıdır.
Tyler Durden'de sadece sigarasını görüyorlarsa

274249be375db57ded53af3d4962d45f.jpeg

Bu karakterin modern çağ insanının zavallığı hakkında anlattıkları karşısında anladıkları sadece ne kadar karizmatik ve yakışıklı bir adam, sigara içersem ben de bu kadar karizmatik görünürüm, diyorsa, o herif bırakın ölsün zaten.
Evrim Teorisine göre zaten soyunu devam ettirmeyi hak etmiyor. Bu heriften devam edecek soydan hayır gelmez.
Velhasılı kelam.
Eski bir sigara içer, gelecekte de muhtemelen yeniden sigara içer olarak diyeceğim şudur ki.
Sanatın ve Sanatçının konusu her şey olabilir. Sanatçı kimseye örnek olmak zorunda değildir, ahlaki normlara göre hareket etmek zorunda da değildir.
Ama Cumhurbaşkanına katıldığım bir nokta var, o da şu:
Sigara ve alkol çocuklar, gençler ve genç yetişkinler için kolay ulaşılabilir nesneler olmamalı.
 
Ulkenin tek ve en onemli sorunu sigara ve alkon icen insanlarin olmasiydi tabi. İnsanlar sigara icmese hersey gunluk gulistanlik olurdu sanki. Ben artik siyasetcilere inanamiyorum gercekten ulkede savas var onlar neyin pesinde. Kendi cocuklari sehit olmuyor tabi. Neyin kafasiysa bu aynindan getirin icicem.
 
Sigara ve alkole teşvik eden şiir,roman,film midir? Yoksa yaşadıklarımız mı? Burası tartışmaya açık işte.
 
şiir roman film, sigaraya özendiriyor gizli reklam yapıyor, bu sektörler birbirlerini destekliyor mu demek istedi, yoksa konu para, sigara gibi bunlarda kapitalist sistemin parçasımı demek istedi
erdoğanın aynı zamanda iş adamı olduğunu düşünürsek mantıksız olmuş bir iş adamı için, hatta kendisinin beyanatı bile devletler şirket gibi yönetilmeli diye...
sonuç olarak kar yapmaya giden yol acımasız büyük şirketler için
ayrıca kendisi şiiri sevmiyormuydu NFK hayranı diye biliyorum ama yanlış mı biliyorum acep, şiir okumuşluğuda çok
sanırım bu sektörle müzik sektörünüde katabiliriz eee şarkıda seviyor kameralar önünde söylüyor
 
Son düzenleme:
Bakın Cumhurbaşkanı ne demiş


Resepsiyonda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamasında, “Açıkçası sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan şiir, roman, film gibi büyük finans yönünün arkasında yattığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Sigara, alkol gibi bağımlılıklara özendirmek için kullanılan sanatı yani sanaysal faliyetlerin bu zararlı alışkanlıklara teşvik ve bağımlılık oluşturmak için kullanıldığını bahsetmiş..
Peki buradaki arkadaşların okuduğunu anlama problemi mi var? Erdoğan düşmanlığından komik duruma düşme pahasına çarpıtma mı?
 
Şiir, roman ve film göre mi insanlar sigara kullanıyor?
Çoğu kişi stres ve yaşam standartlarının onları psikolojik olarak zorlamasından dolayı sigara kullanımına başlıyor ve çoğaltıyor.
Keşke şiir roman filmlerle uğraşana kadar insanların sosyoekonomik olarak gelişimine önem verseydiniz o Zaman başka olabilirdi be reisim cumhurum.
 
Şiir, roman ve film göre mi insanlar sigara kullanıyor?
Çoğu kişi stres ve yaşam standartlarının onları psikolojik olarak zorlamasından dolayı sigara kullanımına başlıyor ve çoğaltıyor.
Keşke şiir roman filmlerle uğraşana kadar insanların sosyoekonomik olarak gelişimine önem verseydiniz o Zaman başka olabilirdi be reisim cumhurum.
şaka gibi değilmi. ayy bak şu filmde sigara içiliyor şu romanda içki hemen başlayayım diyen kaç tanedir..
 
hayatımda hic sigara icmedim annem babam iciyordu uc kardesiz ucumuzde kullanmadık ama teyzem ve enistem kullanmadıgı halde uc cocuguda sigara kullanıyor :)) yani olay biraz baskıyla alakalı bana ailem asla icemezsin demedi ama zararı var diye ogrettiler daima ama simdi tvde sigarayı ve alkolu flulastırıyolar cocukların daha cok dikkatini cekiyor ve 5 yasındaki cocuk bile onun sigara oldugunu biliyor :KK45::KK45:
 
X