Yöresel Tarif Çorum Mutfağı

Yöresel Yemekler

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.025
602.887
43


Leblebisi ile ünlü olan Çorum, yöresel yemekler bakımından oldukça zengindir. İlin özgün yemekleri arasında Mayalı , (Saç Mayalısı, Tava Mayalısı) , Yanıç , Cızlak , Kömbe, Oğmaç, Hingal, Haşhaşlı Çörek, Borhani (Hamurlu, Yumurtalı, Mantarlı) Helise, Çullama, Madımak, Tirit , İskilip Dolması , Keşkek, Kara Çuval Helvası, Hedik, Teltel, Has Baklava sayılabilir. Katipler Konağı ve Veli Paşa Konağında yöresel yemekleri tatmak mümkündür.



Çatalaşı: Yeşil mercimek, yarma (kırık) ve soğan ile yapılır. Soğan tereyağında kavrulur. Üzerine nane eklenir. Su koyup kaynatılır. Mercimek ilave edilir. 20 dk. kaynatıldıktan sonra 3 bardak sıcak su ilave edilip, yarma eklenir. 20 dk. kadar kaynatılıp tuzu eklenir. Daha sonra bir müddet kısık ateşte bırakılıp servis yapılır.

Düğün Çorbası: Süzme yoğurt (torba yoğurt) yumurta ve unla iyice ezilip karıştırılır. Üzerine süt, tavuk suyu, yeterli miktarda ılık su ilave edilip kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Ayrı bir yerde iki yumurta, alabildiğince un yoğrulup açılır. Badem şeklinde kesilip tereyağında kızartılır. Pişmiş çorbanın üzerine dökülür. Ayrıca tereyağı ve kırmızı biber kızartılıp sos olarak üzerine dökülür ve sıcak servis yapılır.

Madımak: Adının türkülere konu olduğu madımak; Orta Anadolu’nun bilinen en eski yemeklerindendir.Madımak, soğan, bulgur, tercihe göre pastırma veya çemen ile yapılır. İnce ince kıyılan madımaklar yıkanır. Soğanlar tereyağında kavrulur, pastırma ilave edilir. Sıcak su konulup kaynatılır ve en son madımak ve bulgur konularak pişirilir.

Keşkek:
Yarma, et, soğan ile yapılır. Yarmalar akşamdan ıslatılır. Tencerede soğan, et, kırmızı biber, tuz, tereyağı ile kavrulur. Bir su bardağı sıcak su ilave edilir. On beş dakika kaynatılır. Yarma on su bardağı sıcak su ile birlikte tencereye ilave edilir. Kaynayınca kapağı kapatılır kenarları hamur ile çerçevelenir. Bir parmak sığacak şekilde delik bırakılır. Kısık ateşte iki saat pişirilir.

İskilip Dolması:
Pirinç, et, soğan ile yapılır. Islatılmış pirinçler tereyağında kavrulur. Üzerine sıcak su eklenir, dinlenmeye bırakılır. Ayrı bir kapta et yağ ile kızdırılır. Soğan ve sıcak su ilave edilir. Et kaynayınca üzerine sacıyak, bunun üzerine de tepsi yerleştirilir. Haşlanan pirinçler bir bez torbaya konularak bu tepsinin üzerine konur. Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır, herhangi bir yerine bir parmak sığacak şekilde delik bırakılır. ( Buhar çıkması için) Kısık ateşte dört saat pişirilir.

Ortalık : Kuzunun pirzolalık yerinden yapılır. Çatala gelecek şekilde kesilir, tereyağında kızartılır. Bir tencereye konup yanan közün içerisine yerleştirilip üzerine bir tepsi konur ve saç kapatılır. Susuz olarak pişirilir.

Çorum Mantısı : İçleri kıyma konulup kapatılan mantılar tek sıra halinde bir tepsiye dizilir, kısık ateşte kızartılır, yoğrulmuş olan mantının hamurundan küçük bir hamur açılıp kızaran mantıların üzerine kapatılır. Salçalı, tereyağlı, et suyu ile hazırlanan sos bu hamurun üzerine dökülür. Biraz kaynadıktan sonra üzerindeki yufka ters çevrilir. Daha sonra ocaktan indirilip bıçakla kesilir ve servis yapılır.

Tel Tel : Un ağır ateşte kavrulur. Su, şeker ve limon tuzu kaynatılarak ağda yapılır. Tepsi tereyağla yağlanıp ağda bu tepsiye yayılır. Serin bir ortamda dondurulur. Tepsi ocağın üzerinde 2 dakika kadar ısıtılır. Ağda rulo yapılarak tepsiden kaldırılır. İki kişi ağdayı ellerine alıp sıkarak yumuşatırlar. Yumuşayan ağda elle sıkılarak 65 kez çevrilir. Tepsiye kavrulmuş un yayılır. Ağda bu tepsinin içine konularak unla birlikte çevrilir. Saç teli kıvamına gelince tel tel olmuş demektir. Kesilerek servis yapılır.

Gül Burma : Hazırlanan baklava hamurunun üzerine ıslak bez örtülüp yarım saat dinlendirilir. Yumurta şeklinde parçalar alınıp üzerine nişasta serpilerek yufka şeklinde açılır. Açılan yufkalar bir bez üzerinde hafif kurumaya bırakılır. Daha sonra paralel kesilip içine ceviz konularak gül şeklini alacak şekilde burularak yağlanmış tepsiye dizilir. Bu şekilde kuruması için bir gün bekletilir. Üzerine kızartılmış yağ dökülüp fırında kızartılır. Hazırlanan şerbet sıcak olarak dökülür.

Çorum Baklavası (Lüle Baklava-Sıkma Baklava-Sıyırma) : Baklava hamuru açılıp özellikle bu tatlı için kullanılan “oka” konur ve iki tarafından katlanır. İki tarafından hamur sıkıştırılır ve iç kısım oluk şeklinde boş kalır. Tepsiye dizilen baklavaları bir akşam bekletip kurutulur. Daha sonra yağı ve şerbeti dökülüp, üzerine ceviz serpilir.

Hasıda: Pekmez, buğday nişastası, sıvıyağ, tereyağından yapılır. Su, pekmez, nişasta karıştırılır. Sıvıyağ tavada kızdırılır. Karıştırılan pekmezli nişasta tavaya yavaş dökülür, karıştırılarak pişirilir. Top top olmaya başlayınca üzerine kızdırılmış tereyağı dökülüp tahta karıkla ufaltılarak karıştırılır. Soğuk olarak servis yapılır.

Karaçuval Helvası :
Un, tereyağı, pekmez şekerden yapılır. Un tavada rengi koyulaşıncaya kadar karıştırılarak kavrulur, koyulaşınca tereyağı ilave edilip iyice yedirilir. Kara pekmez, toz şeker, ceviz içi ve soğuk su birbirine karıştırılıp unun üzerine dökülür. İyice karıştırılıp yumurta büyüklüğünde parçalar yapılır ve üzerine isteğe göre hindistan cevizi dökülür.

LEBLEBİCİLİK

ÇORUM LEBLEBİSİ

Çorum’un meşhur sarı leblebisi kuru nohuttan yapılır.Nohutun leblebiye dönüşmesi bir buçuk aylık bir emeğin ürünüdür.Tarihi dükkanlarda , tek kavrumluk leblebiler çuvallardan tenekelere , oradan leğenlere doldurulur. Odun ateşi ile yeterli sıcaklığa ulaşan fırına aktarılan leblebiler son kavurmadan sonra tekrar çuvallara doldurularak dumanı üstünde satışa sunulur. İlimizde her köşe başında bir leblebici dükkanı bulmanız mümkündür. Öteden beri yöremizde yetişen nohutun iriliği ve leblebiye dönüşümü haklı bir üne kavuşmuştur. Ancak altmışlı yıllardan sonra artık bölgede yetiştirilen nohut , leblebi üretimine yetmemeye başlamış ve başka bölgelerden nohut getirilmiştir. Buna rağmen Çorum leblebisi ününden hiçbir şey kaybetmemiştir. Bunda , kuşaktan kuşağa aktarılarak bugüne ulaşan kavurma işlemlerindeki beceri önemli rol oynamaktadır. Nohuta ayrı bir lezzet ve altın sarısı rengini kazandıran geleneksel leblebi üretimi bir yandan devam ederken , tüp gazın kullanıldığı modern yöntemler de uygulanmaya başlanmıştır. Leblebi yapmak için öncelikle ateş tuğlası , kerpiç , tava ve karıştırıcıdan oluşan bir kavurma ocağı gerekir. Kullanılacak odunların iz yapmayan cinsten olması önemlidir.Eleme işleminden geçirilen nohutlar önce boylarına göre ayrılır.Birinci kavurma işleminden sonra sıcak olarak çuvallara doldurulup iki gün dinlendirilir.İkinci kavurmadan sonra da iki gün dinlendirilen nohutlar kuru bir yere serilerek 15-20 gün bekletilir.Nohutlar üçüncü kavurmadan önce nemlendirilip bir kez daha bir gün süreyle çuvallarda bırakılır.Üçüncü kavurmada nohutların kabukları ayrılır. Leblebinin acılı , tuzlu , karanfilli ve diğer çeşitlere dönüşmesi bu son kavurma işleminden sonra gerçekleşir. İmalat sürecinden de anlaşılacağı gibi , bu kadar çaba , zahmet ve eşsiz lezzet , Çorum Leblebisinin ününün yıllar öncesinden bugünlere taşınmasındaki en önemli nedendir.

Çorum Leblebisinin tarihi

Çorum leblebisi yaklaşık 3 asır önce Ahmedi Sever isminde muhterem bir zatın ilimizde yetişen nohut cinslerinden leblebiyi imal ettiği söylenmektedir.Yaklaşık 3 asırdır ilimizde üretimi yapılan leblebinin adı adeta Çorum ismi ile özdeşleşmiştir. Çorum denince leblebi, leblebi denince ise akla hemen Çorum gelir.


ALINTIDIR...
 
KEŞKEK
Eki Görüntüle 838402
Malzemeler:
(6 kişilik )
500 gr yarma (gendirme)
500 gr koyun eti
2-adet soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber
11 su bardağı su

Hazırlanışı :
Yarmalar akşamdan ıslatılır. Güveç tencereye (Toprak tencere) 2 kaşık yağ konulur. Soğanlar ince ince kıyılır. Et, biber, salça, tuz 1 su bardağı sıcak su ilave edilerek 15 dakika kaynatılır. Yarma yıkandıktan sonra 10 su bardağı sıcak ile birlikte tencereye ilave edilir.
Kaynamaya başladıktan sonra ateş kısılır. Tencerenin kapağı kapatılıp hamurla kapağın etrafı kapatılır. Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır, buhar çıkması için kısık ateşte 2 saat pişirilir.
ALINTIDIR...
 
ÇORUM BAKLAVASI (GÜL BURMA)

Malzemeler ( 6 kişilik )
500 gr birinci kalite un
2 adet yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
150 gr tereyağı
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı su
200 gr ceviziçi
200 gr nişasta
500 gr şeker

Hazırlanışı :

Büyükçe bir leğene 2 yumurta kırılır. İçine yarım çay bardağı zeytinyağı, sirke, yoğurt, bir çay bardağı su, yarım çay bardağı tuz eklenerek hamur yoğrulur. Üzerine ıslak bez örtülüp, yarım saat dinlendirilir. Hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, yumak yapılır. Üzerine nişasta serpilerek yufka şeklinde açılır. Açılan yufkalar temiz bez üzerine serilerek hafif kurumaya bırakılır. Açılan yufka 10 cm eninde paralel olarak kesilir. İçine ceviz konularak gül şeklini alacak şekilde burularak yağlanmış tepsiye dizilir. Bu şekilde kuruması için bir gün bekletilir. Üzerine kızartılmış yağ dökülerek fırında kızartılır. Yarım kg şekere yarım kg su eklenir, yarım limon suyu eklenir. Şerbet kıvamını alıncaya kadar kaynatılır. Şerbet sıcak olarak baklavanın üzerine dökülür.Soğuduktan sonra servis yapılır.

Bu baklava değişik şekilde de yapılabilir.

Hamurlar açılıp kurumaya bırakıldıktan sonra bir tane yufka iki tane oklava yan yana getirilip, yufka sarıldıktan sonra oklavanın iki tarafından elle büzdürülerek getirilir. Buna da burma baklava denir. Tek farkı ilkinde yufka tek şerit halinde kesilip içine ceviz konulup gül şeklinde sarılıp dizilmesi diğerinde ise tek yufka içine ceviz konulup oklava yardımıyla bükülerek boyunun kısaltılarak burma şeklini almasıdır. Aynı şekilde bir gün kurumaya bırakılır. Üzerine kızdırılmış tereyağı dökülüp fırında kızartılır. Şerbet dökülür servis yapılır.

Not: Çorum’un yöresel tatlılarındandır. Genellikle düğünlerde, bayram hazırlıklarında yapılır. Çorum geneli ve ilçelerinde de eskiden beri yapılmaktadır.
ALINTIDIR..
 
KURU MANTI

5 su bardağı un
1,5 su bardağı su
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağ
İç malzemesi;
250 gr. kavrulmuş kıyma
Kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

Kızartmak için;
Tereyağ

Sos için;
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
3 su bardağı et suyu,kemik suyu yada tavuk suyu
3 su bardağı su

Üzeri için;
Büyük bir kase sarımsaklı yoğurt


Yapılışı:
Öncelikle et suyunu hazırlayın.Ben biraz etli olan kemikleri kaynattım.Siz ister et suyu,ister kemik suyu,istersenizde tavuk suyu hazırlayabilirsiniz.
İç malzeme için; kavrulmuş kıyma,kıyılmış maydanoz,karabiber ve tuzu karıştırın.
Un,su,tuz ve zeytinyağ ile biraz sert bir mantı hamuru yoğurun.Üzerini temiz nemli bir bezle örtün ve 10-15 dinlendirin.Hamuru 2-3 eşit parçaya bölün ve bezeler yapın.İlk bezeyi unlu zeminde 1-1,5 mm. kalınlığında açın.
Hamuru,büyük bir çay bardağının ağzı veya herhangi yuvarlak bir kalıpla aralıksız olarak kesin.Kenar kısımlardan çıkan hamurları kurumadan hemen toparlayın.İyice yoğurup yeniden açmak üzere bir poşete alın.Hamur bittkçe diğer bezelerede aynı işlemleri uygulayın.
Kesilen yuvarlakların içerisine iç malzemeden koyup; resimlerdeki gibi şekil verin.Hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.30-32 cm. çapında yuvarlak bir tepsiyi 3-4 yemek kaşığı ayçiçek yağı ile yağlayın.Mantıları tepsiye ters çevirerek sıkı bir şekilde dizin.
Tepsideki mantıların üzerine aralıklı olarak parça parça tereyağ koyun.Tepsiyi ocağa alın ve kısık ateşte çevire çevire kızartın.Mantıların altını bir spatula yardımıyla kontrol edin ve tüm tepsi kızarınca ocaktan alın.Ilıyan tepsinin üzerine aynı büyüklükte bir tepsi kapatıp;ters çevirin (alt-üst yapıyoruz).Sonra yine çok az parça parça tereyağ ekleyerek ve çevire çevire mantıların diğer yüzünüde kızartın.Kızartırken altını sürekli kontrol edinki,yanmasın.
Sos için; bir tencereye tereyağını ekleyip kızdırın.Üzerine salçaları ve pulbiberi ekleyip et suyunu ve suyu ilave edin.Tuzunu koyun ve kaynatın.
Mantıların üzerine kaynar salçalı suyu dökün ve tekrar ocak üzerinde mantılar salçalı suyunu çekene kadar çevirerek pişirin.Suyunu çeken kuru mantıları sıcak olarak servis yapın.İster tepside,istersenizde servis tabağında servis edebilirsiniz.Servis sırasında üzerlerine sarımsaklı yoğurt gezdirin.AFİYETLER OLSUN.
 
ÇATAL AŞI
Eki Görüntüle 838427
Malzemeler


1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı yarma (kırık)
1 adet soğan (kuru)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı biber (tkırmızı toz)
1 çay kaşığı nane
6 su bardağı su

Hazırlanışı :
Tencereye yağ konulur. Soğanlar ince ince kıyılır. Pempeleşinceye kadar kavrulur. Nane, biber ilave edilir. 3 su bardağı su konulup, kaynamaya başlayınca mercimek ilave edilir. 20 dakika kaynayınca 3 bardak sıcak su ilave edilip, yarma eklenir. 20 dakika kadar kaynatıldıktan sonra tuzu eklenir. Ateşi kısılır. 10 dakika kadar kaynadıktan sonra servise hazırdır. Not: Geleneksel Çorum yemeğidir. Çorum ve çevre ilçelerde de yapılır.Yanında turşu ve yeşil soğanla servis yapılır.
ALINTIDIR..
 
İSKİLİP DOLMASI

malzemeleri

2kg pirinç
1,5kg dana eti
500 gr tereyağ
5 yemek kaşığı tuz
karabiber
15 su bardağı su
5ad.kuru soğan

hazırlanışı;

pirinçler tuzlu suda yarım saat bekletilir.tencereye tereyağı,tuz,karabiber ve pirinçler eklenir.5 dk kavrulur.üzerine 1 bardak su eklenip dinlenmeye alınır.30 dk et yağ ie kızartılır.soğanlar ince kesilip tencereye atılır.tuz ve karabiber ve geri kalan su ilave edilir.et kaynamaya başladıktan sonra sacıyak yerleştirilir.üstüne temiz bir tepsi konulur.pirinçler bez torbaya alınır ve tepsiye yerleştirilir.tencerenin kapağı kapanır ve hamurla kapak kenarları kapatılır.bir parmaklık delik bırakılır.4 saat kısık ateşte pişirilir.servise hazır.afiyet olsun.
ALINTIDIR..
 
DÜĞÜN ÇORBASI

Malzemeler

750 gram koyun
gerdan eti
1 adet soğan
1 adet orta boy havuç
5 su bardağı su
2 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı un
Bir buçuk çay kaşığı tuz
Terbiyesi için: 1 adet yumurta
Yarım limonun suyu
1 su bardağı soğuk su

Sos için: 4 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı kırmızıbiber


Düğün Çorbası Yapılışı
DÜDÜKLÜ tencereye etleri, suyu, havucu ve soğanı koyup kaynatın. Bu arada kapağı kapatmayın ve biriken köpükleri kaşıkla alıp atın. Köpükler bitince tencerenin kapağını kapatıp, yaklaşık 20 dakika (etler yumuşayıncaya kadar) pişirin. Etler pişince, süzgeçten geçirip minik minik didikleyin. Diğer tarafta unu yağda hafifçe pembeleştirin. Et suyunu ve tuzu ekleyip hızlıca karıştırın. Kaynayınca etleri de ekleyip, 5 dakika daha pişirin. En son 1 adet yumurta ve yarım limonun suyunu iyice çırpın. 1 su bardağı soğuk su ile karıştırın. Kaynayan çorbaya yavaş yavaş ekleyip karıştırın. Çorbayı kaselere paylaştırdıktan sonra, tereyağında kavrulmuş kırmızıbiberi üzerine gezdirip servis yapın.
ALINTIDIR..
 
UN HELVASI


Malzemeler
125 gram tereyağı
125 gram margarin
İki buçuk su bardağı un
İki buçuk su bardağı ılık süt
2 su bardağı tozşeker

Üzerine: Tarçın, ceviz

Un Helvası Yapılışı
TEREYAĞI ve margarini bir tencereye alın. Yağ kızınca üzerine un ilave edip, tahta bir kaşıkla, kısık ateşte pembeleşene kadar sürekli karıştırarak kavurun. Karıştırdığınız tahta kaşığın arka kısmında helva kaynamaya başlayınca (göz göz olunca) tozşekeri katın. Hemen ardından üzerine ılık sütü boşaltın ve ocağın altını kapatıp, sütü çekene kadar karıştırın. Daha sonra kaşıkla şekil verip, servis tabağına alın. Üzerine tarçın serpip, cevizle süsleyin. Sıcak ya da soğuk servis yapın.
ALINTIDIR...
 
SİRKELİ CACIK

Malzemeler
Bir buçuk çorba kaşığı sirke
2 adet orta boy salatalık
2 su bardağı yoğurt
4-5 diş sarmısak
Yeteri kadar su
Tuz, nane

Sirkeli Cacık Yapılışı
SALATALIKLARI rendeleyin veya ince kıyın. Yoğurdu derin bir kapta pürüzsüz hale gelene kadar iyice çırpın. Sarmısağı dövün ve üzerine yeteri kadar su ekleyip, 1 saat bekletin. Suyu yoğurdun üzerine katın ve karıştırın. Salatalığı ekleyin, tuz ve naneyi katın. En son sirkeyi ekleyip, iyice karıştırdıktan sonra servis yapın.
ALINTIDIR..
 
GÜL BAKLAVASI


Malzemeler
Hamuru için:
1 kahve fincanı mısıryağı
2 adet yumurta
1 çorba kaşığı yoğurt
1 kahve fincanı su
1 su bardağı nişasta
1 çorba kaşığı sirke
Aldığı kadar un

Hamurları açmak için:
Nişasta

Hamurları yapıştırmak için:
1 adet yumurtanın akı

İçi için:
250 gram iri dövülmüş badem

Üzerine:
200 gram tereyağı

Şerbeti için:
İki buçuk su bardağı tozşeker
İki buçuk su bardağı su
2 çorba kaşığı limon suyu
Gül baklavası Yapılışı
HAMURU için yoğurma kabına mısıryağı, yumurta, yoğurt, su, nişasta ve sirkeyi alın. Tüm malzemeyi iyice karıştırın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp 15 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve nişasta serperek çay tabağı büyüklüğünde açın. 2 adet açılmış hamurun iki ucu hafifçe üst üste gelecek şekilde, yumurta akı sürerek yapıştırın. Ortaya badem koyun ve her iki kenar uca yarıya kadar yumurta akı sürerek, parmaklarınızla bastırarak yapışmasını sağlayın. Kalan açık kısımları dışa doğru çevirerek gül şekli verin. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Hazırladığınız gül tatlılarını kuruması için 1 gece oda sıcaklığında bekletin. Ertesi gün üzerine, kokusu çıkana kadar erittiğiniz tereyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Diğer taraftan şerbeti için bir tencerede tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ilave edip, bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin.
ALINTIDIR..
 
ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI


Malzemeler:
Kaburga eti
1 adet beyaz lahana
1 ½ su bardağı pirinç
½ su bardağı yeşil mercimek
½ su bardağı kırık buğday
½ su bardağı bulgur
1 demet maydanoz
½ demet dereotu
1 tutam reyhan
2 adet soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kimyon
Kuyruk yağı
Yapılışı:Lahana yaprakları ayrılır ve yumuşayana kadar haşlanıp süzülür. 2 büyük boy soğan küçük küçük doğranır. Yarım çay bardağı zeytinyağında kuyruk yağı kavrulur. (arzuya göre) Pembeşelen kuyruk yağına, doğranan soğanlar eklenir. Kuyruk yağıyla diriliğini kaybedene kadar sotelenen soğanlara 2 diş ezilmiş sarımsak katılır. 1 tutam reyhan, 2 tatlı kaşığı pul biber ile 1’er tatlı kaşığı nane, kimyon ve karabiber atılır. 1’şer yemek kaşığı domates salçası ve biber salçası ilave edilir. 1 buçuk su bardağı pirinç, yarım su bardağı bulgur, yarım su bardağı yeşil mercimek ve yarım su bardağı kırık buğday kavrulan malzemelerle karıştırılır. İnce kıyılmış 1 demet maydanoz, yarım demet dereotu katılıp sarma içi biraz daha kavrulur. Malzemelerin üzerini çıkmayacak kadar su dökülür ve sarma içi suyunu çekene kadar pişirilir.
Güveç tencereye biraz zeytinyağı dökülür ve kaburga etleri kızartılır. Lahana yapraklarının ortadaki damar kısmı kesilir ve her yaprak boyuna ikiye ayrılır. Pişen iç, lahana yapraklarına sarılır. Sarmalar güveçteki kaburga etlerinin üzerine yerleştilir. Yemeğin sosu için; 1’er yemek kaşığıdomates ve biber salçası kavrulur ve biraz suyla kıvamı seyreltilir. Hazırlanan sos sarmaların üzerine gezdirilir. Sarmaların üzerini geçmeyecek kadar sıcak su dökülüp yemek pişirilir.
Zeytinyağlı Lahana Sarması servise hazırdır.
ALINTIDIR..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…