• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

çorba

selcanefe

herşey güzel olsun
Kayıtlı Üye
7 Kasım 2007
493
32
318
Sivas
5.ayına girmiş bir bebeğe yedirilebilecek çorba nedir nelerden nasıl çorba yapıyorsunuz sadece mama vermek yanlıişmış bugün sağlık ocağına gittim 2öğün çorba ara öğünlerde meyve suyu yada püresi dediler birde yoğurt dediler siz neler yapıyorsunuz ben hiçbişey yapmıyorum daha doğrusu henüz başlamadım sadece arada meyve tattırdım yardımcı olur musunuz bana:sm_confused:

bende bugun ılk kez yaptım sebze corbası
1 patates 1 havuc 1 tatlı kasıgı pırınc bıraz zeytınyagı ve su pısırdım sonra tel suzgecten gecırdım ama kızım yemedı ıns senınkı yer.

canım benımkıde 4 ay19 gunluk bugun,ben çorba yapıyorum ,mercımek pırınç ıçıne 1 çay kasığı kadar zeytınyağı blendır dan gecırıyorum bunları,sebzeyıde patates,havuç kabak olarak haslayıp ezıp yedırıyorum, dunde pastorıze sut aldım onlada yoğurt yaptım ,meyvelerıde sıkıp suyunu,yada yumusak meyvelerı ezıp oyle verıyorum,bırde ırmığı suda haslıyorum onuda meyve puresıyle tatlandırıyorum onuda oyle yıyor canım

ben ilk tarhana çorbasıyla başladım ama hazır tarhana değil ev yapımı ondan yaptım 1 su bardağı suya 1 çorba kaşığı tarhana alıştırarak verdim önce 4-5 kaşık daha sonraki gün biraz daha fazla birde hiç ek gıda vermediysen önce yoğurtla başla sonra çorbaya geç ben öyle yaptım

canım benımkıde 4 ay19 gunluk bugun,ben çorba yapıyorum ,mercımek pırınç ıçıne 1 çay kasığı kadar zeytınyağı blendır dan gecırıyorum bunları,sebzeyıde patates,havuç kabak olarak haslayıp ezıp yedırıyorum, dunde pastorıze sut aldım onlada yoğurt yaptım ,meyvelerıde sıkıp suyunu,yada yumusak meyvelerı ezıp oyle verıyorum,bırde ırmığı suda haslıyorum onuda meyve puresıyle tatlandırıyorum onuda oyle yıyor canım

ırmıklı meyve puresı tarıfını verebılırmısın canım

arkadaslar tarhana corbasi bebeklere agir gelmez mi ?

aslında ilk bende verirken tereddüt ettim sonuçta mercimek nohuttan hazırlanıyor tarhana sonra internetten araştırdım herkes verince bende deneyeyim dedim az az başladım ama ben ilk verdiğimde 4 kaşık falan verdim yavaş yavaş artırıyorumbi sıkıntımız olmadı çok şükür

şehriyeyi salçasız mı yaptın normal pişirdin heralde sonra da ezdin mi nurayy

bize domates alerji yapmadığı için ben dometes rendeleyerek salçasız yapıyorum. Tel şehriye kullanıyorum. yedireceğim zaten şehriyeyi bi kaç parçaya ayırıyorum bizimki alışkın çiğnemesini biliyor süzgeçten falan geçirmiyorum.

şehriyeyi salçasız mı yaptın normal pişirdin heralde sonra da ezdin mi nurayy

selcancim benim bebegim daha kucuk anne sutu aliyor daha corba yapmadim ama kaynanam gorumcemin cocuguna sehriye corbasi yapinca yarim domates rendeliyordu birde corbalarina irmik ekliyordu en incesinde dr onermis

oğlum tarhanayı hiç sevmedi şehriyeyuide un çorbası yaptım dün yedi bugün iğrendi meyve sularını pürelerini güzel yiyor sebze deneyecem bu akşam da kabak havuç patates inşallah yer patatesle pirinç haşlamıştım onu yemişti suyu hiç içmiyordu şimdi ek gıda alınca yanmış gibi içiyor bir de sabahları bebe bisküvisine zaıcık peynir pekmez ve ılık su ekleyip mama gibi yapıyorum çok seviyor başka bulduğunuz duyduğunuz çorbalar varsa yazın da bizde bilgilenelim bu arada yoğurt da sevmedi içine şeker katınca yiyor ama şekeri de vermek istemiyorum meyve kattım şeftali iğğğğğğ yaptı benim yaramaz nasıl da biliyor bide kızlar günde sadece bir çorba türü mü içirmeliyiz ve de meyve ebeye sordum ver karıştır meyveleri falan dedi ama kafam bulandı dokunmaz mı akşam muzlu muhallebiyi pişirdim heronun sabahda muzlu şeftalili meyve organik olan ondan yedirdim galiba muz kabız yaptı çok sancısı var sizce bebekleri ne ishal eder bide üzüm suyunu seviyor iahal eder mi acaba amaaannn yazdıkça geliyor arkası ne zor işmiş keşke beni emmeyi azaltmasaydı da bu kadar boğulmasaydım ek gıdanın içinde :DDDDDD

5.ayına girmiş bir bebeğe yedirilebilecek çorba nedir nelerden nasıl çorba yapıyorsunuz sadece mama vermek yanlıişmış bugün sağlık ocağına gittim 2öğün çorba ara öğünlerde meyve suyu yada püresi dediler birde yoğurt dediler siz neler yapıyorsunuz ben hiçbişey yapmıyorum daha doğrusu henüz başlamadım sadece arada meyve tattırdım yardımcı olur musunuz bana:sm_confused:

canım ben netten ki ayrı siteden buldum bunları. henüz düzenlemesini yapmamıştım. yapıp bunu kağıda bastırıp bu programa göre beslemeyi düşünüyorum.

umarım sizlerinde işine yarar.
sevgiler..a.s.

çııÖÖçş3-4 AY BEBEĞİN BESLENMESİ
Yine ilk tercih anne sütü olmalıdır. Bebek istedikçe ve acıktıkça verebilirsiniz.
Anne sütü verilemiyorsa hazır mamalardan günde 4-5 öğün ve her öğünde 150-180 ml verebilirsiniz.
4. aydan itibaren bebeğinize verebileceğiniz ilk ek gıda meyve suyu olmalıdır. Mevsimine göre elma, şeftali gibi meyvelerin suları uygundur. Meyve suyu 1-2 tatlı kaşığından başlanarak ve zamanla artırılarak verilmelidir. Meyve suyunun hazırlanmasına çok dikkat etmelisiniz. Meyveler iyice yıkanarak, kabukları soyulur ve cam rendede rendelenir, temiz bir tülbent ile süzülerek suyu elde edilir.
5 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİ
Aldığı sürece anne sütü verilmelidir.
Hazır mama günde iki öğün 210-240 ml verilebilir.
Meyve püresi: Yine günde bir öğün mevsim meyvelerinden herhangi birisi püre şeklinde verilmelidir.
Sebze çorbası: Öğle öğününde 1-2 tatlı kaşığından başlanarak, yavaş yavaş artırılarak verilmelidir. (saat 12.00-13.00)
Sebze çorbasının hazırlanışı: 4 su bardağı su, 2 ortaboy havuç, 1 ortaboy patates konarak ağzı kapalı olarak pişirilir. İndirildikten sonra tel süzgeçten geçirilerek içerisine 1 tatlı kaşığı irmik ilave edilir, bir miktar pişirilir. (veya 4 su bardağı su, 2 ortaboy havuç, bir ortaboy patates, bir tatlı kaşığı pirinç konarak ağzı kapalı olarak pişirilir.) Bebek bu çorbaya alıştıktan sonra mevsim sebzelerinin diğerleri eklenebilir.
Yoğurt: İkindi öğününde verilmelidir. 1-2 tatlı kaşığı başlanır ve miktarı zamanla artırılır. (Saat 15.30-16.00) Vereceğiniz yoğurdun pastörize sütten mayalanması tercih edilmelidir.
Muhallebi: Gece yatmadan önce verilmelidir. (Saat 20.00) Muhallebi hazırlarken 1 su bardağı su, 2-3 tatlı kaşığı pirinç unu ile karıştırılarak iyice pişirilir. Ateşten indirildikten sonra 6-8 ölçek mama ilave edilir.
6 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİ
Anne sütü bebek aldıkça verilmelidir.
Hazır mama günde iki öğün 210-240 ml verilmelidir.
Meyve püresi: 1 öğün (10.00)
Sebze püresi: 1 öğün (12.00-13.00)
Yoğurt: 1 öğün (16.00)
Muhallebi: 1 öğün (20.00)
7 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİ
Anne sütü bebek aldıkça verilmelidir.
Kahvaltı: 1 öğün (06.00-07.00) Akşamdan tuzu alınması şartıyla suda beklemiş peynir + haşlanmış yumurta sarısı (1/8) + reçel veya peynir . Tüm bunlar hazırlanmış mama içerisine veya pastörize inek sütü içerisine konularak ezilir. Bebek bu karışıma alıştıktan sonra sonra ayrı ayrı verilebilir.
Meyve püresi: 1 öğün (10.00)
Sebze püresi: 1 öğün, kıyma(bir yemek kaşığı) ilave edilmiş şekilde verilmeldir.(12.00-13.00)
Yoğurt: 1 öğün (16.00)
Hazır mama: Günde 1 veya 2 öğün hazır mama verilmelidir.
8 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİ
Anne sütü: Bebek aldığı sürece verilmelidir.
Kahvaltı: 1 öğün (06.00-07.00)
Sebze püresi: 1 öğün (12.00-13.00)
Köfte: Sebze püresi ile öğlen öğününde 1-2 adet verilebilir.(Kıymanın baharatsız kıymadan hazırlanması tercih edilmelidir.)
Yoğurt + Meyve püresi: 1 öğün (16.00)
9-11 AY BEBEĞİN BESLENMESİ
Anne sütü: Bebek aldığı sürece verilmelidir.
Kahvaltı: 1 öğün (09.00)
Öğle saati: (12.00) Sebze püresi
Çorbalar (tarhana, yayla, şehriye)
Makarna, Pilav, Yoğurt
(öğle saatinde yukarıdakilerden birisi tercih edilebilir)
Yoğurt + Meyve püresi: 1 öğün (16.00)
12 AYLIK ÇOCUĞUN BESLENMESİ
Örnek beslenme programı aşağıdaki gibi olabilir
Sabah: Kahvaltı
Öğle: Etli sebze yemeği veya sebze püresi veya bir köfte ve makarna
İkindi: Yoğurt + meyve püresi + ekmek veya 2 adet bisküvi veya sütlaç veya muhallebi
Akşam: Çorba + Sebze yemeği + makarna veya pilav + yoğurt

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

elma ve şeftali suyu 1-2 tatlı kaşığı başla 6.aydan sonra portakal suyu

1-2 hafta sonra da püreleri verilebilir. ( elma, armut, kivi, muz, şeftali)

m.suyundan 1-2 hafta sonra öğlen sebze çorbası

1.hafta sebze çorba:3-4 su bardağı su - 2 orta boy havuç - 1 orta boy patates - -45 dk. kapaklı tencerede pişir. tel süzgeçle hiç ezmeden suyunu başka kaba al. içine 1 çay kaşığı irmik ilavesiyle 5-10 dk.tekrar pişir. sıvı miktarı 200gr. olacak şekilde..

2.hafta basit sebze püresi : aynı şekilde pişirilir. havuç ve patates tel süzgeçten tamamen püre haline getirilir.bu pürenin içine yine irmik katılır.

3.hafta karışık sebze püresi : havuç ve patatesin yanına 1 çay kaşığı pirinç ve hergün yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebze eklenir. örneğin ilk gün 3-4 yapraklı maydanoz ve birkaç yaprak ıspanak, sonraki gün ilaveten 4te bir enginar, daha sonra 4te bir domates gibi.. tel süzgeçten yada blendırdan geçirilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ekle, 5 dk. daha pişir.

4.hafta tam sebze püresi : yapılan karışık püreye bir çay kaşığı zeytinyağ katılır.

6. aydan itibaren sebze çorbası yada püreye 1 yemek kaşığı kıyma eklenmeli. (3 kez çekilmiş, yağsız, sinirsiz)

muhallebi: sebze püresinden 1-2 hafta sonra akşam öğünü olarak verilir. (gece değil)
1 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak pişirilir. ateşten indirildikten sonra içine 5-6 ölçek hazır mama toz halinde katılır. topaklanma durumunda tel süzgeçten geçirilir.

yoğurt: sütü kaynat. elin değebileceği sıcaklıkta soğut. 1 lt. süt içine 1 çorba kaşığı yoğurt, 1-2 kaşık sütle sulandırılarak eklenir. yavaşça karıştırılır. hareket ettirmeden, sıcaklığını koruyacak şekilde 3-4 saat bekletilir. 1 kase kadar ikindi öğünü olarak verilir.

kahvaltı: 6-7 ayı bittikten, sebze çorbası muhallebi, yoğurda iyice alıştıktan sonra başlanır. süt, b.peynir, pekmez, reçel, ekmek veya bebe bisküvisi.. tuzu alınmış b.peynir ve reçel sütle ezilir. karışıma ekmek içi katılır. yada 3-4 bebe bisküvisi..
kahvaltıya önce 1-2 kaşık başlanır, sonra giderek arttırılır. bal alerji olasılığı nedeniyle 1 yaşından önce verilmez.
bir süre sonra kahvaltılıklar sütten ayrı şekilde verilir.

yumurta : katı pişmiş, sarısı 1 çay kaşığı sonra arttırarak kahvaltıya eklenir. 1 haftanın sonunda tam bir yumurta sarısı yiyebilir. iyice alışan çocuğa kayısı kıvamı verilebilir. beyazı 1 yaşından önce verilme<.

tahıllı çorbalar: mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana, tel şehriye , taze sebze çorbalarından sonra değişik tatlar olarak verilir.

köfte : sebze çorbasıyla birlikte , yağsız, sinirsiz, 3 kez çekilmiş dana kıymadan baharatsız olarak hazırlanmış 1-2 köfte 6.aydan itibaren verilir.

balık ve tavuk: 7-8 aylıkta kıymaya alternatif, püre halinde öğle öğününde tavuk ve kılçıksız balık verilir.

karaciğer: kuzu ciğeri.. az tuzlu suda haşlanır. zarı çıkarılır. rendelenerek balık ve tavuk etleriyle dönüşümlü, sebze çorbalarıyla verilir.

örnek beslenme

1.öğün (saat 6-7)
kahvaltı+anne sütü

ara öğün (saat 9-9:30)
m.suyu

2.öğün (saat 11:30- 12:30)
et+sebze maması+anne sütü (et: 1 köfte, 5 tatlı kaşığı karaciğer, tavuk ezmesi dönüşümlü olarak)

ara öğün (saat 15:30- 16:00)
yoğurt+meyve püresi+ekmek (yada bebe bisküvisi)

3.öğün (saat 18:30 - 19:30)
sütlü muhallebi+anne sütü (sütlü muhallebi yerine mamalardan hazırlanmış muhallebiler, yada hazır unlu sütlü mamalar)

gece öğünü
anne sütü 1-2 kez

sebze maması ve muhallebi önceleri az başlanır, daha sonra 1 kase dolusu 200-250gr. verilir.

yiyecekler 4-6. ay püre şeklinde( süzgeçten geçirerek, 7.aydan sonra ezmeye başlanmalı)

8.aydan sonra köfte, kabak dolması, makarna gibi pütürlü yiyecekler

Back