Günümüzde arkadaşlık sorunları, okul değiştirme sebeplerinin en önde gelenleri arasında yer alıyor. Okulda kimi zaman birkaç çocuk bir araya gelir ve bir grup oluşturur. Birlikte oyun oynarken başka çocukları aralarına almazlar. Bu tür kapalı gruplar çocukların kendilerini güçlü hissetmesini sağlar; başka çocukları dışlayarak kendilerini “üstün” sanırlar. Ailelerin ve öğretmenlerin çoğu bu konuda çaresiz kalıyor. Peki ebeveyn ve öğretmenler olarak ne yapmalı? Hangi önlemleri almalı? Çocuğa karşı nasıl bir yaklaşımda bulunulmalı? İşte, yanıtı.
Bu Durumda Ne Yapmalı, Ne Yapmamalı?
Çocuğunuzun kapalı bir grubu olduğunuz keşfederseniz, başkalarıyla oynamamam kuralına son verilinceye kadar, o gruptaki çocuklarla oynayışına izin vermeyin. Kimseyi dışlamadan birlikte oynamalarını sağlamaya çalışın. Dışlayıcı taktiklerle herhangi birini incittiyse, ondan özür dilemesine yardımcı olun.
Empati Yapmasını Sağlamak İçin Çocuğunuzla Bir Oyun Oynayın
Bu arada çocuğunuzla başkasının yerine geçme oyunu oynayabilirsiniz. Çocuğunuz dışlanan çocuk, siz de kapalı grup üyesi olun. Dışlanmanın nasıl bir şey olduğunu sorun. Onu kapalı grubu dağıtmaya teşvik edin.
Çocuk Neden Çeteye Katılır?
Kapalı grupların bir sonraki şekli çetelerdir. Kimi çocuklar çeteler oluşturur veya çetelere katılır. Bunun nedeni anne baba kontrolüne karşı duydukları tepki, evde hissedemedikleri aidiyet duygusunu tatmin etme, kendilerini güçlü hissetme gibi farklı şeyler olabilir.
Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalı?
Çocuğunuz bir çeteye girdiyse veya ilgi duyuyorsa, ilkönce aile içindeki ilişikleri derhâl gözden geçirin ve çocuğa sunulan ilgi ile şefkat düzeyini artırın. Sonra onu çeteyle ilişkilerine son vermeye ikna edin.
Suç işlemenin hayatını nasıl karartacağını, başkalarına zarar vererek yaşamanın aynı zamanda kendisine de zarar vereceğini örneklerle anlatın. Ve onu geliştirecek faaliyetlerle yönlendirin. Bu farklı spor dalları, müzik veya resim yapma olabileceği gibi kimsesiz çocukları koruma amaçlı sivil toplum kuruluşları da olabilir. Kimi zaman çok zorlansanız bile, asla pes etmeyin!
Çocuk Gruplarının ve Çetelerinin Oluşmasına Neler Yol Açar?
• Bozuk aile ilişkiler; üvey anne ya da üvey babanın olumsuz tutumları; çocuğa karşı ilgisizlik; çocuğun kendisini dışlanmış hissetmesi.
• Çocuğun bulunduğu sosyal ortamlarda kendisini dışlanmış hissetmesi ve kimlik sorunu yaşaması; çeteye yalnızlığını ve eksikliklerini tamamlayacak bir oluşum olarak bakması.
• Okul sorunları; derslerde başarısız olma; öğretmelerin olumsuz tutumları; iyi bir arkadaş çevresi edinememe.
Kaynak:hepimiz aileyiz