BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!
Son yıllarda aile yapılarının değişmesi, boşanmaların artması, annelerin çalışma hayatına daha fazla katılmalarıyla baba ve çocuğun sağlıklı bir iletişim kurması çok daha önemli hale geldi.
Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül, sağlıklı bir ilişkinin çocukların gelişimi üzerinde sağladığı 6 önemli faydayı anlattı.
1.Sosyal yaşam kavramını geliştiriyor
Çocuklar babayla toplumsallaşmayı, yani kurallara uymayı, paylaşmayı ve problem çözmeyi öğreniyorlar. Anneyle olan ilişkiye babanın eklenmesi, çocuğun zihninde ‘başkaları’ ve ‘sosyal yaşam’ kavramlarını geliştiriyor. Çocuk, annesini babayla paylaşmayı öğreniyor. Böylece başkalarını sevebilme kapasite gelişiyor. Baba, bu ilişkide ne kadar aktif olursa, çocuk da başkalarının varlığını o kadar hızlı kabullenmeyi öğreniyor.
2.Sağlıklı bir cinsel kimlik için çok önemli
Psikoseksüel gelişim kuramına göre erkek çocukları üç yaş civarında babanın yerini alıp annenin tek sevdiği olmak istiyorlar. Buna engel olan kişinin de baba olduğunu düşünüp, kıskançlık besliyorlar. Annelerine olan sevgilerinden dolayı babanın onları cezalandıracağını düşünüyorlar. Daha sonra ise babanın daha güçlü olduğunu fark edip onunla özdeşleşerek, bu süreci atlatıyorlar. Bu süreçte bir takılma yaşanırsa, cinsel kimlik edinme sürecinde sıkıntılar gelişebiliyor.
3.Karşı cinsle kuracağı ilişkinin şeklini belirliyor
Kız çocukları için baba, hayatlarında tanıdıkları ilk erkek oluyor. Babayla kurulan ilişki gelecekte karşı cinsle kurulacak ilişkilerin kalitesini ve şeklini belirliyor. Kız çocukların genelde babalarına benzeyen erkekleri eş olarak seçtikleri biliniyor. Örneğin babasını fazlaca idealize eden ve çok fazla yakın bir ilişkide olan kız, hep babası gibi birini arıyor. Babasından yeterli ilgi ve sevgiyi göremeyen kızlar ise ilişkilerinde, kendilerinden yaşlı ya da daha olgun erkekleri tercih edebiliyor; babalarından bulamadıkları ilgi ve şefkati böyle arayabiliyorlar.
4.Zeka gelişimine katkı sağlıyor
Araştırmalara göre; çocukların zeka yüksekliğiyle babanın ilgisi arasında artan bir ilişki var. Çünkü babanın varlığı, çocuğa uyaran yönünden daha zengin bir çevre sağlamış oluyor. Çocuklar altıncı aydan itibaren babalarının sesini, kokusunu daha net ayırt etmeye başlıyor. Anneyle daha çok zaman geçiren çocuk için babanın eve gelişi yeni bir deneyim alanı sağlıyor. Bunların hepsi zeka gelişimine katkıda bulunuyor. Ayrıca babası ile ilişkisi iyi olan çocukların hem okul, hem de okul sonrasındaki iş ve sosyal yaşantıları daha yolunda gidiyor.
5.Özgüvenini geliştiriyor
Babasıyla iyi ilişkileri olan çocuklar özgüveni yüksek ve kendini rahat ifade edebilen yetişkinler oluyorlar. Babanın sevgisini ve desteğini hissetmek çocuğun kendine ve yapabileceklerine olan güvenini artırıyor. Babalar çocuklarının gözünde daha güçlü ve akıllıdırlar. Bu nedenle daha çok saygı uyandırırlar. Babanın çocuğunu manevi olarak desteklemesi, ‘başarabilirim’ duygusu yaratıyor.
6.Kendini daha güçlü hissetmesini sağlıyor
Babayla iyi iletişimin hem çocuklukta, hem de yetişkinlikte; ruhsal sorunlara ve sıkıntılara karşı, ruh sağlığı üzerinde koruyucu etkisi bulunuyor. Babanın sevgisi ve verdiği güven, psikolojik olarak çocuğun kendini daha güçlü hissetmesini sağlıyor. Bu da hayatın içerisinde karşılaştığı streslerle daha iyi mücadele edebilmesine katkıda bulunuyor.
Kaynak:iyinin peşinde