Çocuğunuzun her istediğini yapıyor musunuz🙄

33 aylık 2.5 biraz geçti işte
Aslinda o yas icin sizi anlasa bile kurallara uymada zorlanmasi normal. Inadina yapiyor, dediklerimi anliyor ama yapmiyor diye dusunmeyin, yasinin geregini yapiyor. Cok guzel konusabilen, kendini ifade edebilen, iletisimi kuvvetli bir cocuk degil mi? Muhtemelen oyle be sizin beklentinizi yukselten sey de bu olmali.

Benim kizim ustun zekali. 30 aylik kadardi, dedigim her seyi anlar, yetiskin bir birey gibi konusurdu benimle. Tuvalet egitiminde beni cok zorladigi icin tuvalette masrapalarla suyla oynamasina izin verirdim. Bir gun kakam geldi dedi tuvalete soktum, alaturka tuvalette tuvalet tasina bacqklari yetismiyor duz fayansa comup bekliyordu yapmayi. Baktim kaka yapacagi yok. Beklemekten yoruldum. Tuvaletten de en az 20 dakika cikmaz, cikarmayi denesem tubalet egitiminde gerileme olacak. Dedim ki kizim sen burda akilli akilli suyla oynamaya devam et, eger kaka yaparsan bana seslen tamam mi? Tamam annecim dedi. Cok ikna edici gorunuyordu bana haber verecegi konusunda Gittim bes dakika sonra bakmaya geldim. Kaka yapilmis, masrapayla ustune su dokuldukten sonra ezilmis, ezilen kakalar tuvalet tasina dogru suruklenmeye calisilmis. Tum zemin kaka doluydu ve kizim keyifle oynuyordu O kadar kisa surede o manzara nasil olustu hayretler icindeydim. Ama o gun sunu ogrendim. Bir cocugun kavrayisi cok guclu olabilir, kendini cok guzel ifade edebilir, her dediginizi de anlayabilir. Ama soylediklerinizi uygulama istegi gostermesi, kurallara uyabilmesi icin hala cok kucuk olabilir. Sonra kendime hayret ettim 2.5 yasindaki cocugu sirf seni anliyor diye gercekten kakayla basbasa tuvalette yalniz mi biraktin? O yasta kizimi ben de balkona saksilar arasina soksam inanin benimki de aynisini yapardi.

Algılaması çok iyi gerçekten söylediğiniz gibi sanki herşeyi yapacak anlayacak hissi veriyor . Acaba ben mi öyle hissettim diye düşündüm annem biraz zaman geçirdikten sonra siz böyle değildiniz bu çocuk çok farklı maşallah dedi kv de aynı şeyi söylüyor hep Ama tabi öyle olmuyor sanırım fazla beklentiye giriyoruz fark ediyorum ama biraz olsun yA biraz olsun anlasın istiyorum mesela robota vurma giyince vurmasın artık diye düşünüyorum. Arkamı döndüğüm an yapma vurma dediğim robota yeniden vuruyor deliriyorım artık 30 saniye önce anlattık ya

Siz biraz parkta yasitlarini gozlemleyin, o zaman fazla beklentiye girdiginizi daha iyi anlayacaksiniz. Zeka kapasitesi yuksek cocuklarin ebeveynlerinin en sık yaptigi hata cocuk anliyor diye yasinin gereginden fazla beklentiye girmek, gereginden agir sorumluluk yuklemek ve dogal olarak bunlari karsilayamayan cocugu yargilamak. Dedigim gibi bu konular benim meslegimin bir parcasi ama ben bile cocuguma karsi ayni hatalari yaptim, hala kendime sık sık hatirlatirim, her seyi anliyor tamam ama o daha cocuk diye.

Bir de ustun demiyorum ama zekasi goze carpan cocuklarin kisisel alani genelde genistir. Komut almak, sinirlanmak, kontrol edilmek, plana dahil edilmeden maruz birakilmak onlar icin daha zor tolere edilebilirdir. Boyle durumlarda egolarini korumak icin inada basvurabilirler. Siz anladigim kadariyla net, kuralci bir annesiniz. Eger cocugunuzun da kisisel alani genisse onun alanini ihlal ettiginizi dusunuyor olabilir. Ne demek yani ona ne yapip yapmayacagini siz mi soyleyeceksiniz? Ne demek yani davranislarini sinirlayabileceginizi mi saniyorsunuz? Anlatabildim mi size duracaginiz yeri gostermeye, birey olarak onu tanimanizi saglamaya calisiyor olabilir. Ben yukarda kizimin cok zor bir cocuk oldugundan bahsetmistim. Tam da bu yuzden cok zor bir cocuk. Bir ornek vereyim boyutunu anlamaniz icin. Kahvaltida balli ekmegi cok sever. Patates kizartmasi koydum onune. Oooh sen bunu ye bir de sana balli ekmek hazirlarim dedim. Surati dustu, niyeeee dedi seni yatirip agzina pekmez akitacagim demisim gibi. Kizim seviyorsun her sabah yiyorsun ya o yuzden dedim. Ben kendim istersem yerim sadece, senin bana zorla hazirlamana gerek yok, yemek istedigimde ben zaten sana soyleyebilirim dedi. Sabir gostermek hic kolay degil, sizi de anliyorum ama iste kucuk delikanli sadece karakterini ortaya koyuyor da olabilir. Bazen sabretmek disinda hicbir cozum olmayabiliyor.

Sanırım dediğiniz doğru kendi karakteri var ve bunun için çabalıyor sizin kızınız gibi . Şunu ayırt edemiyorum konu sahibi de sınır olayından söz ediyor yA bu yaptıkları benim sınır problemim var da ondan mı bu davranışları sergiliyor mesela ? İnsanların arabalarının markalarını ezberlemiş mesela arkadaşımız X in arabası Mercedes diyelim ki görünce x in arabası diyor diğerinin arabası Toyota diyelim ki onu ezberlemiş söylüyor herkesin ama herkesinkinü sokağa çıkınca sürekli aynı muhabbet algılarını iyi buluyoruz . Çocuk psikiyatrine gitmiştik o zaman da doktor normalin biraz üzerinde hareketli bulmuştu gelişim testine de girmişti 2 yaşındayken Sadece dil gelişimi biraz geri sizin kızınız gibi değil dua ediyorum bir an önce ilerlesin diye . Bazen kurduğu cümleleri bile inadına kurmuyor . Örnek vereyim anne cişim geldi inat ediyor söylemeyip gösteriyor Sınır sorunumuz mu var anlam veremiyorum. Konu sahibinin oğlu 4 yaşında mesela eğer böyle devam ederse 4 yaşına gelince aynı şekilde olursa diye düşünüyorum

Yok hayir ille de anne sinir koyamadigi icin cocuk sinir tanimiyor diyemeyiz. Belki fazlaca sinir koyup koymadiginizi da gozden gecirmeniz gerekebilir. Bu da bir ihtimaldir cunku. Cocuklar da biz yetiskinler gibi karakter karakter tabi ki. Oyle cocuk vardir ki onun benligine zarar vermemek icin sinirlari yunusatmaniz gerekebilir. Kimi cocuk kurallara uymaya isteklidir, kimi cocuk kurallari sorgulayip akilci bulmadan kabul etmez, kimi cocuk hicbir kurali baglayici bulmaz. Bazen anne baba hatalidir, bazen o cocuk oyledir. Bazen siz her seyi dogru da yapsaniz bir seyler yanlis gitmeye devam eder. O yuzden 2ye 2 ekleyip 4 edecek diye israrci olmamak, beklentiye girmemek cok onemli. Konu insan oldugunda 2ye 2 ekleyince bazen 0 bile olabilir. Her cocuga karakterine uygun muamelede bulunmak gerekiyor. Bu da sanat gibi yetenek ve gayret istiyor, zor gercekten.

Bir de sendromlar var malumunuz. 2 yas, 3 yas, 4 yas sendrom sendrom ustune. Sendrom doneminde de olabilir su an.

İşte ben inat o inat bir yaşam sürüyoruz ama her şeye hayır diyen bir anne miyim diye kafam karışıyor.Mesela bir şey istediğinde annem aman ne olur alsan bir tane çocuğun var diyor sanki esirgiyormusum gibi.Annem gitti ben hala toparlayamadim,inatçı çok çok inatci

Gecen WC ye girdi ben de içeride olacağım bensiz kaka da yapılmıyor tabiNeyse maşrapa ile bacağıma su döküyor,yapma diyorum yapicam diyor,yapma o mikroplu diyorum yapicam diyor.Bir kez daha yaparsan wc den cikicam dedim yapicam dedi ve yaptı ben de çıktım.Kakayi bıraktı WC den çıktı peşime geldi apartman inledi gece gece Hem de yarım saat flln.Sonradan pişman olsam da artık onu sevmeyeceğimi bana anne dememesini söyledim Belki dovsem ondan iyiydi ama söyledim sabrım aşırı taşmisti.

Memleketteyim ve onun ağlama krizleri komşuların bile diline dolanmışti,dayısı fln artık azarlamaya başlamıştı, kendi çocuklarınin huyunu bozduğunu fln söylemeye başlamışlardi,lanet olsun dedim aglatmayim dedim ama sonuç olarak yine ağladı.Evde olsak direkt alirdim

Of o kadar aynı ki Bir resim etkinlik vs yaparken yanından kalktığım an anneeee diye başlıyor bağırmaya

Brnimki bu ön konuşmalara direkt hayır cevabını veriyor.O zaman gitmiyoruz dediğimde tmm diyor ama gidince o hayır geri geliyor

Yuzde 98 oraninda yapiyorum. Hayir dedigim yuzde 2 lik dilim için totosunuda yirtsa evete donmuyorum.

Çok bunsldigimda netten bu bir sendrom olabilir mi diye araştırıyorum.2 yaş,3 yaş bu defa da 4 yaş sendromuna uyuyor.Birebir aynı şeyler ve iki yıl sürüyormus

Sinir koymaniz dogru ama yaklasiminiz yanlis. Tehditkar ve reddedici davranmissiniz. Genel tutumunuz hep kural bu, uymazsan ben de sunu yaparim seklinde ise cocugunuzu gercekten yaralarsiniz boyle yaparak. Bacaginiza masrapayla su dokerken suyu sakincasi olmayan bir yere dokmesini saglayin, cunku o an su dokmek istiyor. Bir kere bacaginiza su doktugunde hemen kural ve gerekce aciklamaniza gerek yok, esneyemeyen kati bir birey yapar bu onu. Kuraldan, rahatsizliginizdan hic bahsetmeyin o an, sabirli sakin gorunun. Yere mesela o an hemen bir terlik izi cikarin, zemin islak iz olusmuyorsa elinizle yere biraz su damlatin. Baaak ben buraya kendi izimi biraktim, sakin izimin ustune su dokme seni yaramaaz diyin muzipce. Bacaginiza su dokmek aklina bilr gelmez derhal izinizin ustune su dokmeyi dener. Bu sekilde cocuga yasakladiginiz davranisi bu yasak seklinde dille soylemek yerine yapmak istedigi sey icin uygun ortam olusturarak yasaga yaklasmamasini saglamaniz cok yapici bir yaklasim olur. Siz bacaga su doktugu icin onu cezalandirdiginizda akli hep bacaga su dokmede kalacak ve yeniden o konuda sizi test etmek isteyecek. Biraz oyuncu olmak gerekiyor. Komik, aptal, sacma rollere burunup cocugu guldurmek gerekiyor. Inanin cok hizli sonuc alirsiniz. Yine ayni oneriyi yapacagim, oyun iynama sanati kitabi oyun nasil oynanir, ne zaman gerek duyulur size cok islevsel bakis acilari kazandiracak.

Rahatsız olduğum şeyi yapmaması konusunda ısrar ettim ama onererileeiniz çok mantıklı.Ben sadece sinirleniyorum,bıçak gibi kessin atsın istiyorum hatta bir güç savaşına dönüyor sanki olaylar ama çocuk var karşımda dikkatini farklı yöne kaydirmak daha mantıklı,büyüyünce nasıl olsa bacağıma su dokmeyecek.Dusunuyorum da çocukken bana davrandıkları gibi davranmamaya çalıştıkça o yolda ilerliyorum sanki

Ağlayıp bir de tehdit eden türü var bende.
Ben de o zaman sana şunu yaparım, yemeğimi yemem, eşyalarını alırım, kendimi hasta ederim vb şekilde cümlelerle böğürmece.
Asla asla yapmam, yapmıyorum, ağlasın.
Yapılabilecek şey içinse ağlatmam mesela atm ye gidip para çekmem ama yanımda para varsa mutlu olsun diye alabilirim.

Çok bunsldigimda netten bu bir sendrom olabilir mi diye araştırıyorum.2 yaş,3 yaş bu defa da 4 yaş sendromuna uyuyor.Birebir aynı şeyler ve iki yıl sürüyormus
O bitince ön ergenlik başlıyor
Hiç hiç bitmiyor ki sendromları, ergen doğdular bergen devam ediyorlar.

Benim henüz çocuğum yok ama üniversite yıllarından beri yetişkin ve çocuk psikolojisine ilgiliyim, alandaki yerli yabancı birçok kaynağı okurum hobi gibi bir şey benim için. Şimdilerde kendim de anne olmak istiyorum ve biliyorum ki hiçbir şey kitaplardaki gibi olmayacak ama yine de kriz anlarında işime yarayacak şeyleri aklımda tutmaya çalışıyorum. Bu başlıkta da çok güzel fikirler gelmiş.
Benim okuduğum kitaplarda da genelde eğer o an istediği şeyi yapacak durumda değilsek ve çocuk aşırı tepki veriyorsa, dikkatini yine konuyla alakalı başka bir yere yönlendirme tavsiye ediliyor. Balon meselesi mesela.
Çocuğun önce duygularını kabul edip, evet şu an balonun olsun çok istiyorsun alamadığımız için üzüldün ah bu çok kötü falan diye aynalama yaparak sonrasında işte şu an alamıyoruz ama gel bunu listemize yazalım, çizelim sonraki dışarı cikmamizda listemize bakıp alalım. Balonumuz ne renk olsun sence falan demek.
Hayal kurdurmak. Yine önce duygularını kabul edip, ah keşke şimdi sihirli değneğim olsaydı ve hop diye bir para ağacı çıkarsaydim o zaman balonumuzu alırdik. Sence para ağacımız ne renk olurdu?
Ya da paranız yokmuş mesela yanınızda ya balon için eve gidip cüzdanımı almam gerekiyor eve kadar yarışmak ister misin başlıyorum bir iki üç... Muhtemelen eve gidene kadar unutur bile balonu..
Hiçbiri ise yaramıyorsa o zaman sınırları koymak gerekiyor diyor uzmanlar. " Bu şekilde ağlamana bagirmana izin veremem toplum içindeyiz ve insanlar rahatsız olabilir şimdi seni eve götürüyorum," deyip ağlasa bile eve götürmeniz sonrasında duygu kabul etme gibi işlemlere evde sakinleştikten sonra devam etmeniz gerek diyorlar.
Kitap olarak da çocuğunuza sınır koyma ve anne baba lütfen beni anla kitaplarını tavsiye ederim

Nau nau

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…