çocugunuza nasıl bir örneksin

asena_seyma

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
3 Ağustos 2009
70
0
96
36
Konya
HANIMLAR ÇOCUGUNUZA ŞUNU YAPMA BUNU ŞÖYLE YAP DİYİP DURURUZ ASLINDA BEN DEMEM DE ÇOCUGUM YOK:):):):) AMA YAŞADIKLARIMI PAYLAŞACAGIM ZATEN BÖYLEDE BİR KİTAP YAZIYORUM ARAŞTIRMALARIMDA DEWAM ETMEKTE....ÖRNEGİN ANNEMLER TV İZLEME GİT YAT ÇOCUGUM DİYİP BİZİ GÖNDERİRLER SONRA KENDİLERİ 01 E 02 YE KADAR OTURUP TV SEYREDERLERDİ GELDE UYU KAÇIRILIRMI FİLMLER.YADA ANNEM SÜT İÇİN DERDİ KENDİSİ İÇMEZDİİ..BUNUN GİBİ ÇOCUGA DEDİGİNİZ VIZ GELİR SENDE GÖRÜRSE YAPAR MODELSİNİZDİR ONUN İÇİN :ecrin_bebek:zemuszemus

çocuğunla birlikte süç içmek yerine, "bende senin kadarken içerdim" "çocuklar süt içmelidirler" de denebilir.. (ben zaten içerim, süte bayılırımda :)) ) ya da film konusunda, "büyüdüğünde izleyebilirsin" "çocukların bu saatte uyuması gerekli" denilebilir bence, benim fikrim bu en azından, çocuk çocuk olduğu bilmeli herşeyi onunla birlikte bizde yaparsak onun gözünde büyük kimliğimiz belki de zarar görür.

ama çocuk bizim gibi düşünmez bence bu çacuga bir açıklama degildir örnek hiç hiç degildir...artı örneklere takılın diye vermedim örnekleri sadece açıklamak için burada açıklamak istedigim şey örnek olunmalı çocuga bende senın yaşındayken süt içerdim dende iç senin için faydalı bu sıg bir açıklamadır.. sütün nasıl besleyici oldugundan kemikleri güçlendirdiginden...vb...örneklere takılmaylım genel olarak o dur yani:kahvelülülülülülü

bende zaten örneklere takılmadım canım, senin yazdıklarına istinaden söyledim...
emin ol çocuklar herşeyi bizden de fazla düşünürler, sana göre belki deil ama bana göre bi açıklama bu, tabiki herşeyi anlatmak gerekli ben kısaca yazdım, sonuçta çocuğun karşısına geçip yapması gereken herşeyi seninde yapman imkansız, süt ya da film bunlar basit bi örnek...
benim anlatmak istediğim şu, çocuğunu karşına alıp konuşmak, anlatmak, örneklerle çocuğun zihninde canlanmasını hayal etmesini sağlamakta, yapması/yapmaması gereken konularda çok etkili....

Çocuğum yok ama bu konu ile ilgili birçok seminere katıldım...
Ailelerimiz genelde çocuğa ders çalış diye baskı yaparlar, fakat kendi dizileri başladığı zaman çocuk ne yaparsa yapsın onlar için önemli değildir. Yeterki onları rahatsız etmesin...
Çocuklar anne ve babalrı televizyon izlerken genelde televizyonun karşısına geçerler, yada kapatırlar bizde sinirle bırak elleme deriz. Oysaki onlar ilginin kendilerinde olmasını istediği için bunları yapıyor.
Hiç unutmam katıldığım bir seminerde bi soru soruldu. "Çocuk eğitimi için kimler kitap okuyor" diye inanın koca salonda sadece iki kişi parmak kaldırdı... Ailelerde gayet modern görünüşlü insanlar...
Bunları duydukça ailelerimiz bize karşı yaptığı hataları farkediyorum...Aslında bu konuyu uzun uzadıya tartışabilirim yazabilirim ama başınızı ağrıtak istemem...

bilinçli anneleri görmek beni çok mutlu ediyor..
bizler lütfen çocuklarımızı yarıştırmayalım..
bizler lütfen çocuklarımıza hayırın ve evetin anlamını güzelce empoze edelim..
bizler balık yedirmek yerine balık tutmayı öğretelimki ayakları üzerinde herzaman durabilsinler.
bizler söz verdiğimizi yerine getirelim yada yapamayacaksak söz vermeyelimki;güvenilir gençlik yetiştirelim..
bizler herşeyi konuşalım,tüm aşamaları konuşarak aşalımki ileride eş olduklarında birbirleriyle iletişimi olan çiftler yetiştirmiş olalım..
bizler tertip düzen konusunda evlatlarımıza tam eğitim verelimki ileride tembel,yerinden kalkamayan,tek bir şeyle dirayeti düşen nesiller olmasınlar..
bizler kız yada erkek çocuğumuz olsun saygılı olmayı öğretebilelimki kendileri gibi saygılı insanlarla muhattap olailsinler..
bizler merhameti aşılayabilelim çocuklarımıza;.iyilik yapıp denize atmayı bilsinler..

hep diyorlar dejenere bir gençlik geliyor diye..
hayır ben bunu kabul etmiyorum..bizler bilinçli anne babalar olduğumuz sürece kendi çocuklarımızı yeterince saygın,kültürlü,bilgi birikimi bakımından zengin,merhametli,insancıl ve saygılı yetiştirebilirz..

evet saruboceq'cim tüm yazdıklarına katılıyorum
"bizler lütfen çocuklarımıza hayırın ve evetin anlamını güzelce empoze edelim..bizler herşeyi konuşalım,tüm aşamaları konuşarak aşalımki ileride eş olduklarında birbirleriyle iletişimi olan çiftler yetiştirmiş olalım.." anlatmak istediğimi özetlemiş bu cümlelerin aslında.
tabiki şeymanın ilk başta yazdıklarına da katılıyorum ama ben başka bi konudan yaklaşmak istemiştim... yazdığım gibi çocuğunuzu karşınıza alıp konuşmak, anlatmak, örneklerle çocuğun zihninde canlanmasını hayal etmesini sağlamakta, yapması/yapmaması gereken konularda çok etkili.... örnek alma konusuna şeyma haklı, haklı ama sadece örnek olmak deil çocuklar konuşulanları asla unutmuyorlar, kendi oğlum çok küçük ama 3 yaşında yiğenim var alt komşum aynı zamanda her gün birlikteyiz, inanın sölediğim bir şeyi bir hafta sonra "hala sen böle demiştin"bana sölüyor.Ben biliyorum ki ağzımda çıkıcak her söz onu iyi ya da kötü yolda etkileyecek... ben kötü olursam bi süre sonra o da benim gibi olacak...

oğlum henüz küçük ama iyi bir örnek olmak için büyük uğraş veriyorum.kendi ailemin bendeki artı ve eksilerini gözden geçiriyorum. eksilerdeki açıkları nasıl artıya çeviririmleri düşünüyorum.şuana kadar 20ye yakın kitap okudum.eşimede okutuyorum. internette araştırıyorum.etrafımdaki ebeveynleri gözlüyorum.eşim sabahları süt içmeye bebeğin yanında tv seyretmemeye yemek masaında oturup yemek yemeye başladı(ki bunlar onun için çok büyük gelişme)ben de beslenme konusunda yemek yapma vs konularında daha çok pratik yapıorum oğlumla daha çok vakit geçirebilmek için pratik çözümler üretmeye çabalıyorum ve en önemlisi bebek büyüyene kadar hobilerimi erteledim( uzak mesafe etkinlik olanları)hergün bilinçli zaman geçirmeye çabalıyoruz çalışan ebeveynler olduğumuz için.ağzımızdan çıkanlara dikkat ediyoruz. oğluma çevreden gelen yanlış davranışları düzeltmeye çalışıyorum.en basit örnek evin altındaki manav ona gitmesi için gel seni kuşlara götürcem dediğinde oğlum gidince bir baktım adam oğlan kucağında bizim yanımızda. lütfen kuşlara götüünüz dedim bebeği kandırmayınız.bunun gibi.
birde çok ilginç şeyler okuyorum çocukların yanında tartışmayın derler gidin başka odaya çekilin orda tartışın. hayır bebek aile içindede tartışılabileceğini de öğrenmeliymiş.
sizleden de çok şeyler öğreniyorum. paylaşımlar ve konu için teşekkürler.

Ben çalışan bir anneyim ve ailevi nedenlerden dolayı bakıcı tutmak yerine çocuğuma kayınvalidem baktı. Nasıl davranacağı konusunda onaylamadığım birkaç davranışı oldu ama iyi ki de olmuş diyorum. O davranışların neden hatalı olduğunu artık kendisi de görebiliyor. En azından çocuk iyi ile kötüyü, doğru ile yanlışı ayırt etmeyi öğreniyor. Çocuğunuz hayatı boyunca davranışlarını onaylamadığınız birçok insanla tanışacak. Önemli olan birey olarak davranışın hatalı olup olmadığı konusunda kendinin karar verme yeteneğini kazanmış olmasıdır diye düşünüyorum.

çok güzel bir konu,arkadaşıma bu konuyu açtğı için çok teşekür ederim:1hug:,biz de çocuk olduk ve bizim anneler ve babalar bazı hatalar yapardımafoldumben,bizde onları örnek alarak bu hataları yapmamaya çalışıyoruz:1ninca:,ben şikayet etmek istemem:umursamaz:,artık bunu aştımalkisalkisalkis,sadece bazı benim çocukluk yaşadıklarımı ve şu an benim çocuklarıma uyguladığımı anlatmak isterima.s,benim annemin bir sürü kristal eşya vardı,çay kaşiklardan başla taaa garip süs eşyalara kadar vardı,her hafta annem onları tek tek temizlerdi,resmen titiriyordu üzerinde,bir gün ben yalnıştıkta bi vazoyu çarptım,ve bir hafta aya kalkamadım,vucudüm mosmordumafoldumben,annem yaptı,o günden bugüne ben böyle süsü ve kristal cicilerde NEFRET ediyorumlmaz:,benim evlendiğimde eşime sıkın alma hepsini pencereden atarım dedimlmaz:,sonra bir misafir geldi ve kristal takımı getirdi hediye:1shok:,inanırmısınız bugüne kadar(6 yıl evliyim)kutuyu hiç açmadım:kedi:,depoya koydum,benim çocuklarım evde rahat edecek,yok yalnışlıkla o nu çarpıcak bunu çarpıcak çekinmiyecekler,bu bizim ortak alanımıza.s,hiç bir şey onların canlarından daha önemli değilgamyoncuiremsu,annem gidip başka çocukları çok severdi,bende çok küçüktüm ve ağlıyordum,kıskançlik krizi geçiriyordum,annem ise gülmekten kriz geçiriyordu,çok kırıldım o zaman,şimdi ise başkaları çocukları seviyorum ama uzaktan,sadece kendi çocukları dokunyorumopuyorumnanaktan,artık büyüdüm,bir yetişkinim,evliyim,ailem var,babamı ararım çok sık:asigim:,o beni hep severdi,ama annemi ayda bir o da unutmazsam,içimde hiç gelmıyor,çünkü bana karşı hiç sevgi yok,onu aradığmda akıllı ol ben ne diyorum onu yap,hiç pes etmıyor,ben annem kadar dır dır etmıyorum,eşim bazen anlamıyor,nasıl olur da bir kadın hiç ağazını açmaz,kısa ve net istediğimi soyliyorum,annemsen beceremesin yapamasın diyordu:sinifsinif:,ama babam yaparsın ben arkandayımopuyorumnanaktan,ve ben yaptım,çok şey elde ettim,ve en önemlisi HUZURLU yuvam varŞeniz,benim çocuklarım eşimin ve benim onları ne kadar sevdiği biliyorlar,onların herşeyden çok daha değerli,hergün aile toplantımız var ve herkez söz sahibivereliniortak,kim ne istiyor ne aptı,nereye gitmek istiyor,ne yemek vs,allaha binlerce şükürler ediyorum,ve hayat değerlidir diyorum..

ewet dogrudur tabi o yüzden çocuklara 2yaşından sonra basit dille büyük insanmış gibi konuşmalıyız 4--5yaşına geldiginde bunun farkını göreceksiniz dede ve ninelerimizden herkez birşeyler ögrenmiştiralkisalkisalkis

evet işte tam da bu örnekler başlıgımızı destekliyor ,çocuk psikolojiside neymiş diyen aileler.yaptıgı yanlışları ileride evlatları söyleyince anlıyor...aamaa iş işten geçiyor...ama işte yazacagım kitabımda bu tarz hem komik hem ögretici bir çok anı ve bilinçlendirme olacak inş:):)ailelerimizin yaptıkları hataları tekrarlamamak üzere saglıcakla:)
kedi dili opuyorumnanaktan

kitap çalışmalarında başarılar dilerim canım

canım teşekkürler bi evebeyn seminerine katıldım bende kedi dili arkadaşımızın dedigi gibi bu konuda kitap okuyanlar çok azdı ve ben çok üzüldüm...bu yüzden hem komik.(sıkıcı olmayan)hem başucu hemde ögretici bir kitap olacak...:::):):))
merallll:içelimpuyorumnanaktan

kafamçokkarıştı aynen ya işte birçok kişi aynı şeyleri yaşamıştır muhakkak ama önemli aynı hataları yapmamak çocuk egitimi kitaplarına karşıda bir ön yargı var sıkıcı zaten aynı şeyler diyorlar ama ben bu klişeyi yıkacagımmm:):):lepi:

öncelikle merhabalar arkadaşlar aranıza yeni katıldım:kedi: sarıböceq yazdıklarına aynen katılıyorum özellikle annelere çok ciddi iş düşüyo babalar her zaman yaptığı gibi bütün sorumlulğu anneye yıkıyo maalesef ama napalım iyi birer insan yetiştirebilmek için mecburuz dimiyerimseniben Alya Derin bebişede sağlıklı ve uzun bir ömür diliyorum sevgiler...:CüvCüv:

benim oglum daha 7 aylık butür şeyleri akip edip ona göre egitmeyi düşünüyorm kitabında basarılar dilerim

çocugumuzun yapmasını istediği bir şeyi önce kendimiz uygulamalıyız.çocugumuzun kitap okumasını istiyorsak onu karşımıza alıp da kitap okumanın yararlarını anlatmak hiç de etkili bir yol değildir bence..çünkü çocuklar söylediklerimizden çok yaptıklarımıza dikkat ederler.bir de konulan kurallarda taviz vermemek gerekiyor..bir kural koyduk ama çocuk yapmama konusunda o gün ısrarcı davranıyorsa "hadi bu sefer senin istediğin gibi olsun ama bir daha kuralı delmek yok" gibi bir yaklaşım çocugun konulan kurallara uymamasına sebep olacaktır.

aynen işte demekle olmuyor bunu demeye çalışıyorum örneğin önceden babam ramazanda erkek kardeşime (annem babama şikaket ettiğinde(ikisinin davranışıda son derece yanlış:))))babam kardeşime kızar onu annemle gönderir kös kös evde tv izlerdi...şimdi kardeşim demeyecekmi aklından mutlakaki eçiriyordu e en son bnmle de yaylaştı abla babam neden beni zorla gönderiyo o kadar ii bişide kendi neden gitmiyor die eee dilim döndügünce anlatmaya çalıştım ve ona sen böyle yapma dedim ileride çocukların olursa örnek ol işte bak dedim sıkı bi sohbet başladı sonrasındaopuyorumnanaktan

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…