Çocuğun Duygusal Zekası Nasıl Gelişir?

Nurgul

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
7 Mayıs 2007
269
107
Çocuğunuzun duygusal zekasını geliştirmenin 7 yolu...

Duygusal zeka, deneyimlerle öğrenilir ve zamanla gelişir, doğuştan değildir. Uzmanlara göre çocuğun duygusal zekasının geliştirilmesi için anne babalara çok büyük roller düşüyor.
Çocuk gelişim uzmanları bebeklerin öfke, mutluluk, üzüntü, korku gibi temel duygular ile doğduğunu ve kıskançlık, utanma, sevgi, suçluluk gibi duyguları ise 2 yaşından itibaren öğrenmeye başladığını söylüyor. Duyguları okuyabilme ve tanıyabilme yeteneği ise çocuklar büyüdükçe gelişiyor.
İngiltere’nin saygın gazetelerinden The Times, çocukların duygusal zekalarının gelişimde büyük önemi olan anne babalara şu 7 pratik yöntemi sundu:
“ÇOCUĞUNUZU DUYGULARINI ANLAMAYA ÇALIŞARAK DİNLEYİN”
Çocuğunuz konuşurken anlattığı konu hakkında nasıl hissettiğini anlamak için onu can kulağı ile dinleyin ve paylaştığı konuya ayna tutun. Eğer problemin ne olduğunu anladığınızı hissediyorsanız, hissettiğinizi söyleyin ve sizinle hemfikir olup olmadığını gözlemleyin. Ne söylediğini anladığınızı ifade edebilmek için kendi hayatınızdan örnekler verin; bu çocuğunuza herkesin aynı tür hisleri olabileceği mesajını verecektir.
“DUYGUSUNU SÖZLE İFADE EDEBİLMESİNİ ÖĞRETİN”
Çocuğunuzu duygusunu ifade edebilecek kelimeleri kullanması için yüreklendirin ve kelime hazinesini geliştirmesi için yardımcı olun.
Bazı konularda duygu çatışması yaşamasının çok normal olduğunu anlatın.
“DUYGUSUNU ONAYLAYIN”
Çocuğunuz bir şeye üzüldüğü, sinirlendiği veya öfkelendiği zaman “Bu konuda böyle hissetmen için hiçbir sebep yok” demek yerine, tepkisinin çok normal olduğunu ifade etmek için duygusunu anladığınızı söylemeniz yapılacak en doğru şeydir. Gösterdiği duygusal tepkinin aşırı ve gereksiz olduğunu söylemek yanlış yaptığını ve bir dahaki sefere bunu gizlemesi gerektiğini düşünmesine sebep olur.
“ÖFKE NÖBETLERİNİ ÖĞRENME ARACINA DÖNÜŞTÜRÜN”
Eğer çocuğunuz bir dişçi randevusu olduğunu duyduğunda keyfi kaçarsa, ona bu ziyaretin kontrolünün kendisinde olduğunu hissetmesi için yardımcı olun. Neden korktuğunu, orada ne ile karşılaşacağını düşündüğünü, neden gitmesi gerektiğini bilip bilmediğini anlatmasını isteyin. Çocuklarla duyguları hakkında konuşmak, büyüklerdeki kadar etkili olacaktır.
“ÇATIŞMALARI PROBLEM ÇÖZÜMÜNÜ ÖĞRETMEK İÇİN KULLANIN”
Eğer çocuğunuz sizinle ya da bir arkadaşı ile herhangi bir konuda ters düşüyorsa, ona bu konuda gelebileceği noktanın limitini açık açık söyleyin. Bu konuda herhangi bir fikri yoksa ona seçenekler sunun. Çocuğunuz, diğer kişiye zarar vermemesi kaydıyla kızmanın ve kızgın olmanın normal olduğunu bilmeli.
“OLAYLAR KARŞISINDA SAKİN KALARAK ROL MODEL OLUN”
Kızgın olduğunuzda kaba sözler söylememeye dikkat edin. “Beni delirtiyorsun” gibi cevaplar yerine, “Bunu yaptığın zaman ben üzülüyorum” diyerek duygularınızı ifade eden bir diyaloga girin. Bu şeklide çocuğunuz sizin ona kızmadığınızı davranışının bu sonucu yaptığını anlayacak. Aşırı eleştirel olmamaya dikkat edin bu çocuğunuzun kendine güvenini yok edecektir.
“KENDİ DUYGULARINIZLA BAĞLANTIDA KALIN”
Bazı anne babalar, çocuklarını üzeceklerini düşünerek kendi negatif duygularını görmezden gelirler. Ancak kendi gerçek duygularınızı dile getirmemek sadece çocuğunuzun kafasının karışmasına sebep olur. Çocuğunuzun, sinirlendiğinizde fiili olarak aşırı tepki vermek yerine üzüldüğünüzü ve sinirlendiğinizi sözlü olarak ifade ettiğinizi görmesi çocuğunuza bu zor duyguların normal ve idare edilebilir duygular olduğu mesajını verecektir.
DHA
Çocuk Eğitimi Çocuk Bakımı Çocuk Sağlığı Bebek ve Çocukla İlgili Her Türlü Bilgi İçin Tıklayınız
Çocuk Büyütürken Forum Sayfası İçin Tıklayınız
index.php