Çocuğum ve yemek

Kizim iki bucuk yasinda. Ben oturmaya basladigi an ve plastik catal kasigi kullanmaya baslandigi an yani bu 6 ayi dolunca onune corbayi koymaya basladim.corbayi yogurdu pure seklindeki sebzeleri ve meyvalari ustu basini doke doke yedi.etrafim ustunu kirletiyor hali kirleniyor vs diyordu.sofrada yemekleri eline daldirip berbat yapiyordu.esim bi iki kizacak oluyordu sakinnn dedim kizma boyle boyle yeme karakteri oturacak cocugu yemekten sogutma.esya kiyafet alinir dedim.
Kizim bir yasindan bu yana bizimle oturur yemegini yer.bir kase corbayi dokmeden yer.sulu yemege ekmegini bandirir sebzelerden de catalla batirip yer.
Ablam oglununa da aman ustu batmasin etraf kirlenmesin diye hep kendi yedirdi pesinden kostu ilkokulda bile.eline birsey verip yedirmedi ev temizdi ama.yegenim liseye gidiyor sebze yemegi hic yemiyor sakin benim yaptigimi yapma yanlis yaptim dedi o da bana ders oldu.
Sikayetim su bizde kahvalti yok yumurtayi peyniri zeytini hic yemiyor hatta peynir kokuyooo diye sofradan kaldirmamizi istiyor.sut ayran iciyor ev yapimi muhallebi az da yogurt yiyor.yas fasulye lahana yaprak sarmasi dolma tarhana sehriye corbasi et sulu corbalari en sevdigi.benimkisi bir garip bi gun sevdigi yemegi bir hafta sonra yemeyebiliyor.
 
Oğlum 6 yaşında .Açlıktan kemikleri sayılıyor. İki kere serum taktırdım resmen kan şekeri düştü. Deli ediyor beni. 16 yaşında bir oğlum daha var. Ama o maaşallah güzel beslenirdi. Bu yaşta 1.77 boyu var 65 kilo. ama bu ufaklık bana hayatı cehenneme çevirdi.Allah yardımcın olsun yemeyen çocuk zor iş . Her sofra bir kavga .Artık eşim ve büyük oğlum ısrar etme deyip duruyor. Yemeyen yemiyor....
 
Bende kırlenmesını hıc umursamam ama benımkı oyun halıne getırmıs durumda su saydıklarını yese dünyalar benım olur
 
Alerjı testı yapıldı alerjısı yok doktora götürdüm kan degeri sınırda ilaç kullanıyorum
 
ben de böyleydim
bi gün bağırdım burnunu sıkıp ağzına tıkmaya çalıştım eşim delirmişim gibi baktı ben ne yapıyorum dedim, bu zamanda şehrin göbeğinde acından ölecek değil bu çocuk, elbet yiyecek, sallamadım hiç, kansızlığı olduğu için ben süt falan da vermiyorum yiyosa makarna pilav yanında yoğurt, tarhana çorbası köfte vs
ben gerilmeyi bıraktım çocuk düzeldi çiğ köfte dahi yiyo artık burnu aka aka
 
Yemek yemeyen çocuğa 3Z formülu

1.ZORLAMA VAR MI?
Yemek zorla yedirilmez. O bir ihtiyaçtır, ihtiyacın oluştuğu sırada giderilmesi esastır. Çocuğa yemek yemesi noktasında zorlama yapılıyorsa, bu, çocukta karşıt tepkiye neden olur. Yemek, uyku ve tuvalet alışkanlığı aslında kendiliğinden ve fıtrî olarak oluşur. Bunun yanı sıra her insanın yemek yerken aldığı bir tat vardır. Bu tat, ancak sakin ve yavaş yenildiğinde hissedilir. Eğer çocuğa hızlı yemesi konusunda bir zorlama varsa, "Yemeğini çabuk bitir" diye bir baskı yapılıyorsa, çocuk yemeğin bir diğer motivasyon kaynağı olan damak tadını alamaz ki... Zira acele yemek, damak tadının alınmamasının en büyük sebebidir. Aslında böylesi bir zorlayıcılıkla anne-baba çocuğun tat almaktan kaynaklanan ihtiyaç oluşturan sistemini zarara uğratmaktadır.

2. ZAMAN UYGUN MU?
İçinde bulunulan zaman yemek yemeğe uygun bir zaman mıdır? Örneğin, sabahın erken saati çocukların yemek yemeyi hiç sevmedikleri bir zaman dilimidir. Henüz uyku mahmurluğunu üzerinden atamamış bir çocuğun önüne yiyecek-içecek koymak ve "Hadi, çabuk ye; okula yetişeceğiz" demek, o çocuğun yeme sistemini zarara uğratır. Çocuk için yemek, acıktığı zamandır. Acıkan çocuğu bekletmek, onun yeme ihtiyacını bastırmasına neden olur ki, böylece çocuk artık acıktığında açlığını duymamayı bir alışkanlık haline getirir. Yemek yemeden saatler geçirebilen bir çocuğun davranışı, midedeki acıyı bastırmayı öğrenmiş olmasının sonucudur. Bu yüzden erken yaşta çocuğu öğüne alıştırmak yanlış bir davranıştır. Çocuklar 4 yaşına kadar öğün ile değil, ihtiyaç ile yemek yemelidir. Ancak dört yaşından sonra adım adım öğün sistemine geçmelidir. Çocuğun ihtiyacı olmadığı abur cubur yemesi, bir sonraki öğün saati geldiğinde yemek yememesi anlamına geleceği için, öğün aralarında abur cubur yenmemesine özen gösterilmelidir. Özellikle yemekten önceki 1 saat diliminde sağlıklı da olsa yiyecek tüketilmemesi gerekir ki, ana öğün için açlık oluşsun.

3. ZEMİN MÜSAİT Mİ?
Zemin ile kastedilen, çocuğun o andaki ruh halinin yemek yemek için müsait olup olmamasıdır. Mesela az önce annesi tarafından bağırıp azarlanan bir çocuk, az sonra "Hadi otur yemeğini ye" diye sofraya davet edilse, çocuğun yemek yemeye tepkili olması kaçınılmazdır. Veyahut arkadaşları ile oyunun en heyecanlı yerindeyken, oyuna dalmış olan çocuğun yemeğe davet edildiğinde, yemek yememesi gayet doğaldır. Bunun yanı sıra, önemli bir ayrıntıdan daha bahsedecek olursak; çocukta yeme düzeni, ancak yeme kültürünün bir sonucudur. Sadece karın doyurmaya odaklanmış yemeler, çocuğun bir süre sonra yeme düzeni oluşturmasının önündeki en büyük engel olur. Çocuğun ailesiyle birlikte oturduğu yemekte, sohbet etmeyi, kendini ifade etmeyi, konuşmayı gerçekleştirmesi gerekir. Çocuk, yemeği ailesi ile buluşup keyif aldığı bir ortam olarak tanımalıdır. Kısa süreli bir araya gelmeler ve herkesin karnını doyurup kalkması şeklinde oluşturulan yemek atmosferi çocuk gelişimine uygun değildir.
 
benim kızımda yemezdi hatta bişey yerken sürekli kusacak gibi olurdu ne çektim be
sonra 1. sınıfa başladı hala aynıydı. zayıflıktan gözlerinin altı morarmıştı.
1. sınıfın yaz tatilinde ne oldu bilmiyorum iştahı açıldı ve yemeye başladı
şimdi 4. sınıf kızım yeme demeye başladık öyle iştahlı
oğlum var 5 yaşında oda hiçbişey yemez ki gece mide gurultularını duyarım
zorlamıyorum onunda yiyeceği gün gelecek diye
diyeceğim o ki zorlama istediği zaman yesin
 
Bu bir dönem ve geçecek.
Benim kızımda öyleydi.
Bilmediği hicbirşeyin tadına dahi bakmazdı bir dönem. 22 aylıkken sütten kestim ben çünkü artık bir lokma yemez olmuştu.
Hatta bir gün oyunla köfte yedirdim öğlen,akşam bir baktım ağzı kokuyor,dişi mi çürüdü diye korktum hatta bir açtım agzını,öğlen yediği köfte yanağının iç tarafında öylece duruyor.
O günden sonra zorlamadım.
Şimdi 5.5 yaşında herşeyi tadıyor,eskiye nazaran daha düzgün besleniyor. Okulda alıştı tamamen diyebilirim. O günler geride kaldı.
 
Çocukların büyük kısmı belli yaşa kadar peynir yemiyorlar. Benim oğlum da hala daha yemiyor 4,5 yaşında oldu. Ancak taze kaşar ve çeçili severek yiyor o yüzden beyaz peynirde zorlamıyorum. Beyaz peyniri de tostlarına ve krepine karıştırıyorum :) Bir de bir dönem yediklerini bir dönem yemiyorlar bu da normal sanıyorum. Muz sevdalısı oğlum bir ara 6 ay ağzına sürmedi sonra tekrar bir seferde 1 kg muz yeme potansiyeline döndü :)
 
23 aylık ama cidden de az yiyor çocuk.
Şimdi onun seveceği tarzda krepler yapın, ben yulaflı elma püreli ruşeymli krepler yapıyorum pekmezle veya balla beraber süt ile içmesini sağlıyorum.
Sonra yoğun kıvamlı tarhana çorbası yapın içersine peynirdi yumurtaydı bunları yedirin. Peynir tuzsuz olsun ben manda peyniri tercih ediyorum çok güel yiyor.
Evde ekmek yapın zeytinli cevizli vs alsın elinde onu yesin.
Köfte yapın irmikli alsın eline yesin
Umarım çözülür sorun bir anneyi en fazla sinirlendiren şey yemek yemeyen çocuktur o yüzden kendinizi suçlamayın çözüm üretmeye devam.
Bir de emiyor mu hala. Bu durum da iştahsızlık yapıyor
 
Kendisi yesin. Yemek saatinde koyun önüne tabağını herkes gibi. Yediğini yesin kaldırın tabağı. Zorlamayın. Biraz sabır. Yemezse açlıktan ölmeyecek. Ama sütü kesmelisiniz ben de arkadaşlara katılıyorum.
 
ayni sorun bende var. yemek hazirlarlen karnima agrilar girio nasil yedircem diye. benimkide muzu cok sever. illa muz muz baska bisi yok. ben 10 aylikken doktora gitmistim. doktor sütü fazla bulmustu. senin gibi yapiodum. simdi sadece uyandiginda bide yatmadan sütünü veriyorum baska yok. yerse kuru seyler yer kuru ekmek. tereyag sürsem misal direk bäääähhh diye tükürür. bugun yere oturduk ikimiz oyun oynar mis gibi bi kac lokma öyle kahvalti yaptirdim. bide muzu vermedim. o tok tutuyo sanirim
 
Zorlamayın artık zorlamanın ters etki yaptığını herkes biliyor. Açlıktan ölmez bakın burda kaç anne aynı durumu yaşıyor ben dahil. 18 aylık kızım da yemez 2 3 kaşık yesin diye neler yapıyorum. aciktikca veriyorum yerse yiyor yemezse ne yapayim. Denemediğim yemek kalmadı. Boyu kilosu yerinde ise vitamin vs eksikliği yoksa yapacak birşey yok huy karakter meselesi. Bir de biz anneler biraz da kendi rahatimiz için güzel yesin istiyoruz yesin doysun ki kafamız rahat olsun onu aklımızdan cikarip başka işlerimize bakalım. Olmuyor malesef. Kendi yemesi ine izin vereceksiniz ve Düzelmesini bekleyeceksiniz.
 
Benim kızımda süt ve makarna bulgur pilavı sever
Başka bişey yediremem
Ben çareyi şöyle buldum pilav Yada makarna yapıyorum yanında et sebze kaşığa azıcık sebze koyuyorum az pilav oyun oynarken yiyor öyle
Oyun saatinde bu şekilde yedirmeye çalışın
 
Benim yegenimde hic yemezdi. Hepimiz illallah ederdik, seferber olurduk yesin diye. Ablam illa yedirmeye ugrasirdi, o ugrastikca cocuk kusardi daha hic yemez aglardi. Doktor mide kapakcigi tam kapanmiyor gibi birsey demişti sanirim. Türkiye'den sonra istah suruplari getirttiler o da pek ise yaramadi ama belki siz de yarar. Bie doktora goturseniz belki care olurlar.

Yegenim ise su an 13 yasinda genc bir delikanli. O siska zayif cocugun ise yerinde yeller esiyor. Hafif kilolu bir cocuk oldu masallah istahi acayip yerinde. Demek istedigim kahretmeyin kendinizi boşuna bu kadar. Ilerde er gec duzeliyor bir bakmissin tombullasmislar bile :)))
 
Ilk cocugumda pimpirikliydim yani mama falan illa yiyecekti gözümde önüne kitap acar yedirirdim hatta bir yasindan sonra kasikla kendi yemeye calisti baktim öyle istiyor verdim önüne, yedigini yedi yemedigini döktü.
Kizim cok hareketli degildir, yemesi ona göre sekillendi yani yiyor yemiyor, kilosu gayet yerinde. Yemedigi zaman hic sikinti yapmiyorum. Cünkü ondan üc yas kücük oglum cok hareketli ve ablasinin iki katini yiyor. Yasini doldurdu, inanin ona yemek yetistirmeye calisiyorum. Ne bulsa yiyor ama yakiyor.
Yemegi nasil sunuyorsunuz?
Kendimden örnek veriyim, oglum cok yer mama sandalyesine oturturum mesela sabah, önüne yumurta zeytin peynir ekmek domates ne varsa koyarim. Yer, asagi atar ama doyar. Ben elimle yedirmeyeli aylar oldu. Uzun süredir kendi yer, ben yedirmem. Bi makarnayi bile koyarim önüne avuc avuc kendi yer, elma olsun muz olsun soyar veririm kendi yer.
Kendi haline biraksaniz biraz mesela. Ellerine alip geze geze yiyor benimkiler.
Hala kizim cok az yer oglum fazla hic stres yapmam. Geze geze yer kizim.
Yemek yemez meseka. Findik yer, cikolatali ekmek yer.
Yumurta yediremem az yer. Oglum sabah iki yumurta beyazini nefessiz götürür ama kizim bir lokmayla ögürür. Ama havuc keserim cubuk gibi alir yer, gider elma yikar kendine, muz soyar.
Bu sekil idare ediyorum onu. Yemek cok zor yiyor ama ne yapalim o da öyle. Oglumsa pilav, yogurt, corba ne olursa nefessiz götürür. Ne yapalim ikisini de kendi haline biraktim. Sofraya gelmeye zorlamiyorum kizimi hic. Istemiyor, büyüyünce illaki oturur diyorum. Ama iste acligini seker cikolatayla gecistiriyor sinirleniyorum o ayri. Vermemeye calisiyorum.
 
Seker abur cubur verirseniz yemez tabi yemekleri
 
Süt inek sütü mü?
Bence süt vermeyi kesin veya azaltın. Geçenlerde bir üye çocuğunun sadece süt içtiğinden şikayetçiydi.
23 aylık bebek kahvaltı adı altında sadece sıvı almamalı.
 
Seker abur cubur verirseniz yemez tabi yemekleri

Bahsettigim kizim bir bucuk yasina kadar cikolatanin tadini bilmeyen yemeyen bir kizdi.
Onca sey yazdim icinden bulup secip gündem yapmissiniz. Ben kizima cikolata seker verdigim icin yemiyor olsaydi aynen böyle yazardim. Ama dört yasinda cocuga ekmeye nutella da sürerim, lolipop da alirim. Bunlari yedi diye böyle olmadi, bebeklikten beri böyleydi zaten. Ama yani negatif bakis aciniz bulup bulusturuyor, o sizin bakis aciniz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…