Çocuğum beni çok üzdü ne yapmalıyım

Ben Otomatik Portakal'ı 50 sayfa okuyup bıraktım dayanamadım. Gece rüyama girdi 33 yaşındayım. Bu yorumun yarısinda middm bulandı okumaya devam etmekte zorlandım. Çok korkunç. Ne diyeceğimi bilmiyorum. Allah ıslah etsin.
 

Bundan bahsediyorum işte bir de. Cocuk iphone bilmem ne istedi diye bazilari o cicuklar cok sorguluyor, buyuk hedefleri var filan saniyor. Alakasi yok işleri gücleri marka göstermek ama geri kalan umurlarinda degil.
Bir kac sene önce eşim calistigi yerde bazen işcilerin yanina iniyordu. Cogu işcinin elindeki telefon pahali iphone, muhabbetini yapiyorlarmis yeni ciksin alacagim.vs cebinde parasi olmasa da boyle seyler almaya calisiyorlar onemli olan bu cunku, bir sey basarayim filan degil. Esim kaç kati kazaniyor onlarin o bile iphone almiyor kendisine. Sirket iphone veriyor kullaniyor ama.kendine almaz.

Görmüştür özenmiştir olabilir ama özenmiş olmasi ailesine böyle bir dil kullanabilecegi anlamina gelmiyor. Bir sey basaracak cocuk boyle olmaz.
 
Güzel şart, çocuğun kendisini neden dünyaya ben geldim ki? diye sorgulamadığı, kendisini değerli hissetmesine destek olunan, kurslara, aktivitelere gitmesine, düzgün eğitim almasını sağlayan sartlardir.

Buradaki örnekler iphone üzerinden denk gelmiş olsa da, dediğim gibi ben çalışmayan bir annenin saydığım diğer kursları, çocuğun her ihtiyacını abarti düzeyde olmasa da karsilayabildiginden emin değilim.

Bu da çocuğa güzel şartlar sunulamadigini gösteriyor. Sorun bu da değil ama, sorun bunların hep normallestirilmesi, çağı yakalayamamakta, yakalamakla uğraşmak ve hedeflemek yerine 30 40 sene oncesi ile karşılaştırma yapıp yok bizim zamanımızda şöyleydi böyleydi bizde var mıydı diye kıyas yapılmasında.

Ee iyi de o zamanın teknolojisi ile şimdi bir mi? Neyi yaristiriliyor tam olarak? Kaliplasmis dedelerden kalan çocuk yetiştirme teknikleri ve bizde de yoktu, susup otursunlar mantığı ile ilerleme zaten mümkün değil.
 
herkes aynı şeye odaklanmış.

biraz daha derine inmek lazım. çocuk ıphone dan önce başka neler istedi de alınmadı. anne çalışmıyor. bu ülke şartlarında babanın maaşı ihtiyaçları bakın istekleri demiyorum ihtiyaçları almaya yetiyor mu? evde başka çocuk var mı?

eve gelen teyze evde bir ergen varken neden göze sokuyor bu aletleri getiriyor. bir tane de yeğenine hediye alsın yani ne var.

son olarak anne çalışabilir konumdaysa ıphone almak için değil o çocukların geleceğine yatırım yapmak ıyi bir eğitim vermek adına çalışmayı düşünen bir anne olsa daha mantıklı bir ortamda yetişen matıklı çocuklar oluşur.
 
Zalimlik gibi gelebilir ama kuzeniniz iyi yapmış, 2 çocuklu bir komşum vardı, karı-koca çalışırlardı ama tabii aldıkları asgari ücret olduğundan, ev kirası, masrafları, okul giderleri derken çocukların her isteklerini yerine getiremezlerdi, kızı biraz daha ılımlıydı ama oğlu pek bir afacandı her şeyi ister tutturur, annesi onu yaz tatillerinde işe sokmaya başladı, duyunca kızmıştım bacak kadar çocuğu nasıl işe sokarsın diye ama sonra takdir ettim zira çocuk bilgisayar mı istedi, çalıştığı parayı biriktirmesini sağlıyordu kendisi de kazancından her ay kenara para atıyordu çaktırmadan, yaz mevsimi bitiminde bilgisayarını alıyordu, bir dahaki yaz telefonu vs derken çocuk hem okumanın kıymetini, hem çalışarak emek vererek bir şeyler elde etmenin değerini öğrendi.

Hacettepe bilgisayar mühendisliğini bitirdi, şimdi her istediğini alabiliyor, çocuktur evet biz onlara iyi imkanlar sunmaya çalışmalıyız ama tek maaşa 9 çocuk doğurup elden ne gelir demiyoruz ki
 
Son düzenleme:
Ben de çocukken etrafımızda bizden daha iyi durumu olan aileler vardı. Evlerinde türlü teknolojik aleti olan babamın arkadaşları vardı. Ya da çeşit barbiesi olanlar. Benim bir tane dandik eczaneden alınmış vardı. Onların evine gitmek için can atıyordum yahu. Vizyonum genişliyordu büyüyünce zengin olcam kendime bir sürü Barbie alıcam diyordum anneme babama kızmak aklıma gelmemişti. Salakmış bizim nesil biraz bunlar da fazla uyanık.
Allah yardımcımız olsun
 
Almayın bunun devamı da gelir kardeşim 12 yaşındayken telefonu çok istiyordu babam almamıştı daha sonra 14 yaşına gelince babamla okul tatilken ise gitmeye başladı. Babam inşaatta çalışıyor onun yanında etrafı süpürerek kendi parasını biriktirerek almısti,telefon için para biriktirirken babamın çalışırken ne kadar zor şartlarda para kazandığınıda görmüştü birdaha da bisey istemedi. Şuan 21 yaşında kendi çalışır anneme de harçlık verir babama da yardım eder,bakkala,berbere bi yere verin hem can sıkıntısı gider hem para kazanır
 
2 seneye kalmaz dayakda yersiniz bu kafayla cocugunuzdan neyin eziklenmesini yaşıyorsunuz anlamadim. Kim oluyormusda son model telefon tablet kullanacakmis bu yaşta ?
 
Ekonomik şartlar yüzünden tek kişinin çalışması, ki çalışan kişi tek başına asgari ücretin 4-5 katı kazanmıyorsa, evi yoksa, kira vb ek gelir imkanı bulunmuyorsa 3 kişilik bir ailenin ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlanır ama bu yine de çocuğun annesine bağırmasını haklı çıkarmıyor çünkü 13 yaşındaki bir çocuğun hele de teknoloji çağına doğmuş yeni nesil çocukların her şeyden haberi var farkındalıkları yüksek.

İsteklerini özendiği şeyleri çok daha uygun dille söyleyebilir, öte yandan teyzesinin çocuğun gözüne sokması kısmına katılıyorum lakin maalesef herkesin normali normalleştirdiği şeyler farklı ya da farklılaştı.
Almanya’da neredeyse herkes bizim çocuklarımızın kolay kolay erişemeyeceği her şeye daha kolay erişiyor çünkü yurtdışı mallar bize gelince vergi üzerine vergi yiyor 3 liralık şey 300 lira oluyor, onların alım gücüyle bizimki bir değil.

Almanya’daki çocuğun normal yaşam standardıyla Türkiye’deki çocuğun normal yaşam standardı farklı, bizdeki çocukların %43 kadarı yoksullukla mücadele ediyor.

Tek maaşla 3-5 çocuk doğurup yoksulluğa mahkum edenlerden bahsetmiyorum, artık 1 veya 2 çocuğunuza da yetemiyorsunuz.
13 yaşındaki bu erkek çocuğu doğduğunda dolar 1,5 lira civarıydı şimdi 32 lira, aile zamanla yetişememeye başlamış bu da çok normal.

Yorumunuza genel itibariyle katılıyorum ama vaktiyle çocuklarının her şeylerini elden geldiğince alabilen 1-2 çocuklu aileleri de anlamak lazım.
 
Size göre güzel şart mahalledeki kursa gitmesidir, çocuğunuza göre her yıl yaz tatillerini Miami’de dil kursunda geçirmesidir. Konu sahibininki gibi bir çocuğunuz olsa kendinizce güzel şartlar sunarak gönderdiğiniz kurs o lafları işitmenizi engellemeyecek. Çocuk burada kitap alamıyoruz diye ağlamıyor, gayet lüks bir meta için ağlıyor. Birden fazla gelişmiş ülkede yaşama imkanım oldu. Iphone buralarda da “pahalı” görülüyor. İnsanların alım gücü düşük olduğu için değil, çok daha ucuza telefonlar olduğu için.
 
Anlıyomu ki arabada öyle onlar da audi var onuda kıskanıyor anlamadım gitti

Eee " gücümüz ancak bu kadarına yetiyor" deyin.

Vallahi şimdi hiiç pedagojik bir tavsiye veremeyeceğim. Çünkü belli ki bu çocuk ondan anlamaz.

Siz de deyin ki " ee senin yaşında olup okula gitmeyip kardeşlerine, ailesine bakan çok çocuk var. Derme çatma, ahır gibi yerde kalan çok insan var. Audi arabayla son model telefonu çok istiyorsan sen de çalış, almaya çalış bakalım alabilir misin." deyin. Asgari ücretle o arabayı veya telefonu maaşını hiç harcamadan kaç yılda/ ayda alabilir bunu hesaplayın. Hesap kağıdını eline verin.
 
Onların yaşadığı ülke ve bizim ülkemiz farklı oğlum. Biz bugün sırf sen ileride kendine istediğin telefonu rahatça al diye çalışıyoruz falan de. Telefon almanız çözüm değil. Kazık kadarım ben bile niye dogurdunuz ki dedim yani ama ailem hayatımın içinden geçti o yüzden. Yani aldırmayın bu laflara. Hiçbir şeyi dört dörtlük olamaz zaten
 
Biz türkiyedr yaşıyoruz onlar almanyada deseydiniz. Bu arada 13 yaş için iphone çok fazla değil mi? Sonra önünü nasıl alıcaksınız?
 
Katiliyorumm.biz kendi cocugumuzda olsa yaramaza yaramaza salaga salak simariga simarik zekiye zeki diyoruz. İsik gorebildigimiz zaten kendini belli ediyor. Ayni emsallerde diger kuzenim dereceyle univesiteyi kazandi. Ama gecesini gunduzune katti. Ve anne babasinin tek cocugu. Biliyoduki baska caresi yoktu okumaktan baska. Maddi durumlari kotuydu.elindeki telefon xiominin orta halli bir telefonu. Bilgisayar istediginde aile buyukleri aman biz alalim senin oglun okur bu cocuk hakediyor dediler herkes maddi destek verdi. Simdi digerinede yardim ettigimizde gorduk nelere para verdigini. Bilmiyorum cocugum yok. Evren agzimdan cikacak sozu bekliyor olabilir. Boyle konusuyoruz da akran zorbaligi ve artik dunyanin kotu bir yer oldugu gerçeği de var. Eskiden bizler nelerden mutlu olurduk sokak baslarinda otururuduk basimiza birsey gelmezdi karanlikta sokaklardaydik.ama simdiki cocuklar internet kesilse kafayi yiyorlar. Herkeste ayni problem var ve ciddi bie sorun haline gelicek. Yine su zamanlar iyi. Felaketler yaklasiyor gercekten
 
Çocuğunuzun istekleri olmadığında sizinle bu şekilde ve yüksek sesle konuşabiliyorsa biraz sıkıntılı bir durum. Doğurduğumuz çocuklarımıza son model ve pahalı eşyalar almak onlara iyi baktığımız anlamına gelmez , ayrıca hiçbir ebeveynin böyle bir zorunluluğu yok , aile anne baba çocuk görev tanımları hakkında detaylıca konuşabilirsiniz.
 
Almazsanız eşyalarının kıymetini anlar abim de lise 1 de kulaklik için anneme kızmıştı. Hâla hatırlar hatta üniversiteye gidecekken özür dilemişti annemden hâla unuttuğunu sanmıyorum vicdan azabı çekiyordur. Eşyalarına da çok değer veriyor şuan kazancı iyi olmasına rağmen bozulan birşeyin parçalarını alıp kullanabildiği kadar kullanıyor. İstediğinde alınca kıymeti kalmıyor. Önemli olan sonradan alıp isteklerine değer verdiğini göstermen
 
Hanımefendi yaşadığınız şey üzücü haklısınız. Ama fevri ve mantıksız bir yaklaşımınız var. Çözüm sizin üç beş ay çalışıp çocuğunuza telefon almanız değil. Çocuğunuzun yaşı telefon için uygun olsa bile normalde çalışmıyorsanız sırf çocuğunuzun ülkemizdeki pek çok kişi için lükse kaçan bir isteğini karşılamak için işe girmeniz doğru değil. Çocuğunuzun size karşı algısı da bozulur bence. Annesinin onun her talebini karşılamak zorunda olduğunu, sizin tüm misyonunuzun ona hizmet olduğunu düşünür. Yarın daha ulaşılmaz bir şey ister.

Ergen bir çocuğun özenmesini çok iyi anlıyorum ama zaten istediği her şeye istediği anda sahip olamayacağını bilerek yetişmedi mi? Ya da temel ihtiyaçlarından veya ihtiyaç olmasa da isteklerinden sürekli mahrum mu kaldı? Yani evet iphone alamıyor ama diğer ihtiyaçları karşılanabiliyor mu? Sürekli bir mahrumiyet varsa isyan etmiş olabilir. Aktif, eğlenebileceği, kendini gercekleştirebileceği alanlar var mı hayatında? Tatmin edici bir hayatı yoksa mutluluğu iphone, audi araba, tablet vb metalarla bulabileceği yanılsamasına kapılmış olabilir. Bizim zamanımızdaki gibi kuru kuru okula git gel, ders çalış, otur kalk gibi bir hayat tarzıyla bu devirde çocuklar mutlu olmuyor malesef. Ne bileyim çok para vermeden de çocukların hayatı aktif hale getirilebilir. Belediyelerin imkanları değerlendirilebilir.
Kuzenleri geldiklerinde onlara nasıl bir program yapıldı mesela? Oturup tablet telefona düştülerse çocuğunuzun kendini kötü hissetmesi normal. Ama çocuğunuzun okuldan kalan zamanında kuzenleriyle birlikte alıp sinemaya, tiyatroya vb bir etkinliğe götürmek, akşamları değişik kutu oyunları oynamak, günübirlik doğa faaliyet grupları oluyor onlara katılmak vs o yaş çocukları için cazip etkinlikler bulmak gerek. Yanlış anlamayın ergenlerle böyle şeyler daha zor olabilir haklısınız da. Ama çabalamak lazım.
Çalışmanız gerekiyorsa çalışın. O ayrı bir konu. Çocuğunuzun beslenmesi, eğitimi, sağlığı, sosyal hayati gibi konularda zorluk yaşıyorsanız kesinlikle evde oturmayın.
 
13 yaş telefon için çok normal ama artık sosyal medyalar sosyal medya gibi değil. Şiddeti, uygunsuz içeriklere maruz kalmalarını geçtim. Bunların yanlış olduğunu empati sahibiyse çocuk bile anlayabilir.

Eski zaman olsa telefon alın derdim. İphone olmasa da olsun. Ama şu an bu kadar emin konuşamam.
Sosyal medyalarda özelikle tiktok gibi sürekli kaydırmalı uygulamalar ciddi anlamda insanı resmen gerizekalı yapıyor. Odaklanma süresi azalıyor, lüks hayatlar gösteriliyor, herkes birbirine laf yetiştiriyor. Tam bir kaos. En masum hali bile çocuklarda depresyon, gelecek kaygısı, asosyalliğe neden olabilir.

Benimde telefonum 13 yaşında oldu ama bol bol yazılı postlar vardı. Videolar çok azdı. Dikkatin onları okurken daha da artıyordu. Olumlu içerikler sıktı, youtubeda vb hep uygun tabir olmasada "fakir ama mutlu" insanların komik videoları doluydu. En fazla yaptığımız ünlülerin fan sayfalarını takip etmekti.

Çocuğunuza umudunu kaybetme (bu biraz ağır olabilir.), heidi vb gibi filmler izletebilirsiniz. Önemli olanın para olmadığını bilmeli. Küçük şeylerle mutlu olan kişileri işleyen filmler olabilir. Aynı zamanda gençlik filmlerinde ana karakterin durumu diğerleri arkadaşlarından kötü olsa bile bunu kabullendiği ve mutlu olabildiği filmler de olabilir. Aklıma gelmedi şu an örnek. Bunları istiyorsa ileride çalışıp kendi parasıyla alabileceğini okuluna önem vermesini tavsiye edebilirisiniz.

Para kazanmanın kolay olmadığını öğretebilirsiniz. Bir dondurmacı vb gibi uygun çıraklık mesleği varsa az biraz oralarda takılsın. Genel olarak da orta da olsa çocuğu eksik bırakmamak lazım çünkü eziklik hissediliyor az çok. Kıyafet isterse almaya dikkat edin. Yanına yeterli harçlık verin. Az ama öz hediyeler alabilirsiniz orta model telefon gibi, yine apart da olsa tatile gitmek gibi.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…