• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tuvalet Eğitimi Çocuğum 2 yaşında ama hala tuvalet alışkanlığı kazanmadı

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

iyicocuk

Üye
Kayıtlı Üye
29 Mart 2013
5
0
16
Ankara
Çocuğum 2 yaşında ama hala tuvalet alışkanlığı kazanmadı ne önerirsiniz. Nasıl bir yol izlemeliyim.

sadece sabırla bekle zaman geldiğinde kendisi söyleyecektir ve bu muhtemelen 28 aylık civarı oluyor yani benimkızım o kadardı ki kendiliğinden söylemeye başladı.sen şimdilik wc ye giderken ayyy benim tuvaletim geldi diye ona söyle ki kulağına yer edinsin çişin wc ye yapıldığı hatta onu tuvaletin kapısnda bekletin falan . altını actığınızda falan ayyyyy ....... bu bezlerde poponu yara yapmaya başlamış krem sürelim bari çok kötü olmuş falan deyin numaradan da olsa,zamanla bezleri kullanmayı istemeyecektir ki onlar canlarının kıymetini çok iyi biliyorlar benim kızımdaki tecrübem buydu ve zamanı geldiğinde çişim geldi tuvalete gidelim diyiverdi....

2 yaş geç bir yaş değil ki annesi:34:Bu yaza öğrenir büyük ihtimal,ben fisher price'ın küçük tuvalet şeklinde çiş falan yapınca şarkı çalan lazımlığından almıştım,her çiş yapışında hem alkış yapıyorduk şarkı çalıyordu hoşuna gidiyordu,hem de sevdiği şekerlerden 1 tane veriyordum.Bir süre sonra direk şeker için çiş yapmaya başladı:emir_bebek:Çişi yapar yapmaz ellerini açıp şeker bekliyordu :1: Tabii altına da kaçırdı oyuna falan daldığı zaman ama çok az oldu,hem de yaz old. için eve komple kilim sermiştim kilimleri attım çamaşır makinesine ,ben biraz temizlik konusunda hassasımdır da:17:Bir de her çocuğun eğitim şekli farklıdır yani mesela ben şekerle falan dedim ama her çocuk şeker sever gerçi de yine de bazı çocuklarda ödül yöntemi işe yaramayabilir.Çocuğunun ilgi alanlarını sen daha iyi bilirsin.Ama bak kırtasiyede falan böyle yıldızlı çıkarmalar oluyor gülenyüzlü falan yada çocuğuna ödül olarak onlardan da eline yada bir kağıda falan yapıştırabilirsin çocuklar böyle şeyleri severler.

benim oğlum da 2 yaşını doldurdu ancak henüz tuvalet eğitimine başlamadık. havalar biraz daha ısındıktan sonra yavaş yavaş başlamayı düşünüyorum...

Çocuğum 2 yaşında ama hala tuvalet alışkanlığı kazanmadı ne önerirsiniz. Nasıl bir yol izlemeliyim.

merhaba benim oğlum da 2 yaşını doldurdu ancak ben de henüz eğitime başlamadım. anneme kalsa 1 yaşına girer girmez bezleri atacaktı ama ben uzmanlar 2 yaşından önce tuvalet eğitimini önermiyorlar diyerek karşı çıktım... iyiki de öyle yapmışım sonra konuyu araştırmaya başlayınca hazır olmayan çocuğa eğitim vermeye kalkmanın çocuğa aslında büyük bir kötülük olduğunu ve tüm davranışını hatta tüm yaşamını (olumsuz) etkilediğini öğrendim.

Çocuğun Tuvalet Eğitimine Hazır Olduğunu Gösteren İpuçları:
Çocuk, gündüzleri en az 2 saat kuru kalmaktadır.
Öğle uykularından kuru kalkmaktadır.
Barsak hareketleri belli zamanda gerçekleşmekte, önceden tahmin edilebilmektedir.
Tuvalet ihtiyacını çeşitli hareketlerle veya sözle ifade etmektedir.
Çocuk; basit talimatlara uymakta, banyoya gidebilmekte ve soyunabilmektedir.
Bezi kirlenince rahatsız olmaktadır.
Tuvaleti kullanmak istemektedir.

Internette bu konuyla ilgili annelerin deneyimlerini paylaştığı bloglar ve uzmanların önerileri var... Ben ayrıca selpak'ın tuvalet eğitimi uzmanı bengi semercinin internette bulduğum videolarını da izledim... selpak'ın sitesinde konuyla ilgili linkler olması gerek...
Kişisel Hijyen Selpak'la Başlar

işimiz zor galiba hepimize kolay gelsin :)

bence iki yasindan once ogretmek daha kolay, 2 yasindan sonra çocuk inatlasmaya basliyo çunku
ben kizima 13 aylikken lazimlik aldim, geldigide davranislarindan anliyordum ama o zamanar oturmak istemedi tabi ben de zorlamadim bir kaç ay sonra tekrar deneriz dedim
18 aylikken bir gun kaka gelirse anneye soyle dememle soylemeye ve oturmaya basladi o gunden sonra ne gece ne gunduz bez takmadim kendisi de taktirmadi !
annem hep treni kaçirirsan çok uzar bu is der, akli erince aliskanliklarindan vzgeçmek istemez diye
benim tavsiyem tuvalete gidince kendinle goturmen
bebek yaptiktan sonra "bir daha gelirse anneye soyle" demek
ara sira "çis var mi kaka var mi" diye sormak, çevrede oyle bir bebek varsa o yaptiginda kendi bebegini de oturtmak
asla baski yapmadan hep onun istegine onem vererek ve eglenceli bir hale getirerek "çabuk çabuk kos" gibi
eger hazir degilse ara verip bir sure sonra tekrar denemek
her çocuk farkli bunun belirli bir yasi yok ama uzmanlar 3 yasinda kendiliginden tuvalete gitmek ister diyorlar.. de daha geç gidenler de var

kızım 3 yaşında öğrendi
2.5 yaşında bir hafta denedim çıldırma noktasına geldim baktım
olucak gibi değil kızımıda üzüyorum boşverdim 3yaşını doldurduğu kış marta ayında 3 günde öğrendi
çocuğunuzun hazır olup olmadığını öğrenmeden başlamayın kesinlikle

merhaba bnm oğlumda 2 yaş 2aylık ve bende başlamak istiyorum tuvalet eğitimine ama korkuyorum bide hamileyim kaldır indir yapamıyorum lazımlık alsam ii olur mu acaba bide tuvalete gidelimmi anneciğim dediğimde çok tepki veriyo hiç istemiyo daha önce hiç bi zorlamam olmaadı halbuki tuvalaeti ansıl sevdiricem buyaz öğretmiş olmam gerek çünkü bebek olduğunda onu bezle gördükçe hiç istemicektir

bende iki gündür 26 aylık oğlumu bezden kesmeye çalışıyorum, sabah büyük bir temizlikle bütün halıları kaldırdım, koltukların minderlerini büyük çöp poşetlerine geçirdim üstlerinede çarşaf örttüm. yatağının altına muşamba serdim üstünede çarşaf, hazırlıklarımı tamamladım yani istediği yere işeyebilir temizlerim sorun değil. ilk gün altını soydurmuyordu, alıştırma kilodunu giymiyordu, lazımlığa oturmuyordu, bunları sonunda hallettik ilk günden. Gün sonunda oldu ama olsun buda bişey dimi :D Nasıl olduğunu anlatayım sevdiği bi oyuncağı banyoya götürerek başardım. oyuncak üflemeli bir müzik aleti ben üflediğimde oda çalıyordu. Oturma odasına götürdüm önce görünce çok sevindi ama ben üfler gibi yapıp aa burada çalmıyor gel banyoda deneyelim dedim gittim banyoya banyodan sesini duyurdum ona bu hemen geldi bak otur lazımlığına sende çal dedim baya bi direndi ama sonunda oturdu ve yarım saat lazımlıkta oturup oyuncağıyla oynadık ama lazımlıktan kalktıktan sonra odasında yere yaptı(altını açık bırakmıştım) bi yandanda havalar nane molla evim sıcak ama yinede üşütür korkusu var. sonra bin bir rica ile sonunda alıştırma kilodunu giydirdim ki bir saat geçmeden bir küçük kaba jelibon koyup göstererek banyoya sürükledim çişi gelmiştir diye, pek hijyenik değil ama napiiim :S neyse bi baktım ki altına yapmış kakasınıda çişinide. üstünü soyundurdum ortalığı temizlerken onu lazımlığına oturtmuştum oraya bi kaç damla daha işedi. onu kaldırıp lazımlığını alıp klozete döktüm sifonu çektim ve bye bye çiiiş dedim bunun çok hoşuna gitti ve artık lazımlığa oturup yoksa bile zorla bir damla işiyor. Ama sorunumuz şu bizimde, 15 20 dakikada bir işiyor yetişemiyorum altına işemiş oluyor. Soruyorum annecim çiş var mı? çişin gelince söyle bana tamam mı? yok sanki beni duymuyor. Çişi geldiğini haber vermiyor, yapıncada rahatsız olmuyor söylemiyor henüz, altı açıkken işinyince yere anne bak diyo sadece :D bezliyken kakamızı yapınca anne çiş diye poposunu gösteriyodu sadece. acaba istikrarlı olup devam etsem alışır mı? yoksa daha erken mi alışması için kararsız kaldım. Her yerde altı 2-3 saat kuru kalıyorsa başlayabilirsiniz diyor. Bu arada ilk gece yatırmadan işetip yatırdım ama sütte içti yatarken bir saat olmadan çişe götüreyim dedim yine altına yapmıştı bende bezledim gece. Aynı zamanda temmuzda doğum yapacağım kardeş gelmeden alışsın istedim Tuvalet eğitimi 3 yaş konusunda yazılanları okuyana kadar bir hafta denerim olmadı ertelerim 3 yaşına diyodum, ama anladığım kadarıyla 3 yaşında daha bilmiş oluyolar ve inatlaşırız korkusu sardı beni şimdi. Sizinde düşüncelerinizi öğrenmek isterim.

bende iki gündür 26 aylık oğlumu bezden kesmeye çalışıyorum, sabah büyük bir temizlikle bütün halıları kaldırdım, koltukların minderlerini büyük çöp poşetlerine geçirdim üstlerinede çarşaf örttüm. yatağının altına muşamba serdim üstünede çarşaf, hazırlıklarımı tamamladım yani istediği yere işeyebilir temizlerim sorun değil. ilk gün altını soydurmuyordu, alıştırma kilodunu giymiyordu, lazımlığa oturmuyordu, bunları sonunda hallettik ilk günden. Gün sonunda oldu ama olsun buda bişey dimi :D Nasıl olduğunu anlatayım sevdiği bi oyuncağı banyoya götürerek başardım. oyuncak üflemeli bir müzik aleti ben üflediğimde oda çalıyordu. Oturma odasına götürdüm önce görünce çok sevindi ama ben üfler gibi yapıp aa burada çalmıyor gel banyoda deneyelim dedim gittim banyoya banyodan sesini duyurdum ona bu hemen geldi bak otur lazımlığına sende çal dedim baya bi direndi ama sonunda oturdu ve yarım saat lazımlıkta oturup oyuncağıyla oynadık ama lazımlıktan kalktıktan sonra odasında yere yaptı(altını açık bırakmıştım) bi yandanda havalar nane molla evim sıcak ama yinede üşütür korkusu var. sonra bin bir rica ile sonunda alıştırma kilodunu giydirdim ki bir saat geçmeden bir küçük kaba jelibon koyup göstererek banyoya sürükledim çişi gelmiştir diye, pek hijyenik değil ama napiiim :S neyse bi baktım ki altına yapmış kakasınıda çişinide. üstünü soyundurdum ortalığı temizlerken onu lazımlığına oturtmuştum oraya bi kaç damla daha işedi. onu kaldırıp lazımlığını alıp klozete döktüm sifonu çektim ve bye bye çiiiş dedim bunun çok hoşuna gitti ve artık lazımlığa oturup yoksa bile zorla bir damla işiyor. Ama sorunumuz şu bizimde, 15 20 dakikada bir işiyor yetişemiyorum altına işemiş oluyor. Soruyorum annecim çiş var mı? çişin gelince söyle bana tamam mı? yok sanki beni duymuyor. Çişi geldiğini haber vermiyor, yapıncada rahatsız olmuyor söylemiyor henüz, altı açıkken işinyince yere anne bak diyo sadece :D bezliyken kakamızı yapınca anne çiş diye poposunu gösteriyodu sadece. acaba istikrarlı olup devam etsem alışır mı? yoksa daha erken mi alışması için kararsız kaldım. Her yerde altı 2-3 saat kuru kalıyorsa başlayabilirsiniz diyor. Bu arada ilk gece yatırmadan işetip yatırdım ama sütte içti yatarken bir saat olmadan çişe götüreyim dedim yine altına yapmıştı bende bezledim gece. Aynı zamanda temmuzda doğum yapacağım kardeş gelmeden alışsın istedim Tuvalet eğitimi 3 yaş konusunda yazılanları okuyana kadar bir hafta denerim olmadı ertelerim 3 yaşına diyodum, ama anladığım kadarıyla 3 yaşında daha bilmiş oluyolar ve inatlaşırız korkusu sardı beni şimdi. Sizinde düşüncelerinizi öğrenmek isterim.

Banyoya götürme ve banyoda tutma taktiklerinizi çok beğendim :) hele "güle güle çiş!!" gerçekten yaratıcı... benzer taktikleri ben de uygulayabilirim diye düşünüyorum...
sizin konuyu açmanızın üzerinden 10 gün geçmiş bu süre içinde devam ettiniz mi bilmiyorum ama hazirana kadar erteleyebilirsiniz en azından havalar biraz daha ısınır ama diğer taraftan hamilesiniz ve haziranda muhtemelen ağırlaşmış olacaksınız o yüzden wc eğitimi bu seferde sizin için zorlayıcı olacak... anneanne veya babaanne varsa bu eğitimi ona pas edebilirsiniz...
yada belki de en doğrusu çocuk doktoruna danışmak... ben de kararsız kaldım :)
ikinize de kolay gelsin umarım en kısa sürede atlatırsınız bu zor süreci...

benim oğlum 3 yaşında;2 yaşında bıraktı şükür kızlar siz tavsiyem hiç zorlamayın ben salladım çünkü o bizi takit ediyor kendinin istemesini bekledim.2 kere falan halıya pisledi ben görmemişim kendi temizlemeye çalışmış zuzum bir güzel suvamış halıma:1: hiç kızmadım sizde sakın kızmayın kızlar,yeri geldi alışverişte yaptı defaten yine kızmadım güzellikle söyledim annecim bana söyle bak biz buraya yapıyoruz falan.
Altını bezlemeyi bırakın,altına yapa yapa:49: ıslanıp pislenip rahatsız ola ola öğrenecek.kendiniz rahat olun yeter.

kızım 3 yaşında öğrendi
2.5 yaşında bir hafta denedim çıldırma noktasına geldim baktım
olucak gibi değil kızımıda üzüyorum boşverdim 3yaşını doldurduğu kış marta ayında 3 günde öğrendi
çocuğunuzun hazır olup olmadığını öğrenmeden başlamayın kesinlikle

Aynı durumdayım kızım 3 yaşında ve Mart ayındayız belki bu bir işaret :) nasıl yaptınız tiyo lütfen

Aynı durumdayım kızım 3 yaşında ve Mart ayındayız belki bu bir işaret :) nasıl yaptınız tiyo lütfen

:) öncelikle kolay gelsin çok çetrefilli bir iş bu tuvalet işi
bizimki biraz tesadüfi oldu kızım kabız olmuştu bende bezini çıkarıp tuvalete oturttum
sonra başladım hadi kakalar cup yapsın suya diye :27:
kakaları yüzdürdük cup cup hoşuna gitti başlamış olduk
bir daha bez takmadım kakayı tuvalete yaptı eğleniyordu çünki çiş olayı tabi lazımlıkla oldu
ilk gün yapmadı altına yaptı bolca 2. gün sabah kalkınca yine oturdu lazımlığa tabi bende umutsuzluk yine yapmaz
derken ilgilenmedim baktım kendi kendine yaptı sonra tabi sevinç çığlıkları ödüller derken alıştı çok şükür
tabi yaklaşık 15 gün falan evden çıkmadık bir ayda gece bezledim sonra gece bezinide bıraktık şimdi 5 yaşında büyüdü bile kuzucum :16:

Canım yeğenim 2010doğumlu 2013kısından başladık alıstırmya 2013yazında zorluk çektik bazen havruzuna yaptı cogu zaman altına yaptı bildiğin her gun koltuk halı sıldık annemle. Hergun çamaşır yıkadık günde bılac kez. Ama cok affedersin ben klozete oturduğum zaman onuda aldım karşıma tuvaletin kapısını açtım. O havtuzunda ışını gordu bna bakarak. Bırkıkte şarkılar söyledik eğlenceli hale getirdik. Su an kendisi hıc bısey demeden gider yapar sadece buyuk yapınca temzılıgı yapamıyor onuda ogrenıcek ıns. Dert etme tatlım zamanı gelince ogrenoyolar.

2 yaş tuvalet eğitimi için geç bir yaş değil.
aksine tam uygun bir yaş.
hem çocuk bir çok şeyi daha iyi anlamaya başlıyor, hem sizin anlattıklarınızı daha iyi dinleyemeyi öğreniyor, hem artık tuvaletini bezine değilde yetişkinler gibi tuvalete yapması gerektiğini anlıyor, hemde aslında bezsiz daha rahat bir hayatı olacağının farkına varıyor.
bunları sabırla anlatmalısınız ama.
yani hemen bezini çıkarıp işte çişin gelince söyle demektense öncesinde bir süre bunları konuşup ortam hazırlamalısınız.

ve benim tavsiyem çocuğunuza yazın değilde bahar aylarında tuvalet eğitimini vermeniz.
yazın bir çok çocuk altına yaptığında her seferinde banyoya gidip yıkanmayı eğlenceli bulabilir.
kışın yapın diyeceğim ama bu seferde hasta olma ihtimali var o sebeple en iyisi bahar ayında yapmanız.
sürekli suyun altına girmek pek cazip gelmeyecektir emin olun :) biraz acımasızca görünecek bu belki ama emin olun işinizi çok çok kolaylaştıracak.

ben kızıma tuvalet alışkanlığını toplamda 3 günde falan verdim.
sonraları elbette bazen kaçırdığı zamanlar oldu ama çok çabuk alıştı. büyüdüğünü düşündü ve çok hoşuna gitti.

bir süre öncesinde demiştim ki, kızım markete gittim sana bez almaya ama artık senin yaşındaki çocuklar için bez üretmiyorlarmış, haberin olsun şu kadar bezimiz kaldı, bunlar bittikten sonra artık tuvalete yapmaya öğreneceğiz olur mu? dedim. tamam dedi.
hem artık dışarıya çıktığımızda altını nerede değiştireceğim diye düşünmeyiz, hemen tuvalete gideriz, çok rahat olur dedim.
tamam dedi. :)

böyle başladı, 2 gün sonra bezinin bittiğini söyleyip eğitime başladık.
deneyebilirsiniz sizde bu yöntemi belki işe yarar.

kolay gelsin :)

benim çocuklarımın ikiside 2 yaşında başladılar....ama arkadaşımın çocuğu 5 yaşına kadar söylemedi.inat etti.ta ki idrar yollarından rahatsızlanınca doktora götürmüşler korkudan eve gelince söyledi...:

Benim kuzim 22 aylk bende baslamak istiyorum lazimligi sandalye olarak kullanio kakasi gelince oturmuyo altini bezletiyo rahatsiz deil bezden buyaz tekrar denucem bakalim

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Back