öncelikle hepinize teşekkür ederim burdaki yorumlar her zaman bana yeni fikirler veriyor başka bir açıdan bakmamı sağlıyor o yüzden gene size danışmak istedim :)
ben burdaki arkadaşların tavsiyesiyle kumbarada bozukluk biriktirmeye başladım ve oğluma bi hesap açmak istiyorum ama kararsız kaldım. allianz sigortanın büyüyen çocuk diye bir birikim aracı var bana çok mantıklı geldi on yıl biriktirip çocuğun aylık yada toplu para almasını sağlıyormuş.bunu yaptıran varmı aranızda fikir edinmek istiyorum
yada iş bankası kumbara fonunun getirisi nedir
birde bes yapılabilir mi çocuğa acaba ?
bilen anneler veya bankacı sigortacı bayanlar varsa bana bilgi verebilirseniz çok sevinirim
(yanlış cümle kurduysam özür dilerim)
Merhaba Dilek..
Konunun uzmanı değilim. bilenler daha açıklayıcı bilgi verirse bende faydalanabilirim.
Biz iki oğlumada İş bankasının Kumbara hesabını açtırdık,fon getirisi çok fazla değil. Hem çocuklar kumbaraya para atmaktan hoşnut olup hemde açamadıklarından bankada kaç para olduğu süpriz oluyor onlara. Babalarıda destek olduğundan şimdilik güzel biriktiriyoruz ama dediğim gibi getirisi fazla değil.
Diger taraftanda babası Bes yaptırmak istemişti ama bildiğim kadarı ile çocuk adına olmuyor ve yine ebeveynler adına oluyor sonra onlara devrediliyor ..Bizde yine kendi adımıza yaptırdık onların niyetine ..ilerde eğitimlerine katkı olur düşüncesiyle başladık. Kredi kartından otomatik olarak kesildiği içinde yatırdık ,unuttuk meselesi olmadığından düzenli olarak ödeme yapılabiliyor..
Bizim uygulamamız bu şekilde inşallah çocuklarımız için hayırlı gelecekler olur ...
artık herkes bes yaptırıyor
devlet üzerine eklediği için en mantıklısı o.
Ben de bebeğim doğunca onun geleceği için bir birikim yapmak istiyorum..ama konuyla ilgili hiçbir fikrim yok..ne daha iyidir hiç bilmiyorum..? bazısı bireysel emeklilikte hiç bir kar yok diyolar..diyorum ata lira yani cumhuriyet alıp kenarda biriktirsem..?? yani kafa karışıklığı..tecrübeli olan sevgili annelerden fikir almak bana da iyi gelecek:))
bende doğunca hemen başlarım diyordum ama dünya borca girdik daha yeni toparlanıyoruz bunada şükür. inş güzel cevaplar gelir allianz ın sigorta mevzusu da güzel yaptıran biri vardır inş burda da fikir verir bizede
ben yardımcı olabilirim size. bahsettiğiniz sistemde bir nevi bes tir zaten. ŞUANDA sistemde 10senesini doldurup emeklilik yaşını da beklemiş her katılımcı için devlet %25 katkı sağlamaktadır. yani yatırılan her 100 tl 125 tl olmaktadır tabiki birde yatırdığınız 100 tl nin çeşitli fonlarda değerlendirilmesiyle kendisinin oluşturduğu bir getiride vardır. ancak sistemden erken ayrılanlar için bu %25 katkı hiç alınamayacağı gibi sistemdeki sürenizle orantılı olarak %5 %10 gibi oranlardada alınabilir
uzun vadede karlı bir yatırım aracıdır. sağlık teminatı içermeyen bir emeklilik sistemidir. ancak her 10 seneyi dolduran emekliolamaz emekli olmakiçin emeklilik yaşınıda doldurmak lazım. 10 sene dolduktan sonra sistemde biriken paranızı teşvikiile birlikte çekebilirsiniz
18yaşının altındakikişiler için yapılamaz ancak veli yada vasileri bu kişileri varis olarak atayabilmektedir. yani sistemde görünen isim siszinkiolacaktır ancak haksahibi çocuğunuz olabilir.
10sene sonra çekmeyinde zaten 50 100 aylık ne yatırabiliyorsanız yatırın bebişinizin hem eğitim masrafları hem düğün masrafları için yetertli bir birikim oluşacaktır.
merhaba
ben kızıma işbank kumbara fonu açtırmıştım. 3000 gibi bir parası birikmişti ama kısmet ev alınca açtırmak zorunda kaldık, ve bayabi düşüş oldu 350-400 gibi bir para kestiler yemin ederim ağlamıştım. çünkü ben özellikle ev alabiliriz çekmem gerekebilir dediğim halde kumbara fonuna aktarmışlar, bense sadece parası biriksin getirisi olmasın istemiştim. 2 yılmış sanırım çekmeme zorunluluğun. Düşünsene sen bozuk bozuk bir kumbara para götürüyorsun içinden 70 tl anca çıkıyor buda 3 ayda bir, Ama sen direk 350 tl kesbiliyorsun. Haram zıkkım olsun.
Daha sonrada allianzın büyüyen çocuk sigortasını yaptırdım. 17 yıllık yaptırdım ama tam üniv. zamanı ya maaş olarak yada toplu para olarak kullanabileceğiz. Bunu ödediğimizden kötü yanını bilmiyorum ama çevremde çok yaygın samimi sigortacı arkadaşım bile bunu tavsiye etmişti zaten var ama umarım sakata gelmeyiz dediğimde, sevindim güvenin çünkü müsteşarlık tarafından denetleniyor devlet ele aldı artık özel sigortalarda yamuk olmuyor dedi :) Yalnız asla aksattırmayın her ay düzenli ödemenizi yapın dedi. Ayrıca ayrılmak istersende paranı geri alamıyorsun. O para kimsesiz çocuklara aktarılıyormuş. Allah evladıma uzun ömürler versin zaman çabuk akıyor, İnşallah görürüz bu günleri.
Birde kimin üzerinden sigortalı örnç bizimki eşimin üzerinden, kızım adına. Allah korusun babasına bir şey olursa vefat halinde eğitim hayatı boyunca ödediğin tutara bağlı aylık bir maaş bağlanıyormuş. 250-300 neyse artık. hemde 18 yaşına geldiğinde yine aynı parayı ödemiş gibi işlem görüyormuş.
bazı arkadaşlarım hem kendi üzerlerinden hem eşleri üzerinden çocuğu sigortalı yapmışlar. mesela 200 tl ödeyebileceğim diyor 100 nü kendinden 100 ünü eşinden yatırıyor.
ben yardımcı olabilirim size. bahsettiğiniz sistemde bir nevi bes tir zaten. ŞUANDA sistemde 10senesini doldurup emeklilik yaşını da beklemiş her katılımcı için devlet %25 katkı sağlamaktadır. yani yatırılan her 100 tl 125 tl olmaktadır tabiki birde yatırdığınız 100 tl nin çeşitli fonlarda değerlendirilmesiyle kendisinin oluşturduğu bir getiride vardır. ancak sistemden erken ayrılanlar için bu %25 katkı hiç alınamayacağı gibi sistemdeki sürenizle orantılı olarak %5 %10 gibi oranlardada alınabilir
uzun vadede karlı bir yatırım aracıdır. sağlık teminatı içermeyen bir emeklilik sistemidir. ancak her 10 seneyi dolduran emekliolamaz emekli olmakiçin emeklilik yaşınıda doldurmak lazım. 10 sene dolduktan sonra sistemde biriken paranızı teşvikiile birlikte çekebilirsiniz
18yaşının altındakikişiler için yapılamaz ancak veli yada vasileri bu kişileri varis olarak atayabilmektedir. yani sistemde görünen isim siszinkiolacaktır ancak haksahibi çocuğunuz olabilir.
10sene sonra çekmeyinde zaten 50 100 aylık ne yatırabiliyorsanız yatırın bebişinizin hem eğitim masrafları hem düğün masrafları için yetertli bir birikim oluşacaktır.
canım bende çok üzüldüm o birikene kadar ne çok çaba harcadın kim bilirkeşke vadesiz hesap açsalarmış günahtır ya paranın onda birini almışlar
allianz da ayrılırsak para yanıyor yani bunu bilmiyordum vefat halinde maaşın bağlanması banada mantıklı geldi.. Allah vermesin bize bişey olursa günü dolmadı deyip maaş bağlamazlar devletten açıkta kalır diye korkuyorum
Bireysel emeklilik sistemine 18 yaşından küçükler giremiyor maalesef, o nedenle anne baba adına yapılıp, herhangi bir vefat durumunda paranın kanuni varislere değil de çocuğa devredilmesi için lehdar gösteriliyor çocuklarda.
Sözleşmenin devir işleminin yapılması da mümkün değil, sadece iptal ettirip 18 yaşını doldurunca onun adına yeniden sözleşme açabilirsiniz eğer birikim okul için yatırım olarak düşünüyorsanız, paranın kullanım hakkı sizde istediğiniz zaman çekip kullanabilirsiniz.
BES lisansına sahibim, istediğiniz her hangi bir soru varsa yardımcı olabilirim.
merhaba
ben kızıma işbank kumbara fonu açtırmıştım. 3000 gibi bir parası birikmişti ama kısmet ev alınca açtırmak zorunda kaldık, ve bayabi düşüş oldu 350-400 gibi bir para kestiler yemin ederim ağlamıştım. çünkü ben özellikle ev alabiliriz çekmem gerekebilir dediğim halde kumbara fonuna aktarmışlar, bense sadece parası biriksin getirisi olmasın istemiştim. 2 yılmış sanırım çekmeme zorunluluğun. Düşünsene sen bozuk bozuk bir kumbara para götürüyorsun içinden 70 tl anca çıkıyor buda 3 ayda bir, Ama sen direk 350 tl kesbiliyorsun. Haram zıkkım olsun.
Daha sonrada allianzın büyüyen çocuk sigortasını yaptırdım. 17 yıllık yaptırdım ama tam üniv. zamanı ya maaş olarak yada toplu para olarak kullanabileceğiz. Bunu ödediğimizden kötü yanını bilmiyorum ama çevremde çok yaygın samimi sigortacı arkadaşım bile bunu tavsiye etmişti zaten var ama umarım sakata gelmeyiz dediğimde, sevindim güvenin çünkü müsteşarlık tarafından denetleniyor devlet ele aldı artık özel sigortalarda yamuk olmuyor dedi :) Yalnız asla aksattırmayın her ay düzenli ödemenizi yapın dedi. Ayrıca ayrılmak istersende paranı geri alamıyorsun. O para kimsesiz çocuklara aktarılıyormuş. Allah evladıma uzun ömürler versin zaman çabuk akıyor, İnşallah görürüz bu günleri.
Birde kimin üzerinden sigortalı örnç bizimki eşimin üzerinden, kızım adına. Allah korusun babasına bir şey olursa vefat halinde eğitim hayatı boyunca ödediğin tutara bağlı aylık bir maaş bağlanıyormuş. 250-300 neyse artık. hemde 18 yaşına geldiğinde yine aynı parayı ödemiş gibi işlem görüyormuş.
bazı arkadaşlarım hem kendi üzerlerinden hem eşleri üzerinden çocuğu sigortalı yapmışlar. mesela 200 tl ödeyebileceğim diyor 100 nü kendinden 100 ünü eşinden yatırıyor.
çok üzülmüştüm gerçekten ağlamıştım günlerce.
Bana da çok mantıklı geldi birde güvenebilirsiniz dediler diye yaptırdım inşallah bir sorun olmaz. ben her ay gelen dekontlarıda dosyalıyorum çıktı alıp.
Haram zıkkım etmişsin ama yanlış düşünüyorsun.Sen o fonu açarken sana zaten şartname imzalatıyorlar.Ve hem şartnamede var,hem de sözlü olarak kesintilerini,oranını kar payı ve zarar payı oranını kaçıncı seneye kadar kesintilerin olacağını sana söylüyorlar.Bunlar yazılı da var.Sen bugün fon açıp,daha yılı dolmadan veya ufak bir zaman diliminde fonu bozarsan tabiki kesintin büyük olur.Sonuçta o para fonda işliyor.Senden bunun şartını alıyor.Sen kar amaçlı düşünmüyorduysan o zaman vadesiz hesap açtıracaktın.Ne kar payı olacaktı ne kesinti.Ama bankaya yatırılan herşeyde ufak veya büyük zaten vergi kesintileri de vardır.Hesabından bile hesap işletim ücreti alınırken sen fonu bozmuşsun.
evet ediyorum... Çünkü yazımda da belirttiğim gibi ev alıcaz çekebiliriz belki bu parayı ama ben kızımın bir kumbarası olsun, anahtarı bende olmasın, parasız kalsak bile elim uzanmasın istedim.
Sizin dediğiniz gibi bana hiç bir şey anlatılmadı,
Beni orada kekleyip peki, diyeceğine açıkça bildirebilirdi kesinti olabileceğini,
Birde ben bankaya gittiğimde parayı çekeceğimi söylediğimde bile, bana kesinti olacağını söylemediler, paranızı 2 gün sonra çekebilirsiniz hesabınızda olur dediler, bir gittim bankamatiğe hesapla hesapla bulamıyorum açığı, elimde yatırdığım dekontlar. Afalladım resmen.
İnanın Haram Zıkkım ediyorum. Kimse bilemez ne şartlarda o paraları biriktirdiğimizi çünkü.
Aaa pardon, sonra tekrar gittiğimde neden böyle oldu diye sorduğumda da bilmiyor muydunuz? diye bir yanıt aldım. Hayır söylemediniz dediğimdeyse, Aaaa nasıl olur yanlışınız var denildi.