İlköğretim Yorum ve Soruları Çocuğu 1.Sınıfa giden Velilerin paylaşım alanı :)))

olmasın tabi yaa okuldan soğutuyor insanı

Bizim öğretmen ben kızınca soyadını kullanırım dedi..
Şuan anlamazlar tabiki ama diğer sınıflara geçtiklerinde beni tanıdıkça öğrenicekler dedi.
soyadını söylediğimde hemen kızdığımı anlar toparlanırlardı eski öğrencilerim dedi..
:KK1:
 

amanın:KK53: sıkmamış hali buysa yandınız siz
:KK1:


bende sevindim sıkmıycak diye ama

aslında çok güzel verdiği dergi oğlum başka zaman olsa hayatta yapmazdı bu kadar çizgiyi

Arkadaşlar ilkokul öğrencisine 15 sayfa ödev verilmez, öğretmenleriyle konuşun, normal bir şekilde tepkiler verin.

dergi 15 sayfalık 12. sayfaya kadar yarı resim yarı çizgi

son 3 sayfa sırf çizgi,bizimde son 3 sayfamız kaldı onuda yarın yapıcaz
benim oğluş sıkılmadı ,sıkıldıda ne şaklabanlıklar yaptık yaptırana kadar

pazartesi günü diğer velilerin tepkilerine bakıcam ödev onlara ağır gelmiş mi,çocuklar zorlanmışmı

el kaslarının gelişmesi içinde yapmaları gerekiyor ,ne düşünüceğimi şaşırdım
ilerleyen günlerde görücez artuk:KK37:


bazı çizgilerin üzerinden bende geçtim ,sonra sildim tabi
kolaymı oluyo diye ama
çocukların söylendiği kadarda varmış,3 çizgide benim bileklerim ağrıdı:84:
 
hanımlar 2 yıl önce bir öğretmenin yazdıklarından alıntı yaptım. hepimizin işine yarayacak bilgiler. uzun oldu ama okuyun.

Yazılanları tek tek okuyorum.Öncelikle şunu söylemek istiyorum kesinlikle acele etmeyin.1. sınıfın en büyük handikapı acele etmektir.Çocuklarınız yazamayabilir,çok çok kötü yazabilir,okuyamayabilir,çabuk sıkılabilir.Unutmayın daha ilk seste veya ilk grup seslerin çok başındalar.Öncelikle çok yazı yazdırmak,çok ödev yaptırmak kesinlikle bir artı değildir.Tam tersi çocuğu okuldan soğutur,nefrete dönüştürür.Bu da böyle şekillenir gider.1. sınıfta özellikle az ödev,daha kalıcı öğrenme sağlar.Şu kadar sayfa ödev yaptık vb gibi kıstaslara girmek çok yanlış.Ödevleri az olanlar üzülmesin,doğru olan sizinki.Ben 1. sınıfta her gün tek sayfa fotokopi verdim.Arkası da boyama olurdu.Son grup seslere geçmeden iki -üç kişi dışında bütün sınıf okudu.Son grup sesleri zaten meraktan kendileri önceden öğrendi.
Belli bir zamana kadar biraz zor geçecek.Endişelenmeyin.Sesleri kavrayacaklar.ılk grup seslerin sonuna kadar türetilen kelimeleri ezber yoluyla götürecekler.Ancak ikinci grup seslere geçip türetilen kelime sayısı çoğaldıkça ezberle başa çıkamayacaklar.ışte bu noktada birleştirme hemen devreye giriyor.Birleştirmeye başlıyorlar ve okumaya da geçişler hemen başlıyo.Bu süreçte tek yapmanız gereken büyük sabır.Evde ödevi olmayanlar içinde öğrenilen seslerin geçtiği kitaplarda bilşdiğin sesleri göster ,sesini çıkaralım vb şeklinde -yazmaya dayanmayan- çalışmalar yapabilir.Yazma çalışmalarını da az ama öz olarak yaptırın.Bir sesten bir sıra,her türetilen her kelimeden birer tane.Tombala oynayın.Kelimeleri ve sesleri (tabii kelime türetme aşamasında) kartonlara yazın torbya atın.Çocuk çeksin,çektiğini okusun veya sesini versin.Sonra ekapatın bakmadan yazsın.Bunun gibi oyunlu öğrenmeler etkili oluyor.

Rica ederim.Ayrıca bir çok eğitim siteleri var.Googla da aratın.1. sınıf etkinlikleri vb şekillerde.Orada seslerin vieoları var.Onları indirip dinletebilirsiniz.Oyun hamuru oynatın el kasları gelişsin.ıçinde verilen seslerlle ilgili öyküler olan hikaye kitapları vardı bende.Ama inanın yayınevini hatırlamıyorum. ısmi "Her sese bir hikaye." Onlardan bulursanız siz okursunuz çocuğunuz dinler.Örneğin l sesi verilince hikayenin adı leylekle ilgiliydi içinde bol bol leylek ve l sesli kelimeler geçiyordu.Okudukça sese alışır.ılk etapta siz okuyacaksınız.Defterleri çok silmeyin.Üstte yanlış veya çirkin (bu kelimeyi kullanmak istemiyorum aslında) yazarsa altta daha iyi yazması için teşvik edin ki üstteki yazısına bakıp daha iyi yapmaya çlışsın.Sürekli silgiye alıştırmak iyi değil.Sorumluluk verin.Yapamadığı sıkıldığı zaman çok üstüne gitmeyin.Molalar verin.Bol bol teşvik edin,yapamadıklarıyla eleştirmek yerine yaptıklarıyla övün."Taçlanan baş akıllanır"sözü bu açıdan çok anlamlı gelir bana.Yolda ,markette vb her yerde dolaşırke ses oyunları oynayın.tabelalarda kaç tane tanıdık ses bulacaksın bakalım? vb. Bulduğu ses kadar öpücük verin mesela.Aklıma geldikçe yazacağım yine.Şimdi oğlumla SBS çalışmaya devam etmem gerek.ıyi akşamlar.

Merhaba,arkadaşlar çok fazla zamanım olmuyor buraya bakmaya ama okuduklarıma dayanarak bir iki şey yazayım . "Harfleri normal öğretip el yazısına geçmek"ten bahsetmiş ozlem 71 arkadaş.Bunu tercih hakkı bizim elimizde değil.Yani öğretmen karar vermiyor el yazısına.Müfredat böyle.Bu olay Türkiye'nin bütün illerinde böyle.Öğretilecek seslerin sırasından tutun da ,türetilecek kelimelere kadar MEB tarafından belirleniyor müfredatta.Çocukların yazmada zorlanması çok ödevin yanısıra biraz da küçük el kaslarının gelişimi ile ilgili.Göz -el koordinasoyunun iyi sağlanması ve küçük el kaslarının gelişimi yazma açıısından çok önemli.El kaslarını geliştirmek için bol bol hamurla oynama,kağıt kesme,boyama yapma,kum oynama,hatta evde mercimek,pirinç vb bakliyatları küçük kaplara boşaltma,doldurma vb.,küçük toplarla oynama,bahçe veya parkta pet şişeye su doldurup delin,suyu sıkarak yere şekiller yapsın,tv kutularından çıkan köpükleri ufalatın,gazeteleri rulo yaptırın.Bunun gibi etkinlikler küçük el kaslarının gelişimini sağlar.Yazmaları kolaylaşır.
Hareketlilik bu yaşta normal.Sınıf içi disiplini öğretmen sağlar.Sz de boş zamanlarda özellikle parklarda koşmalarına olanak sağlayın.Mümkünse spor okullarına yönlendirin.Enerjilerini kullanmaları her açıdan olumlu olacaktır.
Yazılı konusu ,bunu klasik anlamda yazılı olarak değerlendirmemek gerek.1. sınıfta ki ben de yaptım her hafta,öğrenilen kelimeler söylenir dikte yapılır,öğrenci bakmadan yazar.Bu şekilde hem veli hem öğretmen çocuğu değerlendirmiş olur.Benim önerim evde dikte yaptırın.Yazı yazdırırken bakmadan yazsın yani.Benim oğlum cümle yöntemi ile 1. sınıfı okudu.Ertesi yıl bu yöntem yani ses temelli cümle yöntemi başladı.O da yeğenime denk geldi.Yeğenim için şunu uyguladık.Annesi evde her gün öğrenilen kelimeleri başka bir deftere bir kez bakmadan yazdırıyordu.ir seferde hatasız yazdığı her kelime için yıldız defterine yıldız yapıştırıyorduk.Hafta sonu kaç tane yıldızı olmuşsa ona göre ödüllendiriliyordu.Ödül size kalmış.Oyuncak,sinema,tiyatro,oyun merkezlerivb. Bunlar bizim ödüllerden bazıları.Bunlar benim önerilerim.Tabii ki hepinizin çocuğunun kendi öğretmeni onları daha iyi tanır ve daha yakından gözlemler.Öncelikle öğretmenin önerilerini dikkate almak gerekir.Kolay gelsin tekrar ...

Gördükleri kelimeyi bütün olarak okuyorlarsa bu ezberlediklerini gösterir.Doğru olan bu değil.Çünkü yöntem ezber yöntemi değil.Sesleri kavrayıp yanındaki sesle birleştirmeleri gerekir.Ezber gidenler bir noktadan sonra tıkanırlar.Kelime sayısı her seste ikiye üçe katlanacakç.O zaman zaten ezberle gidemezler. Sesleri ses olarak kavrayıp,birleştirmeye dayanarak okutulması gerekir.

Sevgili anneler,arkadaşlar.Aralık ayına kadar bu süreç biraz sancılı geçecek.Ümitsizliğe kapılmayın.Yapamıyor,ezberliyor,okuyamıyor gibi olumsuz düşünceleri kafanızdan atın.ılk üç ay çocuklar ezberlemeyle gitmeye çalışıyorlar.Örneğin ben sınavda Talat ata et at,diyordum.Yazarken sesli düşünüyor "Talat,Talat,Talat nasıldı yaa " diyorlar.Sonra " hah buldum,hatırladım " deyip Talat'ı ezberden yazıyor.Sizde de oluyordur.Kelimeyi bütün olarak yazıyor ezberinden.Ama şu an sanırım herkes 1. grup seslerde.Yani e,l,a,t, i sesleri ilk grup sesler.ıkinci grupta n,or, m sesleri var.Har ses verildikçe türeyebilecek kelime sayısını bir düşünün.ılk üç seste ne kadar kelime oldu.8-10 ses gelince kelimeler alıp başını gidecek.O zaman hepsini ezberlemeleri mümkün mü? ışte bu noktada seslerin ses olarak kavranması ve birleştirilmesi devreye girer.Bunu zaten kavrayan çocuk okumaya da geçmiştir.Son grup sesleri öğretmen vermeden kendileri öğreniyor merak etmeyin.Bu ilk üç -4 ayı biraz daha sabırlı,sakin ve çalışmalara önem vererek,bol bol okutup bakmadan yazdırarak geçirmeye gayret edin diye öneriyorum.Ayrıca çocuklard okumada ve yazmada gözlemlediğiniz çok büyük sorunlar varsa,hiç okuyamıyor ve yazamıyorsa göz doktoruna götürün,görem sorunu olabiliyor.Bu durum ilerlemeden devam ederse öğretmeni ile konuşarak tabii Rehberlik Merkezlerine başvurun.Baştan takip edilirse çok iyi olur.Ses cd leri dinletin bol bol.ınternette var.Şimdilik bu kadar.Bunlar benim önerileirm.Hep söylediğim gibi öncelikle kendi öğretmenlerinizin söyledikleri önemlidir. Sevgiler.
 
Bizde 3 kişi oturuyorduk ve bu benim şahsi düşüncem ama altını çizerek belirteyim ilk okul öğretmenim bayandı ve çok kafamıza vuruyodu..Sıra dayağında olsun, yada başımıza gelip yapıp yapamadığımızı gözlemlediği zamanlarda ya kulak üstü saç kısmı varya orası çok acır ordan tutup çimdik şeklinde çekerdi yada kafamıza vururdu..
orta okulda lisede böyle bişe görmedim tanıkda olmadım
O olaydan sonra ben hala ilk okulda bayan öğretmene karşı soğuğum kendim yaşadığımdan
benim oğlan erkek öğretmende hep aklıma kendi ilkokulum ve o öğretmen gelir sevmemiştim sevememiştim bi türlü kadını:KK50:

ne çok etkileniyor insan.
ben 3. sınıfta okul değiştirmiştim. öğretmen faciaydı sıra dayağı falan vardı. çok aşağılardı hepimizi. bir iki öğrenciyi sever diğerlerinin yüzüne bakmazdı. yerli malı haftasında tüm gelenleri evine götürtmüştü beğenmediklerini bize yedirmişti. adını bile hatırlamıyorum o öğretmenin.
4. sınıfta gene eski okuluma öğretmenime döndüm. bu sene ekayıtda oğluma o sevmediğim okul çıktı. hayatta göndermem buraya dedim eşime. bize yakın diğer okula yazdırdık.
 
Merhaba arkadaşlar,bu yıl 2. sınıf okutuyorum.Buraya bir bakayım 1. sınıflar ne alemde demiştim.Arkadaş benim önceden yazdıklarımı yayınlamış.Teşekkür ederim.geçen yıl 33 öğrencim vardı.Aralık ayında hepsi okuyup yazıyordu.Çok sorunsuz bir yıl yaşadık.Tek önerim var acele etmeyin.Ben sesleri başta çok ağır verdim.Yazılarının da üzerinde çok durdum.Hatta veliler bizim öğretmen yavaş gidiyor diye söylendi.Sonrasında çocuklar sistemi kavradı haftada 3 ses vermeye başladık.Ve en önce benim sınıfım okudu.Çünkü geriye dönük çalışma yapmama gerek kalmadı.Yazıları da harika oldu. Bu yüzden asla acele etmeyin,fazladan birşeyler yazdırmayın.Hepinize kolay gelsin.
 
Merhaba arkadaşlar,bu yıl 2. sınıf okutuyorum.Buraya bir bakayım 1. sınıflar ne alemde demiştim.Arkadaş benim önceden yazdıklarımı yayınlamış.Teşekkür ederim.geçen yıl 33 öğrencim vardı.Aralık ayında hepsi okuyup yazıyordu.Çok sorunsuz bir yıl yaşadık.Tek önerim var acele etmeyin.Ben sesleri başta çok ağır verdim.Yazılarının da üzerinde çok durdum.Hatta veliler bizim öğretmen yavaş gidiyor diye söylendi.Sonrasında çocuklar sistemi kavradı haftada 3 ses vermeye başladık.Ve en önce benim sınıfım okudu.Çünkü geriye dönük çalışma yapmama gerek kalmadı.Yazıları da harika oldu. Bu yüzden asla acele etmeyin,fazladan birşeyler yazdırmayın.Hepinize kolay gelsin.

hoşgeldiniz. nasıl denk gelmiş öyle ben bugün okuyup arkadaşlara alıntı yaptım aynı anda siz gelmişsiniz. çok faydalı olacak yazdıklarınız bize. teşekkür ederiz paylaşımlarınız ve desteğiniz için.
 
Çocuğun dersi,okulu sevmesini de sağlayan öğretmen.Bazıları;önemli olan çocuğun kendisi öğretmen fark etmez diyor ama ben kesinlikle katılmıyorum.Öğretmen çok önemli.
Ve birinci sınıf da çok önemli,çocuk 1. sınıfta başarılıysa diğer sınıflarda başarılı olma ihtimali çok yükseliyor.Ama sevemediği bir öğretmenle,sayfalarca verilen ve bitmek bilmeyen ödevlerle çocuk nasıl sevebilir okulu.Öğretmenlerin hepsi keşke işini çok severek yapsa.
 
daphnis35 Ne kadar güzel bilgiler vermişsiniz.Bizde yararlanırız.Size de alıntılayan arkadaşlara da çok teşekkürler.
 
Bizim öğretmenimiz yarın için..
Matematik, türkçe, hayat bilgisi 1. kitaplar
oyun hamuru(4 renk)
kuru boya
resim defteri
güzel yazı defteri
kalemliği
beslenmesi
bunları istedi..
sizlerde durumlar nasıl
sanki çok ağır oldu yaa:26:
hadi okula kadar biz taşıyoruzda sıraya gircekler, andımızdı, konuşmaydı derken ayyy sırtı ağrır çocuğun:44:
 
slm kızlar..benm adım sibel..oğluşumun adı utku...benm oğlumda bu sene 1.sınıfa başlıyor hayırlısıyla...geçen sene anaokuluna gitti..gidp gelmede sorun yok yani..okulu seviyor..tabi oyun oynayacak sanıyor anlatıyoruz sürekli..çok hevesli inş böyle devam eder...
öğretmenimiz şimdilik çok iyi duruyo..içi kıpır kıpır ediyor adamın yerinde duramıyor...bişeyler yapıym diye çabalıyo...
okul kıyafetlerini aldık...çantasını omzundan indirmiyo..çok hevesli yaaa:)) kırtasiye malzemelerini almadık henüz öğretmenmz listeyi vermediii...

bu uzun yorucu bi okadarda heycanlı maratonda Allah çocuklarımıza ve bize yardım etsin..onlarla beraber bize okullu olduk tekrar...inş sık sık olmasada aranıza katılır sohbet ederim...görüşürüz...
 
slm kızlar..benm adım sibel..oğluşumun adı utku...benm oğlumda bu sene 1.sınıfa başlıyor hayırlısıyla...geçen sene anaokuluna gitti..gidp gelmede sorun yok yani..okulu seviyor..tabi oyun oynayacak sanıyor anlatıyoruz sürekli..çok hevesli inş böyle devam eder...
öğretmenimiz şimdilik çok iyi duruyo..içi kıpır kıpır ediyor adamın yerinde duramıyor...bişeyler yapıym diye çabalıyo...
okul kıyafetlerini aldık...çantasını omzundan indirmiyo..çok hevesli yaaa:)) kırtasiye malzemelerini almadık henüz öğretmenmz listeyi vermediii...

bu uzun yorucu bi okadarda heycanlı maratonda Allah çocuklarımıza ve bize yardım etsin..onlarla beraber bize okullu olduk tekrar...inş sık sık olmasada aranıza katılır sohbet ederim...görüşürüz...

Aramıza hosgeldiniz Sibel
Hepimiz cok cok heyecanliyiz asıl maraton yarın başlıyor. Hayırlı uğurlu olur insallah
 
Evet tr-lelli cok ağır oldu çanta ama napalim alışacaklar.

Benim kafamı en cok kurcalayan şey beslenme.
Neler koymayı düşünüyor sunuz?
 
Evet tr-lelli cok ağır oldu çanta ama napalim alışacaklar.

Benim kafamı en cok kurcalayan şey beslenme.
Neler koymayı düşünüyor sunuz?

Ben yarın için tost yapıp koyucam vişne suyu koyucam, 3-4 tane erik (büyük siyah erik seviyo) birde 2 dilim kek..
yer benim ki yarınlık böyle ben bu tarz şeyler koyucam..

Domates sulanıyor
peynir kokuyor öyle dışarda kalınca
patates kızartması felan elleri yağ olur iyi temizleyemez
bu tarz şeyler koymıcam ben.. ya da hafta da 1 koyarım belki oğlumun isteğine bağlı

poğça, simit, kek, sandöviç, belki ince bir köfteden hamburger yapabilirim, börek, sigara böreği, tost, (böreğin şeklini ve içindekileri değiştirerek sunabiliriz)mevsim meyvesi olur elmalar mandalinalar bolca çıktığında, ekmek arası saralle, kraker , kek, bisküvide ek olarak 1 paket koyucam mutlaka tenefüslerde belki yer

Her gün birini koysak zaten değişik bişiler yemiş oluyor diğer haftada tekrar dönenceli olarak koyarız
 
Ben kantinden bisey almasını hiç istemiyorum yarın icin süt ve kurabiye düşünmüştüm ama az mı olur ki?
 
Ben kantinden bisey almasını hiç istemiyorum yarın icin süt ve kurabiye düşünmüştüm ama az mı olur ki?

Canım senin bücürüğe bağlı, benim oğlum onla doymaz mesela..

Daha doyurucu bişey koy cnm ya 5.5, 6 saat ordalar acıkır..

bende alışsın istemiyorum kantine korkumda şu para vericez ellerine çocuk bişe sanıcak başka çocuklar parası var diye çocuğa felan sararlar mı ki beni şahsen bu korkutuyor daha çok o yüzden kraker, bisküvi, halley yada gofretli çikolata olabilir koyucam tane..
bizim kantinde asitli hiç bir içecek yok yasaklanmış satılmıyor..
kantinde satılan bisküvi meyve suyu tarzı şeyleri evden koyup kantine özendirmemeyi planlıyorum bu senelik..
 
evet aburcubur koymak zorunda kalıcaz yeterki şimdiden kantine alışmasın. zaten şimdilik para vermeyi düşünmüyoruz.
 
yarında biz başlıyoruz kızlar heyecanlıyım:KK66:

tadını severse kefir sağlıklı bi seçenek düşünürseniz, ama her çocuk sevmez. Gel gör ki bi o kadar da sağlıklı, ülker içim in ufak şişlerinden koyuyordum ben geçen sene. Aslında hiç şeker içerikli bişey koymamak lazım, kan şekerini düşürüp konsantarsyonu bozduğu ispatlanmış, aksine enerji değil yorgunluk veriyo ama malesef, seçenekler kısıtlı olduğundan koymak zorunda kalıyoruz.
 
X