• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

çocuğa ceza verilmelimidir?

Az önce keçeli kalemle okums kitabını karalayan 4 yaşındaki kızıma yüksek sesle tepki verdim napıyosun kitap hiç karalanır mı diye. Napiyim şimdi rahat bırakayım da kitapların karalanabileceğini mi öğrensin. Anlık olarak yüksek sesle tepki verdim biraz şaşırdı alındı ama sonra Karalarsan sonra okuyamayız vs vs açıkladım anladı. Gene Karalarsa kitabı kaldırıcam bi süre ceza olarak. Yaralayıcı olmayan uyarı ve yoksun bırakma cezası doğru kullanıldığında gerekli bence

Oturup düşünme cezasi bana sacma geliyo, ceza sevdigin biseyden yoksun kalmak falan olabilir o yas grubunda. Yaptıklarımızin sonucu var tadinda
linc yerim diye korktuğumdan bu şekil yazmiştım ama yinede yedim. bir yeri kirlettiğinde silecek yemek yemem diye bagirdiginda o haftaki etkinlik iptal olacak falan belki saçma düşünüyorum bilmiyorun
hata ve ceza arasında bir bağ olması gerekmez mi? üstelik bence bir şey dökünce silmek ceza değil, hatayı telafi etmektir ve olması gerekendir. yemem diye bağıran çocuğa illa ceza verilecekse, yemeği yemiyorsa karnını atıştırmalıklarla doldurmama cezası verilmeli. “bana vurdun, 3 gün çizgi film yok” demek çok ucu açık çocuk için

Ben taninan "ceza yönetemlerinden" hicbirini kullammadim. Kücük oglum cok hareketliydi, kimine göre "yaramaz". Anlata anlata ögrettim. Herseyi denemeyi seviyor. Ve asil tehlike orda. Ona oyun gelen cok tehlike olabilir. O yüzden neyin oyuncak oldugunu neyin olmadigini felan hep anlattim. Ama genel olarak da kuralciyimdir. Evde kafalarina estigi gibi de yikip dagatamazlar :KK70:
bu bahsettiğim kişi hep tamam demiş. oyuncak istemiş tamam. birini dövmüs oğlandır yapar. evde birşeyi kırmş canı sağolsun çocuk zıvanadan çıkmış okulda saldırmadığı kişi yokmuş kadına çocuğunuzla basedemiyorsanız başka okula alın demişler kadında şmdi nasıl otoride kuracam diye soruyor

Oyunla öğrenir, model alarak öğrenir. Çocuğun yaşı da önemli tabi. Düşünme paspası/minderi olayını okul öncesinde kullanıyoruz. Okul çağındaki çocuk farklı, öğrenme biçimi de farklı. Ama ben hiç cezayla öğrenen çocuk görmedim. Cezayla ancak korkar, korkusundan yapmaz o da bir süre ancak. Yaşı büyüdükçe cezayı da kabul etmez, umursamaz.
Valla o paspaslar biseye yaramiyor bence. Sure doldurup kalkip gidilen bisey bence. Kalkip tepende ziplayan, laf dinlemeyen cocuga nasi model olursun, çocuğa kosma evin icinde diyo anasi, bin kere arka arkaya, kosup kosup cama carpiyo, inicek kafasindan asagi o cam. O zaman anliycak yapmamasi gerektiğini. Neyse ben ceza vermenin kötü bisey olmadigini düşünüyorum. Kizim ipadi almis. Girmis yataga. Uyuyo sozde. Sabah okul var. Tesadüf girdim odasina. Yatagin altinda isigini gördüm. Aldim ipadi dedim yasak 3 gun. Ogunden beri aksam kendi cikariyo ipadi odadan.

hata ve ceza arasında bir bağ olması gerekmez mi? üstelik bence bir şey dökünce silmek ceza değil, hatayı telafi etmektir ve olması gerekendir. yemem diye bağıran çocuğa illa ceza verilecekse, yemeği yemiyorsa karnını atıştırmalıklarla doldurmama cezası verilmeli. “bana vurdun, 3 gün çizgi film yok” demek çok ucu açık çocuk için
Dogru tabii. Ona benzer yazdim zaten.

öylesine verdiğim örneklerlerdi yapılan davranışa ve yaşına uygun cezalar verilmelimidir sorum bu 😊

Tam bunu yazacaktım. Yemekle etkinliğin çocuk açısından bir bağı yok. Etkinlikten neden mahrum bırakıldığını bile anlamaz çocuk. Yemiyorsan sofradan kalkabilirsin denir ve bir sonraki öğüne kadar özel sofra kurulmaz, abur cubur verilmez. Bu ceza değil, sınır koymak. Böylece çocuk yemeğin sofra kurulduğunda beraberce yenileceğini, kendisine özel muamele yapılmayacağını öğrenir.

Evet verilebilir.
Çocuğun yaşı kaç ?
Bana pedegog ödül ve ceza yöntemini önermişti.
Ceza da mesela cok sevdiği bir oyuncağı 1 gün oynamama gibi.
Bunu ben de yapıyorum. Ama ceza kelimesini kullanmıyorum. Sevdiği bir şeyden mahrum bırakma deniyor eğitimde. Sınıf yönetimi için de önerilen bir yöntem

bir tanıdığımın çocuğu çok yaramaz. bir platformda post acmis grubumuz var ne yapabilirim diye bende yaptığı yaramazlıklardan sonra yaptıklarinı düşunme cezası verebilirsiniz dedim vayy benden kötü anne yokmus ne hakaretler ne hakaretler cocuğa sadece sevgi verilmeliymiş sizce bir çocuğa yaşına uygun anlayabileceği bir ceza verilmelimidir? çok canimi sıktı bu konu

Benim oğlum sınırları belirlenmesi gereken bir çocuk. Fazla özgür bırakırsam filozof Atakan gibi beni kenara alacak kapasitesi var 🤣 cezadan ziyade sınırlarını belirliyorum.

Yazdığınız ceza türü eğitimde var. Ortam değiştirme. Biraz yaptıklarını düşünüp sakinleşmesi için verilir.

yorumu ekran gorüntüsü alıp her gece okuyacağım ☺ harika bir öneri
Cocuklara kızamıyorum hepsi rol modellerinin yansıması. Aman aglamasin diye herseyi yaptikca sosyal ortamlara uyum saglayamayan bireyler oluyorlar. Ozellikle benimle ayni jenerasyonda(90lar) yetisenlerin cocuklari boyle. Cok kisitlandik, kimisi dayak yedi. Yinede insanlari rahatsiz etmemiz gerektigini, vurup kirmamayi bilirdik. Şiddetle egitilenlere karsiyim. Bunu siddeye basvurmadan yapan ebeveynlerimizin de uzerimizde otoritesi vardi. Ben babaannemle buyudum sayilir, bana bir fiske bile vurmadi, kotu kelime kullanmadi ama bir bakışıyla o an ne yapiyorsam birakirdim.

Valla o paspaslar biseye yaramiyor bence. Sure doldurup kalkip gidilen bisey bence. Kalkip tepende ziplayan, laf dinlemeyen cocuga nasi model olursun, çocuğa kosma evin icinde diyo anasi, bin kere arka arkaya, kosup kosup cama carpiyo, inicek kafasindan asagi o cam. O zaman anliycak yapmamasi gerektiğini. Neyse ben ceza vermenin kötü bisey olmadigini düşünüyorum. Kizim ipadi almis. Girmis yataga. Uyuyo sozde. Sabah okul var. Tesadüf girdim odasina. Yatagin altinda isigini gördüm. Aldim ipadi dedim yasak 3 gun. Ogunden beri aksam kendi cikariyo ipadi odadan.
Ben de işe yaramıyor diyorum işte. İşe yaraması için devamının gelmesi gerekir.

Ebeveyn otoritesini tanımayan çocuğa yapacak çok bişey yok. Tekme tokat girişsenizde ağlaması bitince tekrar koşar evin içinde.

Sizin kızınız ebeveyn otoritesinin farkında. O cezayı vermeseniz bile verebilme ihtimaliniz olduğu anda dikkatli davranmaya başlar zaten.

Ben omru hayatimda bu yaz ,illallah dedim bir cocuk icin. Yok Boyle yaramaz bir cocuk. Icimden dedim tabii ki. Konusup anlatarak ve sInIr koyarak gayetde lafdan sozden bir cocuk oldugunu gordum.
Dusunme cezasi diyince ben direk konusup hatasini anlamasini bunu dusunmesini tavsiye diye goruyorum.

Ben cezaya son derece karşıyım.

Ebeveynin hafif olarak düşündüğü bir ceza, çocuk için büyük bir travma olabilir.
Ay öbür turlusu de bana travma bxbdbxb gercekten asiri kuduruk yaramaz cocugu olan 2 arkadasim oldu bugune kadar, o cocuklarla gecen her saat de bana travma hdgdgd😐

bu bahsettiğim kişi hep tamam demiş. oyuncak istemiş tamam. birini dövmüs oğlandır yapar. evde birşeyi kırmş canı sağolsun çocuk zıvanadan çıkmış okulda saldırmadığı kişi yokmuş kadına çocuğunuzla basedemiyorsanız başka okula alın demişler kadında şmdi nasıl otoride kuracam diye soruyor

Sorun basta zaten annede o zaman, cocukda degil. Cocuga rehber olacak kisi anne ve baba. Her oyuncak alinmaz, baska cocuklara vurulmaz (konusamiyorlarsa bazen hicinlasip vuruyorlar, ama bu belli bir süre ve yinede yalnis oldugu anlatilmali), evde birsey kiriyorsa tabi ki cani sagolsun, ama neden kirip dökmedigimizi de anlatmamiz lazim. Cocugunu degistirmek istiyorsa anne, ilk kendini degistirecek. Cocuguna yalnis bir sekilde sevgisini gösteriyor aslinda.

Hayat hep tozpembe degil. Cocuk tabi ki yaptiklarinin sonuclari oldugunu ogrenecek. Cocuga gore ceza verilmeli, cocukla iletisim kurulmali. Cocuk neden cesa aldigini ne hata yaptigini bilmeli. Benim cocuguma sana kizdim demek dahi yeterli oluyor onun yaptigi hareketi sorgulamasi icin .

öylesine verdiğim örneklerlerdi yapılan davranışa ve yaşına uygun cezalar verilmelimidir sorum bu 😊
bence verilmesin. çünkü dediğim gibi sorunu çözmüyor, o anı kurtarıyor. çocuk ailesinin yanında rol yapmakta ustalaşıyor ve cezaların bittiği veya otoritenin sarsıldığı anda davranışa devam ediyor. bu kez arkadaşına tenhada zarar verecek, kimseye söylememesi konusunda tehdit edecek, yapmadım diye yalan söyleyecek; durumla baş etmek için başka yanlış davranışlara sığınacak.

ben bir de önce ebeveynlere bakmak gerek diyorum. ebeveyn isteği olmayınca çocuğa bağırıyor veya vuruyorsa eğer, çocuk da bunu gücünü yetirdiğine uyguluyor. ısrarla ve sevgiyle doğru davranışı pekiştirmek gerek.

Ben de işe yaramıyor diyorum işte. İşe yaraması için devamının gelmesi gerekir.

Ebeveyn otoritesini tanımayan çocuğa yapacak çok bişey yok. Tekme tokat girişsenizde ağlaması bitince tekrar koşar evin içinde.

Sizin kızınız ebeveyn otoritesinin farkında. O cezayı vermeseniz bile verebilme ihtimaliniz olduğu anda dikkatli davranmaya başlar zaten.
Evet ebeveyn otoritesi🤔anahtar sözcük

Back