• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

çocuğa ceza verilmelimidir?

Benim arkadaşım oglumu özgür yetistiricem diye cocuk ne yapsa cok sakin yaklasiyordu. Cocuk o sirada bi tepemize .cmiyodu ama. Sonunda gorusmeyi kestim tahammül edemedigim icin. Yazin karsilastik kafede. Kendi ektigini bicmis. Oglan 9 yasinda hepten simarmis cozutmus. Sokakta hamburgercide uzatmis ayaklarini masaya, annesi indir diyo, indirmiyo cocuk. Ben cezanin olmasi gerektigine inanıyorum. Her çocuğa degil ama laf anlamayan, dinlemeyen, insani insanliktan cikaran cocuga ceza lazim. Tv, ipad cezasi mi olur, sokaga cikma cezasi mi olur onu bilemem. Bazi çocuklar gercekten korku filmi ama.
aşırı haklısınız size katıliyorum

her gece gün içinde yaptıklarımı düşünüyorum, hiç ceza diye düşünmemiştim :(

yani bu çocuk için çok fake bir eyleme dönüşür. düşündüm, ok sorry ve bitti. öfkesi katlanır ve pişman olmadığı halde durumdan paçayı kurtarmak için özür dilemeyi öğrenir. ödülü veya cezayı doğru bulmuyorum çünkü davranışı içselleştirmeyi engelliyor.

aynen bu sekilde düsünüyorum hatasını yaptı 3 dakika falan düşundü gelecek hatan neydi diyeceksin oda açıklayacak ve özür dileyecek çocuğu oldür demedim ac bırak demedim hatalımıyım kafayı yedim yeminle
Hatalı değilsiniz de işe yarar bir yöntem de değil açıkçası. Otoriter birinin yapması lazım bu uygulamayı ki başarıya ulaşsın. O bile düşük ihtimal.

Çocuklar bağırmayla, vurmayla, cezayla öğrenmez, davranış değiştirmez maalesef.

okul arkadaşlarına saldırıyormuş isteği olmayınca kendine zarar veriyormuş falan öyle dedi
Ona dusunme cezasi odul sayilir. Istedigi olmayinca kendine zarar veren cocuk "hayir" i ogrenmemistir. Cocuga ceza vermek yerine ebeveynlerinin egitim almasi gerekir bence

Aslında bir çocuğa yaptıklarını düşünmesi için fırsat tanımak ve sessiz bir alan sunmak ceza değildir. Belki oraya takılmışlardır.
Ayrıca üzgünüm ama bazı çocuklar öyle bir hal almış ki istediğiniz cezayı verin, istediği kadar düşünsün; yok yok yok..
haklısınız bazı çocuklara ne yapilirsa yapılsın olmuyor

bir tanıdığımın çocuğu çok yaramaz. bir platformda post acmis grubumuz var ne yapabilirim diye bende yaptığı yaramazlıklardan sonra yaptıklarinı düşunme cezası verebilirsiniz dedim vayy benden kötü anne yokmus ne hakaretler ne hakaretler cocuğa sadece sevgi verilmeliymiş sizce bir çocuğa yaşına uygun anlayabileceği bir ceza verilmelimidir? çok canimi sıktı bu konu
Annemle ben çocukken bu şekilde bir ceza sistemimiz vardı. Ceza demeyelim de hatayı anlama sistemi gibi. Önce ben tek başıma düşünürdum. Sonra annemle konuşurduk hatamin ne olduğunu neden yapmamam gerektiğini çözümünü. Yaşım biraz daha ilerleyince bunu kompozisyona dokmemi de istemeye başlamıştı. Bence yanlış veya tramvay yaratacak bir yöntem değil. Çocuğum olsa uygularım. Ama üslupta önemli.

Ben konunun uzmanı değilim ama
Mesela okuldaki derslerde kullanacakları eşyaları getirmeyen çocuğu derse almıyorlar. Mahrum bırakmak diye adlandırıyorlarmış bu durumu.
Bonesini getirmeyen çocuk yüzme dersine giremez gibi.
Veya basketbol ayakkabısı giymediysen kenarda bekliyorsun derse giremiyorsun gibi.
Ben bunu da bir çeşit ceza olarak görüyorum ve yanlış da bulmuyorum.
Ama dediğim gibi uzman değilim,çok anlamam işin teknik kısmını. Kendimce yorumladım.

Son düzenleme:
Hatalı değilsiniz de işe yarar bir yöntem de değil açıkçası. Otoriter birinin yapması lazım bu uygulamayı ki başarıya ulaşsın. O bile düşük ihtimal.

kadın cocuga hiç hayır dememiş hep tamam demiş otorite sıkıntısı var belki dedim yaptıklarını düsünür

her gece gün içinde yaptıklarımı düşünüyorum, hiç ceza diye düşünmemiştim :KK43:

yani bu çocuk için çok fake bir eyleme dönüşür. düşündüm, ok sorry ve bitti. öfkesi katlanır ve pişman olmadığı halde durumdan paçayı kurtarmak için özür dilemeyi öğrenir. ödülü veya cezayı doğru bulmuyorum çünkü davranışı içselleştirmeyi engelliyor.
Oturup düşünme cezasi bana sacma geliyo, ceza sevdigin biseyden yoksun kalmak falan olabilir o yas grubunda. Yaptıklarımızin sonucu var tadinda

Benim arkadaşım oglumu özgür yetistiricem diye cocuk ne yapsa cok sakin yaklasiyordu. Cocuk o sirada bi tepemize .cmiyodu ama. Sonunda gorusmeyi kestim tahammül edemedigim icin. Yazin karsilastik kafede. Kendi ektigini bicmis. Oglan 9 yasinda hepten simarmis cozutmus. Sokakta hamburgercide uzatmis ayaklarini masaya, annesi indir diyo, indirmiyo cocuk. Ben cezanin olmasi gerektigine inanıyorum. Her çocuğa degil ama laf anlamayan, dinlemeyen, insani insanliktan cikaran cocuga ceza lazim. Tv, ipad cezasi mi olur, sokaga cikma cezasi mi olur onu bilemem. Bazi çocuklar gercekten korku filmi ama.
Bunun ceza vermekle vermemekle ilgisi yok ama. Çocuğa sınır koymamışlar acayip bişey çıkmış ortaya.

E neyle ogrenir?

Eklentiler

• 796A71DB-3DEC-4154-9113-942F7D753B43.jpeg
    796A71DB-3DEC-4154-9113-942F7D753B43.jpeg
    84,4 KB · Görüntüleme: 39
Annemle ben çocukken bu şekilde bir ceza sistemimiz vardı. Ceza demeyelim de hatayı anlama sistemi gibi. Önce ben tek başıma düşünürdum. Sonra annemle konuşurduk hatamin ne olduğunu neden yapmamam gerektiğini çözümünü. Yaşım biraz daha ilerleyince bunu kompozisyona dokmemi de istemeye başlamıştı. Bence yanlış veya tramvay yaratacak bir yöntem değil. Çocuğum olsa uygularım. Ama üslupta önemli.
ceza dememekte fayda var zaten, hata üzerine kafa yormak çok erdemli bir eylem. cezalısın, geç odana şimdi nerede yanlış yaptığını düşün dense düşünmem veyahut bu sıkıntılı durumdan kendimi haklı çıkaracak bahaneler üretirim. kaç yaşında bilmiyorum ama hele ki küçük bir çocuk böyle tek başına bana kızgınlar çünkü ben istediğim olmadığı için arkadaşıma zarar verdim ve bu yanlıştı diyemez. soru cevap şeklinde ilerlemek ve empati kurmasına yardımcı olmak daha çözüm odaklı geliyor bana

Oturup düşünme cezasi bana sacma geliyo, ceza sevdigin biseyden yoksun kalmak falan olabilir o yas grubunda. Yaptıklarımızin sonucu var tadinda
linc yerim diye korktuğumdan bu şekil yazmiştım ama yinede yedim. bir yeri kirlettiğinde silecek yemek yemem diye bagirdiginda o haftaki etkinlik iptal olacak falan belki saçma düşünüyorum bilmiyorun

Kizim 5. Aydan itibaren yalanci aglama gelistirdi. Su an 10 aylik, emekliyor yani cok merakli ve kurcalamak istiyor, bu yalanci aglamalarina yeni bir boyut getirdi. kendini yere atma, küsme ile devam ettirmeye basladi. Doktor 1 yasina kadar o talep edecek, sen yapacaksin, 1 yasindan sonra bir takim yontemleri uygulamaya başlayacağız dedi. Yani cocuk 1 yasindan sonra sınırları ogrenmeye baslayacak. Kim ogretecek? Ben yani annesi. Demekki once benim egitim almam sonra cocugumu egitmem gerekiyor. Asiri duyarli annelerin en buyuk sorunu herseyi cok bildiklerini dusunup hic bisey bilmemeleri. Sonra boyle baskalarina saldirip, hakaret ediyolar. Muhattap olmayin. Birdaha hakaret ederse sikayetci olacaginizi söyleyin

E neyle ogrenir?
Oyunla öğrenir, model alarak öğrenir. Çocuğun yaşı da önemli tabi. Düşünme paspası/minderi olayını okul öncesinde kullanıyoruz. Okul çağındaki çocuk farklı, öğrenme biçimi de farklı. Ama ben hiç cezayla öğrenen çocuk görmedim. Cezayla ancak korkar, korkusundan yapmaz o da bir süre ancak. Yaşı büyüdükçe cezayı da kabul etmez, umursamaz.

linc yerim diye korktuğumdan bu şekil yazmiştım ama yinede yedim. bir yeri kirlettiğinde silecek yemek yemem diye bagirdiginda o haftaki etkinlik iptal olacak falan belki saçma düşünüyorum bilmiyorun
Yoo fransiz terbiyesi diye bisey var. Gayet dedigin gibiler. Yere bisey mi döktün, ceza olarak degil, sorumlulugunu al, kendin temizle, terbiyesizlik mi yaptin, cikmiyosun sokaga gibi gibi. Bu Fransızlarin cocuklari kadar da terbiyeli, duzgun yetismis cocuk goremezsiniz yani.

Kizim 5. Aydan itibaren yalanci aglama gelistirdi. Su an 10 aylik, emekliyor yani cok merakli ve kurcalamak istiyor, bu yalanci aglamalarina yeni bir boyut getirdi. kendini yere atma, küsme ile devam ettirmeye basladi. Doktor 1 yasina kadar o talep edecek, sen yapacaksin, 1 yasindan sonra bir takim yontemleri uygulamaya başlayacağız dedi. Yani cocuk 1 yasindan sonra sınırları ogrenmeye baslayacak. Kim ogretecek? Ben yani annesi. Demekki once benim egitim almam sonra cocugumu egitmem gerekiyor. Asiri duyarli annelerin en buyuk sorunu herseyi cok bildiklerini dusunup hic bisey bilmemeleri. Sonra boyle baskalarina saldirip, hakaret ediyolar. Muhattap olmayin. Birdaha hakaret ederse sikayetci olacaginizi söyleyin
yorumu ekran gorüntüsü alıp her gece okuyacağım ☺ harika bir öneri

Ben taninan "ceza yönetemlerinden" hicbirini kullammadim. Kücük oglum cok hareketliydi, kimine göre "yaramaz". Anlata anlata ögrettim. Herseyi denemeyi seviyor. Ve asil tehlike orda. Ona oyun gelen cok tehlike olabilir. O yüzden neyin oyuncak oldugunu neyin olmadigini felan hep anlattim. Ama genel olarak da kuralciyimdir. Evde kafalarina estigi gibi de yikip dagatamazlar :D

Back