• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

cıva

ahso

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2013
362
65
68
Kocaeli
kizlar az once cıvali ates olcer yere dustu kirildi icinden akti biraz

hemen sildim falan ama cıvanin hemen atmosfere karisarak zehirli hale geldigini biliyorum

evi de havalandirdim ama tedirgin oldum ya sizce bi sey olur mu

cnm netten arastır bişey olmaz umarım sonuçta gaz değil ama elini değdirme çok tehlikeliymiş ve sildiğin bezi at canım

Kırılan bir termometreden çok küçük miktarda cıvanın saçılımı kuşkusuz çok büyük boyutta bir acil durum değildir. Ancak kolayca buharlaşması nedeniyle uzun süreli cıva buharı etkilenime yol açacağından dikkatle temizlenmelidir. Cıvalı termometreler dahil, cıvalı araçlar bulunan kurum ve kuruluşlar cıva dökülmelerine karşı hazırlıklı olmalı, dökülen cıvanın nasıl güvenli bir biçimde temizleneceği bilinmelidir.

İnternette böyle buldum tabi siz mutlaka sağlık bakanlıgı 114 ulusal zehir danışma merkezini arayın

BEnde nette aşağıdaki gibi bir yazı buldum siz iyisimi bi 114 ü arayın. Bu arada küçükken evde termometre kırılmıştı ve annem temizlerken civa kolundaki bileziklere deydiği için altın bilezikleri ve yüzüğü beyazlaşmıştı diye hatırlıyorum

Yere dökülen cıvayı temizlemek çok zor ve uzmanlık isteyen bir işlemdir. Dikkatli bir şekilde temizlenmesi gereklidir. Bunun için özel temizleme kitleri ve aletleri vardır.Civa döküldüğünde çok küçük boncuklar halinde dağılır.Odanın boşaltılması,boncukların kauçuk yada latesks eldiven giyilerek iğnesiz bir enjektör ya da şırıngaya emdirilmelidir.Küçük boncuklar için göz damlası damlalığı da kullanılabilir.Toplanan civa içi gliserol yada su bulunan kapalı bir kaba yada çift kat plastik torbaya konmalıdır. Kırılabilecek cam kavanoz yada benzeri kapların kullanılması önerilmez.Civa dökülen zeminin mutlaka temizlenmesi gerekir. Bu amaçla civanın dağıldığı zemin,kükürt tozu serpilerek üzeri ıslatılmalı ve dikkatlice silinmeli, kullanılan eldivenler dikkatliceçıkarılarak diğer atıklarla birlikte ağzı kapalı torbalarda saklanmalıdır.Temizlik işleminden Önce eldeki saat, yüzük vb süs eşyaları çıkarılmalıdır (Civa özellikle altın, gümüşle kolayca tepkimeye girer). Eldeki yaralar ve çatlaklar kapatılmalıdır.Temizlikten sonra da eller bol su ve sabunla yıkanmalı ve kağıt havluyla kurulanmalıdır.Kükürt civanın rengini sarı kahverengiye çevirerekgörülmesini daha kolay hale getirdiği ve civayı bağlayarak buharlaşmasını önlediği için kullanılabilir.Çok küçük civa boncukları yapışkan bant kullanılarak temizlenmelidir.Toplanan civa yada civaya bulaşmış materyaller tıbbi atık yada atık pil kutusuna atılmalıdır.Civa bulaşan elbise, kumaş vb.eşyaları çamaşır makinesinde yıkamamalıdır. Dikkatlice çıkarılarak ağzı kapalı torbalarla uygun şekilde uzaklaştırılmalıdır.Dökülmenin olduğu yer 24 saat havalandırılmalıdır.Yere dökülen civayı elektrik süpürgesi ile temizlemek çok sakıncalı ve sağlık açısından tehlikelidir. Çünkü bu durum cıvanın daha hızlı bir şekilde buharlaşmasına yardımcı olur.Toplanan civa lavaboya atılmamalıdır. Civa sudan ağır olduğu için özellikle boruların kıvrımlı bölgelerinde çökerek buharlaşmayı sürdürür.Civa toplanan kaplar ve plastik.poşetlerin üzerine "CİVA BULAŞMIŞTIR" uyarısı yazan bir etiket yapıştırılmalıdır.Bu itibarla; civa içeren termometre adlı ürünlerin piyasaya arzı durdurulmuş olup, elinizde mevcut bulunan ürünlerin yerine mümkünse civa içermeyen termometrelerin kullanılması, okul laboratuarında bulunan ve civa içeren her türlü ürünün kilitli dolaplarda saklanarak öğretmenlerin gözetiminde kullanılması; ortama civa saçılımı durumunda yazımızda belirtilen temizlik talimatlarına uyulması; civa ile temas eden kişilerin Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı bünyesindeki Ulusal Zehir Danışma Merkezine başvurmalarının sağlanması gerekmektedir.

Vücudunuzla temasa geçmemişse sorun yok demektir. Arkadaşların numarayı arayıp yardım alın. Ayrıca civa kolay kolay etrafa dağılıp havaya yayılmaz. Çünkü vizkozitesi fazladır. Civayı içine doğru çeken kuvvetler olduğu için havaya kolayca yayılmaz.

Miktar olarak etkisinin o kadar olmayacağını düşünüyorum hemen de sildiysen hiç olmaz gibi.

Evi havalandırmışsın zaten. Yeri bir de sirkeli suyla sil istersen.

Bence evi havalandırmaya devam edin. Cıvadan korkarım ben.

Şoktayım şuan. Biz küçükken abimle bildiğiniz oynuyorduk iyi zehirlenmemişiz. ve ben bu yaşa kadar tehlikeli bir şey olduğunu duymamışım. Hala çok cahilim bilgi için teşekkürler :KK51:

O kadardan bir şey olmaz
Ben küçükken fen dersinde cıva kaçırıp baya bir oynamıştım :KK53:
Bir de dokundukça kaçıyordu nomıssız
Sokaklarda cıva kovaladım valla :KK70:

korkmana gerek yok.kışta ablamın elinden düştü ve kırılmıştı.kadınlar kulubü imdadıma yetişti.onların dediklerini yaptım ve hiçbirşey olmadı.hemen camları aç buharlaşma oluşmasın diye.kırılan yerleri elektirikli süpürgeyle bir güzel temizle.hiç birşeycik olmuyor.

Civa o kadar tehlikeli bir sey mi ki ?

:KK57: Hayretim şaştı, böle.

Back