• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Cinsel kimlik karmaşası

Evet tamamen gecti, cok severek evlendim ve anne oldum sukurler olsun :)

Nasil son buldu kismi icin net bir cevap vermek kolay degil gercekten. An degil bir surec cunku bahsettigimiz sey. Aşık olduğum icin gecmis olabilir, muhafazakar bir sehirde sadece hemcinslerimle arkadaslik ettigim icin gecmis olabilir, anne ya da babamdan biri gibi olmak zorunda olmadigimi anladigim icin gecmis olabilir, etik degerlere cocuklugumda da cok onem verdigim icin cinsiyetimi kabullenmem gerektigine karar vermis de olabilirim, hepsi ya da hicbiri de olabilir. Cocuktum nitekim, nasil gelisti tam olarak tanimlayamiyorum. Ve benim icin cok zor zamanlar oldugundan yasadigim bir cok seyi unutmusum, kopuk kopuk seyler hatirliyorum sadece.

Sunu onerebilirim size, evde kendi kendinize bir oyuncak bebekle evcilik oyunu kurun neseyle oynayin, kiziniz bir sure sonra sizi duyup katilir. Imkaniniz varsa kiz cocugu olan komsularinizi, akrabalarinizi, kizinizin sinif arkadaslarini annesiyle birlikte evinize davet edin. Cocuklar geldiginde oynayabilecekleri evcilik oyun takimlari, bebekler, tokalar olsun mutlaka. Kiziniza sezdirmeden araba gibi erkeklerin tercih edecegi oyuncaklari azaltin.

Esinizi sizden rol calmadigindan emin olun. Kizinizla ilgili gece uyutmak, okula goturmek gibi esinize ait sorumluluklarin mumkun oldugu kadar fazlasini siz ustlenin. Tabi ki kendisi strese sokma pahasina degil, nesenizi ve hosgorunuzu koruyabileceginiz kadar is yuklenin. Ornegin siz sofrayi kaldiriyorken esinizle kiziniz oynuyorsa artik tam tersi olmali.

Oyuncak araba almak istiyorsa cocugu oyuncakciya goturmek yerine ona pembe, cicekli kizlarin tercih edecegi arabalardan alip getirin eve.

Fazla kontrolcu, buyurgan davraniyorsaniz cocugun guc ihtiyaci artmis olabilir, bunu telafi etmek icin erkeksi figurlere yoneliyor da olabilir.
Gerçekten uzun uzun açıklama yaptığınız için çok mutlu oldum. Bu açıkladığınız şekilde davrandığım için de ayrıca sevindim çünkü yaşamış birinin tavsiyelerini uygulamış olduğumu gördüm. Hayatımı buna göre değiştirdim ama hala başarıya ulaşmış değilim 6 aydır. Bizim sorunumuz babasıyla aşırı vakit geçirmesi ve her farklı şeyi onla yaşamış olmasından kaynaklanıyor olabilir. Çalışıyoruz ister istemez eve geldiğimizde birimiz yemek birimiz onunla eğlenceli vakitler geçiriyor belki de bundan baba figürü onda daha eğlenceli. Biz de çocukken sizin zamanızdaki gibi büyüdük belki de dediğiniz gibi o yüzden geçti. Ama şimdiki devri biliyoruz her yerde görüyoruz internet imkanı sosyal medya bu durumları artık çok normalleştiriliyor mı desem ya da cesaretlendiriyor mu desem bilemiyorum doğru cümle ne. Bu da ister istemez bu durumların iyice yerleşmesine sebep olabiliyor. İnşallah atlatırız bu süreci çünkü gelecek zor olur kızım için.

Ben de tam olarak böyle bir çocuktum. İlk kez etek giydiğimde 25 yaşındaydım. 5 yaşında bile bir gün erkek olacağımı hayal ederdim. Hep arabalarla oynardım hiç bebek sevmezdim. Lisede bile bu şekilde devam etti. Muhtemelen bulunduğum çevreden dolayı kadın kimliğimi reddediyordum. Daha sonra terapi vs ile kabullendim.
Şu an normal bir kadınım. Tabi 30 yaşındayım o ayrı :)
Sizin için çok zor olmuş olmalı. İşte bu yüzden gelecek için çok endişeliyim. Bana tavsiye edebileceğiniz bir şey var mı.

Cok sacma bir evham yapiOrsunuz su an.
Cevremde Bir sürü cocukla ve kendi cocugumla tecrübeme dayanarak söylüyorumki bu coook normal bir durum.
Iki sene sadece bebeklerle oynayan kiz esylarina ilgi duyan bir erkek cocugu bile gördüm ben. Ayni zamanda kiz cocuklarida…
Simdi hepside Cok mutlu bir sekilde yasiyorlar normal bir sekilde.

Kendinize kuruntu yapmayin cocugada belli edip kafasina iyiyce yerlestirmeyin.

Merhaba bunun önüne şimdi geçebilirisiniz çocuk gelişme çağında yarın birgün ergenlik dönemine girince bu durum kaçınılmaz olur çünkü o yaşlarda kendilerini kefsediyolar biliyorsunuz ..sizi asla üzmek için demiyorum yakından tanıdığım birininde oğlu öyleymiş evde makyaj denemeleri felan 12 yaşında erkek çocuk annesinin eteklerine ilgisi var , çocukken de bebeklerle oynayıp arabaları istemezmiş oyuncak olarak yani çocuk piskoloğuyla iletişim geçebilirsiniz danışmak için. Bide şöyle bişey var pantolon tayt rahat giyim içinde çocuk kendini iyi hissedebilir oyuncağa gelirsek bende çocukken açıkçası arabalara daha ilgim vardı sağolsun abim her ay yeni bir barbie bebek alırdı 5 dakika oynar bırakırdım asla bebekle düzgün oyun oynadığımı hatırlamıyorum oynamamayı tercih ediyordum ..

Gerçekten uzun uzun açıklama yaptığınız için çok mutlu oldum. Bu açıkladığınız şekilde davrandığım için de ayrıca sevindim çünkü yaşamış birinin tavsiyelerini uygulamış olduğumu gördüm. Hayatımı buna göre değiştirdim ama hala başarıya ulaşmış değilim 6 aydır. Bizim sorunumuz babasıyla aşırı vakit geçirmesi ve her farklı şeyi onla yaşamış olmasından kaynaklanıyor olabilir. Çalışıyoruz ister istemez eve geldiğimizde birimiz yemek birimiz onunla eğlenceli vakitler geçiriyor belki de bundan baba figürü onda daha eğlenceli. Biz de çocukken sizin zamanızdaki gibi büyüdük belki de dediğiniz gibi o yüzden geçti. Ama şimdiki devri biliyoruz her yerde görüyoruz internet imkanı sosyal medya bu durumları artık çok normalleştiriliyor mı desem ya da cesaretlendiriyor mu desem bilemiyorum doğru cümle ne. Bu da ister istemez bu durumların iyice yerleşmesine sebep olabiliyor. İnşallah atlatırız bu süreci çünkü gelecek zor olur kızım için.
Belki de babayla cok vakit gecirdigi icin onunla ozdesim kurdu dediginiz gibi. Ama sizle de arasi iyiyse cok koklesmis bir sorun yoktur diye tahmin ediyorum. Siz anne kiz gunleri duzenleyin, birlikte mutfak ihtiyaclarini secin markette, ondan sebzelerin iyisini secme konusunda yardim isteyin, kendinize kiyafet bakarken yaninizda bulundurun, bana hangisi daha cok yakisir diye sorun. Tatlim, canim, hayatim gibi sevgi sozlerini abartmadan sıklaştırın. Oynadigi oyuncaklari, izledigi cizgfilmleri mutlaka denetleyin, escinsellik vurgusu artik her yerde dediginiz gibi, bunlara maruz kalmasin hic. Ayrica tavuk gibi, paketli gidalar gibi fazla ilac, hormon, katki maddesi yuklu hicbir sey yedirmeyin funku bunlar da hormon dengesini bozuyorlar.

Allah yardimciniz olsun 🌸

Bunlar başıma gelene kadar bu konuda bilgi sahibi değildim maalesef ve çok araştırdım makalelere filan baktım gerçekten de bu yaştan başlayan bir durummuş. Kabul etmek istemesem de tüm davranışları o yönde ve kolay kolay düzelebilen bir durum değil diye okudum.sadece örneklere bakmak istedim. Belki de benim kızımda da bunlardan bazıları vardı ama şimdi gayet genç kız gibi davranıyor cümlesini duymak istediğim için sordum. Bilmiyorum. Aklıma hep yaşayacağı sorunlar geliyor. Korkuyorum.
Eşim akrabasının oğlu da tam tersi neden kız değilim ben kız olmak istiyorum gibi söylemler pembe elbise alın tarzi isteklerde bulunmaya başlamış. Doktor çevresinde kuzenleri yani bulunduğu ortamda kimlerle zaman geçirdiğini sormuş. Anne teyzeler ve kız kuzenler, arkadaş çocuklari kız olunca böyle bir özenme oluşmus olabilir demiş ve öylede oldu geçici bir durum sonrasında şuan normale dönmüş. O da bunları yine kızınızla aynı yaş aralığında yaşamıştı. Banada biraz altında buna neden olacak kadın veya erkek figürle ilgisi olabileceği geliyor.

Cok sacma bir evham yapiOrsunuz su an.
Cevremde Bir sürü cocukla ve kendi cocugumla tecrübeme dayanarak söylüyorumki bu coook normal bir durum.
Iki sene sadece bebeklerle oynayan kiz esylarina ilgi duyan bir erkek cocugu bile gördüm ben. Ayni zamanda kiz cocuklarida…
Simdi hepside Cok mutlu bir sekilde yasiyorlar normal bir sekilde.

Kendinize kuruntu yapmayin cocugada belli edip kafasina iyiyce yerlestirmeyin.
Benim de çevremde arabalarla oynayan kız çocukları oldu ancak hiçbirinde erkek olacağım ya da ben erkeğim gibi bir söylem duymadım. Dediği ve yaptıkları örtüşünce insan ister istemez düşünüyor.

Merhaba bunun önüne şimdi geçebilirisiniz çocuk gelişme çağında yarın birgün ergenlik dönemine girince bu durum kaçınılmaz olur çünkü o yaşlarda kendilerini kefsediyolar biliyorsunuz ..sizi asla üzmek için demiyorum yakından tanıdığım birininde oğlu öyleymiş evde makyaj denemeleri felan 12 yaşında erkek çocuk annesinin eteklerine ilgisi var , çocukken de bebeklerle oynayıp arabaları istemezmiş oyuncak olarak yani çocuk piskoloğuyla iletişim geçebilirsiniz danışmak için. Bide şöyle bişey var pantolon tayt rahat giyim içinde çocuk kendini iyi hissedebilir oyuncağa gelirsek bende çocukken açıkçası arabalara daha ilgim vardı sağolsun abim her ay yeni bir barbie bebek alırdı 5 dakika oynar bırakırdım asla bebekle düzgün oyun oynadığımı hatırlamıyorum oynamamayı tercih ediyordum ..
Evet bu yaşlarda kendini belli eden bir süreç olduğunu araştırmalarıma göre öğrendim. Yoksa ben de herkes gibi ergenlikte ortaya çıkacağını düşünüyor olabilirdim.

Belki de babayla cok vakit gecirdigi icin onunla ozdesim kurdu dediginiz gibi. Ama sizle de arasi iyiyse cok koklesmis bir sorun yoktur diye tahmin ediyorum. Siz anne kiz gunleri duzenleyin, birlikte mutfak ihtiyaclarini secin markette, ondan sebzelerin iyisini secme konusunda yardim isteyin, kendinize kiyafet bakarken yaninizda bulundurun, bana hangisi daha cok yakisir diye sorun. Tatlim, canim, hayatim gibi sevgi sozlerini abartmadan sıklaştırın. Oynadigi oyuncaklari, izledigi cizgfilmleri mutlaka denetleyin, escinsellik vurgusu artik her yerde dediginiz gibi, bunlara maruz kalmasin hic. Ayrica tavuk gibi, paketli gidalar gibi fazla ilac, hormon, katki maddesi yuklu hicbir sey yedirmeyin funku bunlar da hormon dengesini bozuyorlar.

Allah yardimciniz olsun 🌸
Teşekkür ederim. İnşallah biz de bu süreci atlatanlardan oluruz.

Eşim akrabasının oğlu da tam tersi neden kız değilim ben kız olmak istiyorum gibi söylemler pembe elbise alın tarzi isteklerde bulunmaya başlamış. Doktor çevresinde kuzenleri yani bulunduğu ortamda kimlerle zaman geçirdiğini sormuş. Anne teyzeler ve kız kuzenler, arkadaş çocuklari kız olunca böyle bir özenme oluşmus olabilir demiş ve öylede oldu geçici bir durum sonrasında şuan normale dönmüş. O da bunları yine kızınızla aynı yaş aralığında yaşamıştı. Banada biraz altında buna neden olacak kadın veya erkek figürle ilgisi olabileceği geliyor.
Çevresinde de öyle sık gördüğü sadece okul arkadaşları var. Bizde de mavi takıntısı var maalesef. Umarım bizimki de geçici bir süreçtir.

Evet benim yeğenimin kızı da hep böyle erkek çocuğu oyuncuklari ve kıyafetleri ile ilgileniyordu ve hep öyle gitti.Şu an ortaokula gidiyor ve yurt dışına taşındiklari için an itibari ile nasıl bir gelişim sergilediğinden pek bir haberim yok açıkçası.Benim bir arkadaşımın oğlu da ana sınıfına giderken, bebeklerle oynuyor ,etek, elbise giymek istiyormuş.Pedagogdan yardım aldılar ama sonra ne tapıyorlar bilmiyorum,sorulmuyor da sonra böyle şeyler. Siz yine de pedagog ya da uzman takibi yaptırın çocuğunuza.
Merhaba Turkiye'de bu konuda derin bilgi sahibi olan Prof. Dr Zeki Bayraktari takip edin hatta ulasabiliyorsaniz ulasip sorun. Kendisi hatta meclise cagrildi. Burda kimseyi dinlemeyin hassas konu.

Merhaba Turkiye'de bu konuda derin bilgi sahibi olan Prof. Dr Zeki Bayraktari takip edin hatta ulasabiliyorsaniz ulasip sorun. Kendisi hatta meclise cagrildi. Burda kimseyi dinlemeyin hassas konu.
Burda kimseyi dinlemesinler tabi pedagog öneriyor burası.
Siz de meşhur vakfın üyesi dini ilim almış bir ürolog önerin bu konuya pes 🙌

Merhaba danışmak istediğim bir konu var. Kızım 4 yaşında . Birkaç aydır elbise etek vb. Şeyleri giymeyi reddediyor. Sadece pantolon tayt şort giymek istiyor. Bu çok dikkatimi çekmemişti ama son zamanlarda alışverişe çıktığımızda sadece erkek reyonu ilgisini çekiyor. Oyuncakçıda sadece arabalar. Bebeklerle oynamak istemiyor . Hatta bebeklerin yüzüne bakmıyor. Oyunlarda baba olacağım kral olacağım . İlerde de asker olmak istiyorum diyor. İnternete göz gezdirdiğimde cinsel kimlik bozukluğunun tüm belirtilerini görüyorum. Psikoloğa da gittik çok da güvenemedim. Bu yaşta olur dedi. Ama artık çok bunaldım düşünmekten. Kimse de ciddi bir şey olduğunun farkında değil. Babası da dahil. Çevrenizde bunun gibi örnekleri olan var mı düşüncelerinize ve örneklerinize ihtiyacım var.
Bilirkisi asla degilim. Kendi yaklasimim. Ben kizima kucukken herseyi aldim. Bebek, tren, mutfak seti, otopark, tamir takimi, hayvan figurleri. Hic bakmadim kiz erkek diye. Kiyafette de ayni sekilde; erkek reyonundan yesil/kirmizi kiyafetler almisligim coktur. Bence kucuk cocukta bu tarz etiketlemelere ihtuyac yok. Cocugun gelisimi icin hepsine maruz kalmasi lazim. O nedenle kizim erkek oyuncagi diye gorulen oyuncaklardan istediginde hic gozume batmiyor. Ama tum bu soylediklerim 4 yas oncesindeydi. 4 yasindan sonra benim aldigim esofman altlari yerine tutu giymek istemeyw, pembe olmayinca giymemeye basladi. O nedenle tam sizinle bag kuramasam da oyuncak ve kiyafetlerin cinsiyetsiz olduklarina karsi inancimi yazmak istedim.

Ingilizce biliyor musunuz? Facebookta gruplara uye olup orada benzer surecten gecmis ailelerden cok swy ogrenebilirsiniz.

Sahsi fikrim: tedavi edilecek ya da duzeltilecek bir konu olmadigi. Ben olsam cocuguma kosulsuz sevgi ve destek sunmaya devam eder onun kendi yolunda ilerlemesine destek olurdum.

Merhaba danışmak istediğim bir konu var. Kızım 4 yaşında . Birkaç aydır elbise etek vb. Şeyleri giymeyi reddediyor. Sadece pantolon tayt şort giymek istiyor. Bu çok dikkatimi çekmemişti ama son zamanlarda alışverişe çıktığımızda sadece erkek reyonu ilgisini çekiyor. Oyuncakçıda sadece arabalar. Bebeklerle oynamak istemiyor . Hatta bebeklerin yüzüne bakmıyor. Oyunlarda baba olacağım kral olacağım . İlerde de asker olmak istiyorum diyor. İnternete göz gezdirdiğimde cinsel kimlik bozukluğunun tüm belirtilerini görüyorum. Psikoloğa da gittik çok da güvenemedim. Bu yaşta olur dedi. Ama artık çok bunaldım düşünmekten. Kimse de ciddi bir şey olduğunun farkında değil. Babası da dahil. Çevrenizde bunun gibi örnekleri olan var mı düşüncelerinize ve örneklerinize ihtiyacım var.
merhaba. benim bana yakın yaşlarda iki kuzenim vardı, teki kız teki erkek. hep beraber oynardık. erkek olan çok uslu, kız olan da çok yaramazdı. büyükler hep erkek olanı överdi. ben de beni de sevsinler övsünler diye onun gibi davranmaya başlamıştım 😅 etek elbise giymez, sadece pantolon giyerdim. bebeklerle oynamazdım. büyüdükçe geçti tabi. belki böyle bir sebebi vardır 😅

Bu konuda bilgili bir psikolog bulmam gerekiyor sanırım. Çünkü danıştığım biri önemsemedi ve gerçekten bilgili olmadığını düşündüm. Maalesef geçiştirilen bir konu ve geç kalınıyor haliyle. Bunun bir tedavisi olmadığı da kesin. Çok çaresiz hissediyorum.
Merhaba hangi şehirde yaşıyorsunuz.

Benim de çevremde arabalarla oynayan kız çocukları oldu ancak hiçbirinde erkek olacağım ya da ben erkeğim gibi bir söylem duymadım. Dediği ve yaptıkları örtüşünce insan ister istemez düşünüyor.
Düşünmekle çok haklısınız ve düşünmelisinizde.Bende oğluma mutfak eşyaları süpürge bebek aldım ama hiçbir zaman ben etek giyeceğim kız olmak istiyorum demedi.Sizin durumunuz biraz daha ileri.İyi bir uzmandan destek almayı ihmal etmeyin.Bu konuda uzman müjde yahşi var istanbul da.İnntagramı aktif kullanıyor ona mesaj atıp yönlendirme alabilirsiniz.

Evet bu yaşlarda kendini belli eden bir süreç olduğunu araştırmalarıma göre öğrendim. Yoksa ben de herkes gibi ergenlikte ortaya çıkacağını düşünüyor olabilirdim.
Umarım geçer yani daha kücük 4 yaşında piskologlarla hall edebilceğinizi düşünüyorum

Arabaya ilgi duymakla, etek sevmemekle cinsel kimlik karmaşası mi yasaniyormus? Kim demiş ki kızlar pembe sever,elbise giyer,bebek saçı tarar. Erkekler mekanik şeyleri sever diye.
Sacmaliktan başka bir şey değil. Geçenlerde bir paylaşım görmüştüm.biri ccouk mağazalari gezip gezip videoya almış. Tüm kız kıyafetleri ne kadar tatlı, güzel olduğuna dair sloganlar içeriyor. Pretty, icon, xy girl falan. Tüm erkek kıyafetleri de ne kadar çesur,maceracı, kahraman olduğuna dair sloganlar içeriyor. Yani kızın böyle bir dünyada erkek reyonundan giymesi bana göre bir sorun degil.
Erkek oyuncakları demişsiniz ama erkek oyuncağı diye bir şey mi var? Top deseniz kızların da koşup top oynamaya,oyun kurmaya ihtiyacı var. Building setler deseniz bir şey inşa etmek çocuğa da iyi gelir, tamir vs bunlar güzel şeyler. Benim yeğenim kiz. Açıkçası çok oyuncak alan bir teyze degilim,genelde kitap alıyorum . Ama doğumgünü vs oyuncak almam gerektiği zaman sinir oluyorum oyuncakcida. Kız oyunlarının geneli salak salak şeyler. Süslü makyajlı bebekler, uzun bacaklı barbieler, bebekler, bulaşık yıkama setleri, ütü setleri, elektirk süpürgesi oyuncağı...bu ne ya? Ben otuz yaşında sevmiyorum süpürgeyi, kız çocuğu neden sevsin:)
Bir de erkek oyuncaklarina bakıyorum Action manler, Su tabancaları, arabalar,Tamir setleri, inşa setleri...
Yani kızın erkek oyuncağı oynamasına sasmamali. Benim yeğenime de babası matkap aldı, evde kullanıyor kendince. Bebekcilikten daha çok seviyor.
O yüzden bence çok da korkmayın sorun bu kadarsa.
Yine de düzenli terapi desteği alin.
Eğer endişeniz yüksek boyuttaysa cinsel roller konusunda deneyim sahibi bir psikolog bulun.
Bunu da en iyi lgbt sayfalarinda sıkça paylaşılan psikologlar aracılığıyla yapabilirsiniz. Yillar önce isteyenlere ücretsiz psikolojik destek veren lgbt kuruluşları vardı, gönüllü terapistler ile. Şimdi ücretsiz olmasa da uygun bir tane bulabilirsiniz,bu kişilerin uzmanlık alanı bu olduğu için ve tonla insan gördükleri için sizin kızınızın herhangi bir eğilimi var mı yoksa kendi halinde bir kiz mı hemen anlarlar zaten.
Bazı terapistler bazı konularda yetersiz malesef.

Back