cilt tipi belirleme testi

sodi-certila

evli-mutlu-çoçuklu olucak
Kayıtlı Üye
16 Eylül 2008
1.296
5
Herhangi bir cilt bakımı programına başlamadan önce kendimizin bir kaç soruda cilt tipimizi belirleyebileceğimiz ufak bir test. Aşağıdaki sorulara cevabınızı verin ve yazının sonundaki tablodan cilt tipinizi bulun. Hepsi bu kadar.

PRATİK CİLT TESTİ

1. CİLDİNİZİ SU VE SABUNLA TEMİZLEDİĞİNİZDE NASIL HİSSEDERSİNİZ?

a. Gergin, cildiniz yüzünüze küçük gelmiş gibi.
b. Düz ve rahat
c. Kuru ve bazı yerlerde kaşınma hissi.
d. İyi -oldukça rahat
e. Bazı bölgeler kuru, bazı bölgeler iyi.

2. CİLDİNİZİ KREM TEMİZLEYİCİYLE TEMİZLEDİĞİNİZDE NASIL HİSSEDERSİNİZ?

a. Göreceli olarak daha iyi.
b. Düz ve rahat
c. Bazen iyi, bazen kaşıntılı.
d. Oldukça yağlı
e. Bazı bölgeler yağlı ve bazı bölgeler iyi.

3. CİLDİNİZ GÜN ORTASINDA GENELLİKLE NASIL GÖRÜNÜR?

a. Pul pul dökülen bir görüntü.
b. Taze ve temiz.
c. Pul pul ve bazı kırmızılıklar.
d. Parlak
e. T bölgesi parlak (Alın, burun altı ve çene)

4. NE SIKLIKTA SİVİLCENİZ ÇIKAR?

a. Hiçbir zaman
b. Özel günlerde (Menstrüasyon öncesi yada boyunca)
c. Nadiren
d. Sık sık
e. Sık sık T Bölgesinde

5. CİLT TONİĞİ KULLANDIĞINIZDA CİLDİNİZ NASIL TEPKİ VERİR?

a. Sızlar
b. Problem olmaz
c. Acır ve kaşınır
d. Tazelik, temizlik hissi verir
e. Bazı bölgelerde tazelik, bazı bölgelerde kaşıntı hissi oluşur.

6. ZENGİN BİR GECE KREMİNE CİLDİNİZ NASIL BİR TEPKİ VERİR?

a. Çok iyi hisseder.
b. İyi hisseder.
c. Bazen iyi, bazen kaşıntılı hisseder.
d. Cildim çok yağlı görünür.
e. T Bölgesi yağlı, yanaklar iyi görünür.

DEĞERLENDİRME

Yukarıdaki sorulara en çok hangi şıkkı seçtiğinize göre CİLT TİPİNİZ.

(a) ‘lar çoksa : KURU bir cildiniz var.
(b) ‘ler çoksa : NORMAL bir cildizi var.
(c) ‘ler çoksa : HASSAS bir cildizi var.
(d) ‘ler çoksa : YAĞLI bir cildizi var.
(e) ‘ler çoksa : KARMA bir cildizi var.

Cildimiz bedenimizin giysisi gibidir. Cilt yapısı gereği vücudumuzu kimyasallardan, bakteri ve yabancı maddelere karşı korur. Dış etkilerden dolayı yıpranan cildimizinde bakımı ihtiyacı vardır. Cilt bakımı için kullanacağımız ürünleri seçmeden önce mutlaka cilt tipimizi bilmemiz gerekir. Unutmayın cilt tipleri 5 e ayrılmaktadır. Bunlar; Yağlı cilt, Kuru cilt, Normal cilt, Karma Cilt ve Hassas cilt’tir.

Cildimizi mutlaka güneşten korumalısınız. Bunun için uv korumalı ph değeri yüksek nemlendirici kremler kullanmanız yeterli olucaktır.

Mevsimler gereği yazın aşırı güneşten olduğu kadar kışında aşırı soğuktan cildimizi korumamız gerekmektedir. Unutmayın yazın nasıl nemlendirici krem kulanıyorsanız kışında aynı şekilde nemlendirici krem kullanmalısınız.

Sigara içmek vucudumuza nekadar zarar verdiğini hepimiz biliriz. Aynı şekilde cilt yapısınında bir numaralı düşmanıdır sigara. Sigara kullanımı cildimizin oksijen emilimini azaltıp daha mat ve solgun, olduğundan daha yaşlı bir görüntü verecektir.

Cilt temizliğine oldukça önem verin. Gün içerisnde zaten yeteri kadar toz ve kire maruz kalan cildimiz birde temizliğine dikkat edilmediğinde iyice yıpranır. Mümkünse akşamları yatmadan önce cilt yapınıza uygun temizleyici bir losyon ve bir parça pamuk yardımıyla cildinizi temizleyin. Ayrıca Tonik kullanmanızıda ayrıca öneririm. Tabiki alkolsüz olanlarından.

Haftada bir kez mutlaka kil maskesi uygulayın. Kil maskesi cildinizi beslediği kadar siyah noktaların ve sivilcenin oluşmasınıda engeller. Ayrıca cildinizi gene haftada birkez nemlendirici kreminizi bol sürerek nemlendirici bir maskede uygulamanız oldukça faydalı olucaktır.

Nemlendirici kreminizle haftada bir yapacağınız masaj cilt üzerindeki ölü hücrelerin atılmasına ve cildin kan dolaşımının hızlanmasına yardımı olur. Ciltteki kan dolaşım hızlandığı zaman bu yeni hücrelerin oluşması demektir. Yeni hücre yapılarının oluşması demek cildinizin kendini yenilemesi demektir.

Unutmayın sağlıklı beslenmekde cilt yapısı için çok önemlidir. Cilt bakımı yanısıra meyve ve sebze ağırlıklı yapacağınız beslenme planları sizi bedenen olduğu kadar cilt yapısı olarakta sağlıklı kılacaktır.

Son olarak cildinizin doğal yollarla nem yapısını kaybetmemesi için bol bol su için. Su cildimizin en önemli nem ve yaşam kaynağıdır.

Cilt tipiniz ve yaşınız ne olursa olsun rutin cilt bakımı yapmak cildiniz için hayati öneme sahiptir. Cilt bakımını sırasıyla uygulamalısınız. cildi tonikle temizlemeli, kremle beslemeli ve nemlendirmelisiniz. Bunlar, cildinizi temiz ve sağlıklı tutmak için önemlidir.

Cildin Düzgün Temizlenmesinin Önemi

Düzgün olarak temizlenmeyen bir cilt asla sağlıklı olmaz. Herhangi bir cilt bakımı yaparken ilk önce yapmamız gerek kesinlikle güzelce temizlemektir. Bunu alışkanlık haline getirmelisiniz. Yüzünüzü temizlediğinizde cilt yüzeyindeki fazla yağları, derideki gözenekleri ve cilt üzerindeki tozu kiri temizlersiniz.

Cilt Temizleme Tonikleri

Cilt temizliğinde kulanılan toniklerin en iyisi alkolsüz olup markalı olanlarıdır. Cilt temizliği yaparken ne kadar yıkarsanız yıkayın bir pamuğa döktüğünüz tonikle cildinizi sildiğinizde sapsarı bir kir tabakası görürsünüz. İşte bu ancak tonikle çıkmaktadır. Ayrıca cilt üzerinde kan dolaşımını hızlandırarak cildi canlı tutar. Cilt yüzeyinin gergin ve bakımlı durmasını sağlar. Derideki gözeneklerin içlerini temizleyerek cildin hava almasını sağlar.

Cilt Besleyici Krem ve Losyonlar

Cildinizin doğal ve bakımlı görünmesini sağlamak için mutlaka losyon kullanmalısınız. Losyonlar cildinizi gençleştirir, onu gergin ve bakımlı kılar. Bu nedenle besleyici bir losyon veya krem kullanmak önemlidir. Masaj yaparak süreceğiniz losyon cildinizi canlandırarak, yüz kaslarınızı çalıştırır. Bu sayede daha diri ve canlı bir cilde sahip olursunuz.

Cilt Nemlendiricisi Kullanmak

Cildi nemlendirmek cilt bakımının en önemli kısmıdır. Gerçi sadece cilt bakımı yaparken değil her zaman nemlendirme kısmına dikkat etmeliyiz. Nem cildin yaşam kaynağıdır. Cilt nem ihtiyacını sudan alır. Bol su içerek cildinizin nem dengesini koruyabilirsiniz. Bunun dışında bir nemlendirici kullandığınızda direk bu nemlendirici cilde nüfuz etmez. Sıkı bir filme sarılmış gibi gözenekler arasında oynarlar. Dışardan içeri, içerdende dışarı nem kaybını önlerler. Nemlendirici krem yada losyonların kullanılabileceği en doğru zaman banyo sonrası cildin yumuşadığı zamandır. Nemlendiriciler en iyi banyo sonrası emilirler.

BBF60FBE1A5E534A977854A2c.jpg

Cildinizi canlandırmanız için 20 öneri

1-Genel yüz temizliğinde kullanılan maskelerden peeling etkisen sahip olanlar, bu sayede ölü hücreleri ortadan kaldırarak, derinlemesine temizlik sağlıyor.

2-Yüzünüzü tazikli su ile yıkayın. Bu şekilde yapılacak duş, ofislerin yol açtığı cilt stresinizi azaltır.

3-Artık cilt bakım ürünlerinde de rastlayabildiğimiz C vitamini, kan dolaşımını ve kolajen üretimini hareketlendirdiğinden, bu tip ürünleri tercih edin.

4-Ayaklarınız parmak uçları, yüzünüze sinyal gönderir. Alnınızda oluşacak kırışıklıkları önlemek için ayak parmaklarınız üst kısmına düzenli aralıklarla sertçe bastırın.

5-Cildinizi nemlendirin. Yeni çıkan bir çok nemlendirici gün boyu etkiye sahip. Proteinli ve bitki özlü olanlar ise cildi aktif hale getirip üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturmasını sağlıyor.

6-Yüzünüzü haftada iki defa kremleyerek 5 dakikalık masaj uygulayın. Bunun için, parmaklarınızı kullanarak oval hareketlerle çeneden yanaklara, alnın ortasından dışa doğru, burun yanlarından alnın ortasına doğru inip çıkarak masaj yapın. Ağzınızın çevresini, yukarı doğru hareketlerle ovun.

7-Gece saat 1’den önce güzellik uykusuna yatmayı ihmal etmeyin. Bedenimiz özellikle ilk uyku saatlerinden gece yarısına doğru büyüme hormonları üretir. Bu hormonlar ise hücre yenilenmesini hareketlendirir.

8-Kremlerin içindeki enzimlerin faydalarını biliyor musunuz? Biyo teknolojik yöntemler taklit edilerek üretilen minik protein molekülleri, ileri yaşta, insanların cildindeki dolaşım sistemini aktif hale getirip ciltleri koruyucu hücreleri güçlendirir.

9-Koku kompresleri cilt ve duyuları canlandırır. Dörder damla limon ve selvi ağacı özünü ve iki damla ardıç yağını, iki litre kaynar su içine koyun. Özel yüz havlunuzu bu karışımın içine daldırın ve yüzünüze ölçün.

10-E vitaminin bulunduğu kremler hücrelerin gerilimini azaltır. Ultroviyole ışınlarının, atık gazların, nikotinin oluşturduğu saldırgan serbest radikaller cildin zamanından önce yaşlanmasına neden olur. E vitamin cildi bu zararlı etkenlerden koruyup nemlendirir.

11-Yanaklarınız derisini gerginleştirmek için jimnastik yapmalısınız. Bunun için ağzınızı kapatın, yanaklarınızı içeri doğru çektikten sonra, ellerinizin yardımı ile yavaş yavaş gerin.

12-Patates masajı cildi tazeler ve dinlendirir. Öncelikle çiğ patates dilimlerini 10 dakika buzdolabında bekletin. Cilt temizliğinizi yaptıktan sonra, soğumuş patates dilimleriyle yüzünüze masaj yapın. 15 dakika boyunca patatesi, suyunun cildinize etki etmesini bekledikten sonra yüzünüzü yıkayın.

13-Duru, yumuşak bir ten için AHA komplekslerine başvurmak bir zorunluluk. Bu isimle tanınan meyve asitleri, cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlarken, tahriş de etmiyor. Ayrıca besleyici yağlar da içeriyor.

14-Kolajen tabakasını harekete geçirecek bir içecek hazırlamaya ne dersiniz? Bunun için 250 gr domates, 2 şeftli, kabuğu soyulmuş yarım limon ve bir havucu katı meyve presine koyun, bir damla zeytinyağı ve bir miktar iyot tuzu ekleyin ve karıştırın.

15-"Şikaku" baskısı herhalde birçoğunuzun yabancı olduğu bir kelime. Bu basit egzersiz gergin yüz kaslarını yumuşatmaya yarıyor. Söz konusu baskının uygulanacağı enerji merkezi, gözbebeğinin hizasında, gözaltlarındaki kemikler üzerindedir. Bu bölgeye, en az 5 saniye süresince, parmaklarınızla bastırın.

16-Güzellik kapsülleri cildi bütünüyle beslemese de, işlevini içeriden yürüten bir hücre yenileyicisi olarak görev yapıyor. Vitaminler, nemlediriciler ve doğal maskelerle cildin esnekliğini sağlayabilirsiniz.

17-Oksijen maskesi, bir çeşit expres lifting görevi görür. Bu uygulamayla, hücrelerin oksijen alımı 10 dakika içinde yoğunlaşır. Sonuç olarak, cilt olabildiğince taze ve sağlıklı bir görünüme kavuşur.

18-Lipozom maskeleri besleyicidir. Aynı zamanda, cildin alt tabakalarına da nüfuz ettiklerinden, etkilerini uzun vadede gösterirler.

19-Turuncu ışık, hücreleri canlandırır, mavi oksijen alımını artırır, sarı cildi ölü hücrelerden arındırır ve yeşil kuproza karşı etkilidir. Renkli ışık tedavisini ancak güzellik merkezlerinde bulabilirsiniz.

20-Ampuller ve yenileyici kapsüllerle yapılacak yoğun bir kür, kışı sert koşullarına karşı cildin dirençli olmasını sağlayacaktır. 4 hafta boyunca yüzünüzü kremlemeden evvel sürün.

Kuru cilt
Cilt; aşırı güneş ve rüzgar, kuvvetli sabunlar, dengesiz beslenme, yaşlanma, yeterli sıvı almama, kurutucu maske ya da kozmetikler, kullanılan ilaçlar ve çevre faktörleri nedeniyle kuruyabilir. Cilt kuruluğunun genel sebebi; cildi besleyen sebumu (yağ) üreten yağ bezlerinin yeterli çalışmamasıdır. Cilt tedavisi ve evde uygulanacak bakım, yağ bezlerini uyararak, yağ üretimini düzenler.

Kuru cilt tipi için güzellik uzmanına yapacağınız tek 1 ziyaret, çoğu kez yeterli olur. Uzmanınız size uygun bakım ürünü serisini önerecektir. Kuru ciltlerin bakımı için nemlendirici ürün kullanımı yeterli olur (örneğin jeller).

Kuru ciltler için öneri: Kolajen ampülleri, kuru cildin nem tutması açısından yardımcı olurlar. Ancak kolajen ampülü kullanımından önce cildin temizlenmesi gerekir (Peeling yapılmamalıdır!). Ampuller, kan dolaşımını harekete geçiren masajlar ve nemlendirici maskeler de günlük bakım içinde yer almalıdırlar.

Yağlı cilt
Yağlı cildin en belirgin özelliği; aşırı yağ salgılaması, normal ve kuru ciltten daha kalın olmasıdır. Yağlı ciltte kir ve yağlarla dolu geniş gözenekler de görülebilir. Yağlı cildin oluşmasına sebep olan bazı etmenler arasında; ergenlikte hormon dengesizliği, yağ açısından zengin beslenme alışkanlığı, sıcak ve nemli hava sayılabilir.

Yağlı cildi olanlar çoğunlukla yüzlerini sık sık yıkarlar. Genel inanış, aşırı yağın cildin kirli olduğunu göstermesi ve sık yıkamanın sivilceleri önleyeceğidir. Ancak sanılanın aksine; sık yıkama cilt problemini artırabilir. Aşırı yıkama ve cildi fırçalama yalnızca yüzeydeki yağı alır, ancak deri altına sıkışmış yağ, kir, ölü hücreler ve bakterileri temizlemez. Dolayısıyla bir güzellik uzmanının yardımına ihtiyaç vardır. Uzman, cildi derinlemesine temizleyerek, onun beslenmesine yardımcı olur.
Süre: 4 haftada 1 kez

Genel kanı; yağlı cildin yüzeyini aşırı kurutmanın, yağ bezlerini daha fazla yağ üretmeleri için uyardığı doğrultusundadır. Gerçekte aşırı temizleme ve yıkama derinin asit örtüsünü alır ve mikropların deriye işlemesini kolaylaştırır. Asit örtüsü, derinin kendini mikroplardan korumak için oluşturduğu doğal korumadır ve aşırı yıkama nedeniyle yok edildiğinde derinin normal asit oranına dönmesi en az yarım saat alır.

Karma cilt
Karma ciltlerin tipik belirtisi; alın ve burun bölgesindeki parlamalardır (T Bölgesi). T bölgesindeki bu yağlanmaya karşı yanak bölgesindeki cilt kurudur. T bölgesinde sivilce ve siyah noktalar görülmesi durumunda bir güzellik uzmanının yardımına ve bakımına ihtiyacınız var demektir.

Süre: Her 4 haftada 1 kez
Özel öneri: Problemli bölgenizin bakımını özel bakım ürünleri ile yapmalısınız. Alın ve çene bölgesinde peeling ürünleri, losyonlar ve yağsız kremler, yanaklarda ise kuru ciltlere uygun krem ve ampüller kullanmalısınız.

Kırışıklar
Kırışıklar etkili bir bakım ürünü ile daha belirsiz bir hale getirilebilir. Hangi ürünün size uygun olduğu konusunda güzellik uzmanınızdan yardım almalısınız. Ayrıca güzellik uzmanınız size özel bir bakım uygulayabilir.
Süre: Haftada 1 kez

Cildim yıkandınmı beyaz oluyo 3-4saat sonra kahverngi gibi bişe oluyo bi maske varmı beyazlatacak süresiz

Aynen wallahi benim de öyle..Duştan çıktıktan sonra filan çok güzel oluyor..Ama bir süre sonra kendi rengini alıyor..Bi de sigara içiyorum tabi :nazar:bunun da zararlarını görmeye başladım sanırım..Cildim sigara içmeyenlere göre çok yaşlı duruyorsenağlamaOf yaa bırakamıyorum daa napıcam beennsenağlama

bol bol su için ve yüzünüzü muhakkak soğuk su ile yıkayın
su bazlı nemlendirici kullanın
makyajla asla yatmayın
ayda bir defa derinlemesine temizleyin
çinko ağırlıklı beslenmek cilt için çok iyi

sigara alkol kullanmayın
yoğurt-ayran gibi besinleri daha çok tüketin

kızlar gectıgımız hafta cılt doktoruna gıttım.
cilt tıpımden emın olmak ıcın .doktor enım cıldımı ınceledı ,
normal bır cılt yapınız var dedı .sonra da karma bır cıldınız var dedı .
ne demek ıstedı kı bu doktor sımdı ?
karma mı normal mı benım cıldım ben bırsey anlamadım yanı .
ben ona soru soruyorum o bana soru soruyor anlamadım bu ısden .
bır de ozel bır hastaneye gıttım .
dıyorum kı "ee ben sımdı ne tur bakım uygulıyım " dıyorum .
daha once hangı cılt tıpıne gore uyguluyordunuz dıyor .
yaglı cılt tıpıne gore uyguluyordum dedım .
pekı pullanma yaptı mı dedı .yok dedım .
o zaman devam edın dedı .
ee benım cıldım karma ya da normal ıse yaglı cılt tıpıne gore bakım ne alaka :KK24:
arkadaslar ne demek ıstıyor bu doktor lutfen benı aydınlatın .
benım cıldım sımdı normal mı karma mı ?
hem normal dedı hem karma dedı .hangısı bılemedım yahu

X