karşılıklı suç var her iki tarafında suçu var.ha toplu taşıma gibi yerlerde su içiceksen iç ama kalkıpta laf çarpma toplu olan yerde lafın kadar laf gelir
Anlayamadim, niye hep böyle uç örnekler ile geliyorsun? Yani daha dogrusu, oruç tutmayaninda "suçu" oldugu? Bir sefer o kadinin "sizin allahiniz var, benim suyum var" dediginde zaten evet dine saygisizlik yapiyor, yedigi içtiginden dolayi degil, insanlarin oruçunu küçümsemesinden, o laflari söylediginden.
Peki bu cümleyi her yiyip içen mi söylüyor da? O setteki insanlar mi söylemiste? Yani kisacasi, böyle uç ve açikçasi saçma bir örnek ile gelmenin neyin nesi? Bu neyin ispati? Tüm oruç tutmayanlar saygisiz, din düsmani mi demek? Yada o ateist sayfa'yi (ki nasil bir sayfa merak ettim) örnek göstermek ile neyi ispatlamak istiyorsun? Bende ateist'im mesela ve kimsenin orucun üzerine birsey demem. Yani sonuçta face'te binlerce sayfa vardir, yobazlarin, irkçilarin,... Yani tekrar, burda ne anlatmak istiyorsun ve bu topik ile ne alakasi var? Tüm ateistler çok kötü mü?
Konuya tekrar dönersek, burada geçenlerde bdv'de mahale dügünleri konusuluyordu. Ve orada herkes "artik napalim, çekmek gerekiyor,birsey yapamayiz" felan diyordu. Setten sesler, dügün kadar sesli degildir, fakat mermeri neredeyse atmayi, küfürler hak ediliyor o zaman öyle mi?
Sesten rahatsizsan, normal insan gibi polisi çagirirsin. Gidip insanlarin orucunu, dinini sorgulayarak, küfür etmezsin!
Yani kisacasi ses bahane, küfür etmek, ayristirmak sahane! Ve saygi, saygi saygi deniliyor sürekli. Benden gizli pasta kesmem bekleniliyorsa, iyi ki dogdum sarkasini söylemiyorsam, bu saygi degildir, kistilamadir. Evet Ramazan ayi, oruç tutanlar var, fakat bu beni hiç bir sekilde baglamaz. Ben neticede insanlari yemek yemeye zorlamiyorum, ibadet etmelerini engellemiyorum, iftar açmalarini engellemiyorum. bu yeterici kadar saygi degil mi zaten? Oruç tutuyorsan kendine degil mi? Sen eger yemek yemiyorsan, bu kendi inancindan dolayidir. O halde baska insanlarin yemelerini tahamül etmen lazim, zaten asil sinav o degil mi?
Ki benim bildigim oruc zamani sadece yemek yememek üzerine odaklanmak degildir. Oruc zamaninda insan daha iyi davanmaya çalisir, küs olan arkadaslari ile barisir, kibir, kin ve nefretten uzak durmayi çalisir. Kesinlikle küfür felan kullanmaz,... Yani ben Islamdaki oruç zamani böyle biliyorum, ki daha sanirim 3üncü günündeyiz ve olaylara bak, bu topiki bak,...
Baskasinin dedigi gibi, niyeses Alevilerin tuttugu muharem orucunda böyle görüntüler yok...