CEMAAT OKULLARININ ÖNÜNÜ AÇTILAR;onlar üniversite sınavını arkadan dolanacaklar.

parkon

bence bitti
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2009
14.782
11.183
823
06 Eylül 2013 itibariyle Resmi Gazete’de Bakanlar Kurulu’nun bir kararı yayınlandı. Bu kararla 2013-2014 eğitim-öğretim yılında, ortaöğretimlerini yurtdışında bitirmeleri halinde TC vatandaşı olan öğrenciler, Türkiye’de istedikleri üniversiteye sınavsız girecekler.

Bununla kalsa iyi. Bu öğrencilerden üniversite harcı ve öğrenci katkı payı da alınmayacak.

Böylelikle, eğitimde fırsat eşitliği cebinde parası olanlar için tamamen rafa kaldırılmış oluyor. Öyle ki, diyelim Tanzanya, Moğolistan, Gana, Kenya, Kongo gibi fakir ülkelerdeki cemaat okullarından birinden diplomanız olursa, üniversiteye girişte bir sorun çıkmayacak.

GÖNDER ÇOCUĞUNU HAYATI KURTULSUN

Bir de ipucu verelim parası olanlara: Malavi’de bir yıl için 700 dolara öğrenci olabilirsiniz. Bir aile düşünün, çocuğunun lise son sınıftaki harcamaları geride kalan üç yıldan daha fazla tutuyor. Kurslar, özel dersler, dershaneler, servis ücretleri derken 700 doları çoktan geçiyor. Sonuçta 700 dolar dediğiniz 1.500 TL. Buna yeme, içme, yatma parasını da ekleseniz, yine lise son sınıf öğrencisinin Türkiye’de harcayacağı paranın onda biri ancak tutar. Afrika’nın en zengin ülkelerinden biri kabul edilen Kenya’da çocuğunuzu okutmak isterseniz, yıllık 1.500 dolar kafi gelecek.

Biraz paranız varsa elinizde, gönderin çocuğunuzu Malavi’ye hayatını kurtarın. Gelsin, bütün sıkıntılardan arınmış olarak en yüksek puanı isteyen fakültelerden birine kaydını yaptırsın.

Eğitim sistemimizi, üniversite sistemimizi yerle bir edecek bu haber güzide basınımızda pek yer bulmadı. Böylesine haksız bir rekabetin yaratılmasını haber olarak görmediler demek ki. Oysa açıkça Cemaat okulları ve zengin çocukları kayrılıyor, oradan mezun olan öğrencilere üniversiteler ardına kadar açılıyor.

YÖK yönetmeliği elbette sadece Fethullah Gülen okulları için çıkarılmış değil, yurtdışında, özellikle de Afrika ülkelerinde lise son sınıfın okunacağı çok ucuz okullar da var, isteyen oralara da gönderebilir, ama görünen o ki asıl amaç Fethullah Gülen okullarına ilgiyi artırmak. Ayrıca, yönetmelik yalnızca TC vatandaşı olanları da kapsamıyor. Yurtdışındaki liselerden mezun olanları kapsıyor: Tıpkı Suriyeli mültecilerin genç-yetişkin tüm fertlerinin hiçbir masraf yapmadan ve sınava girmeden üniversitelerdeki istedikleri bölüme yazılmaları gibi.

CEMAAT OKULLARI

Lise eğitiminin ne denli yetkin olduğu elbette tartışılır, ama bu sınırlar içinde yaşayan ve üniversite sınavını kazanabilmek için servet harcayan aileler bir başka kaos yaratacaktır. Küçük bir hesaplamayla çocuklarını mutlaka bu okullardan birine göndermeye çalışacaklardır. Burada ikinci bir sorun çıkacak kuşkusuz: Bu kez cemaatin okullarına kabul edilecek öğrenciler ne gibi taahhütlere imza atacaklar?

Konu cemaat okulları olmasa da çok vahim bir durumken, cemaatin kurduğu okullar tüm dünyada oldukça yaygın. Zihninizi yormayacaksa, lise ve muadili okulları şöyle sıralayabiliriz:

ABD: 5 özel okul. Meksika: 1 okul. Fas: 4 okul. Moritanya: 1 okul. Mali: 1 okul. Nijer: 1 okul. Çad: 1 okul. Sudan: 2 okul. Etiyopya: 1 okul. Senegal: 1 okul. Gambiya: 1 okul. Gine Bissau: 1 okul. Gine: 1 okul. Burkina Faso: 1 okul. Gana: 1 okul. Togo: 1 okul. Nijerya: 4 okul. Kamerun: 1 okul. Orta Afrika Cumhuriyeti: 1 okul. Kongo: 1 okul. Uganda: 1 okul. Kenya: 4 okul. Tanzanya: 1 okul. Malavi: 1 okul. Mozambik: 1 okul. Madagaskar: 1 okul. Güney Afrika: 4 okul. Okyanusya Avustralya: 7 okul. Endonezya: 4 okul. Filipinler: 4 okul. Asya Kazakistan: 29 okul. Tacikistan: 13 okul. Kırgızistan: 12 okul. Türkmenistan: 20 okul. Özbekistan: 1 okul. Afganistan: 4 okul. Pakistan: 6 okul. Hindistan: 3 okul. Nepal: 1 okul. Bangladeş: 4 okul. Moğolistan: 4 okul. Japonya: 1 okul. Malezya: 1 okul. Vietnam: 1 okul. Kamboçya: 2 okul. Burma: 2 okul. Tayland: 3 okul. Irak: 4 kolej. Yemen: 1 okul. Rusya Federasyonu: 6 okul. Azerbaycan: 12 okul.Gürcistan: 3 okul. Ukrayna: 2 okul. Moldova: 2 okul. Romanya: 4 okul. Bulgaristan: 3 okul. Makedonya: 4 okul. Arnavutluk: 4 okul. Bosna-Hersek: 2 okul. Almanya: 3 okul. Belçika: 1 okul. Finlandiya: 1 kolej.

Cemaate bağlı okulların Yönetim Kurullarınca ilan edilen ücretler üzerinden kayıtlar yapılıyor. Ücret belirlemede o ülkedeki enflasyon oranları dikkate alınıyor. Ülkelerin koşullarına ve zenginliklerine göre fiyatlar az veya çok olabiliyor. En ucuz okullar Afrika ve Uzak Asya’da.

Mümtaz İdil

Odatv.com

Yazıyla ilgili bir düzeltme yapayım;
Lise son sınıfı değil,tüm liseyi yurtdışında okuyan öğrencileri kapsıyor bu imtiyaz.

Niiye yordular ki kendilerini, zaten istediklerini üniversiteye soruları vererek, araya torpil sokarak yerleştiriyorlardı

Niiye yordular ki kendilerini, zaten istediklerini üniversiteye soruları vererek, araya torpil sokarak yerleştiriyorlardı

Burda önemli bir ayrıntı var ama ulytau,bu çocuklar harç bile ödemeyecekler ve biz çocuğumuz üniversite de iyi bir bölüm kazansın diye varımızı yoğumuzu dökerken,onlar sınava girmeden üniversite seçecekler.

Oldu o zaman ben bir Ugandaya gidip geleyim sonra Tıp okurum burada.

Bunu haber yapmamalarına şaşmıyorum.Suriyelileri bile pek fazla göstermediler haberlerde.
8 sene ortaöğretim 4 sene lise etti 12 sene...
12 sene boyunca çalış, strese gir kazanamama, bir daha sınava hazırlan özel dersanelere tonlarca para dök ama sonra gelsin elin yabancısı emek harcamadan önüne geçsin. Tam bizim ülkeye yaraşır şekilde misafirperverlik.

şimdi bu kadar ayan beyan bi haksızlığı bile savunanlar olur, aslında nasıl savuncaklar onuda merak ediyorum, yaratıcılıklarını nasıl konuşturacaklar bakalım

sonra gelde bu millete müstehak deme

Ne güzel ya, liseyi ucuz bi ülkeye gönder gelsin üniversiteyi ücretsiz sınavsız okusun. Biz çocukları maraton koşusuna hazırlar gibi hazırlayalım .. ADALET'e bakın ADALET'e.........

suriyeli çocuklar için esenyurtta okul açmışlar, çanta vs hediyeler dağıtmışlar. Acaba kendi ülkesinin çocuklarına bu kadar değer önem veriyorlar mı, herhalde cevabı biliyorsunuz.

dün oğlumun arkadaşlarından birisnin veli ise konuştuk bu konuyu. daha doğrusu odan öğrendim. kızı üniversite sınavına hazırlanıyormuş, haberi alınca baya moarli bozulmuş genç kzın. şahsen bende çok kızdım bu olaya . neden kendi memleketinin genci duruken önceliği başka milletelere veriyorsun. çok can sıkıcı gerçten. chp yi göreve çağıryoruz

Bunların ayrıcalığı da Müslümanlığı da hep elaleme bu ülkedekiler gavur tohumu sanki, ülkende o kadar aç var sen insanını bırak suriye mısır filistin de arakan da myanmar de ülke ülke yağ paraları, bedava okut, çadırkent kur yaşam ver sağlık hizmetini bedava ver. kurbanı onlara gönder. kendi vatandaşın sokakta açlıktan ölsün asgari ücrete talim etsin bide 3 çocuk yap de.

sonra deki devlete isyan ediyolar, ederler tabi be.

bu milletler hangi Türk milletini korumuş kollamış, mesela hangisi Türkmen katliamı yapılırken meydanlara dökülmüş hangisi?

insan bu arada düşünmedende edemiyor bizim çocuklarımız bu arap ülkelerine sığınmak zorunda kalsa nolurdu diye, ben söyliyim tecavüze uğrarlar, dövülürler ya da öldürülürlerdi

bu arap sempatizanlığını bi türlü anlayamıyorum ben

ben yardım edilmesin demiyorum edilsin tabii, kendi ülkemizin çocuklarından sonra ama

valla ben edilmesin diyorum, çünkü bizim kendi ülkemizin aç insanlarını doyuracak kadar bile paramız yok ki onları doyurup dışarıya yardım edelim. sen asgari ücretle çalışan adamdan bile vergi al, ne hakla yani benden aldığın vergiyle bana sormadan yurt dışına yardım yapıyosun. ben helal etmiyorum verdiğim paraları.

araplar petrol banyosu yaparken biz herşeyde dışa bağımlı yaşıyoruz. ben de eşim de çalışıyoruz yine rahat yaşam süremiyoruz herşey ateş pahası, asgari ücretle çalışan insan ne yapsın nasıl yaşasın. şimdi burda kendi insanı sürünürken kendisinin olmayan paraları başka ülkeye yedirmesi hak mıdır

Aslında Bakanlar kurulu kararı liseyi yurtdışında okuyan Tüm Türk öğrencileri kapsıyor tabii.

Ama amaç yurtdışındaki cemaat okullarındaki öğrencilerin önünü açmak.

Geçen senede yurtdışından gelip Türkiyede okumak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler içinde sınavı kaldırdılar.

Onların tek farkı 2000-5000 arası bir para verip sınavsız Türkiyede okuması.

Neden sınav yok?

Ordaki amaçta belli,

Bu senenin başında üniversitede yabancı uyruklu öğrencilerle ilgilenen bir arkadaşımın yanında oturuyorum.

3 tane Azerbaycanlı öğrenci geldi,ders kayıtlarıyla ilgili soracakları varmış,neyse sordular..

Çıkarlarken arkadaşım ''okul parasını yatırdınız mı çocuklar'' dedi.

''Abimiz hepimizinkini yatıracak'' dediler.

Bende saftirik,''aaa,kardeş mi bunlar ''dedim.

''Ne kardeşi ya,bu öğrencilerin hemen hepsi yurtdışındaki cemaat okullarında okuyan yabancı uyruklu öğrenciler,3000 lira verip,hiç sınava girmeden TIP FAKÜLTESİNE yazıldılar,okul paralarınıda cemaatin abileri ödüyor'' dedi arkadaşım.

Kuzenime anlattım,oturup ağladı kadın,kızı 2 yıldır TIP FAKÜLTESİ ne girmek için günde 5 saat ders çalışıyor,dershane ,özel ders,geçen yıl 10000 lira tutmuş.

O da çok sordu,bende soruyorum ;

''NERDE ADALET?''
''NERDE KUL HAKKI?''
''NERDE BİZİM ÇOCUKLARIMIZIN HAKKI?''

Son düzenleme:

yorum yapmak istedim ama yazacak bişey bulamadım nutkumun tutulduğu an

yabancı uyrukluları bilmemde, cemaat liselerinden gelip bi güzel sınavsız harçsız emeksiz üni ye yerleşenlerin, mezun olunca da damdan düşer gibi de önemli koltuklara sahip olacaklarını söylememe gerek yok sanırım

Ne güzel memleket değilmi,bizim çocuklar yırtınsın dursun iyi bir üniversiteye girebilmek için,bizde avuç dolusu para dökelim.
Yurt dışından gel armut piş ağzıma düş misali istediğin yere kayıt yaptır..

Dediklerin maalesef yok parkonum bitti gitti artık

biz de mi cemaat lisesine yollasak ne yapsak, çocuklarımız için en karlı yatırım bu gibi

öyle tahmn ediyorum ki o yurt dışındaki kolejlerde okuyan çocuklarda anasınıfından lisesine varana kadara hep o ülkenin varlıklı ailelerinin çocukları bakan başbakan iş adamı vs vs.... buradan giden çocuklarda yine hali vakti yerinde sayılan çocuklar zengin olmayanlarda atını narabasını satıp gönderiyo çocuğunu daha sonrada ordaki zengin kolej çocuklarına hizmet ediyorlar gibi gibime geliyor...bi ihtimal

şimdi bu kadar ayan beyan bi haksızlığı bile savunanlar olur, aslında nasıl savuncaklar onuda merak ediyorum, yaratıcılıklarını nasıl konuşturacaklar bakalım

sonra gelde bu millete müstehak deme

Ben de merak ediyorum acaba nasıl savunacaklar İçi boş laflarla dolu yazı yığını beklemekteyim...

Kimse boyle bir haksizligi savunmaz.Yanliz illaki cemaat okulu diye belirtilmesini yaniltici buluyorum, haberde butun yabanci ulke vatandaslari diyor, cemaat okulu diye ayirt edilmyior ki.Bu yanlis anlasilmayi duzeltelim lutfen.Bulundugumuz bolgede cemaatin okulu yok ama acmak icin bol caba sarfettiklerini biliyorum.Acilirsa da biz gondemek niyetinde degiliz.Cemaatci filan degilim, universite sinavinda kendi emegimle kazandim girdim sukur, suana kadar torpil bilmem ne isimiz olmadi sukur.

Tr nin sartlarini cok iyi bildigimden acikca yapilan bu haksizliga alkis tutamam elbette.Bilenler bilir bende yurtdisinda yasiyorum, insanlari cemaatci sucu bucu ayirmiyorum.Ruhumun isindigi butun herkese kapim acik.Bu haberi duydugumda benimde hosuma gitmedi.Hatta burda eriskin cocuklari olan bir teyzeyle bu konuyu konustuk.Yabanci dilleri anadilleri gibi oldugundan tr bundan yararlanmak istiyor dedi bana.Yine de haksiz uygulama tabi 2+2=4 bu suphe goturmez gercek.
Kendi cocuklarim icinde daha cok egitimde tr degilde yurtdisini tercih edicegim.Cunku buralarda Tr nin universite diplomalari gecerli olmuyor cogunlukla denklik gibi bisey istiyorlar.
Yurtdisinda bulunanlar icin bulunmaz nimet ama tr de onca yil emegi olan ogrencileri bildigim icin haksizlik diyorum.Insallah tez zamanda bu yanlistan donulur.

Ayrica arkadaslar merak ediyormus karsit gorusler olarak nasil mesajlar yazacagiz diye.Goruyorsunuz ki, biz yanlisa dogru diye etiket yapistiranlardan olmadik, sukur.Sizede tavsiye ederim bunu ozellikle;sirf muhalefet olsun diye, dogru yapilan islere, iyi olmus diyebilmeniz umidiyle.
Koru korune ideoloji savunanlar, bazi konularda vicdanlarini susturup, kalpleri baska, dilleri baska soyleyip, yapilan guzelliklere yanlis diyenlereydi lafim. sevgiler...

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…