Alkış! Hocaefendiler, dedeefendiler, imamefendiler, efendiler....
Uzaktan bakınca davulun sesi hoş gelir değil mi? Sunni bir din adamı karşısına almış bir alevi din adamı, kardeşiz, hoşgörülüyüz demiş, cami ile cem evini yanyana açalım demiş... Buyrun hoşgörü timsali amcaların aleviler için ne söylediğini dinleyin; yanlış hatırlamıyorsam cümle tam olarak "dersimli alevilerin dini yoktur" şeklindeydi...
Fethullah Gülen: Dersimli Alevilerin dini yoktur. - YouTube
Alevilerin inancını, ibadetini, yaşam biçimini her fırsatta sorgulayan, aşağılayan, diri diri yakan, "din dışı" sayan zihniyet nasıl olur da cemevi yapmaya karar verir? Ne değişti?
canım verdiğin linki açtım merak ettim..hiç alevilerin dini yoktur demedi
tunceli civarında ermeniden süryaniden dönen -alevi değil- onlar nusayridir dedi ve nusayri inancına göre Allah yoktur,yani allah insanın iinde zuhur etmiştir dedi
hiç dersim de duymadım..bizim gibi tembel bi millet ancak videonun başlığına bakıp karar verir zaten..yazık birbirimize düşüyoruz boşu boşuna
Türkiyede bile yaşamayan, Türkiyede herhangi bir yetkisi metkisi rütbesi bulunmayan bi adam kim oluyorda bunlara karar veriyor anlamış değilim, diyanet işleri başkanı falan olsa anlarım, Türkiyede herhangi bir caminin imamı olsa yine anlarım
Rütbe dediğin nedir?Binlerce akıllı,zeki,güç,iktidar ve rütbe sahibinin dinlediği ve desteklediği biri olarak onay alması gereken bir kurumun yokluğu mu engelliyor kabulunu?Kanaat önderi diye bir kavram var..Türkiyede bile yaşamayan, Türkiyede herhangi bir yetkisi metkisi rütbesi bulunmayan bi adam kim oluyorda bunlara karar veriyor anlamış değilim, diyanet işleri başkanı falan olsa anlarım, Türkiyede herhangi bir caminin imamı olsa yine anlarım
Geçenlerde Alevilikle ilgili bir topik vardı.Orada birçok Alevi arkadaş,anlatılan birsürü hikayenin Alevilikle uzaktan yakından alakalı olmadığını kendilerini paralarcasına anlatmaya çalıştı.Şimdi kalkmış bunu entellektüel seviyede kaynak ve kökenleriyle açıklamaya çalışanları sadece "o" olduğu için zehir zemberek eleştiriyorsunuz.İnsaf.içinden işine geleni almakta inanın bizim millete has bir özellik, araştırma yapmak malesef yok buyrun arşiv açık, dolaylı yoldan söylerse sorun yok ama anlamak için direk söylenmesi lazım di mi? araştırın biraz daha isterseniz alevilerle ilgili söylenmiş sözlere kitaplarında yazılanlara bir dikkat edin şimdi size sıralayacağım ama bilindik yöntem yine o yok ama bu var şekline dönecek :) Konuyla ilgili bir çok kaynak ve yazı isterseniz bulabilirsiniz..
Bu videodaki konuşmasında ise Tunceli alevilerinin Anadolu-Türkmen alevilerinin farklı olduğunu, kendisinin Tunceli Aleviliğine Alevi diyemediğini, Nusayri kökenli Süryani-Ermeni karışımı bir anlayışın olduğunu ve esasen Tunceli alevilerinin dinsizlik olduğunu anlatıyor. Ayrıca Gülen Kuzey Irakta kurulan tampon devletin de önüne geçmek gerektiğini, cumhuriyetin kuruluş döneminde sürekli toprak verildiğini iddia ediyor. "Fakat aslen Nusayri olan Ermenilerden, Süryanilerden meydana gelmiş aslen Nusayri olan Tunceli civarındaki Aleviler bu işin arkasında. Bunlar Türkiyede gaileler açtığı zaman devletinizle, ordunuzla bu işin karşısına çıkamazsınız. Ve bunların dinleri yoktur."
Nereden biliyor? Birinin dinini sorgulamak bu vatandaşlara mı düşer? Kimin haddine!
Geçen ay mahkemede bu dilekleriniz kabulu olarak bazıları müebbet aldı.Takdir edersiniz ki yavaş yavaş..iyiniyetine zerre inanmadığım iki adam... neyin peşindeler acaba...
önce şu millete alevilerin de sünniler kadar yaşam hakkı olduğunu, cayır cayır yakılmalarının sevap olmadığını, mumsöndü v.b. iğrenç hurafelerin yalan olduğunu öğretsinler.
önce kendisi gibi olmayandan nefret etmemeyi, tanımayı öğretsinler, hoşgörü kazandırsınlar.
önce sivas sanıklarını adam gibi yargılayıp cezalandırsınlar.
önce meclisteki alevi düşmanlarını temizlesinler.
.........
sonra zaten bu halk kimsenin aracılığına gerek duymadan biraraya gelip ibadet eder...
Şu forumda farklı diyetleri uygulayanların dahi tartıştığı gerçeği varken,hoşgörü ve diyalog zemininine çağırmak için Aleviliğe ayrı din demenin gereği yok gibi?Bu yaptıkları icraati de dinler arası diyaloğa eklerler şimdi sanki Alevilik ayrı din gibi, inanış gibi...
En basitinden,62 yaşına kadar burada yaşamış bir insan,yaşadığı zaman diliminde de rahat bırakılmamış,bir sürü darbe ve girişimi görmüş ve en hezeyanlı zamanlarında gitmemiş de şimdi ülke biraz daha rahatken onu sevenlerin bulunduğu mekan-mekanlarla ilgili bir problemi yokken,sadece sevmeyenlerinden duyduğum "o zamana neden abd'de" lafını dinlememesi..valla çok da garip değil..ben de anlamıyorum,madem bu kadar karışmak istiyosun Türkiye meselelerine ve karışıyosun da,bu kadar okulların var burda,en güzel yerlerde,semtlerde,nasıl bilmiyorum ama her ulkeden bir sürü çocuk yetiştiriyorsun,o kadar ınsanın politikada ya da değil görüşlerini etkileyebiliyosun,bu kadar güç sahibisin gel Türkiyede yaşa,burda herkesin gözü önunde yaşa yanlış birşey yapmıyosan,dogruları savunduğunu düşünüyosan bize de anlat,bizi de aydınlat!!!!!
Geçen ay mahkemede bu dilekleriniz kabulu olarak bazıları müebbet aldı.Takdir edersiniz ki yavaş yavaş..
Ek olarak hizmet felsefesini biraz takip ederseniz (birkaç örnekle sınırlı kalmayarak) temelinde hoşgörü olduğunu açıkça görürsünüz.
-En azından kendi adıma-ben de aynı temennilerdeydim.Sivas K.nın da en kısa zamanda deşifre olmasını isterim.bunlar sadece benim dileğim değil, bu dünya üzerinde yaşayan biraz vicdan sahibi herkesin beklentisi olmalı.
kimin hizmet felsefesini takip etmemi önerdiğinizi anlamadım ama bu ülkede alevilere yönelik işlenen her türlü suçta sanıklarının da sanıkları savunucularının da el üstünde tutulduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz...
işterseniz bir bakalım, sivas sanıklarının avukatları bugün hangi konumdalar:
Av. Şevket Kazan - Eski RP Milletvekili ve eski Adalet Bakanı;
Av. Celal Mümtaz Akıncı - Afyon Barosu Başkanı ve AKP oylarıyla Anayasa Mahkemesi üyesi;
Av. Hayati Yazıcı AKP’nin Devlet Bakanı;
Av. Haydar Kemal Kurt - AKP Isparta Milletvekili;
Av. Zeyid Aslan - AKP Tokat Milletvekili, Başbakan Erdoğan’ın eski avukatı;
Av. Hüsnü Tuna - AKP Konya Milletvekili;
Av. Burhanettin Çoban - Afyonkarahisar AKP’li Belediye Başkanı;
Av. Faik Işık - Başbakan Erdoğan’ın ve Süleyman Mercümek’in avukatı;
Av. İbrahim Hakkı Aşkar - 22. Dönem AKP Afyon Milletvekili;
Av. M. Ali Bulut - AKP Maraş Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi;
Av. Bülent Tüfekçi - AKP Malatya İl Başkanı;
Av. Halil Ürün - RP kayıp trilyon davası sanığı, AKP Afyon Belediye Başkan adayı;
Av. Mevlüt Uysal - AKP İstanbul Başakşehir Belediye Başkanı;
Av. Nevzat Er - Eski AKP Eminönü Belediye Başkanı;
Av. Suat Altınsoy - AKP Konya İl Başkanı Yardımcısı;
Av. Tayfun Karali - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Darülaceze Müdürü;
Av. Ferruh Aslan - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Müdürü;
Av. İbrahim Kök - AKP Elazığ Milletvekili Aday Adayı;
Av. Ali Aşlık - Eski AKP İzmir İl Başkanı;
Av. Bedrettin İskender - AKP Ümraniye Belediye Başkan adayı;
Av. Ekrem Bedir - Sakarya AKP Hendek Belediye Meclis Üyesi;
Av. Eyüb Karagülle - Eski Saadet Partisi İlçe Başkanı;
Av. Faruk Gökkuş - AKP Kâğıthane Belediye Başkanlığı Aday Adayı;
Av. Hasan Hüseyin Pulan - AKP İstanbul İl Disiplin Kurulu üyesi;
Av. Hurşit Bıyık - AKP Trabzon İl Başkan Yardımcısı;
Av. Reşat Yazak - Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi.
sizce bu bir tesadüf olabilir mi?
evet onlar birer sanık ve birileri tarafından savunulma hakkına sahipler, ama tüm avukatların bugünkü konumuna baktığınızda bu suçun kimler tarafından savunulduğunu (ve bence desteklendiğini/bu tamamen şahsi görüşüm) açıkça görebilirsiniz...
o yüzden beni kimse bu adamların iyiniyetine inandıramaz kusura bakmayın.
din içerikli konu açmak yasak değilmiydi?????
şimdi bu konuya yazmak için din içerikli konuşmak lazım, e konuşsakta yasak konuşamayız, bence bu konu kapatılmalı.
yanlışmıyım???
zaten konu başlığı ilede yasak bi konu değilmi din içerikli olduğu için???
Sayın meyra__,
bu bölümde haber kaynaklı konu açmak yasak değil, sadece bu bölüme hastır bu kural, bu konuda haber kaynaklı.
Ama tabii polemiğe girmek, hakaret, tartışma vb her bölümde olduğu gibi bu bölüm içinde geçerli.
çok teşekkürler cevap için.....
yani din içeriklide konuşabiliyoruz burada değilmi hakaret, tartışma vs olmadan???
siteye aykırı hareket etmek istemiyorum, oyüzden soruyorum.
-En azından kendi adıma-ben de aynı temennilerdeydim.Sivas K.nın da en kısa zamanda deşifre olmasını isterim.
Ayrıca başlıkta beraberliğe çağrı var."Bu adamların iyi niyetine inandıramaz" derken de listelediğiniz isimlerle görüş tarzlarını sunmuşsunuz zaten.
Sivas olayınında önde gelen isimlerden biriyle bir yıl kapı komşusu olarak oturdum.Hocaefendinin temsil ettiği hizmet hareketine sempatizan değillerdi.
gönül ister ki gerçekten birlik beraberlik olsun
ben alevi baba- sünni annenin çocuğuyum, aynı zamanda sünni eşiyim... farklılıklarımızın bize sorun yaratmadığını, sadece renk kattığını en iyi bilenlerdenim o yüzden.
ama bu harekete öncü olan isimler bana gerçekten güven vermiyor.
ayrıca bu ülkede alevi-sünni, türk-kürt, laik-antilaik ayrımlarını yaratan ve bunları besleyen çok büyük güçler var, o güçler böylesi beraberliklere asla izin vermezler.
bu tarz ibadethaneler de yapılır ve sadece şekilde kalır gibi geliyor bana, umarım ben yanılırım.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?