• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çamaşır ayırmayı beceremiyorum

Konuyu birazdan baştan sona okuyacağım sanırım :)
Neredeyse her şeyi ayrı ayrı yıkıyorum.
Kotları ayrı, gömlekleri ayrı, siyah penyeler ayrı, beyazlar ayrı, renkliler ayrı, kumaş pantolonlar ayrı, ipek-şifon-eşarp-şal tek tek vs...
Tek seferde 4-5 parçayı geçmiyor beyaz iç çamaşırları ve havlular hariç :)
Hatta daha da abartıyorum, kotlardan sonra açık renk veya beyaz yıkamıyorum.
Nolur nolmaz, durulama suyu vs bir şeyinden renk alır diye :)
Neyse konuyu okuyayım da belki ev ekonomisine katkı olur :))

Beyazları siyahları tek renk at karıştırma açık renkli koyu renkli diye ayırıyorum renklilerde 30 40 dereceyi geçmez makine ya da deterjandanmı kaynaklanıyor acaba

Beyazları, siyahları ayrı yıkarım
Geri kalan renklileride renk koruyucu mendille atarım
Renkler karışmıyor

Merhaba herkese bu konuyu nereye açabilirim hiç fikrim yok. Biraz görülsün de nerde yanlış yapıyorum ogreniyim istedim. Çamaşır makinem iyi güzel hoş marka bişey. Deterjanım da sıvı deterjan. renklilere de aynı şeyi kullanıyorum beyazlara da. Son bir iki aydır bazı kıyafetlerin rengi evrim geçiriyor resmen. En sonuncusu az önce geldi başıma. Sarı penye ustlugum artık yeşil. Leke gibi de değil tümden ton farki olmadan yeşil. Renklilerle hassas yıkamaya atmıştım. Bir kaç gün önce de beyaz üzeri çok renkli desenli bir bluzumu renklilerle atmıştım o da çok ilginç bir renk alarak çıktı karşıma. Sorun nerede?
çamaşır yikarken çoook katagori yapıyorum ben :işsiz:

siyahlar-lacivertler ( siyahlar icin özel sivi deyerjanla)
beyaz pamuklular (beyazlar icin en pahali toz deyerjanla)
açık renkliler-asla koyu ton olmaz (tursil toz)
renkiler (tursil toz)
hassaslar (sıvı deterjan kumaş korumali vs cinsten)
yünlüler (sıvı deterjan kumaş korumali vs cinsten)

bu kadar çok bölüp ayri ayri yıkadigım icin mecbur biriktirip yıkıyorum. çocuk yok 2-3 günde bir çamaşır yikiyorum işte. dışarı giydiğim kiyafeleri cok cok kirli olmadıkça hep hassasta yikarim, lekesi varsa leke çıkarıcı döker yine hassasta yikarim. bu şekilde tüm kiyafetlerim yeni gibi

Doğru deterjan kullanımı. (ben koyular için pervol siyah için olanı, beyazlar için ariel toz, renkliler için yine pervol renkliler için olanı kullanıyorum)
Derecesinin çok yüksek olmaması (30-40 ı geçmiyorum)
Yıkanan kıyafetin kalitesi boyasının akması vs
Birde çamaşırların doğru renklerle birlikte yıkanması

Bende beyazlar koyular ve aradakiler olarak ayırıyorum. Ama bazı renkler benide şaşırtıyor. Özellikle beyaz üstü renkliler :KK70:

Kotları ayrı, gömlekleri ayrı, siyah penyeler ayrı, beyazlar ayrı, renkliler ayrı, kumaş pantolonlar ayrı, ipek-şifon-eşarp-şal tek tek vs...
Bacim nettin sen :) utanmasan demek tek tek yikiycan herseyi :))

Beyazlar, griler(açık yeşil, pembe dahil) siyahlar (kırmızılar ve koyu renkler siyahlara dahil), olarak üçe ayırıyorum. Siyahlar 30 derece beyazlar 60 veya 90 derece, griler 40 derecede yıkarım hiç sorun yaşamam genelde.

Çamaşırları beyaz, renkli ve siyah olarak üç ana katagoriye ayırıyorum.

Üç farklı deterjan kullanıyorum. Beyazlar için Ariel dağ esintisi, renkliler için Bingo renkli, siyahlar için perwoll siyah sıvı.

Beyazlar 60 derecede.

Masa örtüsü, sehpa örtüsü gibi krem renkli Güpürlü hassas kumaşları 40 derecede yine ariel le yıkıyorum, içine renkli katmadan.

Renkliler de içinde açık renkliler ve koyu renkliler olarak ayrılıyor. Açık tonlar, beyazın üstüne desenliler beraber yıkanıyor. Kırmızılı, yeşilli kıyafetleri yine beraber yıkıyorum. Griler ikisine de dahil olabiliyor.

Siyahlar da beraber.

Hiç renklerinde bir sorun yaşamadım şimdiye kadar.

Ama kırmızılar özellikle dikkat edilmeli. Onlar çok renk veriyor.

çamaşır yikarken çoook katagori yapıyorum ben :işsiz:

siyahlar-lacivertler ( siyahlar icin özel sivi deyerjanla)
beyaz pamuklular (beyazlar icin en pahali toz deyerjanla)
açık renkliler-asla koyu ton olmaz (tursil toz)
renkiler (tursil toz)
hassaslar (sıvı deterjan kumaş korumali vs cinsten)
yünlüler (sıvı deterjan kumaş korumali vs cinsten)

bu kadar çok bölüp ayri ayri yıkadigım icin mecbur biriktirip yıkıyorum. çocuk yok 2-3 günde bir çamaşır yikiyorum işte. dışarı giydiğim kiyafeleri cok cok kirli olmadıkça hep hassasta yikarim, lekesi varsa leke çıkarıcı döker yine hassasta yikarim. bu şekilde tüm kiyafetlerim yeni gibi
Ben de kesinlikle sizin dediğiniz gibi yaparım hem rengine hem de kumaşın cinsine göre ayırır ve uygun programda yıkarım.kıyafetlerim kolay kolay yıpranmaz ve renkler solmaz.kimisi koyu renk ve açık renk ayırmak yeterler demiş ama ben katılmıyorum.kırmızılı yeşilli bir kıyafeti mavili siyahlılarla atınca rengi bozuluyor.

Merhaba herkese bu konuyu nereye açabilirim hiç fikrim yok. Biraz görülsün de nerde yanlış yapıyorum ogreniyim istedim. Çamaşır makinem iyi güzel hoş marka bişey. Deterjanım da sıvı deterjan. renklilere de aynı şeyi kullanıyorum beyazlara da. Son bir iki aydır bazı kıyafetlerin rengi evrim geçiriyor resmen. En sonuncusu az önce geldi başıma. Sarı penye ustlugum artık yeşil. Leke gibi de değil tümden ton farki olmadan yeşil. Renklilerle hassas yıkamaya atmıştım. Bir kaç gün önce de beyaz üzeri çok renkli desenli bir bluzumu renklilerle atmıştım o da çok ilginç bir renk alarak çıktı karşıma. Sorun nerede?
Bir de ayri atmayi dene bakalim

Bunu ben de yaşardım, şöyle çözdüm.
3 kategorim var.
Beyazlar ve soft renkliler.
Örneğin pudra, ten rengi, açık sarı yani bulunduğu rengin en açıgına yakınları ve beyaz üzerine desenli şeyleri bu kategoride yikiyorum ariel beyaz için toz deterjanla.
İkinci kategori canlı renkliler.
Bildiğiniz rengi belli olan veya karışık renkli desenli her şey.
Bunu da ariel canli renkler deterjanla yikiyorum.
Ucuncu kategori koyu renkler.
Gri, lacivert, siyah, koyu mor, koyu yeşil vs vs.
Üzerinde desen olsa bile ana rengi köyü ise bunlarla perwoll sivi koyu renkle yıkıyorum.
Ve en önemlisi 40 dereceden fazla yıkamam, arada deterjan gözüne domestosun leke çıkarıcısını eklerim.

Renkleri birbirine geçmiş gömlek ve bluzleri de aspirin temizlik sıvısı dökerek kurtardım, hiçbir leke çıkarıcı ise yaramadı.

Beyazlara ariel 40 derece. Renklilere siyah perwoll kullanirim 30 derece. Renklilerim hic solmaz bile.

beyazları ayrı yıkıyorum beyazlar için toz deterjan kullanıyorum
açık renkliler ve renkliler için aynı sıvı deterjanı kullanıyorum ama hepsini bir yıkamıyorum nevresimlerim açık renkli mesela ona yakın açık renklilerimi beraberinde yıkıyorum
sarı renk havlularım var onu beyazlarla bir yıkarım çünkü renk vermiyorlar
Renklilerin içinde koyu renk de var rengarenk de, o zaman da renk ayırıcı mendillerden atıyorum grimsi bir hal alıyor ama çamaşırlarda renk atması olmuyor
Eğer bir yıkarım dersen, iki tane renk ayırıcı mendil atıp dene

ay okurken yoruldum makineniz de büyükse zor olur
şahsen ben o kadar uğraşamam annemden nasıl gördüysem öyle yıkıyorum :) üç kategori
bir de renkliler her hafta yıkanır beyazlar ayda bir anca makine doluyor
iki üç parça için 7 kiloluk makine çalıştırmak bana göre değil
elimdeki deterjanlar bitsin tek deterjana geçmeyi düşünüyorum en son Ariel sıvı deterjanı çok beğendim indirimde bulursam alırım ama aslında doğala geçmeye çalıştığım için Etimatik almayı da düşünebilirim

Ben dörde ayırıyorum.
1. Koyu renkliler
2. Beyazlar
3. Siyahlar
4. Açık renkliler ve beyaz+açık renk desenliler

Asla yüksek ısıda yıkamıyorum, en fazla 40, çoğu zaman 0 derece ve ek durulama. Deterjanı çeyrek kapak koyuyorum, bazen hiç koymuyorum sadece azcık yumuşatıcı koyuyorum deterjan gözüne. Makina kurutmalı, onu da düşük ısıda kurutma yapıyorum.

Back
X