Kasım ayında büyük marketlerin bahçe reyonlarında,çiçek pazalarında, internetteki çiçekçilik web sitelerinde soğanlı bitkilerin satışı başlar. İşte bu dönemde size uyan bir yerden dilediğiniz sayıda sağlıklı, yarası , üzerinde küfü olmayan, elinize aldığınızda hafif bastırdığınızda sıkı, sert soğanlardan seçin. Tercihen birkaç değişik renk almaya çalışın.
Osmanlı döneminde bu tip yetiştiricilik için “sümbül vazoları” satılırmış . Ama şimdi bu isimle sordunuz mu zücaciyecide size öyle bakıp, “o da ne” derler….Bu nedenle siz altta görülenlere benzer alt kısmı şişkince, boğazı dar vazolar bulmaya çalışın. En kolayı Paşabahçe mağazalarında “şarap sürahisi” diye satılan 0.5, 1 litrelik sürahilerden alabilirsin, son derece ucuz ve kullanışlılar.
Vazonuzu ve soğanlarınızı aldıktan sonra vazonuzun içine temiz, içme suyunuzdan doldurun. Vazonun boğazına kadar doldurduğunuz suyun vazo üst bölmesine yerleştirdiğiniz sümbül soğanının alt kısmına değmemesine ama arada da çok fazla mesafe kalmamasına dikkat edin. En ideali su ile soğanın alt kısmı arasında 3 mm (çok küçük bir mesafe olduğuna dikkatinizi çekmek isterim) boşluk bırakmaktır. Soğanı oturturken elinizle hafif bastırın ki oturduğu yerin etrafında fazla boşluk kalmasın ve kolayca yerinden oynamasın.
Şimdi vazonuzu karanlık, serin bir yere bırakın. Arada kontrol ederek 6-8 hafta bekletin. Bu süre koyduğunuz yerin karanlık oranı ve sıcaklığına bağlı olarak değişebilir, ama kontrol kriterleriniz köklerin oluşması, soğanın beyaz, güçlü bir filiz vermeye başlamasıdır. Filiz boyu 3-4 cm olduğunda sümbülünüzü ışıklı bir pencere önüne terfi ettirin.
(Alıntıdır)