Çalışan Annenin Çocuğu Sorunlu

petek118

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
13 Ağustos 2010
2.319
221
52
Çalışan kadının çocuğu sorunlu
Prof. Dr. Erol Göka: Bebek ne kadar uzun süre anneyle ya da temel bakım veren insanla birlikte kalırsa ruh sağlığı o kadar yerinde oluyor...
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun "Anneler, annelik kariyerinin dışında bir başka kariyeri merkeze almamaları gerekir" sözleri tartışmalara neden olurken, çocuk gelişimi uzmanları da annesi çalışan birçok çocuğun sorunlarla boğuştuğunu belirtiyor. Uzmanlar, çocuk gelişiminde ilk yılların önemli olduğu ve bu sebeple de annesi tarafından yetiştirilmesi konusunda fikir birliği içinde.

Konuyu gazetemize değerlendiren Psikiyatrist Prof. Dr. Erol Göka, "Bu tartışmasız bir konu" diyerek şu değerlendirmeyi yaptı: "Bugün psikolojik bilimlerdeki bütün gelişmeler gösteriyor ki bebek ne kadar uzun süre anneyle ya da temel bakım veren insanla kalırsa o kadar çok ruh sağlığı yerinde oluyor. Sonraki kişilik gelişimi daha sağlıklı ilerliyor. Batı ülkeleri de bu gerçekten yola çıkarak doğum sonrası izinleri çok uzun tutmaya çalışıyor. Bu sadece işsizliğe karşı bir önlem değil, çocuk psikolojisine katkısının da bir değerlendirmesidir." dedi.

Çocuğun belirli saatlerde anneden ayrı kalmasının bazı psikolojik sorunlara neden olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bunların başında anneyi kaybetme korkusu geldiğini, bu durumunağlama, bağırma, içe kapanma, endişe, anne-babaya karşı soğuk davranma gibidavranışların ortaya çıkabildiğini ifade ediyorlar. Kısa ayrılık hallerinde bazı küçük çocuklardahuysuzluk, endişe, kaygı ve huzursuzluk gibi durumların da ortaya çıkabildiğini belirten uzmanlar, çocuğun ilk 2-3 yılda annesi tarafından büyütülmesinde büyük yarar olduğuna dikkat çekiyor.

Psikiyatri uzmanlarına göre, doğum yapan annelere verilen doğum öncesi ve sonrası 2'şer aylık izin yeterli değil. 'Annelik kariyeri' için izin gibi konularda iyileştirmeler yaparak devletin elini taşın altına koyması lazım. Doğum sonrası ücretli iznin 1 yıl izin olması gerektiğini vurgulayan Prof. Göka şöyle devam etti: "Hükümetimiz bunun için çok çaba gösteriyor. Annenin bebeği ile daha uzun kalmasının ve bu süre zarfında geçen anne çocuk ilişkisi kalitesinin artırılabilmesi için ülkemizde birçok şey yapılacak. Bu çalışmaları bilen biri olarak söylüyorum. Benim gönlümden geçen çalışan annelerin 3 yıla kadar ücretli izinli sayılmasıdır."

DOĞURGANLIK HIZI 2.07

Kadın başına düşen doğum oranlarının da her geçen yıl hızla düştüğü ortaya çıktı. Toplam doğurganlık hızı 2012'de 2.09 çocuk iken 2013'te 2.07 çocuk olarak gerçekleşti. 2013'te toplam doğurganlık hızının en yüksek olduğu il, 4.31 çocuk ile Şanlıurfa oldu. En düşük olduğu il ise, 1.43 çocuk ile Kırklareli.

YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ

Annesi çalışan çocuk için işverenin de yapabilecekleri var...

Doğum sonrası iş hayatına devam etmek zorunda kalan kadınların 'annelikte kariyer' yapabilmeleri için işverenlerin de üzerine düşenler bulunduğu ifade ediliyor. Annelik kariyeri için hayata geçmesi gereken uygulamalardan bazıları şöyle;

*Çalışan anneler için daha esnek bir çalışma programı uygulanması ve iş yükünün belli bir süre hafifletilmesi gibi seçenekler sunulmalı.

*Çalışan kadının doğumdan sonra, iş yerinden bir yıla kadar "maaşlı" ya da en azından "yarı maaşlı" izin alabilmeli.

*İş yerlerinde kreş, yuva, çocuk kulübü gibi bakım ve eğitim yerleri açılmalı.

*Okul öncesi eğitim kurumları sayı ve nitelik olarak geliştirilmeli.

Annenin ihtiyaç duyabileceği yardımı, bilgiyi ve beceriyi sağlayacak destek programları uygulanmalı.,(türkiye)
Ev hanımlarına evde iş imkanı forum sayfası İçin Tıklayınız
10904863_803436773035900_650002246_n.jpg

Her anne ister çocuğuyla daha çok vakit geçirmeyi ama ülkemizin şartları bunu pek mümkün kılmıyor maalesef. Ayrıca her insanı aynı kefeye koyma huyumuzdan bence bir an önce sıyrılmalıyız. Bazı kadınlar dışarıda insanlarla iletişim halinde olduklarında, ev dışında da üretken olabildiklerinde ve bunun sayesinde de ruh sağlıkları daha sağlam olduğunda çocuğunun gelişiminde daha verimli olabiliyor. Aksi durumlarda böyle kadınlar evde kendilerini kısıtlanmış ve işe yaramaz hissedebiliyorlar, bu durumda çocuğuna da faydalı olamıyorlar.

Şu durumda en iyi çözüm kariyerlerine ara vermelerini talep etmek değil onlara iş hayatlarında kolaylıklar sağlamaktır, ayrıca çıkarılan bu kanunları işverene kararlılıkla uygulatmaktır ki bu kısım daha önemli.

Son olarak başlıktan hiç hoşlanmadığımı söylemek zorundayım, çalışmayan annelerin çocukları mükemmel çünkü değil mi?

Kesinlikle dogru.en azindan ilk iki üc yil cocuga annesi bakabilmeli.cevremde cogunlukla gördügum annesinden uzun süre ayri kalan cocuklarin buna ablamin cocuklari da dahil cok hırcın huysuz anneye asiri bagimli olduklari.ama malesef ülkemiz sartlarinda calisan annenin uzun süre ücretsiz izne ayrilmasi mümkun degil devletin verdigi dogum izni zaten ortada.anne bebek dogduktan sonra begegi nerdeyse üc aylikken ise baslamak zorunda.halbuki ilk alti ay sadece anne sütü diye sürekli kampanya yapan saglik bakanligi.ama ayni bakanligin hükümeti dogum iznini dört aydan alti aya bile cikarmadi.cocuk ek gidays bile gecemeden annesinden ayriliyor mecburen.en azindan bir yil yarim maas verilerek anne izinli sayilsa eminim bircok anne cocuguyla daha cok vakit gecirmeyi tercih eder

Kesinlikle yanlis buluyorum, sadece ilk yillari olabilir ama ondan sonra calisan bir annenin cocugu daha displinli ve kurallari bilen bir cocuk oluyor. Bütün Avrupa´da anneler calisiyor ve hic bir problem yasanmiyor nedense bizim ülkede hala oturtamamisiz bazi olanaklari.
Kreslerin daha uygun fiyata olmasi sart ve daha egitime deger vermesi gerekiyor.
Kendim her gün yasiyorum calisan annelerin cocuklarinin dislerinde cürük yok, calismayan annelerin cocuklarinda bir sürü cürük. Cünkü calisan anne daha disiplinli ve egitimci oluyor. Bu benim gözlemim.
Birde hic gülecegim yoktu, nedense kadinlar evde kalsinlar diye ne yalanlar yazip, güya biz kadinlari etkileyecek. Vay sizi kurnaz erkek egemen toplumu sizi.
Calismak hayatin en güzel seyi, kendi parani kazanmak, toplum icinde saygin bir yerde olmak, cevre edinmek vs vs. evde otura otura insan geriler resmen.

Kesinlikle yanlis buluyorum, sadece ilk yillari olabilir ama ondan sonra calisan bir annenin cocugu daha displinli ve kurallari bilen bir cocuk oluyor. Bütün Avrupa´da
anneler calisiyor ve hic bir problem yasanmiyor nedense bizim ülkede hala oturtamamisiz bazi olanaklari.
Kreslerin daha uygun fiyata olmasi sart ve daha egitime deger vermesi gerekiyor.

Kendim her gün yasiyorum calisan
annelerin cocuklarinin dislerinde cürük yok, calismayan annelerin cocuklarinda bir sürü cürük. Cünkü calisan anne daha disiplinli ve egitimci oluyor. Bu benim gözlemim.
Birde hic gülecegim yoktu, nedense kadinlar evde kalsinlar diye ne yalanlar yazip, güya biz kadinlari etkileyecek. Vay sizi kurnaz erkek egemen toplumu sizi.
Calismak hayatin en güzel seyi, kendi parani kazanmak, toplum icinde saygin bir yerde olmak, cevre edinmek vs vs. evde otura otura insan geriler resmen.

Canim yazida kadinin tamamen isi birakmasindan bahsetmiyorki.özellikle ilk iki üc yil annenin cocuga bakmasinin cocuk acisindan önemine deginiyorki bu gercektende cok dogru.calisan annenin cocugu evet daha disiplinli olabilir ama bu daha sonrasi icin gecerli.ne olursa olsun bebegin annesine ihtiyaci var.bebek biraz büyüdükten sonra zaten anne ya da ona bakan yetiskin bebegin sosyal ihtiyacina yetmiyor.yarim gün kres ya da yasitlariyla oyun oynayabilecegi ortamlar gerekiyor.ama bir yasindaki bir bebegin sabahtan aksama kadar annesinden ayri kalmasi bence cok da uygun degil.bir de calisan isten yorgun argin gelen bir annenin cocuga cok da tahammulu olmayabiliyor.geceyarilarina kadar cocuk bakan bir anne sabah 7 de kalkip bir de ise gitmek zorunda kalinca acikcasi uykusuz yorgun dolayisiyla mutsuz ve daha tahammulsuz oluyor.ben de calisan anneyim ve ben de yasiyorum bunlari.yapilmasi gereken dogum iznini uzatmak ve cocuk 2 3 yasina gelene kadar annenin cocuguna daha cok vakit ayirabilecegi esnek calisma saatleri sunmak.yazinin özu de bu bence yoksa kadinlara gidin evinizde oturun cocuk büyutun sadece denmiyor

eceeylül cok tesekkür ederim, evet cok haklisin, ilk yillari illaki anne`nin yaninda olmasi sart, fakat ben sonraki yillar icin yazmisim.
Hadi gözümüz aydin, bugün bir aciklama vardi cocuk parasi hakkinda. Yakinda Türkiye`dede bu olmasi cok sevindirici. Gec bile kalindi.

benim yasadigim ulkede 3 yil annelik izni var ki bende buna dahilim suan ve bu 3 yil boyunca onceden calistigin yer senin icin yer tutmak zorunda.izin suresince aylik bebek yardimi da aliyor anneler.gercekten harika bisey.Turkiyede olsam 6.ay isbasi yapmak zorunda kalirdim..
darisi Turkiyedeki annelerinde basina insallah.

X