Bulaşık Makinesi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

BirTutamMutluluk20

azerinnn
Kayıtlı Üye
17 Aralık 2011
29.255
37.329
Bulaşık makinesi kullanımında yaşanan sorunlar ve sık sorulan sorular üzerine bir konu açmayı faydalı gördüm. Sürekli olarak tavsiyeler yazmaktansa tüm yapacağım tavsiyeleri bir başlık altında toplamak daha yararlı diye düşünüyorum. Bu tavsiyelere dikkat edilmesi durumunda hem cihazınızın ömrü uzar, hem de mümkün olan en az elektrik, su ve deterjan tükeimiyle en iyi sonuçları alırsınız.

Bulaşıklar dizilirken;
-Bulaşıklarınızı lütfen akar su altında yıkar gibi durulamayın! Bu büyük bir su israfıdır. Lütfen doğaya saygılı olalım. Unutmayalım ki biz doğal kaynaklarımızı geçmişten miras değil, geleceğimizden ödünç aldık. En sık gördüğüm ve uyarmaktan dilimde tüy biten bir konu bu. Bu yüzden vurgulayarak yazıyorum. Bulaşıklarınızda filtreye takılacak ve suda eriyemeyecek olan kemik, pirinç, bakliyat, çay otu, sebze ve et artıklarını bir peçete veya süngerin yumuşak yüzüyle bir torba veya lavabo içine sıyırın. İçecek dolu bardakları da çalkalamak gerekmez, kalıntı kalmayacak şekilde dökmeniz kafidir. Bulaşıklarınız makinede 3-4 gün kalacaksa ve kokmasından şikayet ediyorsanız sudan geçirmektense ön yıkama programını kullanabilirsiniz. 5lt, yani 4-5 tabağı akıtmak için israf edilen suyla tüm makine çalkalanmış olur.

-Kül, bal mumu ve katılaşmış yağlar bulaşıklardan arındırıldıktan sonra dizilmelidir. Yeni bulaşıklarınızdaki etiketleri olabildiğince sökmeye çalışın, ardından yerleştirin.

-Bulaşıkları dizerken alttan su püskürtüleceğini düşünerek kirli yüzeyler alta bakacak şekilde yerleştirin. Püskürtülecek suyun süzülerek bulaşıktan akabilmesi gerekir. Bu yüzden yüzeyi çukurlu eşyaları suyun akabileceği şekilde eğik yerleştirin.

-Derin tabakları, teflon tavaları, tencere kapaklarını geniş aralıklı çubuklara dik olarak yerleştirirseniz iyi olarak yıkanırlar.

-Uzun saplı bıçak ve servis kaşıklarını üst sepette bardakların üzerine yatırın.

-Takım olan bardak ve tabakları yan yana aynı alana dizerseniz bulaşıkları makineden çıkarıp yerleştirmek oldukça kolaylaşır.

-Dizme işlemi bitince makineyi çalıştırmadan evvel pervaneleri elinizle çevirin ve tam tur dönebildiğinden emin olun.

Makineyi çalıştırırken;
-Hızlı programları sadece aceleniz olduğu zaman kullanın. Hızlı program sanılanın aksine tasarruf değil, israftır. Makineniz düşük performansla çalışırken daha fazla su ve enerji harcamış olacaktır. Aceleniz olmadığı durumlarda ekonomik veya otomatik programları kullanmaya özen gösterin. Eğer makineniz günlük kullanılmış karışık türden bulaşıkla tam olarak doluysa ekonomik; biraz daha kısa sürede yıkanması gereken, fazla veya az dolu bulaşıkların daha iyi yıkama ve kurutma performansıyla yıkanmasını istiyorsanız otomatik programı seçin. Yoğun veya normal 65'C programlarını sadece yapışmış ve kurumuş kirli tencere vb. varsa kullanın, aksi taktirde israfa neden olursunuz. Bulaşıkların yemeğe yetişmesi gerekiyorsa, aniden misafiriniz geldiyse vs. hızlı programları kullanın. Bunun dışında lüzumsuzdur.

-Deterjan doldurmadan evvel deterjan bölmesinin temiz ve kuru olduğuna kesinlikle emin olmalısınız. Aksi taktirde deterjan bölmeye yapışarak erimeyecektir.

-Makineyi gece yatarken çalıştıracaksanız çalıştırıp uyumak yerine zaman erteleme özelliğini kullanarak makineyi uyanacağınız zaman yeni bitecek şekilde ayarlayın. Böylece makinenin içindeki nem bulaşıklar üzerinde yoğuşarak ıslaklığa neden olmaz.

Deterjan ve takviye malzeme kullanımı;
-Deterjan, tuz ve parlatıcıyı ayrı kullanmayı düşünüyorsanız mutlaka kullandığınız suyun sertliğini öğrenerek uygun tuz miktarı ayarı yapmanız gerekir. Bunu su sertlik şerit kağıdıyla kendiniz belirleyebilir veya belediyenizden sorarak öğrenebilirsiniz. Makineniz doğru tuz ayarı ile en iyi şekilde çalışır. Az tuz ile bulaşıklarla tuz kutusunun içindeki reçine kireçlenir; fazla tuzla cam eşyalar korozyona (geri dönüşü olmayan beyazlama) uğrar, çelik eşyalarda paslanma gözlenir.

-Tuz kullanıyorsanız kesinlikle tuz etkisi içeren kombine deterjan kullanmayın. Ya kombine deterjan alarak tuz ayarını sıfırlayın, ya da tuz ile klasik deterjan kullanın.

-Parlatıcı son durulama suyuna eklendiğinden sağlığınız için mümkün olduğunca kullanmayın. Alternatif olarak elma sirkesi kullanabilirsiniz. Şu an kendim birkaç aydır elma sirkesi kullanıyorum ve henüz bir eksisini göremedim. Elma sirkesinin bozulma riskine karşı parlatıcı gözüne ağzına kadar değil, 4-5 yıkamaya yetecek şekilde az miktarda doldurun. Sirke mikropları öldürür, kireci yok eder ve bulaşıklarınızı parlatır. Ayrıca suyun akıp gitmesini sağlayacağından kurutmaya parlatıcı gibi katkıda bulunur.

-Ön yıkamalı program kullanıyorsanız makineyi çalıştırmadan evvel kapı içine 1 çay kaşığı kadar çamaşır suyu eklemeniz mümkündür. Ön yıkamasız programlarda kesinlikle kullanmayın.

Alinti
 
merhaba yazınızı okudum, parlatıcı önermediğinizi yazmışsınız ancak yine de bir sorum olacaktı. makinemi 3 ay önce aldım. parlatıcı bittiğinde ikaz ışığı yanacağını söylemişlerdi ancak henüz hiç yanmadı. acaba kaç kullanımda biter haznedeki parlatıcı? makinede kusur olup olmadığını merak ediyorum...
 
Parlatıcı gözü yerine sirke doldur canım hem sağlıklı hemde bulaşıkların pırıl pırıl oluyo
 
X