ben henuz evlenmedim ama o yolda gidiyoruz. minimum masraf yapmaya çalışıyoruz.
ortalama fiyatlari arkadaşlar söyler ama istersen ben sana guncel minimum fiyatlari soyleyeyim:)
avrupa yakasinda cok tatli bahceli bir ev tuttuk. uygun fiyatliydi. kira+depozito+komisyon 3 kira ederi ödedik. 40 civari verdik.
oncelikle boya badana guncel 20 midir 30 mudur bilmem ama tavsiyem gir icine nisanlinla, abin baban ablanla iki güne bitir cik. hic atla deve bir sey degil, gözün korkmasin. youtubedan birkac video izleyince yapilmayacak bir sey degil.
evin icinde oda başına ortalama 5 kilo boya gidiyor. o da bilindik markalarda ortalama 800 lira ediyor. oda basi 800+hol mutfak küçük alanlar icin +400 dersen, 1+1 50 m² ev icin minimum 2000'e boya olayi biter.
bizde eski kiracilarin koyu renkli duvarleri duruyordu (biz de cikarken beyaza boyamayacagiz) onun icin astar boyasi masrafimiz oldu. ama genelde beyaz birakiyorlar evleri. bizim evde duvarlarin bazilarinin sivasi dökülüyordu. siva yapip zimparaladik falan +1000 liralik daha masrafimiz oldu. sizin de kucuk aksilikleri, boyasi fircasi falan filani derken belki ortalama
3000e icine girecek hale gelir ev.
icine olacakları da oda oda düşün, minimum gerekenleri al gitsin. magaza gezerken bir de uygun fiyatlilari gormek iste mesela:) yatak alirken o kadar cok yatak denedik ki, israrla en guzel, en teknolojik olanlari gösteriyorlar, "yataktan tasarruf olmaz" diye:))
"eminim ki cok guzeldir ama ben düşük fiyatlilarda baslamak istiyorum" diye zorla denettirdim resmen. en son bambi oviedo'dan yatak+bazayi 14 bine aldik. gayet de rahat, bir suru ozelligi var, yanindaki donunce hissetmiyorsun falan. ama gaza gelsek "evet yatak onemli" desek yatak+baza+yatak basi 50 bin olan da var ayni dukkanda. biraz gaza gelmemekle alakali:)
biz odaya gardrop+komidini 6300e aldik mahallede uygun fiyata getiren abiden. 180x60 aynasi, dekorasyon ivir zivirlari, aplikleri, perdesi vs 2500 liraya halloldu, hic eksigi kalmaz hale geldi.
yani ben 1 yatak odasına boyasi dahil, yatagi dolabi ıvır ziviri her seyiyle
24000 liraya malettim.
tabii ki sadece dolaba o kadar vermek isteyen de vardir ama ben dedigim gibi minimumlari yazıyorum. cok da güzel oldu, bizim icimize sindi. hatta foto isteyene atabilirim
gelelim banyoya;
oncelikle girince klozet kapagini ve duş takımını degistirsen iyi olur. onlar da paslanmaz celik dus+yavas kapanan klozet 500e denk geliyor. onun disinda klozet fircasi+cop kutusu +dis fircalik+ sabunluk falan hepsi ivir zivir seyler. trendyolda 300-500 liraya tatlilarindan bulabilirsin. paspas da ayni sekilde. eger dolap sayısı vs yeterli bir banyoysa baska da masrafin yok bu
1250 haricinde
gibi gibi gibi...
yani amac ev dizmekse her seyin en pahalisi olmak zorunda degil.
tabii yeni evlenen en kalitelisini alsin ama biz bu evi ara ev olarak düşündük, birkac sene keyifle yasayalim, bir evden ne aradigimiza emin olalim, coluk cocuk vs isin icine girince daha sevecegimiz, daha büyük bir eve tasinip daha guzel doseyebiliriz.
acikcasi (eskiden neyse de günümüzde) yeni evlenen arkadaslarimin yayla gibi eve cikmasini sacma buluyorum. cunku coluk yok cocuk yok. odalar bosta durmasin diye icine gereksiz esya aliniyor, kirasi gereksiz yüksek, ısıtmasi ekstra fazla. ustelik ev sahibinin eski kiracisini evden atmak icin herseyi yaptığı bir devirdeyiz. cocuk olup evi nihayet kullanmaya başlayacağın zaman evden cikiyor olman da olasi.
fiyat listeme burada son veriyorum çünkü biz beyaz esyalari ikinci el aldik. yeni evlenen insan muhtemelen bunu tercih etmez,fiyatlar hakkinda bilgim yok. ama spotçu fiyati (belki bekar evleri ogrenciler icin) bosch buzdolabi 6, arcelik yikama kurutma makinasi 8e aldik. simdilik memnunuz)
salonumuzu daha dizmedik, bahce var diye salona ihtiyac duymuyoruz. kişa dogru, durumumuzu biraz daha toparlayinca-aklimiza guzel fikir gelince baslayacagiz.
yani ne bileyim, eve eksiksiz girmek de sart degil bence. eve girilsin, alinmasi gereken yine alinir.
illa krediler cekmeye, zorlanmaya, evliligin ilk zamanlari taksit odemekle gecirmeye gerek yok bence.
insallah sözü nisani ve nikahi da cok uyguna getirecek fikirler var kafamda
bu arada evlenmeyi düşündüğüm kisi euro kazandigi birikimiyle geldi buraya. yani her seyin en tasarruflusunu aramamiz durumumuzun azligindan degil, sadece evlendi diye borca batmayi sacma gordugumuzden. buradan tasarruf ettiklerimizle bir suru seyahat planladik mesela. bence evliligin ilk yıllarında koltuga dresuara konsola degil cift olarak basbasa yapılacak kacamaklara para ayirmak daha mantikli. esya dedigin eskir, yenisi alinir. begenmezsin durumun olunca degistirirsin.
cok da kasip kendini zora sokmaya gerek yok