Bu sayfa siz gebelere özel!

[h=3]NORMAL DOĞUM MU? SEZARYEN Mİ?[/h]

Dünya üzerinde en sık yapılan ameliyatlardan birisi olmasına rağmen: sezaryen hala riskli ameliyatlardan birisi olarak kabul edilir. Ancak annenin veya bebeğin hayatını tehlikeye sokacak herhangi bir durumda doğum sezaryenle gerçekleştirilmelidir. Sezaryen ameliyat oranları hızla artmakta ve gün geçtikçe endikasyonlar genişletilmektedir. Bazı durumlar da gerçekten normal vaginal yoldan doğum mümkün olamaz ve bu durumlarda sezaryen yapılmalıdır ancak anne ve bebek sağlığı için en sağlıklı ve doğal olanın normal doğum olduğu artık dünyada yaygın kabul görmektedir, bu nedenle zorunlu olmadıkça sezaryen yapılmaması ve normal doğum oranlarının ülkelerde daha fazla arttırılması önerilmektedir. Ülkemizde son yıllarda sezaryen oranları oldukça yükselmiştir, bunun çeşitli sebepleri vardır ancak dünyadaki gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizde de normal doğum oranlarımızı arttırmak için çalışmalar başlamıştır.

Peki sıklıkla hangi durumlarda sezaryen yapıyoruz? En sık sezaryen sebepleri DAHA ÖNCE SEZARYEN AMELİYATI GEÇİRMİŞ OLMAK ve DİSTOSİ (bebek ve annenin doğum kanalı arasında uyumsuzluk) dir. Bunlardan başka makat doğumlar, bebeğin eşinin doğum kanalını tam olarak kapattığı durumlar, çok iri ( > 4500 gr.) veya çok küçük bebekler, geçirilmiş rahim ameliyatları ( myomektomi gibi), bebek kalp atışlarının bozulması, ilerlemeyen eylem, kordon sarkması, bebeğin eşinin zamanından önce ayrılması, aktif HSV, HPV, HIV enfeksiyonları, doğum kanalının kemik yapısında belirgin bozukluk olan durumlar ve doğum kanalını kapatan kitleler varlığında sezaryen doğum yapılmalıdır.

Peki isteğe bağlı sezaryen yapılabilir mi? Aslında bu sorunun pek çok etik, sosyal ve kanuni çelişkileri mevcuttur. Hasta kendi kendine sezaryen kararını verebilecek yeterli donanımda mı? Eğer hasta kendi isteğiyle sezaryen olduktan sonra, sezaryene bağlı bir sorun çıkarsa, bunun sorumlusu doktor değil midir? Bu hususta bir de operasyonun mali yükü mevcuttur elbette ki. Günümüzde devlet hastanelerinde isteğe bağlı sezaryen yapılmamaktadır. Ancak devlet hastanelerinin çoğunda sezaryen operasyonu için yeterli teknik altyapı ve personel mevcuttur.Başlıktaki sorunun hala kesin bir cevap olmadığı çok aşikardır. Ancak her iki doğum şeklinin de kendince riskleri mevcuttur.

Aslında dünyaya gözlerini yeni açmak üzere olan bebek ve anne için doğum şeklini belirlerken; sezaryenin veya normal doğumun avantaj ve dezavantajları gözönünde bulundurularak; doktor ve ailenin beraber karar vermeleri gerekmektedir.

Son düzenleyen: Moderatör:
ALLAH Ol Dedi, Anne Olmaz Dedi.
Daha Gün Görmemiş Bebek, Annen Seni Katletti, Belkide Annen Hasta olucaktı Ona Sen Bakıcaktın, Kendi Evladının Katili Annen Ahirette Bunun Hesabını Nasıl Vericek!!!

İnşallah Düşünen Birileri Varsa Vazgeçirebiliriz....

[h=3]KAN UYUŞMAZLIĞI İĞNESİ (ANTİ-D İMMUNGLOBULİN)[/h]

Anti D (Anti- Rh) immunglobulin yani halk arasındaki adıyla kan uyuşmazlığı iğnesi anne ve bebek arasındaki kan uyuşmazlığına bağlı etkileşimi önlemek için uygulanan immunglobin ilaçtır. Genellikle kas içerisine (kalçadan) uygulanan formları bulunduğu için kan uyuşmazlığı iğnesi denir. İntravenöz (damardan) uygulanan formları da mevcuttur. İlk olarak 1968 yılında üretilmiştir ve daha sonraki yıllarda yaygın olarak kullanılması ile anne-bebek rh uygunsuzluğuna bağlı hastalık gelişen bebekler son derece azalmıştır.

Annenin kan grubu rh negatif (-) babanın kan grubu rh pozitif (+) olduğu durumlarda anne ve bebek arasında kan uyuşmazlığından dolayı etkileşim olma ihtimali vardır. Bu anne ve babadan meydana gelen bebeğin kan grubu rh (-) olursa kan uyuşmazlığından dolayı etkileşim olmaz, bebek kan grubu rh (+) olursa etkileşim meydana gelebilir. Hamilelik sırasında bebeğin kan grubu bilinmediği için rh (+) olma ihtimaline karşı 28. hafta civarında proflaktik (önleme) amaçlı anti-d iğnesi yapılır. İlaç uygulanmadan önce indrekt coombs testi (IDC) ile anne ve bebek arasında etkileşim var mı diye araştırılır. IDC testinde etkileşim izlenirse anti-d iğnesi uygulanmaz, etkileşim yoksa anti-d uygulanır. (Bazı merkezlerde ilk gebeliklerde 28. haftada anti-d uygulanmaz sadece doğumdan sonra gerekirse uygulanır.) Doğumdan sonra artık bebeğin kan grubunu öğrenme imkanı vardır, bebeğin kan grubuna bakılır eğer bebek kan grubu rh (+) ise anneye doğumdan sonra 72 saat içerisinde anti-d immunglobulin iğnesi yapılır. Bebek kan grubu rh (-) ise iğnenin yapılmasına gerek yoktur çünkü rh uygunsuzluğuna bağlı etkileşim sadece anne rh (-) bebek rh (+) ise gerçekleşebilir. Bebek rh (+) olduğunda anti-d immunglobulinin en iyi şekilde etki gösterebilmesi için doğumdan sonra 72 saat içerisinde yapılması gerekir ancak temin edilemeyen veya gecikme yaşanan durumlarda doğumdan sonra 2-4 haftaya kadar da yapılabileceği bildirilmektedir.

Kan uyuşmazlığı iğnesi ne zaman hangi haftalarda yapılır?
Anti-D immunglobulin gebeliğin 28. haftasında ve doğumdan sonra 72 saat içerisinde (bebek rh pozitif ise) olmak üzere iki kere anneye uygulanır. Bebeğe hiçbir zaman anti-d immunglobulin uygulanmaz. Bunun dışında amniosentez, kordosentez, anne karnına travma, plasenta previa veya dekolmana bağlı kanama gibi durumlarda anti-d immunglobulin uygulanır. Anti-d immunglobulin yapılmadığı taktirde rh (+) bebekten anneye geçecek eritrositlere (kırmızı kan hücreleri) karşı anne antikorlar oluşturacaktır.

Anti-D immunglobulinin etki mekanizması nedir?
Anti-D immunglobulin bebekten anneye geçebilecek rh (+) kan hücrelerinin üzerine bağlanarak annenin hücrelerinin bunları görmesini ve bunlara karşı antikor oluşturmasını engeller.

[h=3]KAN UYUŞMAZLIĞI TESTİ (İNDİREKT COOMBS TESTİ)[/h]

Kan uyuşmazlığı testi nedir?
Halk arasında kan uyuşmazlığı testi denilen testin esas adı ile indirekt coombs testi kısaca ICT'dir. Bu test kan uyuşmazlığı olan çiftlerin gebeliklerinde anneden kan alınarak yapılır. Aynen normal kan tahlillerinde olduğu gibi annenin kolundan az miktarda kan alınır. Amaç çiftte kan uyuşmazlığı var mı araştırmak değildir, kan uyuşmazlığına bağlı olarak anne bebek arasında etkileşim var mı araştırmaktır. Evli bir çiftte kan uyuşmazlığı var mı diye araştırmak için İndirekt coombs testi yapılmaz, sadece kan gruplarının bakılması yeterlidir. Anne Rh(-), baba Rh (+) olan hamilelikler kan uyuşmazlığı olan hamilelilerdir. İndirekt coombs testi sadece kan uyuşmazlığı olan gebeliklerde yapılır, diğer gebeliklerde yapılmaz.

Kan uyuşmazlığı (İndirekt coombs) testi ne zaman, kaçıncı haftalarda yapılır?
Kan uyuşmazlığı olan gebeliklerde gebeliğin başlangıcında ilk muayene sırasında yapılır. Bu test negatif çıkarsa daha sonra 20. hafta civarında ve sonra doğuma kadar ayda bir olacak şekilde yapılır.

Kan uyuşmazlığı (İndirekt coombs) testinin negatif olması neyi gösterir?
Gebelikte indirekt coombs testinin negatif olması anne kanında bebek kan hücrelerine karşı oluşmuş antikorların olmadığını gösterir. Bu istenilen bir durumdur. Anne ve bebek kanları arasında Rh uyuşmazlığı olmasına rağmen bebek kanı anneye geçerek anne kanına temas etmemiştir ve etkileşme olmamıştır. 28. haftada yapılan indirekt coombs testi negatif ise doğuma kadar etkileşme olmasını engellemek için anneye anti-D immunglobulin (kan uyuşmazlığı iğnesi)[/URL] yapılır.

Kan uyuşmazlığı (İndirekt coombs) testinin pozitif olması neyi gösterir?
Hamileliket indirekt coombs testinin pozitif olması anne kanında Rh antijenlerine karşı antikorların mevcut olduğunu gösterir. Bu istenmeyen bir durumdur çünkü anne kanındaki antikorlar bebeğe geçerek bebeğin kırmızı kan hücrelerindeki (alyuvar) Rh antijenlerine bağlanabilir ve kan hücrelerinin parçalanmasına (hemoliz) neden olabilir, bu da bebekte kansızlığa yani anemiye neden olur.

DİREKT COOMBS TESTİ (DCT) NEDİR?
Bu testte indirekt coombs testi gibi annenin bebek kan hücrelerine karşı oluşturduğu antikorlar araştırılır. Yallnız burada tahlil anneden kan alarak değil, bebeğin kordonundan kan alarak yapılır. Bu nedenle gebelik sırasında yapılamaz, bebek doğar doğmaz yapılır. Bebek doğduğunda kordonundan alınan az miktarda kan ile bebeğin kan grubu bakılır ve direkt coombs testi yapılır.
Testin sonucu indirekt coombs testinde olduğu gibi negatif (-) olmalıdır. Bu annenin bebeğe karşı antikor oluşturmadığını gösterir. Bu durumda anneyeanti-D immunglobulin (kan uyuşmazlığı iğnesi) yapılır. Direkt coombs testi sonucu pozitif gelirse anne bebeğe karşı antikor oluşturmuştur bu durumda anneye anti-D immunglobulin yapılmaz.

Normal vaginal yolla doğumun mümkün olmadığı durumlarda veya gebenin direk tercihi doğrultusunda başvurulan, cerrahi yolla yapılan alternatif doğum yöntemidir. Tüm doğumların yaklaşık %25-30' u sezeryan şeklinde olmaktadır. Kamu hastanelerinde bu oran %20-25 civarında iken, özel hastanelerde bu oran %50' lere çıkmaktadır. Son yıllarda anestezi tekniklerinin gelişmesi, enfeksiyonlarla mücadelede başarılı ilaçların geliştirilmesi, ameliyat sonrası kullanılan ağrı kesicilerin güçlendirilmesi ve ameliyat sonrası bakım kalitesinin yükseltilmesi gibi nedenlerle her cerrahi operasyonda olduğu gibi sezeryanda da ameliyatlar korkulu rüya olmaktan çıkmıştır. Dolayısı ile özellikle yüksek riskli gebeliklerde ilk tercih edilen doğum şekli haline gelmiş ve özellikle doğumda bebek ölüm oranları azaltılmıştır.

Doğum şeklinin nasıl olacağını genellikle evvelden tesbit etmek mümkündür. Aşağıdaki durumlarda doğum şekli sezeryan şeklinde olmalıdır.

* İlk doğumu sezeryan olan gebelerde,

* İlk gebeliğinde bebeğin ayakları veya popo kısmı ile geldiği durumlarda,

* İlk gebeliğinde bebeğin ağırlığının 4 kg üzerinde olduğu tahmin edildiğinde,

* Bebeğin beslenme organının ( Plasenta ) rahim ağzını tamamen kapattığı durumlarda,

* Şart olmamakla beraber ilk gebeliği ikiz olanlarda,

* İlk gebelik yaşı 35 yaş üzeri olan gebelerde,

* Uzun süreli tedavi sonrası gebe kalındığında,
* Boy uzunluğu 150 cm altında olan gebelerde, vb.

Bu durumların dışında normal doğum planlanan gebelerde,
-Sancılar esnasında bebeğin sıkıntıya girmesi durumunda,
-Düzenli rahim kasılmalarına rağmen rahimağzı' nın açılmadığı durumlarda,
-Rahim kasılmalarının yetersiz olduğu durumlarda,
-Baş ile doğum kanalının uyumlu olmadığı durumlarda,
-Su kesesi açılmasına rağmen 12 saat içinde doğumun olmayacağı durumlarda,
-Su kesesi açıldığında çocuk kordonunun sarkması durumunda,
-Vakum veya forseps uygulamasının başarısız olduğu durumlarda, sezeryan yapılabilir.

Sezeryan Hazırlığı:
Planlı sezeryanlar gebeliğin 39. haftası tamamlandığında, ultrasonografik incelemede çocuğun gelişiminde bir problem tesbit edilmemiş ise yapılır. Ameliyat sabahı veya bir gün öncesi gebe hastaneye yatırılır. Genel durum değerlendirmesi için bazı laboratuar tetkikleri yapılır ( Kan sayımı, idrar tetkiki, kan grubu, sarılık testi vb.). Çocuk kalp atışları fetal monitörde kaydedilir ve problem olup olmadığı tesbit edilir. Ameliyattan 4 saat öncesinde yeme ve içme kesilir ( Anestezi için mide boş olmalıdır). Lavman ( Bağırsak temizliği), karın cildinin tıraş edilmesi, idrar torbasının boşaltılması ve sonda takılması ameliyat öncesi son hazırlıklardır. Kansızlık durumunda 2 torba kan temin edilir ve hasta ile beraber ameliyathaneye gönderilir.
Sezeryan Tekniği:
Genel anestezi altında veya belden uyuşturma teknikleri ile gebe duyarsızlaştırılır. Karın alt kısmında, kıllı bölgenin hemen üst kısmında yaklaşık 8 cm lik yatay kesi yapılarak sezeryana başlanır. Karın duvarı anatomisine uygun açılarak genellikle 2 dakika içerisinde çocuk çıkartılır ve hazır bekleyen çocuk hekimi tarafından ilk muayenesi yapılır. Daha sonra beslenme organı elle rahimiçinden çıkarılır, kanama kontrolü yapılarak rahim ve karın duvarı anatomisine uygun dikilir. Cilde estetik dikiş yapılarak ameliyat bitirilir. Tüm ameliyat süresi 30-45 dakikadır. Cilt dikişinin bitmesi ile beraber hasta gözlerini açar ve sorulara cevap verir duruma gelir. Ameliyathanede 10 dakikalık gözlem sonrası hasta doğum servisine gönderilir ve takibe alınır.
Sezeryan Sonrası:
Her ameliyatta olduğu gibi ilk 2 saat, 15 dakikalık aralarla tansiyon, nabız ve ateş ölçümü, ayrıca kanama kontrolü yapılır. Sezeryan sonrası ilk saatte çocuk anne kucağına verilir ve emzirmesi sağlanır. İlk emzirme annede süt yapımını hızlandıracak, rahim toparlanmasını sağlayacak ve kanama riskini azaltacaktır. Ayrıca, çocuk için önemli olan vücut direncinin ilk temel taşları ortaya çıkacaktır. Ameliyattan genellikle 6 saat sonra yeterli idrar çıkışı var ise hastanın sondası çekilir ve kaldırılarak, yatağı etrafında ilk hareketi sağlanır. Total 3 litre serum verildikten sonra damardan beslenme kesilir ve ağızdan sıvı ve gıda alımına başlanır. Anestezi etkisi ile ameliyat sonrası gaz çıkarma problemi ortaya çıkabilir. Ancak bol bol yürüyüş yapmak gaz problemini giderebilir. Sezeryan sonrası hastanede kalma süresi genellikle 2 gündür. Genel durumu iyi olan ve gazını çıkarmış hastanın taburcu olmasında sakınca yoktur. Son olarak hastanın dikişleri açılarak pansumanı yapılır ve taburcu edilir.
Doğum sonrası önemli bir nokta, annede kan uyuşmazlığı durumunda ilk 72 saatte anneye koruyucu Anti D adlı iğnenin yapılmasıdır. Aynı şekilde Hepatit B taşıyıcısı gebelerin bebeklerini korumak için ilk 6 saatte aşı ve immünoglobin tedavisi yapılmalıdır

Her gun yaptigim gibi ormani temizlemeye cikmistim.Orman benim evim, temiz tutmak da benim gorevim.

Derken bir kiz beliriverdi. Kirmizi baslik ve peleriniyle cok supheli bir gorunumu vardi. Kimin aklina gelir bu garip kiyafeti giymek.
Bir kurnazlik pesindeydi mutlaka. Bir sure dikkatle izledim bu garip kizi. Elinde tasidigi uzeri ortulu sepette kim bilir ne tasiyordu!..
Yuruyusu bile normal degildi.

Yanina yaklasip ne yaptigini sorunca bana buyukannesinin evine gittigini soyledi ama gel de inan.

Yine de biraktim pesini kendi isime dondum. Ama aklim o kiza takildi bir kere" Bir gidip bakayim dogru mu soyledikleri dedim kendi kendime; gercekten boyle bir buyukanne var mi? Siz olsaydiniz gercekligini kontrol etmek istemez miydiniz? Orman benim evim. Ben hem ev sahibiyim, hem de diger orman sakinlerine karsi sorumluyum. Neyse uzatmayayim" Gittim, baktim ve gercekten bir buyukanne buldum. Sordugumda "evet o kucuk kiz benim torunum"� dedi.

Ben de sorumlu bir kisi olarak; "bu kucuk kiz yabancilarla konusulmayacagini ogrenmemis daha!""� dedim ve anlattim kucuk kizla karsilasmami" Buyukanne de urperdi ve birlikte kucuk kiza bir ders vermeye karar verdik. O yatagin altina saklandi, ben onun geceligini giydim, basligini taktim ve yatagina yattim.

Kucuk kiz birazdan iceri girdi. Seslendi cevap verdim. Ne saskin bir cocuk !.. Beni buyukannesi sanivermisti. Ben benim buyukannemi degil sesinden, kokusundan bile tanirim oysa ki. Neyse bunlar bir sey sayilmaz, daha neler yapti bilseniz. Kulaklarimin nicin buyuk oldugunu sordu. Ne ayip sey hic sorulur mu!" Yine de cocukluguna verip yumusak bir sesle cevapladim. "Seni iyi dinlemek icin"�"

Ama bu sefer kalkip da burnumun nicin buyuk oldugunu sormaz mi!..

Kucuk kiz hic mi hic terbiye almamis. Ben zaten burnumu kendime kompleks haline getirdim, ozguvenim sallantida. PsIkologlar, estetikciler" Dunya para harciyorum ama nafile. Yine aldirmamaya calisirken bu sefer de agzimin kocaman oldugunu yuzume vurmaz mi! Tabi ki kizdim, siz olsaniz kizmaz miydiniz? O sinirle ayaga firlayip pesinde kosturmaya basladim.

Birden ne olsa begenirsiniz! Bir kocaman avci elinde tufek kapidan daliverdi. Beni "seni hain kurt, buyukanneyi yedin degil mi?.."� diye suclamaz mi !.. Halbuki buyukannenin kilina bile dokunmadim, O da saklandigi yerden cikip beni korumaya calismadi. Malum yaslilik, kulaklari iyi duymuyor.

Avci mahkeme yapmadan infaz kararimi verdi. Tabi ben de adalet bulamayacagimi, hatta canimi yitirecegimi anlayip pencereden zor attim kendimi.Gecirdigim buyuk korkunun sarsintisi yetmiyormus gibi o gun bu gun ormanda bile yuzumu rahat gosteremez oldum. Adim haine cikti.

Yeter Artik" Ben Sucsuzum"

izleyip izleyip ağlıyorum. çok güzel doğum videosu.

[video=youtube;vcgp_u11yEg]http://www.youtube.com/watch?v=vcgp_u11yEg[/video]

gerçekten çok güzel bir doğum videosu.. ağlamamk elde değil buarada cnm doğum tarihlerimiz aynı

İsimCinsiyetAnlamıBeğen
AçelyaRenkli çiçekleri olan bir bitki 559 Kişi
AçılayBüyüyen ay, Ortaya çıkan ay. 302 Kişi
AdaletHukuklu 200 Kişi
AdasuVolkanların patlamasıyla oluşan kara parçası. 125 Kişi
Adelsoyluluk, asillik, aristokrasi; soylular, asilzadeler 297 Kişi
AdenCennet Bahçesi. 739 Kişi
AdileAdaletli, hukuklu 198 Kişi
AfetÇok güzel kadın 212 Kişi
AfifeTemiz, namuslu, iffetli 191 Kişi
AfitapGüneş / Çok güzel 166 Kişi
AhenkUyumlu,uyum içinde olan. 172 Kişi
AhsenEn güzel, en iyi 335 Kişi
AhuGüzel kadın 224 Kişi
AişeZenginlik ve bolluk gören. 104 Kişi
AjdaÇentik, çentikli,filiz 122 Kişi
AkasyaGüzel kokulu çiçekleri olan bir ağaç 112 Kişi
AkgülBeyaz gül 93 Kişi
AkifeBir şey üzerinde azimle duran, sabırlı. 54 Kişi
AksenSen aksın, kirlenmemişsin, temizsin 65 Kişi
AksevenAk rengi seven kimse 59 Kişi
AksevilAk tenli ol ve sevil; akça pakça sevilen kimse 61 Kişi
AksuTemiz su gibi 47 Kişi
AlanurYarı ışıklı 73 Kişi
AlapınarAlaca pınar, ala pınar 48 Kişi
AlaraMitolojide bir yer adı 284 Kişi
İsimCinsiyetAnlamıBeğen
Alasuİyi ve temiz su. 68 Kişi
AlçinBir küçük kuş 60 Kişi
AleynaEsenlik ve güzelliklere sahip, esenlik içinde olan. 330 Kişi
AlgülKırmızı gül 45 Kişi
AlinYükselen ışık, ışığın kaynağı. 41 Kişi
AliyaKizlarin güzeli, sultani, güçlüsü. 49 Kişi
AliyeYüce 56 Kişi
AlizeTropik bölgelerde esen rüzgar. 37 Kişi
AlmilaAl elma 11 Kişi
AlminaAl elma. 151 Kişi
AlmiraAy tutulması esnasında ayın çevresinde görünen kızıllık. 270 Kişi
AltaçAl renkli taç 28 Kişi
AltınParlak, işlenebilen, değerli bir maden. 28 Kişi
AmineGönlü emin, kalbinde korku olmayan. 90 Kişi
ArifeBilgi sahibi zarif kadın. 28 Kişi
ArminaCesur, yürekli. 95 Kişi
ArsimaYüzü ay gibi parlak, nurlu, uğurlu olan. 10 Kişi
Arzuİstek 87 Kişi
Arzuhanİsteklerin efendisi. 20 Kişi
AselCennetteki ırmaklardan biri, bal ırmağı 418 Kişi
AsilayAy gibi asil olan. 28 Kişi
Asiyeİsyankar, üzüntülü 62 Kişi
AslıEsası 152 Kişi
AslıcanAslı can 32 Kişi
AslıhanKökeni soylu han soyundan 80 Kişi

kaynak:hürriyet aile

İsimCinsiyetAnlamıBeğen
AslımSoyum sopum, kökenim; benim olan Aslı 56 Kişi
AslınurEsası ışık olan 49 Kişi
AsminUfuk. 85 Kişi
Asrinbu caga ayak uyduran, cagdas bir insan 130 Kişi
AsudeSessiz, sakin dinlendirici 78 Kişi
AsumanGökyüzü 76 Kişi
AsyaYeryüzünün anakaralarından (kıta) birinin adı 225 Kişi
AşinaBildik, tanıdık. 15 Kişi
AtiyeArmağan,hediye. 35 Kişi
AvniyeYeniçeriler tarafından ve daha sonra Sultan Mecid ve Sultan Aziz zamanlarında giyilen bir çeşit yağmurluk. Yardım etmiş. Yardımla ilgili. anlamlarını taşır. 20 Kişi
Aybenben Ay gibi güzelim anlamında 44 Kişi
AybikeAy gibi güzel ve el değmemiş kadın. 82 Kişi
AybükeAy gibi güzel kız 187 Kişi
AyçaAya benzeyen, ayın hilal hali 118 Kişi
AyçinAyçın, ay gibi, aya benzer 26 Kişi
AydaBir bitki adı 43 Kişi
Aydagülayda, her ay gül anlamına bir dilek 23 Kişi
AydanAy kadar güzel 42 Kişi
AydanurAy ışığı gibi 43 Kişi
AydilAy gibi açık sözlü 19 Kişi
AydilekParlak, aydınlık dilek, iyi dilek güzel dilek 27 Kişi
AyferAy gibi ışık saçan 51 Kişi
AygülAy gibi güzel ve parlak renkli 35 Kişi
AyışığıAy ışığı 30 Kişi
AykutKut getiren Ay, uğur getiren Ay, kutlu Ay 39 Kişi
İsimCinsiyetAnlamıBeğen
AylaAyın çevresindeki hare 48 Kişi
AylinAyın çevresinde görülen ışıklı daire 172 Kişi
AylizAy parıltısı 1 kişi
AyminaCennette ki en güzel hurinin adı 105 Kişi
AynurAy gibi ışıklı 71 Kişi
AyperiPeri kızı gibi 26 Kişi
AysegulGüler yüzlü.rahat ve huzrlu 24 Kişi
AyselAy kadar parlak 79 Kişi
Ayserayisigi, parlaklık,aydınlık. 25 Kişi
AysevÇok seven 22 Kişi
AysevenAy gibi güzel ve sevgi dolu 20 Kişi
AysevilAy gibi güzel ve sevilen 22 Kişi
AysevimAy gibi güzel ve sevimli 23 Kişi
AysimaYüzü ay gibi parlak, nurlu, ışıklı 103 Kişi
AysunAy gibi güzel ve parlaksın 106 Kişi
AyşeYaşayan 309 Kişi
AyşecanNeşe ile yaşayan 22 Kişi
AyşegulGüleç, güler yüzlü. Rahat ve huzur içinde yaşayan gül gibi güzel. 14 Kişi
AyşegülGüzel yüz, güzel yüzlü 143 Kişi
AyşenAy gibi neşeli, parlak ve aydınlık 52 Kişi
AyşenurIşıklı hayat. 78 Kişi
AyşinAy gibi, aya benzeyen 42 Kişi
AytenParlak tenli 42 Kişi
AzizeOnur sahibi yüce, ermiş 38 Kişi
AzraÜstünde yürünmemiş kum 499 Kişi

Banu : Ev kadını.
Begüm : Saygı değer kadın, hanım.
Behiye : Güzel, alımlı kadın.
Benan : Parmakla gösterilecek kadar güzel.
Bengi : Sonsuz, tiryaki.
Berat : Yapılan hayırlı bir iş yüzünden affetmek üzere verilen karşılık.
Beren : Kuzu.
Berin : Manen çok yüksek, yüce yaradılışlı.
Berire :İhsan sahibi, sadık.
Berna : Genç, cesur, civan.
Besamet : Güler yüzlü.
Betigül : Gül gibi kokan mektup.
Betül : Erkeklerden çekinen, ibadete düşkün, namuslu ve çok temiz kadın. Hazret-i Fâtıma ve Hazret-i Meryem'in ünvanı.
Beyhatun : Hakanın hanımı.
Beylem : Çiçek demedi, buket, sunuş.
Beyza : Çok beyaz, çok temiz, parlak.
Bilge : Bilgisiyle davranışları birbirine uyan.
Bilgehatun : Derin bilgi sahibi kadın.
Binnaz : Çok nazlı.
Birgül : Tek ve benzersiz gül.
Buket : Demet, çiçek demedi.
Burc : Taze dal, filiz.
Burçin : Dişi geyik.
Burcu : Güzel kokan.
Büşrâ : Müjde, sevinç, hayırlı haber. Acele, çabuk.

kaynak:
Kz isimleri - Dinimiz slam

İsimCinsiyetAnlamıBeğen
CahideÇalışan, çaba gösteren 62 Kişi
CananSevgili 134 Kişi
CanelEli can kadar değerli olan. 36 Kişi
CanfezaCanına can katan. 41 Kişi
CangülGüzel sevgili 40 Kişi
CannurIşık saçan dost, sevgili 20 Kişi
CanselHayat veren su. 119 Kişi
Cansetküçük kraliçe, prenses 8 Kişi
CavidanÖlümsüz, sonsuza kadar yaşayan. 21 Kişi
CavideSonsuz. 12 Kişi
CazibeÇekici, alımlı, sevimli. güzel 8 Kişi
CemileGüzel 68 Kişi
CemresuCemre ve su isimlerinin birleşiminden meydana gelen isimdir 52 Kişi
CennetDinsel inançlara göre iyilerin ölünce gideceğine inanılan yer 55 Kişi
CerenCeylan, güzel, zarif 272 Kişi
CevriyeHaksızlık,eziyet,çile,sitem. 18 Kişi
Ceydaİyilik seven 171 Kişi
CeydanurIşık saçan güzel. 67 Kişi
CeydasuGüzelliğiyle bütünleşen temizliği ve saflığı olan. 36 Kişi
Ceylaİnsanlığa bağışlanmış. 69 Kişi
CeylanGüzel gözlü, zarif, ince, narin 55 Kişi
CeylinCennetin kapısı , cennete açılan kapı 608 Kişi
CeylinazCennetin kapısındaki görevli melek. 110 Kişi

İsimCinsiyetAnlamıBeğen
CeysuSu gibi berrak olan. 44 Kişi
CilvenazNazı özellikle yapan , cilveyle nazı bir arada bulunduran 24 Kişi
ÇağlaBadem, erik ve Kaysı gibi meyvaların ham hali 103 Kişi
ÇeşminazSüzerek bakma, bakış. 13 Kişi
ÇığDağlarda, bir yerden koparak yuvarlandıkça büyüyen kar yığını 12 Kişi
ÇığılBaşa takılan altın 21 Kişi
ÇığınOmuz başı; çıkın, bohça 19 Kişi
ÇiçekBitkilerin üreme organlarını taşıyan renkli bölümü 22 Kişi
ÇiğdemZambakgillerden bir tür kır bitkisi 110 Kişi
ÇilekKırmızı renkli bir meyve. 19 Kişi
ÇilemBana ait olan çile 21 Kişi
ÇilenHafif yağan yağmur, çisenti. 16 Kişi
ÇilerŞarkı söyleyen, şakıyan. 23 Kişi
ÇimenDoğal olarak biten çim, yeşillik 33 Kişi
ÇiselHafif yağan yağmur. 16 Kişi
ÇisemÇiseleyen yağmur damlası. 52 Kişi
Çisilİnce ince yağan yağmur. 22 Kişi
ÇolpanGözleri uzağı iyi gören, ilerigörüşlü 12 Kişi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…