Bu ilaç ortalığı karıştırabilir!

italim

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2009
10.130
7
Bu ilaç ortalığı karıştırabilir!

Hollanda'nın Amsterdam Üniversitesi'nden bilim adamları, insan hafızasındaki acı ve korku veren, kötü anıları silen bir ilaç geliştirdiğini açıkladı.

İngiltere'de yayımlanan Daily Mail gazetesinin haberine göre, bilim adamları, geliştirdikleri ilacın özellikle kötü olayların ardından ortaya çıkabilen "travma sonrası stres bozukluğu"nun tedavisinde olumlu etki yaratabileceğini düşünüyor.

Hollandalı bilim adamları, kötü anıların genellikle kalp hastalarında kullanılan "beta bloke edici" ilaçlarla silinebildiğini öne sürüyor.

Hayvanlar üzerinde yapılan denemelerde, ilacın beyindeki kötü anıların canlanma mekanizmasına müdahale edebildiği görüldü. İlaç daha sonra 60 kadın ve erkek denek üzerinde denenirken, bu kişilere gösterilen fotoğraflarla önce hafızalarında rahatsızlık verici anılar oluşturuldu, sonra da bu anıların aynı fotoğraflar gösterilerek canlandırılmasına çalışıldı.

Deneklerin bir bölümüne ilacın kullandırıldığını, diğer gruba ise placebo verildiğini belirten uzmanlar, ilacı kullanan grubun korku uyandıran fotoğraflar karşısında az tepki verdiğini, diğer grubun tepkilerinin ise daha güçlü olduğunu belirtti.

Bir gün sonra ilaç kullandırılan deneklerin ilacın etkisinden çıkmalarından sonra aynı teste tekrar tabi tutuldukları, yine ilacı kullanan grubun, placebo kullanana göre çok daha zayıf tepki verdiği tespit edildi.

Bilim adamları, bu testler sonucunda ilacın kötü ve ürkütücü anıları silmekte etkili olduğu sonucuna vardı. Bilim adamlarına göre ilaç kötü anının yeniden canlanmasını önlüyor ve beynin bu anıyı tekrarlamasının önüne geçiyor.

İngiliz uzmanlar ise ilacın İngiltere'de büyük bir etik tartışmasına yol açacağına işaret ediyor. Uzmanlara göre, pek çok kesim, insanı insan yapanın yaşadığı acılar olduğunu ileri sürerek, ilaca etik açıdan karşı çıkacak.

Uzmanlar, ilacın ayrıca, insanların hatalarından ders alma imkanını da ellerinden alacağına işaret ediyor ve bunun da zararlı psikolojik etkilerini hatırlatıyor.

St. George's Üniversitesi Tıp Etiği Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Daniel Sokol, "Kötü anıları hafızadan kazımak bir siğili ya da et benini yok etmeye benzemez. Bu, insanı anılarından kopararak, kişiliğini değiştirir. Bazı durumlarda faydası dokunabilir, ama genelde anıları silmenin şahıslar, toplum ve insanlık üzerindeki yıkıcı etkilerinin iyi hesaplanması gerekir" dedi

a.s.Merhaba arkadaşlar bu haberi okurken burada bazı arkadaşların konu başlıklarında yazılarında hafızami silmek istiyorum dedikleri aklıma geldi ve sizlerle paylaşmak istedim.

Ve bu ilaç yani, hafızamızdaki kötü anları silen,kullanırır mı? yada kullanmak istermiyim? gibi bir düşünceye sevk etti beni.Siz bu ilaç hakkında ne düşünürdünüz öğrenmek istedim,düşüncelerinizi bekliyorum.

Ben kullanmazdım heralde unutmak istediğim çok kötü anım yok,tabii ki geçmişte yaptığım hatalarım oldu ama gene de onlarında bende kalmasını isterdim,her hatamın beni daha geliştirdiğine inanıyorum.İnsanın yaşadığı acılarında insanı güçlendirdiğine inananlardanım.

Son düzenleme:
''Seni öldürmeyen acı güçlendirir'' demiş Nietzsche.

Ben istemezdim,insanı insan yapan şeylerdir bunlar sadece zevk için yaşadığımıza inanmıyorum ben,acılarımızdan ders alırız,hayatımızı etkiler hatalarımız,ben çoğu kişinin de unutmak isteyeceğini sanmıyorum acılarını,ancak çok büyük travmalar yaşamış,tecavüz,işkenceye maruz kalmış,bunlardan dolayı ciddi psiklojik rahatsızlıklar geçiren kişilerde,doktor müdahalesiyle olabilir diye düşünüyorum ancak.

Bu bana en sevdiğim filmi hatırlattı,''Sil baştan ''adında.Filmde karakterler yaşadığı aşk acısı ve mutsuz oldukları gerekçesiyle hafızlarının o kişiyle ilgili kısımlarını sildiryorlardı ama sonra pişman oluyorlardı,çok benziyor ya,gerçekten varmış demek ki böyle şeyler.

''Seni öldürmeyen acı güçlendirir'' demiş Nietzsche.

Ben istemezdim,insanı insan yapan şeylerdir bunlar sadece zevk için yaşadığımıza inanmıyorum ben,acılarımızdan ders alırız,hayatımızı etkiler hatalarımız,ben çoğu kişinin de unutmak isteyeceğini sanmıyorum acılarını,ancak çok büyük travmalar yaşamış,tecavüz,işkenceye maruz kalmış,bunlardan dolayı ciddi psiklojik rahatsızlıklar geçiren kişilerde,doktor müdahalesiyle olabilir diye düşünüyorum ancak.
Bu bana en sevdiğim filmi hatırlattı,''Sil baştan ''adında.Filmde karakterler yaşadığı aşk acısı ve mutsuz oldukları gerekçesiyle hafızlarının o kişiyle ilgili kısımlarını sildiryorlardı ama sonra pişman oluyorlardı,çok benziyor ya,gerçekten varmış demek ki böyle şeyler.

teşekkür ederim fikirlerin için, evet bende sana katılıyorum,tecavüz,işkence,ileri derecede üstesinden gelinemeyen korkuların,tedavilerden netice alınamayan hastalarda doktor tarafından onaylanınca kullanılabilir anca.

unlu bir dusunur soyle demis
hayat oyle zalim bir ogretmendir ki once sınav yapar sonra dersi verir

bazen aldigim dersler, cektigim acinin yaninda kucuk kalabiliyor
evet ders alirsin ve benzer bir durum tekrar basina gelirse faydali olur ama gelmezse? cektigin aciyla kalirsin...

Son düzenleyen: Moderatör:
bu ilacın nasıl kullanılacağı çok önemli çoğumuzun hayatında travma geçirmemize neden olacak kadar kötü anılar olmayabilir ama tacize ya da tecavüze uğrayan, trafik kazası geçiren, birinin ölümüne tanık olan ve bunun gibi gerçekten insanın hayatını olumsuz yönde etkileyebilecek anıları olan insanlar için iyi bir şey olabilir

hemen hemen çoğumuz hayatımız boyunca bizi sarsan acılarla yüzyüze gelmişizdir
ama her yaşadığımız acıyı unutmak istersek insan olmanın ya da yaşamanın ne anlamı kalır ki
insanın hayat standartlarını düşüren yaşamasını imkansız kılan veya onu bi odaya kapatacak şiddette travmalar haricinde bu ilacın kullanılması bana mantıksız geliyor
çünkü çoğumuzu güçlü yapan yaşadığımız acı ve sıkıntılar değil mi

beni ben yapan acısıyle tatlısıyle geçmişte yaşadıklarım.o yüzden kullanmazdım.ama bazı psikolojik yada daha başka rahatsızlıklar da doktor tavsiyesiyle kullanılabilinir.belkide bu ilaç sayesinde intihar olayları azalabilir,kim bilir.:1no2:

yorumlarınız için teşekkürler arkadaşlar sağlıkla kalın

İnsanoglu daim acıya meyillidir zaten ACISIZ OLURMU HİÇ:) Hemen hemen hepimiz herşey yolunda giderken bile deriz ki aman kesin bişi olcak:) demezmiyiz? deriz işte acıların bizim gelecege ısık tutan aynalarımız diyorum iyiki varlar her duygu zıddıyla deger kazanırmıs teşekkurler..

İnsanoglu daim acıya meyillidir zaten ACISIZ OLURMU HİÇ:) Hemen hemen hepimiz herşey yolunda giderken bile deriz ki aman kesin bişi olcak:) demezmiyiz? deriz işte acıların bizim gelecege ısık tutan aynalarımız diyorum iyiki varlar her duygu zıddıyla deger kazanırmıs teşekkurler..

tsk87qz0.gif

X