bu haftasonu çeyizim gidecek belkii :)) ama ......

canım bizde eğer çeyiz aynı şehirde bir yere gidiyorsa iki tarafında yakın akrabalarının bayanları teyze hala felan
toplaşırlar kız evine kız evinde de işte bohçalanmış kırmızı kurdela felan bağlanmış çeyizlerde çiftin evine götürülür.
hep beraber yenilir içilir yerleştirilir.
ama sen giderken arbaya yüklenirken bir şey yapılır mı diyorsan orasını bilemem.. :44:

şimdiden kolay gelsin zor işler bunlar...:34:

çeyizler toplanır bohçalar ve eşyalar kırmızı kurdelelerle bağlanır. erkek tarafı arabalarla gelirler isteyen kornalara basar daha çok küçük yerlerde olur. sonra yakın arkadaşların teyzelerin ablaların varsa onlarla birlikte yeni evine yerleştirirsiniz. çeyiz giderkende kornalara basıldığına şahit oldum ben. sonracıma çeyiz sandığın odanın kapısından veya evin kapısından çıkarken birisi kapıyı tutar kayınpederinden ya da damattan espirisine bir miktar para ister. kapıyı tutar yani. bu işi abartanlarda var çok yüksek miktar isteyenlerde var ama pek yakışık almıyor. 10-20 ne verirlerse ya da erkek tarafı bonkör davranırsa 100-200 de olabilir. bunun maksadı bir anı olarak kalsın diye ve adet yerini bulsun diyedir. kapıyı varsa erkek kardeşin tutsun ya da sandığın üstüne otursun :) çeyiz senin evine yerleştiktan sonrada evde varsa yiyecek içecek birşeyler yenir içilir herkes dağılır. yoksa yenmez. erkek tarafı senin çeyizlerini yeni evine yerleştirmeye kalmaz. çeyizler senin yeni evine çıkar ve erkek tarafı kolay gelsin der gider. ama isteyen yardıma kalabilirde. bu işler genelde yöresel olarak değişiklik gösterebilir ama ana hatlarıyla benim bildiğim bu kadar.

Ben de bu konuyu bilmiyorum hiç öyle adet filan da yok biz de. Annem, yengem ve iki teyzemin gelmesinden yana evi yerleştirmek için bir de isterlerse kayınvalide adayı ve onun iki kız kardeşi var onlar gelirler herhalde. :9:

Back
X