Bu gece hem Hıdırellez hem de Ramazan ayının başlangıcı

Benim bildiğim o dileklerin çizildiği kağıdı akan suya atmak makbul olan. Edirnedeki hidrellez şenliklerinde Tuna'ya atıyorlar mesela. Annemler de Bursada komşularıyla kutlar her sene hıdrellezi ufak ateşler yakılır isteyenler sağlık getirsin diye 3 kere ateşten atlar. Sonra hep beraber yürüme mesafesindeki bir dereye gidilir dilek kağıtları oraya atılır. Gül ağacının altına gömülen ise para, bir gece gömdükten sonra ertesi gün çıkartıp işaretliyor, bereket getirsin diye cüzdanında taşıyorsun. Ha bir de hıdrellez sabahı ev süpürülmez bereketi uçup gitmesin diye.

İnanıp inanmamanın ötesinde bence Türk kültüründeki en eğlenceli, şenlikli ve en umut dolu geleneklerden birisi hıdrellez. Ne güzel konu komşu toplanıp güzel bir bahar gecesi geçiriyorsun. Mevsim geçişinin farkına varıyorsun. Hayattan istediklerini, umutlarını, hayallerini düşünmeye zaman ayırıyorsun. Koca koca ciddi teyzeleri çocuklar gibi çöp adam çizip, hoplayıp zıplarken görüp eğleniyorsun. Böyle güzel geleneklerimizi yaşatmak lazım.

Hıdırellezin uğuruna inanıyorum her sene kağıda istedilerimi çizer yazar gece Gül ağacının altına gömerim çok iyi gelir bana 🤣 heyecanlandım akşama bir gül bulmam lazım

Bunlar batıl inançlar. Musluman olan biri bu tarz inançların devam etmesine katkıda bulunmamali.Kağıda bir şey çizdik diye ağaca caput bağladık diye dileklerimiz yerine gelmez. Isteyecegimiz şeyi Allahtan isteyelim hiçbir kudreti olmayan nesneler kimseye yardım edemez. Mübarek günlerde günaha girmeyelim böyle hurafelerle.Müslüman olmayanlar lutfen üzerlerine alınmasınlar.

Bunlar batıl inançlar. Musluman olan biri bu tarz inançların devam etmesine katkıda bulunmamali.Kağıda bir şey çizdik diye ağaca caput bağladık diye dileklerimiz yerine gelmez. Isteyecegimiz şeyi Allahtan isteyelim hiçbir kudreti olmayan nesneler kimseye yardım edemez. Mübarek günlerde günaha girmeyelim böyle hurafelerle.Müslüman olmayanlar lutfen üzerlerine alınmasınlar.
Zaten allahtan istiyoruz istediğimizi..Bazı şeyler vesile olur.Hızır ile ilyas'ı hiç duymadınız mı?

Zaten allahtan istiyoruz istediğimizi..Bazı şeyler vesile olur.Hızır ile ilyas'ı hiç duymadınız mı?
Bir kulun Allahtan isteyeceği sey için vesileye ihtiyacı yoktur.Açar ellerini ve dua eder sadece. Bir yere caput bağlamak, taslardan elde etmek istedigi şeyin şeklini yapmak bu şeye vesile olamaz. Tamamen batıl bir inanctir. Hızır aleyhisselami biliyorum benim eleştirdiğim bu cul caput işleri.

Eskiden gül ağacı altına gömerdik gece, bir de bozuk para konuyordu sanki. Sonra bir kurdele bağlardık, geri almaya gittiğimizde o kurdele çözülmüşse dua kabul olacak denirdi. Heyecanlı, eğlenceli gelirdi. Ateşin üstünden atlamak da öyleydi benim için, çok yakılırdı zamanında ama artık bizim buralarda görmüyorum hiç (nevruzda mıydı, hıdrellezde miydi hatırlamıyorum). Ben geçmişte ne çizdim naptım hatırlamıyorum ama çok da farklı bir hayatım yok henüz. Gül ağacına gömmeyeceğim gibi ama dün bir kağıda yazdım, çizdim bir şeyler, dua etmeye de devam. Saklanıyor da sanırım ama benim içimden gelen yolum düştüğünde unutmazsam denize bırakmak. Rabbim hayırlısıyla dualarımızı kabul etsin inşallah. Tabi ki gül ağacı vs. şart değil, kalpten, inançla dua etmek esas mesele bence fakat hoş şeyler yine de bunlar.

X