Kaliteden kasıt ister ev eşyası olsun ister mutfak eşyası olsun, senelerce sizi yarı yolda bırakıp bırakmaması ile ilgili. Tupperware denmiş, ki herhalde mutfak eşyası olarak en çok eleştiriyi alan da budur diye düşünüyorum. Neden, çünkü plastik. Ama ben ilk peynir kabımı 2004 senesinde bu markadan aldım, 8 senedir en az haftada 3 kez bulaşık makinesine giriyor. Bilen bilir; plastik malzeme hele bu kadar yüksek ısıda sürekli yıkandığında çizik çizik olur ve bu çiziklere zamanla bakteriler hapsolduğu için plastik zararlı hale gelir. Atılması lazım, kullanılması sakıncalı. Dediğim gibi ben bu peynir kabını 8 senedir kullanıyorum, üzerinde en ufak bir çizik dahi yok, gayet de sağlıklı. 8 senede minimum 8 tane plastik kap alsam peynir saklamak için (ki peyniri bu kadar uzun süre saklayan başka kap bilmiyorum, sonuçta yemek atmak da israf değil mi?) onun parasını sollar geçerdi. Şimdi buna "plastik nihayetinde" demek doğru mu? Elbette kalite bir noktada parayla doğru orantılı oluyor ama tabii her zaman istisnalar var.
Mesela calgon olayı farklı bir olay, ben de kullanmıyorum evde hiç. Çamaşır makinem 10 yıllık, daha tık demedi, içine calgon da hiç girmedi. Ama sudaki kireç oranı daha fazla olan bir ilde yaşasaydım nasıl olurdu onu öyle bir yerde yaşayana sormalı. Annem öyle bir yerde oturuyor yazın, ve inanın bulaşık makinesinden çıkan bardakların, cam eşyaların hepsi buğulu, kireçten dolayı. O mecburen kullanıyor çamaşır makinesinde bu ürünü, kullanmasa gerçekten makinenin ömrünü kısaltabilir, bilemiyorum.
Bunun dışında kaliteli almanın yolu, alacağınız eşyayı iyice araştırıp, bulabilirseniz kullanıcı yorumlarını okuyup karar vererek almaktan geçiyor. Hele bir de farklı markaların ürünlerini yanyana inceleme şansınız olursa; o zaman kullanılan malzemeden, görüntüsünden ve işlevinden o malın kaliteli olup olmadığını gayet rahat anlayabilirsiniz. Hem uygun, hem de kaliteli bulunabilirse ne ala. Ama ben fazla para verip senelerce kullandığım bir ürüne verdiğim paraya acımam. Uzun vadede kazandırır çünkü...