Bu da sadece Türkçe sorularımızın topiği olsun

tubaolcy

Ömre Bedel..
Kayıtlı Üye
28 Ocak 2009
2.107
26
158
Evet arkadaşlar malum konularda baya ilerledik,anlatım bozuklukları,ses bilgisi,yazım kuralları baya uğraştırır olmaya başladı.Sorularımızı burdan paylaşalım,seri çözümlerle 30 nete imza atalım inşallah

İlk soru da benden gelsin..

Bu eserde;bireyden millete,sanatçıdan dinleyiciye uzanan bir yol çizilir ve çizilen bu renkli yolda;bireyin ve milletin dünyayı algılayış biçimi,değerleri,sevinçleri,acıları ve başarıları anlatılır.
Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerden hangisiyle giderilebilir?
a-anlatılır sözcüğü anlattık yapılarak
b-biçimi sözcüğü cümleden atılarak
c-yolda sözcüğü cümleden atılarak
d-çizilir sözcüğü uzanır yapılarak
e-bireyin sözcüğü birey yapılarak

benim iki cevap hakkım olsunmu tubishhh ayagım alışsın b yada e diyorum cevap ne kine

O zaman sadece 'algılayış' sözcüğü kalıyor, o da 'algılayışı' olmak zorunda ki, yoksa yine anlatım bozukluğu olur. Soru yanlış o halde. Öğretmenın varsa sor bence.

O zaman sadece 'algılayış' sözcüğü kalıyor, o da 'algılayışı' olmak zorunda ki, yoksa yine anlatım bozukluğu olur. Soru yanlış o halde. Öğretmenın varsa sor bence.

Ben de o şekilde düşündüm fakat algılayışa dair bir açıklama olmadığı için işaretlemedim.

Soruda problem yok okurken sesli okursanız yanlışı bulursunuz

Birini yererken senin algılayış biçimin yanlış der misiniz

Hayır

Algılayışın,algılaman deriz...

Soruda problem yok okurken sesli okursanız yanlışı bulursunuz

Birini yererken senin algılayış biçimin yanlış der misiniz

Hayır

Algılayışın,algılaman deriz...

Tama söylediğiniz mantıklı fakat şıklarda böyle bir açıklama yok.
Sadece 'biçimi sözcüğü cümleden çıkarılır'yazıyor.
Biçimi cümleden çıkarırsak algılayış,değerleri,sevinçleri..şeklinde bir cümle oluyor ki asıl burada anlatım bozukluğu oluyor.

dil gereksiz sözcük sevmez
algılayışı demek yerine algılayış biçimi demek gereksizdir
biçim sözcüğü cümleden çıkarılınca -i eki de algılayış kelimesine eklenir: algılayış (biçim)i > algılayışı

'biçimi' sözcüğü cümleden çıkarılır diyor soruda, 'biçim' sözcüğü çıkarılır demiyor ki...

Sizin cevapta da tamlayan eki eksik kalıyor.:44:

benim hatırladıgım, yanlış hatırlamıyorsam, arada 've' varsa, o tamlayan eki 've' ile birleşen kelimelerin sonuncusunda kullanılsa da, 've' den önceki kelimeyi de kapsıyor,yani ilk kelimede tamlayan eki kullanmaya gerek yok.

cevap b seçeneği ise başka bir açıklama yapamam
bireyin ve milletin dünyayı algılayış biçimi,değerleri,sevinçleri,acıları ve başarıları anlatılır diyor
sondaki tüm kelimeler tamlanan eki almış, biçimi kelimesi çıkarılsa bile grubu bozmamak için algılayış sözcüğü de tamlanan ekini alacaktır
yani biçimi kelimesindeki tamlanan ekini üzerine çakecektir düşüncesindeyim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…