Boşanma konusunda merak edilenler

yelyel

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2008
440
5
Arkadaşlar burda en fazla boşanmayla ilgili soruların olduğunu fark ettim.Boşanmayla ilgili merak edilenler.Bunları okuduğunuzda kafanızdaki bazı sorulara cevap bulacağınızı düşünüyorum.

Boşanma davası ile ilgili merak edilenler
1. Boşanma davası hangi mahkemede açılır?


Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir

2. Boşanma davasını hangi tarafın açtığı önemli midir?


Hayır önemli değildir, davanın seyrine olumlu ya da olumsuz hiçbir etkisi olmaz. Önemli olan iddiaların ispatıdır.


3. Anlaşmalı boşanma ile çekişmeli boşanmanın farkı nedir? Anlaşmalı boşanma hangi hallerde mümkündür?

Anlaşmalı boşanma, adından da anlaşılacağı üzere eşlerin boşanma ve boşanmanın mali sonuçları hakkında (Tazminat, nafaka, velayet, eşya paylaşımı vs.) anlaşmaya varmaları, bu doğrultuda bir protokol hazırlamaları ve yine bu doğrultudaki iradelerini hakim huzurunda bizzat beyan etmeleri ile mümkündür. 1 yılını doldurmamış evliliklerde anlaşmalı boşanma mümkün değildir.


Çekişmeli boşanma ise, tarafların boşanma ya da boşanmanın mali sonuçlarında anlaşmaya varamamaları halinde ya da 1 yılını doldurmayan evliliklerde söz konusu olmaktadır. Taraflar iddialarını ispat etmekle yükümlüdür. Boşanma davalarında en önemli delil tanık/şahit delilidir. Tanıkların yakın akraba olması, yaşının küçük olması tanıklıklarının kabul edilmeyeceği anlamına gelmez. Önemli olan tanık beyanlarını değerlendirecek olan hakimin kanaatidir.


4. Boşanma davaları ne kadar sürede biter?


Bu sorunun tek ve kesin bir yanıtı olmamakla, süreç mahkemelerin iş yoğunluğuna ve dosyadaki delil durumuna göre değişmekle birlikte, genel olarak anlaşmalı boşanma tek celsede; çekişmeli boşanma ise en iyi ihtimalle 5-6 celsede tamamlanabilmektedir.


5. Boşanma davasında vekilimin/avukatımın olması zorunlu mudur, olmasının sonuca etkisi var mıdır?


Hiçbir davada vekil tayin etme zorunluluğu yoktur, kişiler avukatları olmaksızın dava ve işlerini takip edebilirler. Ancak elbette davayı avukat ile takip etmenin -özellikle yargılama usulü açısından- önemi büyüktür.
A. Boşanma sebepleri

I. ZıNA- Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir.

Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.

Affeden tarafın dava hakkı yoktur.

2-Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış

Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir.

Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.

Affeden tarafın dava hakkı yoktur.

3-. Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme

Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.

4-Terk

Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.

Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.

5-Akıl hastalığı

Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir.

6- Evlilik birliğinin sarsılması

Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.

Yukarıdaki fıkrada belirtilen hâllerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.

Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.

Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.

ANLAŞMALI BOŞANMA


Şartları:

1- Evlilik en az bir yıl sürmüş olmalı,

2- Eşlerin bizzat başvurması yada eşlerden birisinin başvurması halinde duruşmada diğer eşin kabul etmesi,

3- Eşlerin bizzat dinlenmesi

4- Eşlerin boşanma irade ve taleplerini hiç bir baskı ve etki altında kalmadan serbest iradeleri ile verdikleri konusunda hakim üzerinde kesin bir kanaatını oluşması,

5- Mali konularda ve çocukların velayeti konusunda eksiksiz ve tereddütsüz olarak eşlerin anlaşması halinde anlaşmalı boşanma hükümlerine göre karar verilmelidir.

Mali konular nelerdir?

1- Eş için Yoksulluk nafakası 2- Çocuk var ise iştirak nafakası 3- Tedbir nafakası 4- Maddi ve Manevi Tazminat ,bu şartlardan birisi yada ödeme şekli ve taksit miktarı üzerinde uyuşmazlık var ise dava reddedilecektir. Yada deliller toplanıp sonucuna göre karar verilecektir.


Taraflar mahkemeye anlaşma metnini gösterir protokol sunmuş iseler bu protokolün bizzat hakim tarafından tasdik edilip hüküm fıkrasında gösterilmesi gerekir. Hakim anlaşma metninde özellikle çocuklar yada eşlerin açık ve muhtemel mağduriyetini görebiliyor ise değiştirebilir. Ancak tamamen reddine karar veremez.


Bir yılın altında ki evliliklerde dava hemen reddedilmelidir. Zira Bu sürenin hiç bir istisnası yoktur.


Eşler davayı birlikte açabilecekleri gibi birisi açarak daha sonra diğer eş duruşmada boşanmak istediğini söyleyebilir.


Davalı eş başka bir şehirde ise ikamet ettiği yer mahkemesine talimat yazılıp hakim davalı eşi bizzat dinler

ALINTIDIR
 
Son düzenleme:
merhaba

bilgileriniz için tesekkur ederim. yurt disinda yasayanlar için daha detayli bilgi verebilirmisiniz ? turkiyede dava açabilirmiyiz yoksa oturdugumuz ulkede mi açmamiz gerekiyor ?

tesekkurler.
 
Sevgili Yelyel:
Ben şu günlerde boşanma davası açacağım
size bazı sorularım var
1.Eşimden evlendiğmiz günden beri fizyolojik,psikolojik ve ekonomik şiddet görüyorum.geçen mayıs ayında karakolluk olduk mahkeme kamu davası açtı.Araya kıramadığım kişiler girdi bunun yanı sıra eşime bir hak daha tanıyayım yuvamız yıkılmasın mantığıyla mahkemede dedim ki; eşim beni dövmedi,ben bayıldım vs vs.
2.Şimdi de boşanmak istiyorum.Darp raporum var raporda da 5 gün iş göremez diye geçiyor.Ben bu raporla dava açabilir miyim?Yoksa bana hakim ''hani sen bayılmıştın'' falan der mi?
3.Eşim ve benim bir kooperatifte hissemiz var ama ev yaza teslim edilecekti.Bu kooperatifte benim de hakkım var mı?
4.Arabamızın devri eşimin üstüne değil bunda ben de hak sahibi olur muyum?
5.Düğünde takılan altınlarım hep kaynanamın kasasında durdu.Kooperatife girerken eşim altınları bozdurmuş ve giriş parasını ödemiş.Ben takılarımı isteyebilir miyim?(Düğün CD si var elimde.Takı töreninde ne kadar takıldığı belli.)Mahkeme altınlarımı geri verir mi ayrı olarak.
6.Maddi ve manevi tazminat davası açsam en çok ne miktarda isteme hakkım var?
7.6 yaşında bir oğlumuz var mahkeme bana verir mi?Verirse ne kadar nafaka istemeliyim?
8.Eşimin ağbisi hakim.Bu davanın benim açımdan sonucunu etkiler mi?
Şimdiden çok teşekkür ederim size sayın Yelyel.ısterseniz açtığım konuyu okuyarak ne tür haksızlıklara maruz kaldığımı anlayabilirsiniz.
Ben ki eşimle sadece bir durum yani aldatma yaşarsam ayrılırım yoksa hayatta eşimden boşanmam diye düşünürdüm.Ama olmadı.Kesin ayrılma fikrim var.Ve bu doğrultuda hiç bir bilgiye sahip değilim.Onun ağbisi dolayısıyla bilgisi vardır.ne yapacağını biliyordur ama ben tamamen size muhtacım şu anda.
Babam il dışında onu bekliyorum avukat tutmak için.Tanıdıkları var çünkü.Şimdilik beni meraktan geceleri bile uytmayan bu sorularıma cevap verirseniz size dua edeceğim.Saygılarımla...Hoşçakalın efendim.
 
arkadaşlar en çok boşanma soruları olduğu için burda internet sitelerindede araştırarak bulabilceğiniz bilgileri alıntı yaparak verdim ne yazkki daha fazla detaya giremiyorum çünkü avukatlık kanununa aykırı..O yüzden diğer avukat arkdaşlarda detaya maalesef giremiyor.sorularınız tam anlamıyla yanıtlanamıyor yada hiç yanıtlanmıyor.O yüzden size tavsiyem internette boşanmayla ilgili merak ettiğiniz herşeyin cevabını bulabilirsiniz.Bende zaten diğer sitelerden alıntı yaparak genel bilgilendirme amaçlı konuyu açtım.Tavsiyem boşanma hususunda uzman melektaştan yardım almanız.Umarım problemlerinizi arzu ettiğiniz şekilde çözersiniz.
 
Son düzenleme:
X