Bombay fenotipi (Kan grubu 0 olanlar özellikle okusun)

-Mavi

Güzel kalın..Birde trombosit bağışı yapın
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
5 Aralık 2015
5.790
11.603
36
Merhaba arkadaşlar

Bizim gibi başka insanlarda zorda kalmasın istediğim için sizi bu konuda bilgilendirmek istedim.

Babamızın kan grubu yıllardır 0 grubu olarak biliniyordu. Acil bir ameliyat olması gerekti ve kan verileceği zaman anlaşıldıki kan grubu bombay fenotipi
Günlerce kan bulmak için uğraştık
Eğer bilinseydi böyle bir sorun yaşamayacaktık

Peki nedir bu bombay fenotipi
Bu konuyu en iyi anlatan yazılardan biri Dr Abbas Tanerin yazısını paylaşıyorum sizlerle
Lütfen okuyun

Doç. Dr. Abbas TANER
İnsanlarda kan grupları ABO ve Rh sistemi tarafından belirlenir. ABO sistemine göre 4 kan grubunun A, B, AB, O (Sıfır) ve Rh sistemine göre (+) ve (-) kan grubunun kombinasyonu ile fenotipik olarak 8 farklı kan grubu bulunur.

Her iki ebeveyn O, A ve B allellerini (gen çiftlerinden biri) çocuğa aktararak kan grubunun belirlenmesine katkıda bulunurlar. Eğer bir çiftin fenotipik (fiziksel) olarak kan grubu biliniyorsa, o çiftin çocuklarının kan gruplarını tahmin etmek mümkündür. Örneğin genotipik (genetiksel) olarak BO allerine sahip bir anne (fenotipik olarak B grubu) ile "OO” allelerine sahip bir babadan (fenotipik olarak "O” grubu) doğacak olan çocuğun kan grubu genotipik olarak %50 BO, %50 OO fenotipik olarak ise B ya da "O” kan grubuna sahip olacaktır.

Çok ilginçdir ki bazen çiftler genetik olarak "O” allere sahip olmasalar bile O tipi kan grubunu taşıyan bir çocuğa sahip olabilirler. Bu çok ender karşılaşan bir durumdur. Bu durum ortaya çıkarsa, çocuk muhtemelen Bombay kan grubuna sahipdir. Bombay kan grubu Dr Bhende ve arkadaşları tarafından 1952 yılında Bombay'daki (Mumbai) Hindistan'da birbirleri ile herhangi bir akrabalık ilişkisi olmayan ilgisiz üç kişide ortaya çıkarılmıştır.

Bombay kan grubunun özelliklerini tanımlamadan önce kan grupları hakkında kısa bir bilgi vermek yararlı olacaktır.

A,B,O sistemine göre kan grupları nasıl belirleniyor? Bunlardan A kan grubuna sahip kişilerin alyuvarlarının yüzeyinde A antijeni, plazmasında (anti B=B antikoru), aynı şekilde diğer kan gruplarına sahip kişilerin alyuvarlarında o kan grubuna ait antijen, plazmalarında ise bunların anti grupları bulunur. "O” kan grubunun alyuvarlarında A ve B antijenleri bulunmadığı için bütün kan gruplarına kan verebilir, bu nedenle de "genel kan verici grup” olarak bilinir.

A,B,O sistemindeki kan gruplarının belirlenmesini sağlayan ayrı bir gen bölgesi daha vardır. Bu bölgeden H antijeni adı verilen ve A ve B antijenlerinin oluşmasını sağlayan öncül bir molekül sentezlenir. Bu antijen HH veya Hh genotipinde bulunduğu zaman H antijeni sentezlenir. Bir enzim aracılığı ile A ve B antijenlerine dönüşerek kan gruplarını belirleyen antijenler ortaya çıkar. Eğer H antijeni herhangi bir değişikliğe uğramaz ise "O” kan grubu meydana gelir.

Peki Bombay kan grubu nedir? Nasıl ortaya çıkıyor?

Genotipik olarak HH veya Hh genotipinde bulunduğu zaman H antijeninin sentezlendiğini ve bunun da A ve B antijenlerinin öncüsü olduğunu söylemiştik. Eğer bir birey hh (resesif homozigot alel) şeklinde bir genotipe sahip ise bu kişide H antijeninin A veya B antijenine dönüşümünü sağlayacak enzim sentezlenmez, dolayısı ile A veya B antijeni oluşmaz ve A,B,O sistemi devre dışı kalır. Bilim insanlarının yaptıkları araştırmalara göre bu kişilerin H alellerinde bir mutasyon olmakta ve sonuçta hh genotipi oluşmakta bu durumda Bombay kan grubu ortaya çıkmaktadır.

Bombay kan grubuna sahip kişilerin alyuvarları A,B,O sisteminde ki "O” kan grubundan farklı olarak alyuvarların üzerinde A veya B antijeni bulunmazken, bilinen "O” kan grubunun aksine anti H ve anti O aglutininleri bulunur. "O” kan grubunun plazmasında hiçbir zaman anti H ve anti O aglutininleri bulunmayacağı için bu kan grubu "O” olamaz.

Bombay kan grubukişilerin bağışıklık sistemi H, A ve B antijenlerine karşı kendilerini korumak için antikorlar üretirler. Dolaysıyla, Bombay fenotipi kan grubu sahipleri sadece diğer Bombay fenotipi kan grubu sahiplerinden kan alabilirler. Sonuç olarak, Bombay kan grubu fenotipik olarak "O” gibi görünmelerine rağmen, "O” kan grubundan kan alamazlar. Ancak A, B, AB, ve Okan grubuna sahip insanlara kan bağışı yapabilirler, kendileri dışında hiçbir kan grubundan kan alamadıkları için genel kan verici olarak kabul edilirler. ABO kan grubundan kanalmak bu kişiler için ölümcül olabilmektedir.

Bombay kan grubu çok nadir görüldüğünden bu hastalar içinkan bağışçısı bulmak çok zordur. Hatta bu kan grubuna ihtiyacı olan kişiler kan bankalarında bu grubun stoğu bulamazlar. Bombay kan grubu olan bir kişi bulma olasılığı 250.000 kişide 1 dir.

Hindistan’da ise 7600 kişiden biri Bombaykan grubuna sahiptir. Genetikçiler, Hindistan populasyonunda yüksek Bombaykan grubunun bulunma nedeninin, toplumda zengin sınıfın akraba evliliğinin sonucu olduğuna inanıyorlar. Çünkü zengin sınıfın akraba evliliği, toplumdaki konumun ve zenginliğin korunmasını sağlar.

Özetle Bombaykan grubu kişilerin kana ihtiyaçları olabilir düşüncesiyle kendi kanlarını kan bankalarına bağışlayıp orada saklamaları önerilir, ancak bu herhangi bir ani ihtiyaç durumunda her zaman geçerli olmayabilir.

Kaynaklar:
James S. O’Donnell, Thomas A.J. McKinnon, James T.B. Crawley, David A. Lane and Michael A. Laffan. 2005. Bombay Phenotype is Associated with Reduced Plasma VWFLevels and an Increased Susceptibility to Adamts13 Proteolysis. From www.bloodjournal.org.
R. S. Balgir. 2005. Detection of a Rare Blood Group "Bombay (Oh) Phenotype” Among the Kutia Kondh Primitive Tribe of Orissa, India. Int J Hum Genet, 5(3): 193-198.

Doç Dr Abbas TANER
Mikrobiyoloji & Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı

llina çok çok teşekkürler ,benim çocukluğum annem vesilesiyle bi tıp fakültesi kürsüsünde geçti diyebilirim ama ben bile duymadım böyle birşey ben de 0 pozitif olduğum için dikkatle okudum gerçekten önemli bir bilgi,umarım hastanız sağlığına kavuşmuştur,sevgiler

Bilgilendirme için teşekkür ederim Rabbim babanıza ya Şafi celle celaluh ismi hürmetine hayrlı acil kalıcı şifa ihsan etsin kan vermeyi çok istedim ama 50 kilo altında olduğum için kızılay kan arabası geri çevirdi

Konu ilgimi cekti benim ailemde de 0 kan grubuna sahip bir tek ben varim. Yani annem babam kardeslerim a benim kan grubum ise 0

ALLAH yardimciniz olsun babaniza da acil sifalar versin inşallah tez zamanda

Annem babam kardeşlerimin hepsi A rh +. Ben ise 0 rh+ yani ailede bir tek ben 0 grubuyum o zaman ben bombaykan grubunda mıyım şimdi

Evet benimde kafam tam basmadi galiba cok dolu...benim annem A babam B Kardesimde AB ve sadece ben sıfırım simdi ben hastamıyım yoksa bu nadir duruma yakalanmış ama saglikli birimiyim...
Zaten bende bi gariplik var ailemde olmayan butun degisik hastaliklar bende cikiyo....pihtilasma var mide fitigi guatr alerji zaten şüpheleniyodum kendimden

Cok faydali bi yazi. Trsekkurler.
Bi arkdas vardi kk da " ben uveymiyim annemle babamin kan grubu benden farkli" diyordu. O an ogrenmistim bombayi. Cok ilginc.

Kisa bir arastirma sonucu elde ettigim bilgiyi paylasayim.
Ebeveynlerden her ikisi veya biri AB ise. Sizde O iseniz bombay oluyormussunuz. Tabi tam emin olmamakla birlikte goz gezdirdigim kadariyla. Ebeveynleri A olanlarin kendilerinin 0 olanlarin bombay olma olasiligi sanirim yok.
Bombay cok nadir olan bir kan grubu oldugu icin. Stogu bulunmuyormus. Bombay kan grubuna sahip olanlarin kendileri veyahutta bir baska bombay kan grubuna sahip olanlar icin kan bagisini yapmasini siddetle tavsiye ederim.

Konu sahibi Rabbim babaniza sifa versin. Umarim kan bulunmustur.

Canım cok faydalı bı konu herkesın bılmedıgı ve cok onemlı bı konu bu paylasımın ıcın tesekkuler
Babana allahım acil şifa versın saglık sıhhat versın
Yegenım gelıyor galıba sımdı gordum takvımını cook tebrık ederım saglıkla guzellıkle ... senden bol bol olmalı bu dunyada

bende oyleyim o zaman ya benim annem. b grubu babam a grubu ve abilerim hepsi anne babamin kan grubundan ben 0 grubundanim.
suanda inanamiyorum ya bir ara evlatlik oldugumu bile.dusunmusdum gercekten. bunu ogrenmek netlestirmek icin ne yapmam gerekiyor cok onemli biliy sadece kendisiyle ayni olan kisiden mi kan alabiliyor (

Son düzenleyen: Moderatör:
tam anlayamdimki.beynimde bin düşünce beynimi veremedim.biz ailede 5 kişiyiz.annem,babam ve kardeşlerim B grubu.bir tek ben O.simdi bende bombeymi oluyor?yoksa olmuyormu

Benim de 0 negatif ama bahsedilen kan grubuna ait olup olmadigimiz tahlilde belli olmuyor mu. Yazi cok karisik geldi keske sadelestirilerek ne demek istendigini anlasaydik.

Benim babam 0 pozitif bende 0 pozitif oldum benim oğlumda 0 pozitif bizde Bombay yok yani , geçmiş olsun Allah şifa versin babanıza

Bende yazılanları anlayamayan guruptayım sanırım Ya ilerleyen saatten yada uykudan dolayı.
Ama şöyle birmsorım yaşıyorum paylaşayım..
Annem 0 gurubu,babam A..
hamileliğimde tahlil yapıldı,A gurubusun denildi,kart çıkartıldı. Gel zaman git zaman bir ameliyat için özel bir hastaneye yattım. Ameliyat oldum,hemşire sizden bir kez daha kan alacağız dedi. Neden olduğunu sorunca kan gurubu kartınız ile bizim yaptığımız kan gurubu sonucu eşleşmiyor dendi. Çıkan sonuç 0 gurubuydu. Annemin kanını almışım demekki dedim. İkinci tahlilde 0 çıkınca eski kan gurubu kartımı imha ettik.
Bu sene geçirdiğim bir ameliyatta ise kan gurubumun A gurubu olduğu söylenildi
Acilen başka bir yerde tekrar bir tahlil yaptırın ve sonucunuza göre ehliyetteki ve karttaki bilgileri düzeltin denildi..
Fırsat olupta gidemedim,nereye güvenip yaptıracağımıda bilemedim açıkçası. Aklıma ilk gelen yer Kızılay gibi kan hastaneleri..
Böyle bir durumla karşılaşan oldumu bilmiyorum ama bildirim alınca böyle bir konudan paylaşmak istedim. Belki bir fikir veren olur diye :)

ee nasıl anlasılıyorkı bende 0+yım babam A+ mesela ama arkadasım ıle gitmiştik hatta oda 0 pozıtıftı turkıyede o kadar yaygın bır grupki ama biri cıkıpta bombay kan olayından bahsetmedi yada onu arastıralım kanınızda demedı galıba bende anlamayan takımdayım gece 3 se demekkı

edit--- tamam anladım bende yok aılede ab yok cunku arastırdımm 1 milyon ınsanda yalnız 4 kişide oluyormus yazık yaa acıl durumda kötü..

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…