Bol Köpüklü Türk Kahvesi:Faydaları ve Zararları

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.024
602.886
43
Okkal%C4%B1-Kahve.jpg

Günde iki fincan türk kahvesinin kolon kanseri riskini, kalın bağırsak kanseri riskini yüzde 25, safra kesesinde taş riskini yüze 45 azalttığını gösteriyor..

Kahvenin içerdiği kafein maddesi, sinir sistemini uyarıp zihinsel aktiviteyi güçlendirir. Uyuşukluğu giderip enerji verir ve uyanık kalmayı sağlar. Yapılan araştırmalar günde 6 fincan kahve içen 55 yaşındaki bir kişinin düşünme potansiyelinin içmeyenlere oranla 6 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Ayrıca kahve içenlerde içmeyenlere nazaran daha az diş çürüğünün olması, bir başka dikkat çekici araştırma sonucu.

Kahve içtikten sonra organizmada ani değişiklikler oluyor. Tüm vücut ani bir enerji akımı ile doluyor. Bu enerji çocuklarda 3, yetişkinlerde ise 5 – 7 saat sonra azalmaya başlıyor. Tüm bu olumlu yönlerine rağmen kahveyi çok fazla tüketmemekte fayda var. Çünkü aşırı kahve tüketimi sürekli bir uykusuzluğa ve mide rahatsızlıklarına neden oluyor. Ayrıca aşırı tüketim yüksek tansiyona da sebep olabilir.

Kahvenin selülit yapmak bir yana, vücuda daha fazla hareket kazandırarak, metabolizmanın yağ yakmasına katkı sağladığı saptanmıştır.

Kahvenin ayrıca depresyon ve alkolizm tedavisine iyi geldiği biliniyor.
Kahve yemek üzerine içildiğinde, sindirimi kolaylaştırır. Bu yönüyle şekerli içmemek kaydıyla kilo almayı ve mide ekşimelerini önler. Asıl yararı hayali genişletir, hafızaya güç verir, hareket sağlar ve gevşekliği giderir. Kahvenin düşünceye açıklık getirdiği bir gerçektir. Şairler şiirlerini ya-zarlarken, yazarlar makalelerini hazırlarken, ressamlar tablolarını yaparlarken, kahve fincanları en yakın ve sempatik destekçileri olmuştur. Ünlü şair Eşref’in, hicviye yazmadan önce, iki çay bardağı dolusu kahve içtiği söylenir. Türk kahvesinin ayrıcalığını belirleyen noktaları özetlersek diyebiliriz ki; Türk kahvesinin (dozunda içildiği takdirde) sağlığı tehdit edecek zararlı yanı yoktur. Teskin edici ve dinlendirici özelliği vardır. Bir fincan kahvedeki 50 mg. kafein hemen vücuttan atılır. Bu bakımdan Türk kahvesi fincanı ideal ölçülere sahiptir. Bir fincandan fazla içildiğinde zihin açıcı, uyarıcı, enerji verici özelliği ön plâna çıkar. Yerinde ve zamanında içildiği zaman olağanüstü bir keyif verici olarak ün yapmıştır.
Kararında içilen, yani günde 2 fincan Türk kahvesi sağlığa faydalıdır..
$FB,38893,23,tekli-nostaljik-osmanli-turk-kahve-fincani-nostaljik-kahve-seti.jpg

Türk Kahvesi;

• Kolesterolü düşürür.
• Ağrı kesicilerin etkisini yüzde 40 oranında artırır.
• Göğüs kanseri riskini azaltır.
• Günde 3 fincan kahve içmek astım tehlikesini azaltır.
• Kahve girişkenliği arttırır.
• Siroz hastalığı riskini yarı yarıya düşürür.
• Nefesi açar.
• Kemikleri güçlendirir, ancak yaşlıların fazla tüketmesi sakıncalı.
• Tip 2 diyabeti ve Parkinson hastalığından korur.
• Selülit gibi cilt sorunlarına karşı etkilidir.
• Yüksek tansiyonu önler.
• Pankreas kanserini azaltır.
• Kalp rahatsızlıklarını büyük oranda önler.
• Bağırsakları düzenler.
• Depresyona karşı etkilidir
• 40 yıl hatırı vardır :)

Kahvenin içenler üzerinde alışkanlık yaptığı, araştırmalarla kanıtlandı. Amerika’da yapılan yeni bir araştırmanın sonucuna göre ise; bir bardak kahve baş ağrısına, karaciğere ve mide rahatsızlıklarına karşı faydalı oluyor. Daily Mail gazetesinde çıkan haberde, kahvenin zararları ve faydaları anlatılıyor.



İŞTE KAHVENİN FAYDALARI VE ZARARLARI

ab41dc287e7edbb760889a3b4d2640b8_1303666129.jpg

ZARARLARI

Kalp
Aşırı kahve tüketimi kalbin ritmini olumsuz yönde etkiliyor. Kahvenin içerdiği kafein fazla tüketildiğinde, kalpte ritim bozuklukları meydana gelebiliyor. Düzensiz kalp atışları kalp çarpıntısına ya da taşikardi gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Doktorlar özellikle kalp hastalarının sınırlı miktarda kahve içmelerini tavsiye ediyor.

Tansiyon
2003 yılında Edinburgh Üniversitesi uzmanlarının yaptığı bir araştırmayla, kahvenin tansiyona olan etkisiyle ilgili görüşler yeni bir ivme kazandı. Düzenli olarak günde dörtbeş bardak kahve içenler üzerinde yapılan araştırmalarda kandaki basınç, yani tansiyon hızla yükseldi. Yapılan testlerde, yüksek miktarda kahve tüketiminin tansiyonu hızla yükselttiği görüldü.

Mide
Kahve, ülser gibi mide rahatsızlıklarına neden olmasa da, bu hastalıkların varlığında kötüleşmesini tetikliyor. Kahve, midenin asit salgılamasını uyarıyor.

Şeker hastalığı
Bu sene açıklanan iki raporda; kafeinin Tip 2 şeker hastalığı üzerindeki etkileriyle ilgili olarak farklı görüşlere yer verildi. Amerika’da yapılan araştırmalarda, yemek zamanlarında yükselen kan şekeriyle birlikte tüketilen kahvenin şeker hastalığını olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı. İngiltere ise, yapılan bu araştırmanın yetersiz olduğunu ve Tip 2 şeker hastalığının kahveden olumsuz yönde etkilenmediğini açıkladı. Uzmanlar kahvenin içindeki kafeinin değil, minerallerin şeker hastalığına karşı koruyucu bir etkisi olduğunu savunuyorlar.

Su kaybı
Uzmanların bir kısmı kahvenin vücutta sıvı kaybına neden olduğunu savunurken, bir kısmı da bu kaybın önemsiz derecede az olduğunu savunuyorlar.

Migren
Kahve uzun zamanlardan beri migreni tetikleyen uyarıcıların başında sayılıyor. Kahvenin bileşenlerinin beyinde bulunan kan hücrelerini tetikleyerek migrene neden olduğu, araştırmalarda görülüyor.
Vitamin ve mineral kaybı
Kafein, vücudun demir ve diğer besinleri emmesini engelliyor. Ayrıca, kalsiyumun idrar ile vücuttan atılmasına neden oluyor. Bu da osteoporoz (kemik erimesi) riskini artırıyor.

Doğurganlık
Kafeinin doğurganlığı olumsuz yönde etkilediği biliniyor. Günde üç fincan veya daha fazla kahve içmek, kadının doğurganlık oranını azaltıyor. Çünkü aşırı miktarda kafein tüketimi yumurtlamayı olumsuz etkiliyor. Bu konuda çarpıcı bir başka sonuç ise, Brezilya’dan geliyor. Brezilya’da bulunan Sao Paulo Üniversitesi uzmanlarının yaptığı araştırmalarda, her gün düzenli olarak kahve içen erkeklerin içmeyenlere oranla daha güçlü spermleri olduğu kanıtlandı. Kafeinin spermin üzerinde uyarıcı etkisi olduğunu savunan uzmanlar, bunun merkezi sinir sisteminde de aynı etkiyi gösterdiğini iddia ediyorlar.

Hamilelik

Kafeinin anne karnındaki bebeğe zararlı olduğu biliniyor. Uzmanlar, hamile kadınların günlük kafein tüketme sınırlarının 300 mg olduğunu belirtiyorlar.

FAYDALARI


Kanser

Yeşil ve siyah çay gibi, kahve de antioksidanlar içeriyor. Bu da kansere yol açan hücrelerin çoğalmasını engelliyor.

Baş ağrıları
Migreni olumsuz yönde etkileyen kahve, şaşırtıcı bir biçimde baş ağrısına iyi geliyor. Baş ağrısı ilaçlarında bulunan bazı maddeleri içeren kahve, ağrı kesicilerle kıyaslandığında, yüzde 40 oranında baş ağrısında daha etkili oluyor.


Beyin uyarımı

Kahve konsantrasyona yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalarda, okul çağındaki çocukların az miktarda kahve ile süt içtiklerinde sabahki derslerinde daha başarılı oldukları görülüyor.


Karaciğer sağlığı
Düzenli kahve içenlerin siroz gibi karaciğer rahatsızlıklarından daha az şikayet ettiği görülüyor.

Safra taşları
Kadın vücudu erkeğe kıyasla iki kat daha fazla safra taşı üretiyor. Günde dört bardak kahve içen kadınların içmeyenlere oranla yüzde 25 daha az safra taşından şikayet ettiği kanıtlandı.

Cilt
Yapılan çalışmalarda bilinenin aksine; kahvenin selülite karşı faydalı olduğu görülüyor.

Sabah
Biz Türklerin bütün dünyada da bilinen bir çok kendimize has özellikleri vardır. Örneğin nargile içişimiz, lokumumuz, dönerimiz ve kebabımız gibi. Bunlara örnek olarak birçok şey daha sayabiliriz. Mesela Türk Kahvesi bunlardan birisidir. Türk kahvesi kültürümüze o kadar sağlam bir şekilde yerleşmiştir ki, artık kahve içilmeden kız istenmez, bayanlar toplanmadığı zaman kahve içilmeden muhabbet edilmez ve kahve içilerek edilen hoş bir sohbetin 40 yıl hatırı olur hale gelmiştir. Peki ama kültürümüz için bu kadar önemli olan Türk Kahvesi nasıl yapılır, sağlığımız için yararları ve zararları var mıdır? Bizde bu yazımızda bu konuya değinmek istedik.7
Türk Kahvesi, Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme metodunun adıdır. Özel bir tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür.

$turk_kahvesi_tescilleniyor_h13287.jpg

Kahve;
hazmı kolaylaştırır, vücuda uyanıklık ve zindelik verir. Ama her şeyin olduğu gibi kahvenin de aşırısının zararı vardır. Türkiye’de kahve yetişmediği hâlde, özel pişirme şekliyle dünyanın pek çok yerinde “Türk Kahvesi” olarak bilinir. Bu bize özel kahveyi daha güzel bir şekilde pişirmek için şu hususlara dikkat etmelisiniz:

Güzel Kahve Pişirmek İçin Şunları Yapabilirsiniz;

-Her şeyden önce kahve için kullanılan su, klorsuz içme suyu olmalıdır. Kireçli bir su olursa, kahveniz tortulaşır ve acır.
-Cezveye kaç kişilik kahve yapıyorsak o miktara göre fincanla su koyun. Bir kişilik kahve için 1 fincan suya, 2 çay kaşığı kahve yeterlidir.
-Eğer kahvenizin az şekerli olmasını istiyorsanız 1, orta şekerli olmasını istiyorsanız 2, şekerli istiyorsanız 3 çay kaşığı şeker koyabilirsiniz.
-Cezve, ateşin üzerine yerleştirildikten sonra içindeki su karıştırılmaz. Fakat kaynamaya başladığı anda kaşıkla karıştırırsanız, kahvenin köpük yaptığını görürsünüz. Kenardaki köpükleri ortaya alıp, karıştırma işlemine son verin.
-Kahvenin taşmasına yakın, yani kahve cezve içinde yükselmeye başladığı anda, cezveyi indirip köpüğü fincanlara pay edin. Bu arada cezveyi hafifçe sallayıp telvenin çökmesini engelleyin. Geriye kalan kahveyi bir taşım daha kaynatıp fincanlara doldurabilirsiniz.


Türk Kahvesinin Özellikleri


$türk-kahvesi.jpg

Dünyanın en eski kahve pişirme yöntemidir.
Köpük, kahve ve telveden oluşur.
Yumuşak ve kadifemsi köpüğü sayesinde damakta en uzun süre tadını devam ettiren kahve türüdür.
Birkaç dakika şekli bozulmadan kalabilen bu leziz köpüğü sayesinde, uzun süre sıcak kalabilir.
İnce kenarlı fincanda sunulduğu için, diğer kahve türlerine göre daha yavaş soğur ve böylece daha uzun süren bir kahve keyfi sunar.
Yoğun şurupsu kıvamı ile ağızdaki lezzet tomurcuklarını aşırı uyararak hafızada yer eder.
Diğer kahve türlerine göre, daha kıvamlı, yumuşak ve aromatiktir.
Kendine özgü enfes kokusu ve özel köpüğü ile diğer kahvelerden kolaylıkla ayırt edilebilir.
Kahve tutkunları tarafından, kaynatılarak içilebilen tek kahve olarak kabul edilir.
Kahve Falı ile geleceği anlatmak için kullanılan tek kahve türüdür.
Eşsizdir çünkü kahvesi fincanın içindedir ancak telve olarak dibe çöktüğünden filtre edilmesine ve süzülmesine gerek kalmaz.
Hazırlanırken şeker ilave edildiğinden diğer kahvelerde olduğu gibi sonradan tatlandırmaya gerek yoktur.
Sağlıklıdır çünkü fincanın dibinde biriken telvesi içilmez.
Sıklıkla içildiği halde, miktar olarak fazla olmadığından şişkinlik yapmaz.
Diğer kahve türlerine göre, bir içimde daha az kafein içerir.
Pişirilirken, şekeri tercihe göre ilave edildiğinden içime hazır halde sunulan tek kahve türüdür.
Kahveden önce su içilerek, ağızda bulunan önceki tatlar arındırılarak kahve tadının eşsiz bir şekilde tadılması sağlanır.

Türk toplum hayatına da etki eden kahve, dostluğun simgesi haline gelmiş ve “kız isteme” merasimlerinin bir sübjesi olmuştur.

Malzemeler

Kahve, şeker, cezve, fincan, çay kaşığı, ocak.

Uyarılar
Öncelikle kahveyi pişirip ocaktan alana kadar başka hiçbir işle uğraşmamanız gerekmektedir. Çünkü kahve sizin bir anlık gafletinizden faydalanıp taşmak için fırsat kollamaktadır. Zaten tarifin en zor kısmı da burası. Buna dikkat ettikten sonra gerisi kolay.


TÜRK KAHVESİ TARİFİ

$turk-kahvesi-usengecsef-3D39-A326-EB72.jpg

Nefis bir Türk Kahvesi hazırlamak için sadece 2 dakika yeterlidir.
İçme suyunu fincanla ölçerek cezveye koyun . ( Soğuk su kahvede daha iyi olur derler )
Her fincan için iki çay kaşığı kahve (5 gr), iki çay kaşığı şeker ilave edin (şeker arzuya göre).
Kısık ateşte kahve ve şekeri iyice karıştırın.
Bir süre sonra kabaran köpüğü fincanlara pay edin.
Kalan kahveyi bir taşım daha pişirin ve fincanlara boşaltın.
Türk Kahvesi sunulurken yanında su verilmesi âdettir. İçilen su ağzı kahve lezzetine hazırlar.
Tarif: Mehmet Efendi
ALINTIDIR...
 
TARÇINLI ZENCEFİLLİ TÜRK KAHVESİ
$zencefilli_turk_kahvesi_h463.jpg

Malzemeler: ( 1 Kişilik )

1 çay kaşığı Türk Kahvesi
1/2 çay kaşığı toz zencefil
1/2 çay kaşığı tarçın
1 adet kesme şeker
1 fincan soğuk su

Yapılışı:

İlk olarak kahve, şeker,zencefil ve tarçınımızı karıştırıp ardından 1 fincan soğuk suyumuzu ilave ederek çok iyi karıştırıyor ve ocağa alıp pişiriyoruz. Kaynamasına yakın bir kez daha karıştırıp köpürünce önce fincana köpüğünü ardından da tekrar ısıtarak kahvemizi fincanımıza döküp yanında lokum, çikolata... vs eşliğinde servis yapıyoruz.
ALINTIDIR...
 
Çok seviyorum Türk kahvesini.Günde 2-3 mutlaka içiyorum.Hele damlasakızlısı beni benden alıyor :KK16::KK16:Tavsiye ederim içmediyseniz vede damla sakızı seviyorsanız vazgeçilmez kahveniz olacak :KK34:
 
" Ballı Sütlü Damla Sakızlı Türk Kahvesi" tarifi:Tek Kişik

$damlasakizli_turkkahvesi_tarifi.jpg

- 1 fincan süt (100 ml )
-2 tatlı kaşığı çam balı
-1 tatlı kaşığı dolusu Türk kahvesi
-nohut büyüklüğünde iyice ufalanmış damla sakızı

Tüm malzemeleri cezveye koyun, kısıktan biraz fazla ateşte yavaş yavaş , karıştırmadan pişirmeye başlayın.

Bol köpüklü bir kahve için:

Kahvenizi ağır ateşte pişirin. Kahve kenarlarda köpüklenmeye ve kabarmaya başlayınca , köpükleri fincanlara dağıtın. Cezveyi tekrar ateşe koyup , bir kez daha köpük oluşturun- böylece kalan köpükleri de kurtarmış oluyoruz.. En az köpük koyduğunuz fincandan başlayarak , köpükleri paylaştırın. Cezveyi üçüncü kez ocağa koyup bir taşım daha kaynattıktan sonra , kalan kahveyi fincanlara dikkatlice boşaltın. Yanına draje vaya çikolata ile servis yapın.
 
Çok seviyorum Türk kahvesini.Günde 2-3 mutlaka içiyorum.Hele damlasakızlısı beni benden alıyor :KK16::KK16:Tavsiye ederim içmediyseniz vede damla sakızı seviyorsanız vazgeçilmez kahveniz olacak :KK34:

Canım teşekkürler paylaştığın için ben hiç denemedim damla sakızlı türk kahvesi mutlaka deneyeceğim:KK19::KK34:
 
DAMLA SAKIZLI TÜRK KAHVESİ
$Kahve-Dunyasi-turkkahvesi.jpg
Malzemeler

1 kişilik ölçü (orta şekerli)

1/2 paket damla sakızı
1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
Yarım tatlı kaşığı toz şeker
1 Türk kahvesi fincanı su

YAPILIŞI
Damla sakızları dövülerek toz haline getirilir (çok toz olmasına gerek yok, su içinde eriyecektir). Su cezveye alınarak için damla sakızları atılır. Orta hararetli ateşte sakızlar eriyene kadar karıştırılır. Erimeye başladığında kahve ve şeker eklenir. Bir kere karıştırılarak, altı kısılır. Köpük oluşmaya başladığında fincana köpük alınır. Tekrar cezve ocağa koyulur. Bir taşım daha kaynadığında altı kapatılır. Ve fincana doldurulur. Yanında lokum ve su ile birlikte servis yapılır. Afiyet olsun.


Öncelikle sakızı havanda dövmek ve kahve pişirmek için hazır hale getirmek gerekiyor. Burada bir püf nokta var. Eğer sakızı çok küçük parçalara kadar döverseniz ve adeta un haline getirirseniz kahvenizde sadece aromasını hissedersiniz. Ancak sakızı o kadar küçük parçalara ayırmazsanız kahvenizi içerken ağzınıza sakız parçaları gelecektir. Her ikisini de isteyenler vardır. Bazıları ağzına sakız parçaları gelmesini istemezken bazıları da bundan çok büyük bir keyif almaktadır. Burada zevkler ve renkler durumu söz konusudur. Ancak her ne şekilde olursa olsun sanırım sakızlı türk kahvesi sevmeyen yoktur.

Sakız hazır hale getirildikten sonra kahve pişirme yöntemi aslında geleneksel türk kahvesi pişirme ile aynıdır. Sadece kahveniz pişerken sakız da ilave etmeniz gerekiyor bu kadar. Yine ne kadar sakız katacağınız sizin damak tadınıza bağlı bir durum. Ancak çok katmanızı tavsiye etmiyorum. Aksi halde sakızlı kahve değil kahveli sakız içmiş olursunuz.
ALINTIDIR..
 
CİLVELİ KAHVE
$cilveli_kahve_tarifi.jpg
Malzemeleri

(2 kişilik)
2 tatlı kaşığı türk kahvesi
4 tane küp şeker
Su
Çifte kavrulmuş,öğütülmüş badem

Hazırlanışı :


Cilveli Kahve, Manisa yöresine özgü eski bir Türk kahvesi türünün adıdır. Cilveli Kahve’yi klasik Türk kahvesinden ayıran fark köpüğünün üzerine eklenen bademden gelir…Adı ise evlenme çağındaki genç kızların cilvesinden geliyormuş. Eski zamanlarda, görücüsü gelen genç kızların pişirdiği bir kahve imiş…Buyrun sizde deneyin :)

Kahveyi bildiğimiz yöntemle hazırlayın

Yalnız cilveli kahve, sunumu ve tüketiliş şekliyle diğer kahvelerden ayrılıyor

Fincana dökülen bol köpüklü Türk kahvesinin üzerine çifte kavrulmuş, öğütülmüş badem dökülüyor

Kahvenin yanında bir kaşık veriliyor

Kahve içilmeden önce bademler yeniyor

Ardından kahve içiliyor

Köpükle badem ezmesinin karışımı özel bir tat oluşturuyor

Dövülmüş bademin kahvenin dibine çökmemesi için mutlaka çifte kavrulmuş olması gerekiyor. Afiyet olsun….
 
SODALI ÇİKOLATALI TÜRK KAHVESİ

$images29.thumbnail.jpg
Malzemeler:
1 fincan soda (maden suyu)
2 dilim çikolata
1 tatlı kaşığı Türk kahvesi

Hazırlanışı:

Sodayı cezveye koyun, kahveyi ekleyin ve karıştırın. Ocağa koyun, biraz ılıklaşınca çikolatayı ekleyin. Kısık ateşte köpük oluşuncaya kadar pişirin. Oluşan köpükleri kaşıkla fincana aktarın. Kalan kahveyi tekrar ocağa koyun ve kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra fincana köpüğü bozmadan yavaşça dökün. Yanında bir bardak suyla birlikte servis yapın. Bu kahve sodayla yapıldığı için hem köpüğü fazla oluyor hem de çikolatadan dolayı tadı daha güzel oluyor.
 
çikolatalı kahveyi denemiştim, hem köpüklü hem de cok lezzetli oluyor, damla sakızlıyı yapmadım ama içmiştim çok hoşuma gitmişti, deneyeceğim teşekkürler nevreste :KK34:
 
" Ballı Sütlü Damla Sakızlı Türk Kahvesi" tarifi:Tek Kişik

Eki Görüntüle 833535

- 1 fincan süt (100 ml )
-2 tatlı kaşığı çam balı
-1 tatlı kaşığı dolusu Türk kahvesi
-nohut büyüklüğünde iyice ufalanmış damla sakızı



Bol köpüklü bir kahve için:

Kahvenizi ağır ateşte pişirin. Kahve kenarlarda köpüklenmeye ve kabarmaya başlayınca , köpükleri fincanlara dağıtın. Cezveyi tekrar ateşe koyup , bir kez daha köpük oluşturun- böylece kalan köpükleri de kurtarmış oluyoruz.. En az köpük koyduğunuz fincandan başlayarak , köpükleri paylaştırın. Cezveyi üçüncü kez ocağa koyup bir taşım daha kaynattıktan sonra , kalan kahveyi fincanlara dikkatlice boşaltın. Yanına draje vaya çikolata ile servis yapın.

boylesini hic denememistim, cok hosuma gitti bu tarif,
tesekkurler... :)
 
Okkal%C4%B1-Kahve.jpg

Günde iki fincan türk kahvesinin kolon kanseri riskini, kalın bağırsak kanseri riskini yüzde 25, safra kesesinde taş riskini yüze 45 azalttığını gösteriyor..

Kahvenin içerdiği kafein maddesi, sinir sistemini uyarıp zihinsel aktiviteyi güçlendirir. Uyuşukluğu giderip enerji verir ve uyanık kalmayı sağlar. Yapılan araştırmalar günde 6 fincan kahve içen 55 yaşındaki bir kişinin düşünme potansiyelinin içmeyenlere oranla 6 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Ayrıca kahve içenlerde içmeyenlere nazaran daha az diş çürüğünün olması, bir başka dikkat çekici araştırma sonucu.

Kahve içtikten sonra organizmada ani değişiklikler oluyor. Tüm vücut ani bir enerji akımı ile doluyor. Bu enerji çocuklarda 3, yetişkinlerde ise 5 – 7 saat sonra azalmaya başlıyor. Tüm bu olumlu yönlerine rağmen kahveyi çok fazla tüketmemekte fayda var. Çünkü aşırı kahve tüketimi sürekli bir uykusuzluğa ve mide rahatsızlıklarına neden oluyor. Ayrıca aşırı tüketim yüksek tansiyona da sebep olabilir.

Kahvenin selülit yapmak bir yana, vücuda daha fazla hareket kazandırarak, metabolizmanın yağ yakmasına katkı sağladığı saptanmıştır.

Kahvenin ayrıca depresyon ve alkolizm tedavisine iyi geldiği biliniyor.
Kahve yemek üzerine içildiğinde, sindirimi kolaylaştırır. Bu yönüyle şekerli içmemek kaydıyla kilo almayı ve mide ekşimelerini önler. Asıl yararı hayali genişletir, hafızaya güç verir, hareket sağlar ve gevşekliği giderir. Kahvenin düşünceye açıklık getirdiği bir gerçektir. Şairler şiirlerini ya-zarlarken, yazarlar makalelerini hazırlarken, ressamlar tablolarını yaparlarken, kahve fincanları en yakın ve sempatik destekçileri olmuştur. Ünlü şair Eşref’in, hicviye yazmadan önce, iki çay bardağı dolusu kahve içtiği söylenir. Türk kahvesinin ayrıcalığını belirleyen noktaları özetlersek diyebiliriz ki; Türk kahvesinin (dozunda içildiği takdirde) sağlığı tehdit edecek zararlı yanı yoktur. Teskin edici ve dinlendirici özelliği vardır. Bir fincan kahvedeki 50 mg. kafein hemen vücuttan atılır. Bu bakımdan Türk kahvesi fincanı ideal ölçülere sahiptir. Bir fincandan fazla içildiğinde zihin açıcı, uyarıcı, enerji verici özelliği ön plâna çıkar. Yerinde ve zamanında içildiği zaman olağanüstü bir keyif verici olarak ün yapmıştır.
Kararında içilen, yani günde 2 fincan Türk kahvesi sağlığa faydalıdır..
Eki Görüntüle 833531

Türk Kahvesi;

• Kolesterolü düşürür.
• Ağrı kesicilerin etkisini yüzde 40 oranında artırır.
• Göğüs kanseri riskini azaltır.
• Günde 3 fincan kahve içmek astım tehlikesini azaltır.
• Kahve girişkenliği arttırır.
• Siroz hastalığı riskini yarı yarıya düşürür.
• Nefesi açar.
• Kemikleri güçlendirir, ancak yaşlıların fazla tüketmesi sakıncalı.
• Tip 2 diyabeti ve Parkinson hastalığından korur.
• Selülit gibi cilt sorunlarına karşı etkilidir.
• Yüksek tansiyonu önler.
• Pankreas kanserini azaltır.
• Kalp rahatsızlıklarını büyük oranda önler.
• Bağırsakları düzenler.
• Depresyona karşı etkilidir


Kahvenin içenler üzerinde alışkanlık yaptığı, araştırmalarla kanıtlandı. Amerika’da yapılan yeni bir araştırmanın sonucuna göre ise; bir bardak kahve baş ağrısına, karaciğere ve mide rahatsızlıklarına karşı faydalı oluyor. Daily Mail gazetesinde çıkan haberde, kahvenin zararları ve faydaları anlatılıyor.



İŞTE KAHVENİN FAYDALARI VE ZARARLARI

ab41dc287e7edbb760889a3b4d2640b8_1303666129.jpg

ZARARLARI

Kalp
Aşırı kahve tüketimi kalbin ritmini olumsuz yönde etkiliyor. Kahvenin içerdiği kafein fazla tüketildiğinde, kalpte ritim bozuklukları meydana gelebiliyor. Düzensiz kalp atışları kalp çarpıntısına ya da taşikardi gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Doktorlar özellikle kalp hastalarının sınırlı miktarda kahve içmelerini tavsiye ediyor.

Tansiyon
2003 yılında Edinburgh Üniversitesi uzmanlarının yaptığı bir araştırmayla, kahvenin tansiyona olan etkisiyle ilgili görüşler yeni bir ivme kazandı. Düzenli olarak günde dörtbeş bardak kahve içenler üzerinde yapılan araştırmalarda kandaki basınç, yani tansiyon hızla yükseldi. Yapılan testlerde, yüksek miktarda kahve tüketiminin tansiyonu hızla yükselttiği görüldü.

Mide
Kahve, ülser gibi mide rahatsızlıklarına neden olmasa da, bu hastalıkların varlığında kötüleşmesini tetikliyor. Kahve, midenin asit salgılamasını uyarıyor.

Şeker hastalığı
Bu sene açıklanan iki raporda; kafeinin Tip 2 şeker hastalığı üzerindeki etkileriyle ilgili olarak farklı görüşlere yer verildi. Amerika’da yapılan araştırmalarda, yemek zamanlarında yükselen kan şekeriyle birlikte tüketilen kahvenin şeker hastalığını olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı. İngiltere ise, yapılan bu araştırmanın yetersiz olduğunu ve Tip 2 şeker hastalığının kahveden olumsuz yönde etkilenmediğini açıkladı. Uzmanlar kahvenin içindeki kafeinin değil, minerallerin şeker hastalığına karşı koruyucu bir etkisi olduğunu savunuyorlar.

Su kaybı
Uzmanların bir kısmı kahvenin vücutta sıvı kaybına neden olduğunu savunurken, bir kısmı da bu kaybın önemsiz derecede az olduğunu savunuyorlar.

Migren
Kahve uzun zamanlardan beri migreni tetikleyen uyarıcıların başında sayılıyor. Kahvenin bileşenlerinin beyinde bulunan kan hücrelerini tetikleyerek migrene neden olduğu, araştırmalarda görülüyor.
Vitamin ve mineral kaybı
Kafein, vücudun demir ve diğer besinleri emmesini engelliyor. Ayrıca, kalsiyumun idrar ile vücuttan atılmasına neden oluyor. Bu da osteoporoz (kemik erimesi) riskini artırıyor.

Doğurganlık
Kafeinin doğurganlığı olumsuz yönde etkilediği biliniyor. Günde üç fincan veya daha fazla kahve içmek, kadının doğurganlık oranını azaltıyor. Çünkü aşırı miktarda kafein tüketimi yumurtlamayı olumsuz etkiliyor. Bu konuda çarpıcı bir başka sonuç ise, Brezilya’dan geliyor. Brezilya’da bulunan Sao Paulo Üniversitesi uzmanlarının yaptığı araştırmalarda, her gün düzenli olarak kahve içen erkeklerin içmeyenlere oranla daha güçlü spermleri olduğu kanıtlandı. Kafeinin spermin üzerinde uyarıcı etkisi olduğunu savunan uzmanlar, bunun merkezi sinir sisteminde de aynı etkiyi gösterdiğini iddia ediyorlar.

Hamilelik

Kafeinin anne karnındaki bebeğe zararlı olduğu biliniyor. Uzmanlar, hamile kadınların günlük kafein tüketme sınırlarının 300 mg olduğunu belirtiyorlar.

FAYDALARI


Kanser

Yeşil ve siyah çay gibi, kahve de antioksidanlar içeriyor. Bu da kansere yol açan hücrelerin çoğalmasını engelliyor.

Baş ağrıları
Migreni olumsuz yönde etkileyen kahve, şaşırtıcı bir biçimde baş ağrısına iyi geliyor. Baş ağrısı ilaçlarında bulunan bazı maddeleri içeren kahve, ağrı kesicilerle kıyaslandığında, yüzde 40 oranında baş ağrısında daha etkili oluyor.


Beyin uyarımı

Kahve konsantrasyona yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalarda, okul çağındaki çocukların az miktarda kahve ile süt içtiklerinde sabahki derslerinde daha başarılı oldukları görülüyor.


Karaciğer sağlığı
Düzenli kahve içenlerin siroz gibi karaciğer rahatsızlıklarından daha az şikayet ettiği görülüyor.

Safra taşları
Kadın vücudu erkeğe kıyasla iki kat daha fazla safra taşı üretiyor. Günde dört bardak kahve içen kadınların içmeyenlere oranla yüzde 25 daha az safra taşından şikayet ettiği kanıtlandı.

Cilt
Yapılan çalışmalarda bilinenin aksine; kahvenin selülite karşı faydalı olduğu görülüyor.

Sabah
Biz Türklerin bütün dünyada da bilinen bir çok kendimize has özellikleri vardır. Örneğin nargile içişimiz, lokumumuz, dönerimiz ve kebabımız gibi. Bunlara örnek olarak birçok şey daha sayabiliriz. Mesela Türk Kahvesi bunlardan birisidir. Türk kahvesi kültürümüze o kadar sağlam bir şekilde yerleşmiştir ki, artık kahve içilmeden kız istenmez, bayanlar toplanmadığı zaman kahve içilmeden muhabbet edilmez ve kahve içilerek edilen hoş bir sohbetin 40 yıl hatırı olur hale gelmiştir. Peki ama kültürümüz için bu kadar önemli olan Türk Kahvesi nasıl yapılır, sağlığımız için yararları ve zararları var mıdır? Bizde bu yazımızda bu konuya değinmek istedik.7
Türk Kahvesi, Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme metodunun adıdır. Özel bir tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür.

Eki Görüntüle 833533

Kahve;
hazmı kolaylaştırır, vücuda uyanıklık ve zindelik verir. Ama her şeyin olduğu gibi kahvenin de aşırısının zararı vardır. Türkiye’de kahve yetişmediği hâlde, özel pişirme şekliyle dünyanın pek çok yerinde “Türk Kahvesi” olarak bilinir. Bu bize özel kahveyi daha güzel bir şekilde pişirmek için şu hususlara dikkat etmelisiniz:

Güzel Kahve Pişirmek İçin Şunları Yapabilirsiniz;

-Her şeyden önce kahve için kullanılan su, klorsuz içme suyu olmalıdır. Kireçli bir su olursa, kahveniz tortulaşır ve acır.
-Cezveye kaç kişilik kahve yapıyorsak o miktara göre fincanla su koyun. Bir kişilik kahve için 1 fincan suya, 2 çay kaşığı kahve yeterlidir.
-Eğer kahvenizin az şekerli olmasını istiyorsanız 1, orta şekerli olmasını istiyorsanız 2, şekerli istiyorsanız 3 çay kaşığı şeker koyabilirsiniz.
-Cezve, ateşin üzerine yerleştirildikten sonra içindeki su karıştırılmaz. Fakat kaynamaya başladığı anda kaşıkla karıştırırsanız, kahvenin köpük yaptığını görürsünüz. Kenardaki köpükleri ortaya alıp, karıştırma işlemine son verin.
-Kahvenin taşmasına yakın, yani kahve cezve içinde yükselmeye başladığı anda, cezveyi indirip köpüğü fincanlara pay edin. Bu arada cezveyi hafifçe sallayıp telvenin çökmesini engelleyin. Geriye kalan kahveyi bir taşım daha kaynatıp fincanlara doldurabilirsiniz.


Türk Kahvesinin Özellikleri


Eki Görüntüle 833528

Dünyanın en eski kahve pişirme yöntemidir.
Köpük, kahve ve telveden oluşur.
Yumuşak ve kadifemsi köpüğü sayesinde damakta en uzun süre tadını devam ettiren kahve türüdür.
Birkaç dakika şekli bozulmadan kalabilen bu leziz köpüğü sayesinde, uzun süre sıcak kalabilir.
İnce kenarlı fincanda sunulduğu için, diğer kahve türlerine göre daha yavaş soğur ve böylece daha uzun süren bir kahve keyfi sunar.
Yoğun şurupsu kıvamı ile ağızdaki lezzet tomurcuklarını aşırı uyararak hafızada yer eder.
Diğer kahve türlerine göre, daha kıvamlı, yumuşak ve aromatiktir.
Kendine özgü enfes kokusu ve özel köpüğü ile diğer kahvelerden kolaylıkla ayırt edilebilir.
Kahve tutkunları tarafından, kaynatılarak içilebilen tek kahve olarak kabul edilir.
Kahve Falı ile geleceği anlatmak için kullanılan tek kahve türüdür.
Eşsizdir çünkü kahvesi fincanın içindedir ancak telve olarak dibe çöktüğünden filtre edilmesine ve süzülmesine gerek kalmaz.
Hazırlanırken şeker ilave edildiğinden diğer kahvelerde olduğu gibi sonradan tatlandırmaya gerek yoktur.
Sağlıklıdır çünkü fincanın dibinde biriken telvesi içilmez.
Sıklıkla içildiği halde, miktar olarak fazla olmadığından şişkinlik yapmaz.
Diğer kahve türlerine göre, bir içimde daha az kafein içerir.
Pişirilirken, şekeri tercihe göre ilave edildiğinden içime hazır halde sunulan tek kahve türüdür.
Kahveden önce su içilerek, ağızda bulunan önceki tatlar arındırılarak kahve tadının eşsiz bir şekilde tadılması sağlanır.

Türk toplum hayatına da etki eden kahve, dostluğun simgesi haline gelmiş ve “kız isteme” merasimlerinin bir sübjesi olmuştur.

Malzemeler

Kahve, şeker, cezve, fincan, çay kaşığı, ocak.

Uyarılar
Öncelikle kahveyi pişirip ocaktan alana kadar başka hiçbir işle uğraşmamanız gerekmektedir. Çünkü kahve sizin bir anlık gafletinizden faydalanıp taşmak için fırsat kollamaktadır. Zaten tarifin en zor kısmı da burası. Buna dikkat ettikten sonra gerisi kolay.


TÜRK KAHVESİ TARİFİ

Eki Görüntüle 833529

Nefis bir Türk Kahvesi hazırlamak için sadece 2 dakika yeterlidir.
İçme suyunu fincanla ölçerek cezveye koyun . ( Soğuk su kahvede daha iyi olur derler )
Her fincan için iki çay kaşığı kahve (5 gr), iki çay kaşığı şeker ilave edin (şeker arzuya göre).
Kısık ateşte kahve ve şekeri iyice karıştırın.
Bir süre sonra kabaran köpüğü fincanlara pay edin.
Kalan kahveyi bir taşım daha pişirin ve fincanlara boşaltın.
Türk Kahvesi sunulurken yanında su verilmesi âdettir. İçilen su ağzı kahve lezzetine hazırlar.
Tarif: Mehmet Efendi
ALINTIDIR...
ben bol köpüklü kahve yapamıyorummm!!!!!!!:84:
 
ben bol köpüklü kahve yapamıyorummm!!!!!!!:84:

Bende yapamıyordum sonra sırrını çözdüm :) ben gereken miktarda su ve şekeri cezveye koyup şekeri karıştırıyorum birde küp şeker kullanıyorum, sonra bir fincan su için 2 çay kaşığı kahve koyuyorum ocağa atıyorum ve karıştırmıyorum. pişmesine yakın üzeri köpüklendikten sonra arada bir birazcık karıştırıyorum bu daha çok köpüklenmesini sağlıyor. kahve tam pişmeden kenarlardan kabarmaya başlar o zaman ocaktan alıp köpükleri fincanlara dağıtıyorum ve tekrar ocağa koyuyorum biraz daha köpük oluyo onu da alıyorum o pişerken bi taşım kaynayınca alıyorum kahveyi. fincanlara dökerken de kenarından döküyorum öyle ortaya pat diye dökünce bütün köpük gidiyor, kenarından usulca döküyorum.
Ha birde kahvenin taze olması köpük miktarını çok etkiliyor yine kahveden kahveye de değişiyor :)
 
Bende yapamıyordum sonra sırrını çözdüm :) ben gereken miktarda su ve şekeri cezveye koyup şekeri karıştırıyorum birde küp şeker kullanıyorum, sonra bir fincan su için 2 çay kaşığı kahve koyuyorum ocağa atıyorum ve karıştırmıyorum. pişmesine yakın üzeri köpüklendikten sonra arada bir birazcık karıştırıyorum bu daha çok köpüklenmesini sağlıyor. kahve tam pişmeden kenarlardan kabarmaya başlar o zaman ocaktan alıp köpükleri fincanlara dağıtıyorum ve tekrar ocağa koyuyorum biraz daha köpük oluyo onu da alıyorum o pişerken bi taşım kaynayınca alıyorum kahveyi. fincanlara dökerken de kenarından döküyorum öyle ortaya pat diye dökünce bütün köpük gidiyor, kenarından usulca döküyorum.
Ha birde kahvenin taze olması köpük miktarını çok etkiliyor yine kahveden kahveye de değişiyor :)

teşekkür ederim canım.. ama ben bu dediklerini yaparak sadece 2 fincan çıkarabiliyorum köpüklü:) diğerleri maalesef... :KK52: beni istemeye gediklerinde de o kalabalığa kahve makinası ile yetiştirdim :) :) :) :)
 
teşekkür ederim canım.. ama ben bu dediklerini yaparak sadece 2 fincan çıkarabiliyorum köpüklü:) diğerleri maalesef... :KK52: beni istemeye gediklerinde de o kalabalığa kahve makinası ile yetiştirdim :) :) :) :)

Canım kahvede sorun vardır o zaman, taze çekilmiş kahve al mutlaka, birde küp şeker kullan, kıtlama küp şekerler var hazır satılanlar gibi değil ben o şekerlerden kullanıyorum köpürtüyo o da :)
 
X