kızlar ben şimdi haziranda isteme olayım olucak istendikten bir kaç gün sonra söz nişan bir arada olucak annemle şimdi konuşuyoruzda bohçayı nişanda mı tutalım yoksa düğündemi kafamız karıştı yardım edin kızlar ya
Bizim nişanda olmuştu.
Ama bizde eski bir adet vardır, uygulayan kaldı mı bilmiyorum. O adete göre, bohçe nişanda karşılıklı yapılır. Düğünde de gelin giderken oğlan evindeki büyüklere (kayınvalide, kayınababa, kardeşler, yengeler, tyezeler, dedeler, nineler, amcalar, dyaılar) "gelin beneği" denen bir başka bohça götürür.
Siz nasıl konuşursanız öyle olur.Dert etme, ikisi de yapılıyor. Hiç yapıldığı da oluyor hatta.
saol canım ya hem nişanda hem düğünde saçma olur zaten bohça aslında bana kalsa ben hiç sevmiyorum bohça olayını bana göre değil bizim kaynana bohçaçı yoksa bana kalsa yapmam ona vereceğim parayı işime yarayan bişeye kullanırım daha iyi ama mecburiyet işte yapmadı demesinler :))))
ben esiminkini nisanda yaptim
geri kalanini dügünde yapicam.
Birden o kadar cok masraf olmasin diye böyle ayirdim kendimce.
Bilmem dogru,bilmem yanlis.
nişanda şart değil cnm ya bende tedirgin oluyordum ama gerek yok ama verme şansın varsa şimdi ver düğünde uğraşmazsın bana geldi ama nişanlım nişan akşamı döndükleri için veremedim düğüne kaldıbilmiyorumkismile:CüvCüv:
nişan bohçası erkek tarafı kızı nişan alışverişine çıkarır sonra da o aldıklarını söz.nişan.vs. günü getirirler..kaynana bi de çeyrek altın iliştiriverir bohçaya:))bu ayrı...ama 1.derece akrabalara(amca dayı teyze dede vs.)düğünden 1-2 hafta önce erkek tarafı getirir,kız tarafının bohçalarını,düğünden sonra damat tarafının ailesine kız tarafının hazırladığı bohçalar götürülür,el öpmeye giderken mesela,ay çok mu karışık oldu ne:)) bizde böyle...
canım benimde nişanım haziranda düğünde bi dahaki yaza..
kayınvalidemler bana hazırladıkları bohçayı nişana gelirken getircekler. şehir dışından gelioolar. bizde onlara yapcağımız bohçayı düğüne yakın götrcez.
o kadar dert edilcek bişey diiil kafana takmaa rahat ol.. nişanı atlat onlar getirsinler nişanda sende düğününü kadar yavaş yavaş hazırlarsın..
hem onlar neler hazırlamışlar bu konuda da fikrin olur
Bazı yörelerde düğün zamanı oluyor bazı yörelerde nişan zamanı...
Bizi de söz nişan birarada olmuştu.. Onlar benim annemin babamın ve erkek kardeşimin (bekar)bohçaalrarını çiçek çikolata ile nişana gelirken getirdiler... Nişan oldu... 1 hafta sonra da biz nişan karşılığı için gittik... Eşimin ve kayınpederimin bohçalarını 1 tepsi ev baklavası ile götürdük(eşimin bekar kardeşi yoktu ve kayınvalidemde vefat etmişti)...
Düğünden sonra da görümcemlere ve kayınlarıma ilk yemeğe davet edildiğimizde ufak birer bohça yapıp götürmüştüm ama çk ufak bohçalar yani 1 havlu 1er takım çamaşır çorap ve bir yemeni o kadar....