- 19 Nisan 2019
- 1.445
- 1.317
- 37
-
- Konu Sahibi Jupiter neptun
Yorumunuz için çok teşekkürler ablanıza ve annenize çok gecmis olsun Allah Acil şifalar versin tüm hastalara ❤Herkse selam konu biraz eskide kalmış ama ben kendi ailemden örnek verebilirim sanırım bu konuyla alakalı.Ablam nedeni bilinmeyen böbrek yetmezliği sonucu iki böbreğini kaybetmişti. Nedenini strese bağladılar yada doğuştan böbreği besleyen damarların ince olması da olabilir dediler.İşin aslı böbreklerimizi çalıştıran hücreler her gün ölüyor.Eğer bir böbrekte (atıyorum) 1000 tane hücre varsa (x2 iki böbrek için 2000 tane) hergün birkaçı ölüyor.bu durum genetiğe,sigara alkol alışkanlığına,şeker,kolestrol sorunlarına,tansiyon veya bağlı rahatsızlıklara bağlı değişeblir .Diğer etken ise yaş ve olası kum/taş problemleri ile alakalı.
Ablamın durumu geçmeyen öksürük ve kilo kaybı ile anlaşıldı.Acil diyaliz denildi ama ablam yaklaşık bir yıl sıkı bir diyet ile durumunu devam ettirdi.Bu süre zarfında bitkisel çözümler,farklı doktor arayışları olsa da 1 yılın sonunda koma durumu ile hastaneye nefroloji bölümüne yatırıldı.
Ya annem yada ben verecektik ama beni bekar olduğum için kabul etmediler .Nedeni de şu: Daha önce yaşanan vakalarda bekar donörler daha sonra evlendiğinde bu durumdan kaynaklı boşanma davaları meydana gelmiş.Diğer bir neden ise yaşı genç olandan ziyade daha yaşlı birini seçiyor olmaları. Annem 60 larında olmasına karşın,çok şükür,sigara içki alışkanlığı olmaması sayesinde uygun bir verici oldu. ameliyat öncesi neredeyse bir aya yakın sürekli test yapıldı. ayrıca diş hekimine gidip çürük,dolgu gerektiren dişleri çekildi.Mantar rahatsızlığına kadar her şeye bakıldı. ameliyat gününü düşündükçe şimdi bile ağlamaklı oluyorum.Allah kimseye böyle bir korku yaşatmasın.Çok şükür ki takılan böbrek cevap verdi ve ilk günden litrelerce üre vücudundan atıldı.ablamın uygun olmasının bir diğer nedeni de diyalize girmemiş olması.burası önemli çünkü maalesef diyaliz artık ticari bir duruma dönüşmüş durumda;gerçekten ihtiyaç yok ise yaptırmamak lazım (bu nedenle birkaç farklı doktor görüşü almak önemli) .
Nakil sonrası annem 1 hafta içinde ablam da 15 gün sonra hastaneden çıktı. Ablam 3-6 ay arası sürekli maske ile dolaştı. Uzun süre (ve halen devam eden) ayağında his kaybı,uyuşukluk oldu. Bazı meyveleri ,sebzeleri yemesi halen yasak (greyfurt,muz,fosfor oranı yüksek olduğu için bazı balıklar),ayrıca çocuk sahibi olması da yasak.Çünkü çalışmayan böbrekleri almadılar ve nakil edilen böbreği vücudun ön tarafında bulunan karın boşluğunda bulunan bir kısma yerleştirdiler (Allah'ın vücudumuzu ne kadar mükemmel yarattığına bir örnek diyebilirim) .bu nedenle aldığı ilaçlar ve vücut durumu yüzünden bebek sahibi olması onu ve bebeği zorlar ve belki başka istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Ayrıca nakil olduktan sonra iş bitmiyor.Hijyene büyük önem vereceksiniz. Konserve yiyecekler,asitli içecekler,sigar/alkol yok. Su miktarınız 2-3 lt arası mutlaka olacak,günlük et alımınız belli olacak.Kışın nezle,grip özellikle uçuk ve idrar yolları enfeksiyonlarına karşı dikkatli olacaksınız. ellerde ve ayaklarda mantar olmayacak.
Buna rağmen ablam iki kere idrar yolu enfeksiyonu ve bir kere de zona geçirdi.Bir kere de kullandığı baskılayıcı ilaçlar değişeceği için 1 hafta doktor gözetiminde tutuldu.
İlaçlar konsunda da kesinlikle "aa ben iyileştim bunu içmesem de olur" demeyeceksiniz. doktor gözetiminde aylık-3 aylık-6 aylık kontrollerinizde ilaç seviyeniz ne ise ona göre ne yazıldıysa aynen devam edeceksiniz.Ablam aylık olarak ialç kutularını hazırlayıp öyle kullanıyor. Kortizon,prograf,vitaminler,alerji önleyici,celtics vs ne veriliyorsa saati saatine kullanılacak.Nakilli bir insanın hayatı kolay değildir ama herhangi bir aksilik olmazsa çok uzun bir süre sağlıklı bir birey olarak hayatını idame ettirir.
Benzer rahatsızlığı geçirenlere geçmiş olsun diyorum..
yalniz takildigim birkaç nokta var arkdaşım 29 yaşında ve bekar o verdi annesine böbreğini ama siz genç olduğunuz için olmadı galiba ayrıca arkadaşım 5 kız kardeşler 3 ablası var hepsi evli çocukları var, ve nakil çok kısa bir sürede gerçekleşti bizde bu kadar hızlı olmasına şaşırdık, son olarak evlenince bu yüzden boşanan mi varmış çok ilginç