Bursada insanlar hayat görüşlerine göre semtlere ayırılmış gibi gelir bana çoğu zaman. Ataevler, Beşevler, , Fsm, Ertuğrulkent, Görükle vs. genelde daha modern orta halli ve üzeri insanları barındırır ve sitelerden oluşur. Daha yeşil ve daha sakin yerlerdir. Bu saydığım yerleşimler küçüksanayi metro hattı üzerinde bulunur ve metro hattıda şehrin merkezi sayılabilecek heykelden başlayıp görükledeki uludağ kampüsüne kadar gider. Bursada metro istasyonlarına yakın oturursan rahatlıkla bir ucundan öbür ucuna 15-20 dakika içinde ulaşırsın.
Aynı şekilde diğer metro hattı organize sanayi üzerinde şusıralar Bursadaki en gözde Avm olan Korupark bulunur diğer ucu yine merkeze gider. Bu civardaki yerleşim yerlerinden emin değilim sadece Emek hakkında bilgi verebilirim Koruparka yakın olduğundann çevresine siteler kurularak modernleştirilmeye çalışılan bir bölgedir ama aslında eski bir gecekondu bölgesidir. Bu civarda okurken ben çevrede ağırlıklı olarak çarşaflı bir populasyon ve küçük çeteler halinde gezip çevreden sigara isteyen ilkokul formalı çocuklar görüyordum genelde. Artık değişmiş olabilir ama yinede eşinin öğretmenlik yapmak istemeyeceği tarzda bir bölge olabilir diye düşünüyorum.
Şehir merkezinin çevresinde kalan yerleşim birimleri de yine aynı şekilde daha tutucu ve daha az gelişmiştir. Ama merkeze yakın biryerlerde yaşamak için Çekirgeyi önerebilirim. Burada benim hoş bulduğum şömineli eski tarzda apartmanlar var. Eskiden daha popüler biryerdi ama sanırım kitlesi şehir içindeki sıkışıklıktan vs. bunaldıkları için ertuğrulken bademli vs. taraflarına geçtiler.
Şehir içinde 2 tane avm bulunur birbirlerine yürüme mesafesinde olan. Onun dışında merkezde bol bol kumaş, giyim mağazaları, ve ev tekstil ürünleri bulabilirsin Bursa'nın iddalı olduğu bir alandır tekstil. Pazarları iyidir ben şuan İstanbulda yaşıyorum arada annemleri ziyaret için gittiğimde yediğim meyve sebzeler etler vs. İstanbuldakilerle kıyaslanamaz. Bir de suları acayip lezzetlidir bazı bölgelere verilen sular direk kaynaktan gelir.
Hımm sonra, merkezde 2 tane tiyaro vardır. Acayip iyi oyunlar çıkarırlar, özellikle teyyare şimdiye kadar izlediğim tüm oyunları çok çok kaliteliydi ve ayrıca çok ucuzdu. Sinemaları da 10'un üzerindedir sanırım ve fiyatları istanbula göre ucuzdur yine. Hımm sonra aynı şekilde ulaşım ve kirada istanbulla kıyaslanamaz
Gece dışarı çıkmayı eğlenmeyi seviyorsanız merkezde arapşükrü vardır meyhanelerin bulunduğu bir sokak olan rahatlıkla kadınlı erkekli gidilebilir. Fsm ise küçük ölçekte bir bağdat caddesidir bursa için. İçinde butikler, kafeler ve barlar bulunur.Bu semtlerde rahatlıkla yaşam tarzınızdan herhangi bir şekilde ödün vermeniz gerekmeden zaman geçirebilirsiniz.
Ama merkez daha kalabalıktır, biraz daha mutaasıptır genelde insanlar burda şortla, dizüstü eteklerle gezmezler. Gezseniz nolur? Linçe filan uğramazsınız tabi ama insanların bakışlarını fazlasıyla üzerinizde hissedersiniz Heryerde rahatlıkla askılı giyebilirsiniz o konuda problem yaşayacağınızı zannetmiyorum. Yalnış biliyor olabilirim yinede sadece fikir olsun diye söylemek istiyorum fsmyi, ertuğrulkent, görükle, ataevleri içine alan nilüfer belediyesi dışında diğer tüm belediyeler akp belediyesidir diye biliyorum ben.
Biraz uzattım sanırım ama semtlere göre bilgi vermek istedim ki size uyan bir yerinde yaşayın. Üstte biryerlerde mesajını gördüğüm arkadaş gibi şehirde yaşarken rahatsızlık hissetmeyin. Çünkü Bursa güzel ve hertürlü imkanı olan bir kent . Orada kendinize uyan bir çevre oluşturduğunuzda mutlu olmamanız için bir sebep göremiyorum
çok çok teşekkür ederim bana vakit ayırdığınız için ...ama bursalı olan bir insan herhaldeki haklı olarak bursayi över. .peki olumsuz yönleri nelerdir birazda olumsuz yönlerinden bahsedermisiniz..
Ben Bursa degil de baska bir sehire mi gittim acaba... Herkes cok güzel bahsetmis. Evet dogasi, havasi harika ama eger rahat bir insansaniz ve bazi konularda(özellikle din) sIkIntiya gelemiyorsaniz isiniz zor Bursa'da.
Ben Bursa'nin her yerini gezdim ama kaldigim yerlerde mahalle baskisi fazlaydi. Merkeze cok uzak yerler de degildi. Kendimi bildim bileli Izmir'de yasadigim icin giyim konusunda rahat bir insanim, orada birakin rahat giyinmeyi basim acik diye bile ilginc bakislara maruz kaldim. Askili bluz giyip omuzlarini gösterenlere kötü kadin damgasi vurulan bir yer. Acik giyinmeye cesaret edenler de gercekten öyle tipler. Gerci ben ramazan ayinda gitmistim onun da etkisi olabilir. Ramazan ayinda mi normal aylarda mi bilmiyorum ama bazi kadinlarin acik giyindikleri icin dayak yediklerini duydum.
Istanbul'a kiyasla güzel bir yer ama ben acikcasi Izmir kadar sicak ve rahat bulmadim Bursa'yi.
Ama dogasi mükemmel ona lafim yok. Orada yasasam ya kendime uygun bir semt bulurum ya da kendi halimde insanlardan uzak bir yerde yasarim. En cok Gemlik'teki Kumla'yi begendim, deniz kenarinda rahat, ferah, hafiften Izmir'in sahil kasabalarini andiran güzel bir yer.
Eger benim gibi bu konularda farkli düsünen ve sIkIntiya tahammül edemeyen biriyseniz biraz zorlanabilirsiniz. Özellikle mahalle baskisinin fazla oldugu yerlerde "sehirli" gibi görünürseniz insanlar biraz yadirgayabilir. O acidan biraz sIkIlabilirsiniz. Eger böyle biriyseniz ona göre bir semt secmenizi tavsiye ederim.
Ha tabi eger dindar bir insansaniz Bursa türbeleriyle, camileriyle, önemli sahsiyetlerin mezarlariyla tam size göre bir yer. Dini atmosferi nedeniyle dindar insanlar orayi cok tercih ediyorlar. Özellikle Ramazan ayinda müslüman ülkelerden gelenleri görebilirsiniz. Camiler, türbeler ziyaretcileriyle dolup tasar, cami avlularinda oruclar acilir, iftar yemekleri düzenlenir. Dindar insanlari bu atmosferi büyüleyebilir.
Canım seni yargılamıyorum ama yadırgıyorum sanki irandan bahsediyorsun.başın açık diye ilginç bakışlara falan maruz kalmışsın.Açık giyindiği için dayak yiyen kadınlar kimden dayak yiyormuş?.Sakıncası yoksa nerelerde kaldın yazarmısın ?
Ben kendi gözlemlerimden bahsettim, eminim Izmir'de dogup büyümüs arkadaslarim da oraya gittiginde pek farkli düsünmeyecektir.
Mahalle baskisini bu kadar kücümsemeyin. Orada konustugum bir kadinin kocasi bir kadini ramazan ayinda acik giyindigi icin tartaklamis, bunu kadin kendisi bana anlatti. Orada kaldigim sürece kendimi rahatca ifade edemedigim icin sesimi pek cikaramadim ama kadin bunu anlatirken cok rahatti. Daha önce de benzer olaylar olmus. Bunun dogru olup olmamasi degil rahatca anlatabilmesi bile rahatsizlik verdi bana.
Eskiden gittigim icin kaldigim yerleri hatirlamiyorum, isim hafizam pek iyi degildir. Ama bir cok yerini gezdim. Semtlere göre tabi ki farkeder ama kaldigim yerler merkeze cok uzak yerler degildi.
Bursa benim bakis acimdan böyle bir yer. konu sahibi arkadas dogru bulur veya bulmaz ama fikir verir yazdiklarim. Sonucta gözlemlerimi aktariyorum oraya gitmeden duydugum seyleri degil.
Herkesin bakis acisi farklidir. Lütfen yorum yazarken bunu da göz önünde bulundurun. Beni yadirgamaniz biraz tuhaf olmus dogrusu. Düsüncelerime sicak bakmak, katilmak zorununda degilsiniz.
Lütfen baskalarinin düsüncelerini kücümsemeden ve saygi siniri icerisinde yapin yorumlarinizi. Cocuk yok karsinizda..
Sizin bakış açınızla ilgili,saygı çerçevesinden çıkan,küçümseyici ve karşımdaki insanı çocuk yerine koyacak (ki çocuklarımada oldukça saygılıyımdır onları DİNLERİM)bir ithamda bulunduğumu düşünmüyorum.Sizi yadırgama sebebim elbetteki bakış açınız değil olamazda benim yadırgadığım bu diğer mesajınızda anlattığınız olay veya olaylar.Bu tip insanların her mahallede,her semtte,her şehirde,her ülkede,her dinde olabileceğini atlamanızdan ötürü.
Sizi bir kere daha yadırgayacağım çünkü patlamaya hazır bomba gibi hazırda bekliyorsunuz ne yazsa da atlasam üzerine :)
Ayrıca bu konunun buralara sapması konuyu açan kişiye saygısızlıktır.o yüzden sizin yorumunuz gibi bende SAYGI SINIRI içinde yorumumu yapıp SAKINCASI YOKSA diye başlayan bir soru sormuştum.
Bu arada doğma büyüme Bursalıyım.Başım açık diye ,kolsuz giyiniyorum vs. diye ne kimseden tepki aldım nede başka gözle görüldüm buda benim yorumumdur
Ben Bursa degil de baska bir sehire mi gittim acaba... Herkes cok güzel bahsetmis. Evet dogasi, havasi harika ama eger rahat bir insansaniz ve bazi konularda(özellikle din) sIkIntiya gelemiyorsaniz isiniz zor Bursa'da.
Ben Bursa'nin her yerini gezdim ama kaldigim yerlerde mahalle baskisi fazlaydi. Merkeze cok uzak yerler de degildi. Kendimi bildim bileli Izmir'de yasadigim icin giyim konusunda rahat bir insanim, orada birakin rahat giyinmeyi basim acik diye bile ilginc bakislara maruz kaldim. Askili bluz giyip omuzlarini gösterenlere kötü kadin damgasi vurulan bir yer. Acik giyinmeye cesaret edenler de gercekten öyle tipler. Gerci ben ramazan ayinda gitmistim onun da etkisi olabilir. Ramazan ayinda mi normal aylarda mi bilmiyorum ama bazi kadinlarin acik giyindikleri icin dayak yediklerini duydum.
Istanbul'a kiyasla güzel bir yer ama ben acikcasi Izmir kadar sicak ve rahat bulmadim Bursa'yi.
Ama dogasi mükemmel ona lafim yok. Orada yasasam ya kendime uygun bir semt bulurum ya da kendi halimde insanlardan uzak bir yerde yasarim. En cok Gemlik'teki Kumla'yi begendim, deniz kenarinda rahat, ferah, hafiften Izmir'in sahil kasabalarini andiran güzel bir yer.
Eger benim gibi bu konularda farkli düsünen ve sIkIntiya tahammül edemeyen biriyseniz biraz zorlanabilirsiniz. Özellikle mahalle baskisinin fazla oldugu yerlerde "sehirli" gibi görünürseniz insanlar biraz yadirgayabilir. O acidan biraz sIkIlabilirsiniz. Eger böyle biriyseniz ona göre bir semt secmenizi tavsiye ederim.
Ha tabi eger dindar bir insansaniz Bursa türbeleriyle, camileriyle, önemli sahsiyetlerin mezarlariyla tam size göre bir yer. Dini atmosferi nedeniyle dindar insanlar orayi cok tercih ediyorlar. Özellikle Ramazan ayinda müslüman ülkelerden gelenleri görebilirsiniz. Camiler, türbeler ziyaretcileriyle dolup tasar, cami avlularinda oruclar acilir, iftar yemekleri düzenlenir. Dindar insanlari bu atmosferi büyüleyebilir.
eşimde söyler yeşilliğiyle ünlü olan bir şehir herhalde.. birde her ilede yakınmış doğrumu