- 21 Ocak 2012
- 6.954
- 19.359
- 498
Oooo... Nostalji mi var? E ben de geliim o zaman..
70li yillarda ilkokuldaydim.. Sokagimizin karsisinda bir orta okul, biraz ilerde de lise.. Ikisinin de bahcesinde yazlik sinemalar acilirdi yaz gelince.. Her gece birindeydik.. Para kiymetli, hersey ucuzdu.. Off.. Ne gunlerdi beh.. Kuyruk filan gormedim hic. Izmirdeydim, zaten o zamanlar Izmirin gobeginde kac semt var? Havagazi bagli idi evlere, millet tupu piknige gittiginde kullaniyordu.. Istanbuldaki un fabrikalari grevinden ve ekmek kuyrugundan haberimiz bile olmadi, belki de bizden gitmistir unlar oraya o donem.. e isci grev yapiyordu, hakkini ariyordu, simdiki gibi hak arayan terorist ilan edilmiyordu, fabrika grevde ise naapcan yani? Cep telefonu daha icat edilmemisti, her evde telefon da yoktu zaten.. Onu birak, her evde buzdolabi bile yoktu o senelerde.. tel dolaplar vardi onun yerine.. Hergun taze yemek yapmak zorundaydin yane..
Televizyon cikti 67lerde, biz de 70te alip kusur kalmadik. Annem yasgunu hediyesi niyetine almisti bana hic unutmam.. O zamanlar gerci aksam 7-8 gibi acilip geceyarisi 12de Istiklal marsi esliginde kapanirdi televizyon, seyredip seyredebilecegin o kadar yani.. Ha bir de Muhammed Ali'nin boks maclari naklen verilirdi gecenin bir yarisi, kalkar onu seyrederdik ana kiz yatagimizda sabahlara dek.. Bak taa o zamanlar naklen Dunya boks Sampiyonasi izliyoruz, az sey degil ha..
Bir de Eurovizyon var tabii, her sene sondan birinci veya ucuncu olmamizi heyecanla sabahlara kadar izlerdik..
Bu arkadasa da biri hesap yapmayi ogretsin. Sirf aldigi 2000 kitap tanesi 5 liradan olsa 10 000 TL yapar. Kirada oturan, evinden etine kadar hicbirseyi eksik olmayan asgari ucretli bir aile icin iyi para.. Yersen.. Bizim cocuklugumuzda kitaba pek para verdigimi hatirlamam. Konak'ta kutuphane vardi, oraya takilirdik. Lisenin arkasinda onda birine ikinci el satan bir yer vardi, kitaplari goturup az bir paraya degis tokus yapardik. Okul kitaplari bir ust sinif cocuklarindan temin edilirdi, o zamanki hukumetler basin dunyasini zengin edecez diye yarismiyorlardi, ayni kitap en az uc-dort yil okutulurdu okullarda. Bilgisayarimiz da olurdu ama Microsoft elini biraz yavas tuttu, ilk kisisel IBM bilgisayarlari 1981 de cikti, ayibimiz bu yuzden..
Haliyle cep telefonu da daha sonraki yillarda cikti, bizim cocuklugumuza yetisemedi. Yoksa ayfon vardi da biz mi almadik?
Iyi ki de yokmus telefonlar, bilgisayarlar, adam gibi bir cocukluk ve genclik yasadim o sayede.. Sokaklarda kostum, oynadim, dustum, dizim kanadi, kalktim gene oynadim, tirmanmadigim agac kalmadi. Aksamlari balkonlarda, bahcelerde oturduk, konu komsu muhabbetin belini kirdik, caylar kahveler sokaklarda icildi.. Simdi herkesin elinde bir akilli telefon, kendi akilli milletin aklini almis, kime baksan maymun gibi gozunu kirpmadan onunla oynuyor butun gun..

Bu arkadasa da biri hesap yapmayi ogretsin. Sirf aldigi 2000 kitap tanesi 5 liradan olsa 10 000 TL yapar. Kirada oturan, evinden etine kadar hicbirseyi eksik olmayan asgari ucretli bir aile icin iyi para.. Yersen.. Bizim cocuklugumuzda kitaba pek para verdigimi hatirlamam. Konak'ta kutuphane vardi, oraya takilirdik. Lisenin arkasinda onda birine ikinci el satan bir yer vardi, kitaplari goturup az bir paraya degis tokus yapardik. Okul kitaplari bir ust sinif cocuklarindan temin edilirdi, o zamanki hukumetler basin dunyasini zengin edecez diye yarismiyorlardi, ayni kitap en az uc-dort yil okutulurdu okullarda. Bilgisayarimiz da olurdu ama Microsoft elini biraz yavas tuttu, ilk kisisel IBM bilgisayarlari 1981 de cikti, ayibimiz bu yuzden..