Birikimin altın anahtarı "İsraftan kaçınma!"

4,5 yasında
biberon çürüğü var
8 tane dişi temizlenip dolgu yapılacak
4 tane dişi doktorun demesine göre cekilecek, ve anestezi ücreti
3000 tl işte

Çok pahalı bence. Sen iyi bir devlet hastanesinde yaptırabilceklerini yaptırsan mesela diş çekimi. Dolgu vs .de özelde yaptırsan daha mantıklı değilmi?

ne bileyim hani diyorlar yaa çocuk olunca masraf çok olur birikim yapılmıyor falan diye

Çocuğun tabi masrafı oluyor ama bi yerden kısıp çocuğa harcıyosun o onun rızkı sonuçta.
Ama artık çocuk olunca çok abartılı kutlamalar diş buğdayı yok doğumgünü mevlütte dağıtılacak hediyesi bilmem nesi yok bilmem ne marka bebek arabası deyip abartılınca birikim yapılamaz tabiki.
Çocukların ihtiyaçları çok çabuk değişiyo birkaç ay kullanılacak şeylere dünya para verilmesi o çocuğun geleceğinden çalıyo aslında.

gercekten cok yerınde bır söz.
gerçekten

buarada geztapo; allah eşinini ailesinden genede razı olsun
düğün takılarını tokalarını almışlar ama bununda karşılığını vermişler diye dusunuyorum
malum hazıra dag dayanmaz kac senedır evlısın o paralar bır sekılde delıgı kapatırdı ucar gıderdı

benımde esımın aılesının durumu ıyı gayrımenkul olarak benimkiler, ama aylık canlı para olarak eşimin ailesine daha cok para giriyor.
neyse eşim ile babası aynı yerde calısıyorlar,
3 ayda bir tam maaş ikramiye alıyorlar
biz biliyoruz yani bunu gidiyoruz ne bir alın 20 tl dondurma alın nede mesela onlar bazı seylerını koyden getırtırler bız oradaykende gelır satıcılar esım alır bızede atıyorum 3 kg princ demez odeyeyım ben
dusunmezler yanı ha ıhtıyacım varmı hayır yok
ama ben cogu zaman abımın cocuklarının elıne ( 4-8) yaslarında 2 'şer 3 tl veriyorum sevinsinler bişi alsınlar gibilerinden
kendi ailemden bu şekilde gördüm

hatt aben gecen sene acıl hastaneye kaldırılmıstım hastayken yıne annemde yatagından fırlayıp geldıgı ıcın cuzdanını almamıs esımde benı hastanede bıraktı ıse gıttı kaldıkmı parasız hastanede, kayınvalıdem geldıgınde annem kaynanamda borc alıp gıttı onlara pogca meyve suyu aldı aksamınada parasını ıade ettı annesıde aldı :KK70:
yanı vurdum duymazlar dıyım sıze sız anlayın :KK70:
Benim eşimin ailesin de tek katkısı ara sıra gönderdikleri erzaklar
yinde herkesin canı sağolsun ne diyeyim
ama seninkilerde biraz ilginçmiş

4,5 yasında
biberon çürüğü var
8 tane dişi temizlenip dolgu yapılacak
4 tane dişi doktorun demesine göre cekilecek, ve anestezi ücreti
3000 tl işte
Ayy baya curumus ya bizimde var 3 tane doldurulcak
Ayyy hersey para yahuuu gecmis olsun

Çocuğun tabi masrafı oluyor ama bi yerden kısıp çocuğa harcıyosun o onun rızkı sonuçta.
Ama artık çocuk olunca çok abartılı kutlamalar diş buğdayı yok doğumgünü mevlütte dağıtılacak hediyesi bilmem nesi yok bilmem ne marka bebek arabası deyip abartılınca birikim yapılamaz tabiki.
Çocukların ihtiyaçları çok çabuk değişiyo birkaç ay kullanılacak şeylere dünya para verilmesi o çocuğun geleceğinden çalıyo aslında.
çocuğum yok nasıl bir anne olurum bilmiyorum
ama herşeyin abartılısı kötü oluyor.
minicik bebeğe dünyanın parasını verip marka kıyafetler alan tanıdıklarım var

canım benimm..
senin istisnai bi durumun var.
bazı şeylerde dediğin gibi nasibimiz bellli ötesine gidemiyoruz.
İnsan verilene de razı olmalı..
ve kendine bahşedilen nimetleri görüp verilmeyenlere isyana durmamalı..
Değilse gerçekten hayatı ancak kendimize zehretcez..
en azından kendi adıma konuşuyorum
kesinlikle haklısın karanfilim Allah sağlık versin ne yapalım.sen de umudunu asla yitirme bir gün gelecek cennet kokulu meleğin inşallah yeterki inan:KK15:

ben hep dıyorum oglumada o sekılde dua ettırıyorum
Allah az verıp baktırmasın, çok verip azdırtmasın inşallah
Bizde cok verip azdırma az verip dilendirme deriZ
Cocuklara asılamak cok guzel bunu
Bende ogluma sen daha cocuksun senin duan hemen kabul olur hep ALlahdan iste o seni gorur duyar yardımını hic esirgemez diyorum
Rabbim hepsine uzun omurler versin

ben dün evde yemek yapmadım
çarşıdaydım geç gittim eve giderkende tost yaptırıp götürdüm
sigara şu bu derken 25 tl harcadım.
bu akşam ne pişiricem bilmiyorum hiç düşünemdim
ama dışardan istemem pazar gününden beri kaç kez dışardan yedik dünyanın parası beee

bide bi huyum var sigara almaya girerim yaa bakkal market neyse işte illa fazla harcayacam
sakız,çikolata içecek
sigara parasının 2 katını harcayıp çıkıyorum her seferinde
benım bu ara yemegımı sabah annem yapıyor
demısmıydım bılmem badana fılan yaptık evı ucurduk sımdı ındırmeıyoruz yerıne
her aksam sunu bunu yapıcam dıyorum
bır yandan oglum annenee annenenene obur yandan kocam hatunn hatıınn hatttttttttttınnnnnnnnn
dıye benı cagrıyorlar yapacagım ısıde yaptırmıyorlar :KK70:
cocugun odevlerınıde yaptırdıgım dusunulurse oooo

aslında çocuk varken de yokken de birikim yapılır.
bizim olmadı yaptık elhamdülillah.
bizle bir evlenip çocuğu olanlar da yaptı.
birikime engel çocuk olmuyor genelde müsriflik oluyor.

bizim buralarda akraba ise 50-100 tl takılır.
komşu filansa 20 tl civarında.
ama geçen aydında hiç para takma mevzusu olmadı. sadece kv bi bilezik taktı damat bi kolye o kadar. sade bişeydi zaten. ama bi daha nişan filan olmayacak.
nişanda para takma olayı yörelere göre değişiyor sanırım.
bızımde oyle komsuya 20 tanıdıga 50 yeter
ama denızın kardesıymıs nişanı olanda ondan yarım yada ceyrek altın demıstım :KK70:

cutecim senin oğlan küçük daha canım sosyete pazarı tarzı yerlerden eşofmanı ucuza alabilirsin bence kuzun büyüyene kadar .Biz benim oğlana yılda bir tane kaliteli bir spor ayakkabı alıyoduk gezmeliğide yağmurluğuda günlüğüde o oluyordu.Birde tabii kışlık bot.Bence şimdilerde giymesi için spor ayakkabısını al birde kışın bot alırsın.bengenelde oğlumun bayramlığını ramazan bayramı öncesinde alıyorum onu kurbanda da giyiyor.Ama tabii her bayram çocuk sevindirmek güzel bişey .Artık 13 yaşında herşeyin farkında o yüzden kıyafet konusunda hiç bunaltmaz yavrum beni.
geztapo calısında sosyete pazarlarınada erısmek cok zor oluyor
ama aslında haklısın
lcw 16 tl begendıgım esofmanlar 48 tl edecek 3 tanesi ve 3 taneside asla yetmeyecek
çünkü her gün üstüyle gidip yedek kıyafetlerini giymiş olarak dönüyor eve cocuk hiç olmadı 7 tane esofman lazım ama bu sene henuz cıkardım kıslıklarıolup olmadıklarını bıle ınceleyemedım

oglanın suadna 2 tane kalıtelı spor ayakkabısı var , 1tanede pazardan almıstık onu soakkta vs top oynarken gıysın dıye yırttıgından ettıgınden ama bot lazım
spor ayakkabıyla ayagına su gecıyor okula yuruyerek gıdıyor aksam babası arabayla alıyor 5 dk mesafe ama yagmurda yagdımı anasının gozu gıbı yagıyor

pazartesı gunu ramı pazarı oluyor sen eyup taraflarındamı oturuyordun? aksam ıs ckısı bır gıtmem lazım belkı o naylon botlardan bulurum 20 tl fılan:KK70: esofmanda bakmıs olurum nabız yoklarım bıraz

benım bu ara yemegımı sabah annem yapıyor
demısmıydım bılmem badana fılan yaptık evı ucurduk sımdı ındırmeıyoruz yerıne
her aksam sunu bunu yapıcam dıyorum
bır yandan oglum annenee annenenene obur yandan kocam hatunn hatıınn hatttttttttttınnnnnnnnn
dıye benı cagrıyorlar yapacagım ısıde yaptırmıyorlar :KK70:
cocugun odevlerınıde yaptırdıgım dusunulurse oooo

bızımde oyle komsuya 20 tanıdıga 50 yeter
ama denızın kardesıymıs nişanı olanda ondan yarım yada ceyrek altın demıstım :KK70:

geztapo calısında sosyete pazarlarınada erısmek cok zor oluyor
ama aslında haklısın
lcw 16 tl begendıgım esofmanlar 48 tl edecek 3 tanesi ve 3 taneside asla yetmeyecek
çünkü her gün üstüyle gidip yedek kıyafetlerini giymiş olarak dönüyor eve cocuk hiç olmadı 7 tane esofman lazım ama bu sene henuz cıkardım kıslıklarıolup olmadıklarını bıle ınceleyemedım

oglanın suadna 2 tane kalıtelı spor ayakkabısı var , 1tanede pazardan almıstık onu soakkta vs top oynarken gıysın dıye yırttıgından ettıgınden ama bot lazım
spor ayakkabıyla ayagına su gecıyor okula yuruyerek gıdıyor aksam babası arabayla alıyor 5 dk mesafe ama yagmurda yagdımı anasının gozu gıbı yagıyor

pazartesı gunu ramı pazarı oluyor sen eyup taraflarındamı oturuyordun? aksam ıs ckısı bır gıtmem lazım belkı o naylon botlardan bulurum 20 tl fılan:KK70: esofmanda bakmıs olurum nabız yoklarım bıraz
ohh rahatsın desene yemekleri annen yapıyorsa ne badanası bu yeni taşınmadınız mı eve

Bende ogluma sen daha cocuksun senin duan hemen kabul olur hep ALlahdan iste o seni gorur duyar yardımını hic esirgemez diyorum
kendimi tutamadıgım tek sey oglum
bıraz onu sımarttım sanırım yanı gecen sene oyuncaga verdıgımız para onun bu sene okulunun 1 aylık taksıdı
gel gor hakkını vererek oynamadı bıle .
En son agustosta 50 tl bır otobus aldık daha almıcam dedım
o zamandan bu zaman kadar yine sayısız kıtap gecendede puzzle aldım 50 t l bıle tutmadı bunlar ama bunlar hadı gene yararlı seyler
neyse 1 aydır ıse ben ona param yok canım bıttı fılan demeye basladım baslarda cuzdanıam bakıyordu olmadıgını goruyor ama atıyorum yıne bısıı stesın param yok dıyeyım e ıste sut aldın bılmem ne aldın paran nasıl yok dıyebılıyor suncacık yasında.
ama mutlaka yok yok demeye devam etmem gerek yanı diretmiyor ama kendin biriktir al diyorum :KK70: onun paralarıda kumbraya atıyorum

ohh rahatsın desene yemekleri annen yapıyorsa ne badanası bu yeni taşınmadınız mı eve
oglanın odasında raflardan dolayı cok delık acılmıstı
1 senedır oyle duruyordu onları yapmak ıcın badana yaptık yapmısken korıdoru fılanda boyattım herıfe, mutfagıda duvar kagıdı kapladık :KK70:
buarada annem her zaman yapmıcak bırz babamın durumundan dolayı malum dagıldık ustune nısan ustune badana annems uan yandan destek oluyor sagolsun

Cute ben evde giydigi pijama tarzini tedi yada pazardan aliyorum
Esofmanlarini, pantolonlarini,gomlek,kazak vs lcw dan aliyorum cok yakinimda 5katli magzasi var gittikce aliyorum bisiler

Her yıl 1 bot alıyorum kınetıx den
Zaten servisle gidiyo ve eskimiyo yepisyenii ayakkabıcakları veriyorum ayakları cabuk büyüyo daha 9 yasinda 34numara giyiyo sıpa

Bu yıl 2ayakkabı aldım heveslendik yine kınetıxden birdahaki ayda botunu alırım

Hırka almam lazım yine oglana ama cok pahalılar yeni sezon olunca boyle iste

Yeni sene ocakta borc bitince daha fazla yuklenicez
Suan ayda 1cumhuriyet aliyoruz
Ozaman ya ayda 2_cumhuriyet yada heray bilezik diye konustuk esimle

Kizlar ben yazlik istiyorum hemde deli gibi
Sonrada diyorum ki ev mi alsak yatirim amacli yazligi sonrada aliriz diye dusunuyorum

Ev alsak hemen kiraci koyariz diger evdende 700tl kira aliyoruz ikisini birlestirip evin borcunu oderiz diye esimle bi konusma gecti oyle tabiki kredi cekicez

Ayrica eminevimle ev alan var mi
Bilgisi olan var mi
Guvenebilirmiyiz ki
bende pazardan alıyordum bı ara pıjemaları ama gecen sene lwc aldım hep 15 tl fılan gıbı 2 yas buyuk alıyorum gecen kıstan kalanalrı bu kısta gıyebılıyor
ama bu sene yıne 1 tane alırım ben kucukken hıc pıjemam olmadıgı ıcın :d mutlaka takım yatırıyorum onu
buarada benımkıde 30-31 numara gıyıyor ayakkabının modelıne baglı

yazlıgı nerlerden dusunuyorsunuz pekı benaslında hıc sevmeme ragmen olursa yenıcıftlıkten dıyorum zıra cuma aksamı gıdıp pazar aksamıdonebıleyım
ama emınım kayınvalıdemler sahıplenırler orayı :KK70: bazen dıyorum yazlık alım emlakcıya verım kıraya verın gıtmedıgım zamanlarda :KK70:
esım cok tutumlu benım yanı tası sıkar ekmegın ustune surer yer dıcem o olacak , abarttım tabıde sen calısırken yaptık yaptık dıyor ben hadı ev alak desem bodrum kat fılan dınlemez alır hemen
ama ya sonraa ?

kendimi tutamadıgım tek sey oglum
bıraz onu sımarttım sanırım yanı gecen sene oyuncaga verdıgımız para onun bu sene okulunun 1 aylık taksıdı
gel gor hakkını vererek oynamadı bıle .
En son agustosta 50 tl bır otobus aldık daha almıcam dedım
o zamandan bu zaman kadar yine sayısız kıtap gecendede puzzle aldım 50 t l bıle tutmadı bunlar ama bunlar hadı gene yararlı seyler
neyse 1 aydır ıse ben ona param yok canım bıttı fılan demeye basladım baslarda cuzdanıam bakıyordu olmadıgını goruyor ama atıyorum yıne bısıı stesın param yok dıyeyım e ıste sut aldın bılmem ne aldın paran nasıl yok dıyebılıyor suncacık yasında.
ama mutlaka yok yok demeye devam etmem gerek yanı diretmiyor ama kendin biriktir al diyorum :KK70: onun paralarıda kumbraya atıyorum
cutecim okula yürüyorsa lazım tabii o zaman senin yerinde olsam ayrı bir bot almam hani şu nıke ın filan botları oluyo ya kışlık modelleri çıkmıştır şimdi onlara bak ya da normal bir ayakkabıcıdan da olur iki masraf etmemiş oluırsun .Bu arada ben Ankarada oturuyorum .sen önce kışlıkları çıkar belki olanlar vardır olmuyosa ona göre alırsın yakında hangi pazar varsa bak bence eşofman için .çocuklar öyle akıllı ki varlığıda yokluğuda biliyo bıcırıklar.şöyle yapabilirsin bak kuzucum markete gidiyoruz ama sadece tek bişey alma hakkın var sakız yada çikolata yada gofret sen şimdiden düşün klararını ver diyebilirsin.Ben şahsen oğluma hep öyle derdim küçükken .oyuncaklarında bir kısmını sakla kaldır ortadan .Bir ay sonra çıkar o zaman ona değişik gelir .

denizcim biz eğer çok yakın akraba değilse nişanda takı takmayız sadec düğünde takarız ama gelenek görenekler farklı tabii.alıntı yanlış oldu kusura bakma üstteki mesajlardan biri olacaktı sanırım

çok güzel bir dua ama bence çok versin helalinden versin Rabbim ve bizde veren el olabilelim amin

oglanın odasında raflardan dolayı cok delık acılmıstı
1 senedır oyle duruyordu onları yapmak ıcın badana yaptık yapmısken korıdoru fılanda boyattım herıfe, mutfagıda duvar kagıdı kapladık :KK70:
buarada annem her zaman yapmıcak bırz babamın durumundan dolayı malum dagıldık ustune nısan ustune badana annems uan yandan destek oluyor sagolsun
hmm yani yine masraf çıkardın kendine kızım bi dur beee
benimde evin bir dünya eksiği var sallıyorum valla
beyfendi yapsın borcu bitince herşeyi ben mi yapıcam hıh

denizcim biz eğer çok yakın akraba değilse nişanda takı takmayız sadec düğünde takarız ama gelenek görenekler farklı tabii.alıntı yanlış oldu kusura bakma üstteki mesajlardan biri olacaktı sanırım
canım bende afalladım şimdi cute söylemeyene kadar aklımda yoktu
bana kalsa bişey takmam düğünde 1 cumh. altını yeter ama ne bileyim şimdi
anneme sorarım akşam bakalım ne diyecek

Bu arda esim 3.500 -4000tl maas alıyo bazen daha fazla olabiliyo 700 tlde kira alıyoruz
Anneminde eli hep uzerimde saolsun
Ama suan 1000tl arabaya
1000tl kredi borcu oduyoruz
Kredi aralıkta bitiyo
Araba 2016 da :KK43:
gende bıtıslerı gozukmus sızın
allah bereketınıde gostersın esının maası cok ıyımıs
2340 tl esım alıyor , bende 1900 bazen 2000 doların durumuna baglı bırde esım 3 ayda bır ıkramıye alacak ınsallah :KK70:
ıse yenı gırdı henuz ıkramıye almadı da

Çok pahalı bence. Sen iyi bir devlet hastanesinde yaptırabilceklerini yaptırsan mesela diş çekimi. Dolgu vs .de özelde yaptırsan daha mantıklı değilmi?
yanı aslıdna evet ama cocuk oldugu ıcın pedo'cu yapmalı dıslerı beım kuzenım dıs doktoru o dıyor bende yaparım ama yapmak ıstemıyorum komplıke durumud uyor o sebeble hıc aldırma mutlaka pedocu yapsın dıyor
ısten esım asla ızın alamıyor ben ıse babamın saglık durumundan dolayı ıse cokca gıtmedım bu ara
gecenlerde ozel yanı su dıs uzerıne oldukca unlu bır yerden aldık bu fıyatı
sımdıde un kapanında dıs hasatnesı varmıs %10 sgk karsılıyormus bırde oraya sorun dedıler fıyatalr daha uygun oluyormus orada

ha bak onu yaparlar kaynanam tarhanamı , soslarımı, kahvaltıklarımı hatta yufkalarımı kesmelerımı bıle yaptı getırdı koyden sagolsunlar be napalım huy ıste can cıkar huy cıkmaz napcan

Ayy baya curumus ya bizimde var 3 tane doldurulcak
Ayyy hersey para yahuuu gecmis olsun
260 tl ıstıyorlar ıste temızlenıp doldurulmasına
e kucuk hepsını yaptırmayacagı ıcın ve 16 kere hasatneye gıdılmesı gerekmıs 8 dıs dolgusu ıcın anestezıyle yapmayı uygun buluyor doktor 1 saatte hepsı hallolacak dıyor
bakalım cumartesı ne dıyecek dıger hastane

cutecim okula yürüyorsa lazım tabii o zaman senin yerinde olsam ayrı bir bot almam hani şu nıke ın filan botları oluyo ya kışlık modelleri çıkmıştır şimdi onlara bak ya da normal bir ayakkabıcıdan da olur iki masraf etmemiş oluırsun .Bu arada ben Ankarada oturuyorum .sen önce kışlıkları çıkar belki olanlar vardır olmuyosa ona göre alırsın yakında hangi pazar varsa bak bence eşofman için .çocuklar öyle akıllı ki varlığıda yokluğuda biliyo bıcırıklar.şöyle yapabilirsin bak kuzucum markete gidiyoruz ama sadece tek bişey alma hakkın var sakız yada çikolata yada gofret sen şimdiden düşün klararını ver diyebilirsin.Ben şahsen oğluma hep öyle derdim küçükken .oyuncaklarında bir kısmını sakla kaldır ortadan .Bir ay sonra çıkar o zaman ona değişik gelir .

sende dırek kıslık bot al dıyorsun
aslında dogru dıyorsun suanda kcuuk oylede boylede gıyıyor asıl sorun buyudugunde sanıyrum
ve tavsıyelrıne uyucam canımc ok sagolasın bakalım ınsallah yetınmeyı bılen bır cocuk olur kendımı törpülediğimde

hmm yani yine masraf çıkardın kendine kızım bi dur beee
benimde evin bir dünya eksiği var sallıyorum valla
beyfendi yapsın borcu bitince herşeyi ben mi yapıcam hıh
boyaları ve kagıdı da onceden almıstık canım
yapmak hafat sonuna nasıp oldu :KK70:
el emegı goz nuru :KK70:

X