Birikimin altın anahtarı "İsraftan kaçınma!"

Ben haftalık yemek listesi hiç yapmadım, gerek de görmüyorum. Evde ne varsa tercihe göre onu yapıyorum. Bozulabilecekleri önce yapıyorum. Bazen de çocuklar anne şunu yap falan deyince istediklerini yapıyorum. Genelde bir gün sebze, bir gün et veya köfte, bir gün bakliyat, bir gün dondurucudan hazırladığım kışlıklarım oluyor. Yanına bir makarna ya da pilav, turşu ve yoğurt tamamdır. Bir gün önceden artan bir yemek olursa ertesi gün onu da tüketiyoruz. Bazen börek, pide, poğaça gibi şeyler yapıyorum o zaman da hem ekmek hem yemek yerine geçiyor :)

Bu arada üç dört günden beri ekmeği 60 kuruştan alıyoruz, çevrede 75 - 90 kuruşa da satan var. Oğlum üşenmeyip gidip alıyor sağolsun. Bazen küçük küçük de olsa indirimleri kaçırmamak lazım, niye daha fazlasını ödeyelim ki?

Birikime önem vermeye başlayalı nerelerden kısabiliriz diye düşünüyorum hep. Gerçekten çok tasarruflu olduk. İş hayatında olmama rağmen çoğu zaman çok fazla harcama yapmadan günü geçirmeye bakıyorum. Evde olsaydım bu daha da çok olurdu.

Yarın elime bir miktar para geçecek. Hemen dolar alıp kenara koyacağım. Altının yüksek olduğu zamanlar tercihim dolar oluyor. Zaten her ay 2 gr altın bankadan alıyorum. Bunun haricinde biriktirdiğim parayı da bankaya yatırıyorum. Kumbarada zaman zaman biriken paralarla da çeyrek yada gram alıyorum.

Çalıştığım halde birçok bayan gibi ev temizliğimi kendim yapıyorum. Yoğurdumu evde yapıyorum. Pazara çıkıyorum. Yazdan kışlıklarımı hazırlıyorum. İndirim takip ediyorum. Allah birikimlerimize bereket versin inşallah...

maşallah, süpersin :)

Konuştum anlattım dibledi anladığımı söyledi..
İniaallah Zaman'la değişir ama bundan önceki yaşamında harcayan biri kolayca vazgeçemiyor maalesef
Ama inşaallah Rabb im nasip etsin idareli olmayı tutumlu olmayı inŞaallah

inşallah canım. en azından maaşı alır almaz bir kenara az da olsa koymayı teklif et. yavaş yavaş öğrenir inşallah.

Her ay kenara bir miktar nakit, bir miktar döviz ve altın koymaya çalışıyorum. Şubat ayı sonu da geldi. Bugün bir miktar dolar alacağım. Her ay 2 gr altın bankadan alıyorum. Onun dışında altında düşme olursa gram yada çeyrek alırım küçük küçük birikenlerle. Ama bu fiyata almam açıkçası. Nakit olarak bankaya atarım bu ay daha çok.

Her ay sonu itibariyle bilanço çıkarıp birikimdeki artışı belirliyorum. Yıl sonu hesabı da çıkarmıştım. Böylelikle artışı daha iyi görebiliyorum ve yıl sonunu üç aşağı beş yukarı kestirebiliyorum. Allahım hepimize hayırlı işler , bereketli kazançlar nasip etsin...

Her ay kenara bir miktar nakit, bir miktar döviz ve altın koymaya çalışıyorum. Şubat ayı sonu da geldi. Bugün bir miktar dolar alacağım. Her ay 2 gr altın bankadan alıyorum. Onun dışında altında düşme olursa gram yada çeyrek alırım küçük küçük birikenlerle. Ama bu fiyata almam açıkçası. Nakit olarak bankaya atarım bu ay daha çok.

Her ay sonu itibariyle bilanço çıkarıp birikimdeki artışı belirliyorum. Yıl sonu hesabı da çıkarmıştım. Böylelikle artışı daha iyi görebiliyorum ve yıl sonunu üç aşağı beş yukarı kestirebiliyorum. Allahım hepimize hayırlı işler , bereketli kazançlar nasip etsin...
aynen ben de sizin gibi, farklı alanlara yatırım yapıyorum. fon, fiziksel altın, döviz. fiziksel altınları kumbaradan çıkan paralarla yapıyorum, düğün ve bebek hediyesi olarak takıyorum. artık ne çıkarsa. gram, çeyrek. önemli olan parayı çar çur etmemek, birikim yapacağım diye de hayatı ıskalamamak:KK51:dualarınıza da aminnn demek düştü:KK68:

Sevgili Janita Janita vallahi sizi alan yaşadı...yorumlardan tanıyorum ve maşallah diyorum...evlendiğinizde kısa süre içinde iyi yatırımlar yapacağınızı hissediyorum...Allah gönlünüze göre versin...
ben de evlenince nasıl ev çekip çeviricem diye panik oluyorum:KK17: bugüne kadar evin ihtiyaçlarına hiç dahil edilmediğim için iyi birikimler yaptım. ama ev geçindirirken ak koyun kara koyun ortaya çıkıcak:KK17:

Canım, ev çekip cevirme zamanla oturan bir durum. Yeni bir düzen kuruluyor tabi buna uyum sağlamak bir zaman sonra mümkün oluyor. Evin gelir gideri birkac ay icinde netlesir.Eşinle kafa kafaya verir bir bütçe yaparsınız. Aynı dili konusabiliyorsaniz bu zor olmaz. Ama sen bir yere o bir yere çekerse olmaz. İkiniz de tutumlu olup dikkat ederseniz birikim de yaparsınız istediğinizi de alırsınız. Ama bütün is yine sende. Kontrol hep sende olmalı. Erkeklere bu işi bırakmaya gelmez.

Canım, ev çekip cevirme zamanla oturan bir durum. Yeni bir düzen kuruluyor tabi buna uyum sağlamak bir zaman sonra mümkün oluyor. Evin gelir gideri birkac ay icinde netlesir.Eşinle kafa kafaya verir bir bütçe yaparsınız. Aynı dili konusabiliyorsaniz bu zor olmaz. Ama sen bir yere o bir yere çekerse olmaz. İkiniz de tutumlu olup dikkat ederseniz birikim de yaparsınız istediğinizi de alırsınız. Ama bütün is yine sende. Kontrol hep sende olmalı. Erkeklere bu işi bırakmaya gelmez.
genel olarak ortak bir dilimiz var. ama eskilerin dediği gibi bir evde yaşamaya başlamadan belli olmaz. hayırlısı bakalım:KK66:

merhabaaa
memleketten 2 tane ayva getirmişiz. bozulmak üzereydi. eşim soyup doğradı. ben de elma, kuru erik ve kuru şeftaliyi doğradım. biraz da şeker koyup hepsini kaynattık. sonra patates ezeceğiyle ezip kevgirden geçirdim. 1,5 sürahi meyve suyumuz oldu :) hem de ayvalar araya gitmedi :)

bir ara eşim diyet yapıyordu. diyetine göre gece yatmadan önce 1 su bardağı leblebi yemesi gerektiğinden yarım kilo leblebi almıştık marketten. sonra eşim diyeti bıraktı ve 2 avuç leblebi öylece kaldı. şimdi küçük bir tabakla mutfak masasının üzerine çıkardım. gelen geçen atıştırsın diye. ben bile 20 tane falan yedim şimdiden.

pazar günü etli kuru fasülye yapmıştık misafirlerimize ama çok fazla yapmışız. pazartesi de yedik bitmedi. salı günü kalanını saklama kabıyla buzluğa attım.

bizim kombi bazen sapıtır. 2 gün önce de oldu. ben de suyun ısınması uzun sürecek, bir sürü su araya gidecek diye soğuk akan suyu kovaya doldurdum. tam 2 kova su oldu. banyomu yaptım çıktım. dışardan su sesi geliyor. hemen eşime haber verdim kapıcıyı arasın diye. kapıcı geldi 8 numaranın su saati patlamış dedi. ben de şaşkınlıkla biziz 8 numara dedim. aradan 1 saat geçmeden o suya muhtaç olduk. tam 1 gün boyunca susuz kaldık. su içmek ve yemek yapmak dışında 1 gün boyunca o suyu kullandık. iyi ki doldurmuşum. çok şükür bana bunu akıl ettiren Allahıma.

israf etmediklerim bunlardı.

su saatinin tamirine 50 tl gitti :KK43:
memleketten aldığımız meyveler bitmişti. sebzelerde yarın biter. ondan sonra buzluk + bakliyat yemekleri yine.
eşimin abisine olan borcu 3000 değil 4100'müş :KK43: yine de para biriktirmeye çalışıyorum. o borç ben çalışmaya başlamadan bitecek inşallah.
buzluğumdaki börek ve kurabiye stoğu bitti. yenilerini yapmam gerek.

Maşallah sarıpisisi seni zevkle okuyorum canım...anlatım şeklin de çok hoş...sende kendimi de görüyorum vallahi...Hepsi olur gider, ödenir üzülme...sen çok tutumlusun...aile desteğiniz de var...ne güzel...Benim de eşimin ailesi bize çok destek olurlardı...evlerine gittiğimizde dolu dolu çıkardık...şimdi rahmetli oldular...çok özlüyorum hepsini...sen anlattıkça aklıma onlar geliyor........

Bu sabah bir miktar dolar aldım ve dolar yükselişte şu an...çok şükür şu an için hiçbirinde bir zararım olmadı...aldığım ne ise değeri arttı, fiyatı yükseldi...ama en iyi yatırım gayrımenkul tabiki...evimi alırken 60 bin tl. idi şimdi değeri 140 bin tl...
Sizin azminize hayran oldum. Eşinizi kaybetmişsiniz galiba yazdıklarınızdan anladım. Allah rahmet eylesin. Çocuklarınız çok şanslı onları düşünerek birikim yapıyorsunuz. Allah artırsın inşallah.

Maşallah sarıpisisi seni zevkle okuyorum canım...anlatım şeklin de çok hoş...sende kendimi de görüyorum vallahi...Hepsi olur gider, ödenir üzülme...sen çok tutumlusun...aile desteğiniz de var...ne güzel...Benim de eşimin ailesi bize çok destek olurlardı...evlerine gittiğimizde dolu dolu çıkardık...şimdi rahmetli oldular...çok özlüyorum hepsini...sen anlattıkça aklıma onlar geliyor........

Allah mekanlarını cennet eylesin canım, üzüldüm. İki aileden de aile desteğimiz var çok şükür. Zaten bizim emeğimiz dışında onların emeği de evimize giriyor. Evimiz bu yüzden bereketli bence :)

Allah mekanlarını cennet eylesin canım, üzüldüm. İki aileden de aile desteğimiz var çok şükür. Zaten bizim emeğimiz dışında onların emeği de evimize giriyor. Evimiz bu yüzden bereketli bence :)
Allah ziyade etsin. Ben büyüklere saygı ve hürmetin de bereketi artırdığına inanırım. Allah başınızdan eksik etmesin canım.

mesela kullanmadığım bütün fişleri prizden çekiyorum, kullanmadığım ışıkları kapatıyorum.

haftalık yemek listesi yapıyorum. böylece evdeki bozulacak türden yiyecekler israf olmuyor.

çamaşır yıkarken kısa programda (40 dk) ve 40 derecede yıkıyorum. makine tamamen dolmadan çalıştırmıyorum. az deterjan ve az yumuşatıcı kullanıyorum.

çok sıkılmadıkça ya da alacak birşey olmadıkça avm'ye gitmiyorum.

ihtiyaç olmadıkça yani bitmedikçe bakım ürünleri almıyorum.

ücretsiz izinde olduğum için bu kış giyecek olarak bir sweat bir tayt aldım. evdekileri giyiyorum.

şimdilik aklıma gelenler bunlar :)
Canım yalnız kısa yıkamada ve az deterjan kullanarak az kirlileri ve renklileri yıkamanı öneririm. Ter kokusu olmuş bluzlar veya siyahrenkliler gibi.
Eğer nevresim gibi vücut yağı geçmiş çamaşırları kısa programlarda yıkarsan kir yerleşiyor ve bir daha asla çıkmıyor. Onları olabildiğince uzun ve mümkünse diğerlerine göre daha bol deterjsnla yıkamak gerek.
Mesela ter ol

Uyardım daha önce olduğu gibi
Ama her şey gibi bu da iki ay sonra unutulur maalesef
Ayrıca pişmanlık duymadan olmuş ödeyeceğiz yapacak bi şey yok yorumu benim Can'ımı sıkan
Trafik cezası yemek bi alışkanlık anlıyorum seni. Benim erkek kardeşim de öyle. O kadar sabırsız ki trafite. Aslında onlar o kadar ihlal yapıyor ki yakalanmadıklarını kar sayıyorlar.

X